Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je i ko oslobođen plaćanja uvoznih dažbina?

Predviđeno je oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na:

•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);

•pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).

Dosta građana to ne zna, pa se često dešava da reaguju zbog iznosa uvoznih dažbina koje treba da plate prilikom carinjenja. Treba imati na umu da kada se kaže uvozne dažbine, misli se na carinu i PDV. Ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene ''carine'', a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.

http://www.carina.rs/lat/Informacije/FAQ/Stranice/postanskeposiljke.aspx

Pozdrav svima. Zna li neko mozda kakva je situacija sa e-cigaretama tj onim tzv vajpovima. Da li se moze to uvesti u Srbiju tj kupiti sa Alikspresa a da ne vrate.

Послато са SM-J730F уз помоћ Тапатока

Ja sam više puta poručivao vajpove i opremu za iste sve prolazi normalno.

Da li neko zna koji je datum na carinjenju trenutno u GPC Beograd?

Nasa carina bas preteruje, ne znam kad cemo mi biti normalna drzava,. Zbog smrtnog slucaja, prijatelji iz Francuske su mi poslali pismo da izraze saucesce. Naravno pismo je stiglo ali upakovano u drugu carinsku kovertu. Obrazlozenje je bilo da je pismo na carinu stiglo pocepano. Sto je naravno laz, carinici su bili sumnicavi sta je u pismu i otvorili kovertu, kad su videli sta je, ogradili su se da je pismo stiglo pocepano.
Ok znam, otkud oni znaju sta je.
Mogli su mi naplatit carinu :)

A idakle ti znas kako je stiglo?:)

Znam jer su i tu staru kovertu stavili u novu. I vidi se lepo da je pocepan ( pokusavali odlepiti ) onaj deo sto se polize :) pa zalepi.

Da li je i u BG strajk u posti.U Krusevcu posta radi krace nekoliko sati zbog strajka.

Treba da poručim vitamine sa iHerb (vrednost 49Eur) ide preko DHL Express (20Eur).
Jel to znači nema daljih plaćanja?

Итекако поштарина улази у основицу...

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk

Vatrogasac je u pravu, ako se poruci do 50e vrednost posiljke (nevezano za vrednost shippinga), prolazi bez dazbina.
Zasto - ne znamo.

Alfu za kralja do kraja meseca, a posle i na dalje ako se ne "pohasi"... :d

Kod mene zaglavio na carini paket(ic), vrednost je verovatno manja od 20$, jos je verovatno napisano da je poklon, poslato dhl-om iz Singapura i evo od 2.6.'18. cekam da se pokrene sa carine...
Paket je oznacen od strane dhl-a pod Shipping Service kao "Packet Plus International Standard (PPS)".
Unutra staklena zastita za telefon sa 2 bocice loca lepka i krpice za ciscenje.

Jel neki zastoj, strajk i da li je ovo pod dhl-ovim okvirom pa i dazbine ili je sve u drzavnim (carinskim) rukama?

1.JPG

2.JPG

@Zeha, ja mogu da javim kad prodje moj paket evidentiran 01.06, vidim da si dan kasnije evidentiran sa svojom posiljkom.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Jel se desilo nekom da u istom danu bude i prispece i otprema na kucnu adresu.?(BG carina).Ne razumem sad ovo sto pisete za dane kad ih carina obradjuje?Jel to samo za one artikle koji idu na carinski pregled?

Zdravo svima,

Nemam puno iskustva sa narucivanjem preko ebay-a pa bih vas pitao za misljenje...

Kupio sam meteorolosku stanicu preko ebay-a od kineza koji mi je poslao paket jos 11.3. Ali kako mi nije stigao paket obavestio sam prodavc koji mi je napisao u porukama da je ponovo poslao novi paket 19.4. Medjutim ja jos uvek nisam dobio placenu robu!? Interesuje me da li mogu ikako da saznam gde se paket nalazi?

Prodavac nije slao tracking number jer kaze da je vrednost mala (20$) .

Hvala unapred na pomoci:)

Poslednja izmena:
Pozdrav, ne mozes saznati jer nemas broj za pracenje. Imas pravo na refundaciju :)

Sent from my MI MAX using Tapatalk

20 USD nije mala vrednost, traži novac nazad.

Dal' bi to moglo biti "kontraband" pa da nasi nisu dotvolili uvoz i vratili?

@Zeha, ja mogu da javim kad prodje moj paket evidentiran 01.06, vidim da si dan kasnije evidentiran sa svojom posiljkom.
Vazi, mada kako je pocelo nece ovo doci do jula a ide DHL-om...

Poslednja izmena:
Jel neki zastoj, strajk i da li je ovo pod dhl-ovim okvirom pa i dazbine ili je sve u drzavnim (carinskim) rukama?
To tvoje je onaj DHL GLobalMail, kako smo ga ranije zvali, eCommerce se sada zove.
Ide kroz obicnu postu ovde.

Presrete me komsija poštar, svojim kolima doveze torbu i svu postu sto danas raznosi, meni mahnu dok sam palio kola, pa ja za njim do njegovog parkinga gde mi dade posiljku i uze dazbine za drzavu...
Deset dana i 11. isporucise.

Hvala Alfa ti si najpismeniji ovde :)

Javim kad stigne kako je prošlo.:wave:

Da citiram sebe, stigo paket of iherb preko DHL ekspres-bez dodatnih dažbina.
Vrednost paketa 49.1Eur, poštarina 20eur, dakle DHL ekspres poštuje pravila, plaća PDV na osnovicu do 50e, vrednost poštarine je nebitna.

Paket putovao 3 dana :d

Licno mislim da su oni u dhl-u uracunali pdv u tu cenu postarine... valjda, "ne ide mi u glavu nikako" "da oni placaju" dazbine "iz svog dzepa"...

To bi imalo smisla da iHerb nekad ne da free DHL shipping a ostavi stare cene robe, sto radi.
Ne mislim da DHL uopste placa PDV, vec da imaju neki precutni dogovor da ta roba brzo prodje bez dazbina. Jer NIKADA nisam dobio carinsku deklaraciju za robu sa iHerba, a morao bi da su placene dazbine.

I ja sam uverena u ovo sto alfa prica, redovno narucujem sa iHerb-a i NIKADA mi iz naseg DHL-a nisu dali Customs Declarations iliti bilo kakav invoice koji ide uz svaki paket kada narucujem, a uvek knapiram pakete da budu oko 50e. To mi je oduvek bilo cudno :trust:
A nekada mi shipping za DHL Express bude svega 3$, kada su proizvodi obelezeni sa Shipping Saver
Jedini put kada sam dobila na uvid Customs Declaration od iHerb-a jeste kada su pokusali da mi naplate spediciju :mad: To je bilo pre par meseci, vrednost posiljke je bila 62$, a shipping oko 8$.
Tada je kurs otprilike bio da je 62$ bilo tacno 50e, ali svejedno su mi poslali dokumenta sa nalogom za carinjenje, ja se zalila, bila u pravu jer sam poslala dokaze o placanju gde se videlo da je vrednost posiljke (bez shippinga) manja od 50e i uvazili mi prigovor i izjavu. Uglavnom, imala sam priliku da najzad vidim kako izgleda Customs declaration kada iHerb salje paket, radoznalost zadovoljena...
Samo su mi dzabe zadrzali paket duze dan-dva, ali isplati se zaliti se...

Poslednja izmena:
Presrete me komsija poštar, svojim kolima doveze torbu i svu postu sto danas raznosi, meni mahnu dok sam palio kola, pa ja za njim do njegovog parkinga gde mi dade posiljku i uze dazbine za drzavu...
Deset dana i 11. isporucise.

Zajedno slažete poštu u njegovom kolima? :D ko zna šta tu još ima :D :p

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno