Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovako
3de9b7538f05268784768c0be3a8e023.jpg

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Cool ali kako se fiksira to za crep? I jel nije to problem za krov obzirom na vibracije? Nisam se sa ovim nikada sretao i stvarno me zanima. I sta se desava kada napada sneg na krov?

Tapatalk

Šrafi se za letve (grede) krovne konstrukcije. Crep se buši, ili se postavljaju fazonski (tipski) crepovi sa otvorom. Što se snega tiče, okreni klimu na stranu gde neće da zavejava baš odpozadi klime.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Nabavih prije mjesec dana Fujitsu ASYG12LMCE / AOYG12LMCE. Zamijenio sma Mideu običnu, napredak je ogroman.
Manje je bučna, nije agresivna kao obicna itd. Živim u stanu novogradnji tako da nemam problema sa izolacijom.
Majstori su me uvjeravali da mi za grijanje više ne treba konvektor u dnevnoj sobi (oko 30m2). Vidjećemo na zimu...

Mickk, malo si pomesao mene i djafa, ali otprilike si u pravu i za mene. Bez klime, obzirom da mi je gro posla od kuca, ja ne bi imao zivot, jer ne bi mogao ista zavrsiti.

Nego, koliko kosta ta krovna instalcija u Becu, i da li je dozvoljena uopste? Jer bilo sta i na krov da izadje, opet je to rusenje izgleda fasade. Nemojte pricati samo ideje, bez da ste proverili da je to izvedeno.
Pitam jer sam hteo ici na relativno duze u Bec, i trazio stan sa klimom, ali nisam uspeo, ili su preskupi. Hteo sam i da se ugradi klima, nisam ni rekao da ostajem pri istoj ceni, samo su rekli da nije dozvoljeno :(

Inace, sad sam u stanu u Nisu gde je instalirana Fujitsu 30ca spolja, sa 18+7 unutrasnje (jos jedna +7 se planira kasnije). Bilo bi lepo da mogu vise da isprobam, ali koliko sam primetio, nijednom se nije osetio miris budji/vlage iz unutrasnjih jedinica, sto ni na kojoj drugoj klimi nisam video do sada!
Unutrasnje su ASYG18LFCA valjda i 07LLCA (mozda LMCA), i obe skoro da prestaju da duvaju ponekad (nisam siguran da li postignu temperaturu, ali malo mi je neverovatno), sto mi se licno i svidja... ako je postignuta temperatura, nece izbacivati vlagu sa satja!

Jedino sto je daljinac smesan i naspram LG-a, a naspram Mitsu-a tek :) Podesavanje za smer ima samo Swing or not :D

Šrafi se za letve (grede) krovne konstrukcije. Crep se buši, ili se postavljaju fazonski (tipski) crepovi sa otvorom. Što se snega tiče, okreni klimu na stranu gde neće da zavejava baš odpozadi klime.

Znam da je apsolutno sve izvodljivo ali ovo stvarno nisam video u srbiji. Ustvarno, nigde nisam video.
Hvala za info ;)

Tako je Mickk, drami jos malo, ajde jos malo patetike, mozda sve sto govoris ispadne i istina.
Deca pre 15 godina umirala, spasili ih split klima uredjaji na fasadama.
Astmaticari bez klima umirali, i njih split klime na fasadama spasile.

Sve i svima je lakse sa klimama, ali dramiti i govoriti o uskracivanju ljudskih prava tako sto ti neko kaze da moras nesto pravilno da uradis je...ne znam ni sta bih rekao da je to, ali meni suludo.

Alfaunits, daju stanari po 3-5k evra zavisno od komplikovanosti i problem resen, montiraju se na krov, a ako ne moze na krov, montiraju se u dvoriste i renovira se tako da se svima instaliraju ventilacioni tuneli.
Pogledaj kako se ljudi greju i hlade toplotnim pumpama(klime su takodje toplotne pumpe, dakle isti princip) kod nas u kucama.
Mozes i da napravis posebnu prostoriju i tu da ti stoji klima, bez narusavanja izgleda fasade, ako je problem(preskupo) ductless sistem staviti i odrzavati.

@Dragan7
Zagrejace, nije to problem, samo se spremi na buku, jer mora jako da duva da bi zagrejala toliki prostor.

Poslednja izmena:
Ti ozbiljno smatras da je i u Becu 3-5k za jednu klimu finansijski isplativo? A sta kada samo jedan hoce klimu?
ALO, covece ;)

Pa nista, onda da ukinemo sve zakone, jer svaki zakon nekome nije isplativ.

Kakve vi stvari pisete, ja ne mogu da se dozovem sebi, kao da imate 13 godina.

Dozvoliti da unistavamo fasadu cele zgrade, jer je nama tako isplativije.
Sledeci stepen, da nam dozvole da zidamo supe na trotoaru, jer nam je lakse da ne teglimo bicikle sa 6. I 7. sprata.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Au brate preterujes. Poceo si ozbiljno da trujes temu.

Posto nemas astmu nemoj da pricas. Zavisi od stepena bolesti, ako imas nekog lekara da pitas, kazi mu da ja zivim na Berodualu, dakle od 4-6 doza svaki dan, uvek i to kada sam dobro. Kad nisam dobro, bolje da ne pisem sta sve koristim. Klima me spasava samo tako.

Kakve vi stvari pisete, ja ne mogu da se dozovem sebi, kao da imate 13 godina.

Dozvoliti da unistavamo fasadu cele zgrade, jer je nama tako isplativije.
Sledeci stepen, da nam dozvole da zidamo supe na trotoaru, jer nam je lakse da ne teglimo bicikle sa 6. I 7. sprata.

Pa sam kazes da tvoja porodica zivi od toga sto ruzi i rusi fasade klimama. Kreni od sebe da menjas stvari... Ne dipr ovde, patetika ti nije jaca strana.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Haha, ja patetisem, a vi spominjete specificne bolesti i da zbog sake ljudi treba dozvoliti u Becu da se montiraju klime na fasadu.

Nisam ja vlast, niti mi je to nesto bitno, ali prepoznajem da je to ispravno, dok vi kazete da su Austrijanci *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*i, jer primenjuju zakone.

Isti mentalitet ljudi koji psuje poostravanje tehnickih pregleda, jer narod nema para da popravi automobile, svaka vam cast, samo divljina, zakoni su za cave.

Poslednja izmena:
Sta znam, fasada je u najvecoj meri estetika (bar u smislu onoga sto klima uredjaj narusava), dok je klima poboljsanje kvaliteta zivota.

Meni ima smisla zahtevati da se postavljaju u tacno predvidjenim vertikalnim linijama (uz posebnu cev za odvod vode), a ne kako kome dune, ali zabrana je neprihvatljiva, jer smo previse siromasni za ozbiljnu klimatizaciju, i zabrana split sistema bi efektivno bila i zabrana klima uredjaja.
Ionako nam zemlja ne lici ni na sta. Zida ko kako hoce, pravi rugla u startu, a i komunisticke zgrade su prilicno ruzne, iako je tada bilo organizovanije gradjenje.

Potrebna je samo neka vrsta organizacije, a ne robovanje stvarima.

Zakonu su tu da bi bitnije stvari bile ispostovane. Trenutno izgled fasada nije bitniji od klima :)
Da kosta 500e vise instalacija, ok, ali 3000e vise je i za Bec previse. Mora se naci neka finansijski isplativa varijanta.

Mitre, koliko kosta instalacija obicne split klime u Norveskoj u kuci?

Ako ste frustrirani ili vam je dosadno, nemojte ostatku prisutnih da ispirate mozak na forumu, već pošaljite link neke klime ili nešto vezano za to

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

@Dragan7
Grejaće ta klima, ne sekiraj se. Buke unutra nema, ne više nego sad dok hladi, ali će spoljna biti bučnija. Kako god, kod mojih su tri komada 12LMCA grejale oko 100kvm kuće. Sprat, bez izolacije.

Zakon treba da postoji naravno i da se sprovodi. Ali mora i standard da postoji da se to ispostuje. Sto se tice tehnickog, od 5 jula od kako su pocela nova pravila, u lokalnom tehnickom pregledu se 60% vozila vracaju.
Jozza, uradi li tu izolaciju kod matoraca?

Poslednja izmena:
Kod nas sa nasim platama, naravno da ne mogu prvo da nam uvedu stroze zakone i primenjivanje istih, pa onda plate od kojih mozemo da zivimo po tim zakonima, vec obrnuto.
Ali nismo mi ovde dosli da lobiramo za zakone, vec pricamo sta je normalno i civilizovano i da tome sto su uradili u Becu, trebamo i mi da tezimo, samo prvo da se stvore kao i kod njih, uslovi da to mozemo masovno i da priustimo.

A onda procitas sta sam ja napisao, pa mi objasnis sta sam ja drugacije rekao?

Naravno da ne treba sada nama da dodju i kazu da moramo da skidamo, pa leteli bi sa vlasti iste sekunde, koliko god botova imali.

Nije normalno da mi imamo prosek plate od 300e, nego je normalno 2000e. Za svako civilizovano drustvo, osnov je standard.
U prevodu, lako je svajcarcu da kaze kako da bi registrovao auto, prvo mora da rezervise i plati 50e mesto, kada mu je prosecna plata 4.5k evra.
I kada pogledas, takav sistem ima smisla, ali se mora postepeno doci do toga, a ne kao primer, ovi nasi hohstapleri sto su odvrnuli saobracajne kazne vece nego u Evropi, a standard 15 puta losiji.
Isto sam napisao da kod nas i drzavne institucije, cak i vladine zgrade, imaju isto tako ugradjene klime na divljaka.
Mi smo radili EPS i vojsku, sve kineske klime i sve na fasadu, 5k fasadnih klima smo ugradili te zlatne 2008. godine.

Poslednja izmena:
Tema je o klimama, a iskreno instalacija istih u Evropi nas ipak dotice, eno imamo nekoliko ljudi sa foruma koji zive vani.
U JK je klima obaveza, tako da ne razmisljam o ceni instalacije (cak i matore zgrade ih poprilicno imaju, a ne vide se vani).

U Becu je stvarno problem. Ako treba 3000e da das za instalaciju, a treba ti 2 klime, plus cena klima, znaci barem 8000e. To nema smisla ni za Svajcarsku, Norvesku i Luksemburg.
Zakon nije tu da bi cimao do pamtiveka, vec se menja kada nesto drugo postane bitnije - a opet, klime su danas bitnije od izgleda. A 8000e je previse finansijski.

Mitre, koliko kosta instalacija obicne split klime u Norveskoj u kuci?

Ja sam platio komplet klimu i instalaciju oko 2100 EUR. Sama standardna instalacija u drvenoj kući je 600-700 EUR. Postavio sam svojevremeno cenovnik usluga, mislim da je samo bušenje rupe u betonskom zidu reda 200-250 EUR.

Zakon treba da postoji naravno i da se sprovodi. Ali mora i standard da postoji da se to ispostuje. Sto se tice tehnickog, od 5 jula od kako su pocela nova pravila, u lokalnom tehnickom pregledu se 60% vozila vracaju.
Jozza, uradi li tu izolaciju kod matoraca?
Jok, treba tu puno para, a nikako da mi nikne ono drvo što se veru novci sa njega. Ima nas 3 brata, i svaki je nešto obećao. Za sada jedini ja ispunio svoje. Stariji treba da radi izolaciju, dovodio je i neke majstore za predračun, itd. Ali kako stvari stoje, ne liči mi da će išta uraditi :)

Alfa, tamo ljudi daju prosecno 30k evra za auto koji zamene za par godina, a nemaju za klimatizaciju stana da izdvoje 5k jednom do 2 puta tokom zivota :) Kada se uradi ductless klimatizacija, sprovede se u sve prostorije. Tu je vece cimanje kasnije odrzavanje i ciscenje.

Druga je stvar sto ljudi na neke stvari daju nenormalne novce, a na druge nece da izdvoje ni 10inu tog novca.
Evo, recite koliko ste u poslednjih 20 godina dali na automobile, koji nikome ne spasavaju zivot i ima mnogo ljudi koji zive bez njih. Ja prvi znam da kada bi mi neko rekao da to dam za bilo sta, osim za novi stan, mislio bih da je na drogama.

Kod nas ljudi, usled smesno niske cene ruku, previse lazerno dozivljavaju klimatizaciju, kao da je nenormalno da instalacija kosta vise od jednog porodicnog rucka u restoranu.

I kod nas je to uslovljeno niskim standardom, inace bi cena bila malo realnija i ne bi mogao svaki Mica da instalira klime.

Poslednja izmena:
Alfa, tamo ljudi daju prosecno 30k evra za auto koji zamene za par godina
I koliko ih to kosta? Koliko dobiju posle, a koliko su "bacili" za to koriscenje? I koliko njih uopste ima auto tamo?
Mani whataboutism :)

Evo, recite koliko ste u poslednjih 20 godina dali na automobile, koji nikome ne spasavaju zivot
0. Bukvalno. Oko 6000e na klime. Next?

Dobiju 0 nazad, a nekada troskovi i predju postprodajnu vrednost polovnjaka, zavisi koliko voze i sta voze.

Ne znam sta da kazem, a da se ne pretvori u "mjaukanje" :D

..
I kada pogledas, takav sistem ima smisla, ali se mora postepeno doci do toga, a ne kao primer, ovi nasi hohstapleri sto su odvrnuli saobracajne kazne vece nego u Evropi, a standard 15 puta losiji...
Dakle, kazne treba da budu povoljnije, da bi mogli da kršimo propise i opušteno refundiramo u materijalnim dobrima...?
:d

Poslednja izmena:
Ma jok, treba 100k dinara i godinu dana dozvole za to sto si nagazio zaustavnu metar ranije :)
Problem je kada za saobracajni prekrsaj trazis 3 prosecne plate od naroda koji jedva moze da prezivi od te prosecne plate.
Kada te to sto si zaboravio da upalis svetla u julu u 2 popodne kosta cetvrtinu prosecne plate, od koje se jedva orezivljava.
Nije problem kada svajcarcu uzmes 3 plate, i ako je to 15k evra, jer on sa 5k mesecno, ima sredstava da prezivi bez toga, a verovatno ce platiti sa racuna na kome ima vise, sigurno ne zivi bez evra od prvog do prvog.
I opet, njima nisu tolike kazne u odnosu na primanja, pa ti vidi :)

Majstori su me uvjeravali da mi za grijanje više ne treba konvektor u dnevnoj sobi (oko 30m2). Vidjećemo na zimu...

Konvektor, a šta je to konvektor koji navodno ne treba, više, za grijanje ...?
Da nisi mislio "iverter"?
Ako je ipak "konvektor" molim da se objasni sta je to, kako se koristi i cemu tacno sluzi...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno