Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja dobih trio gold extra paket po ceni trio gold paketa na 24 meseca.

nadam se da cu imati tehnickih mogucnosti za vdsl 50/8,sbb me vise nikad nece videti.

znaci bice :),misllim generalno ja nikad nisam ni bio kod sbb-a,ikom pa ovi preuzeli a od kad su preuzelil internet je poceo da se raspada.

Poslednja izmena:
Jel' adresa 95.180.114.178 iza CGNAT-a?
Inače paket je trio gold extra, kako vam se čini?
7312515222.png

Poslednja izmena:
Nije iza cg nat.

Poslato sa PRA-LX1 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Jel' adresa 95.180.114.178 iza CGNAT-a?
Inače paket je trio gold extra, kako vam se čini?
Pogledajte prilog 251410

To što vidiš na whatismyip je uvek javna adresa, tj adresa na koju te CGNAT preveo kad si poslao zahtev za otvaranje tog sajta.

Ne možeš uz pomoć sajtova kao što su whatismyip i sličnih videti da li si iza CGNAT-a. jer odprilike proces kad si iza CGNAT-a funkcioniše ovako:

Tvoj komp ima LOKALNU ip adresu u osegu 192.168.x.x ili 10.x.x.x (nebitno), provajder tvom ruteru dodeli jednu privatnu IP adresu u formatu 100.6x.x.x, a onda te provajderov nat prevodi na javnu IP adresu.

U slučaju CGNAT-a, imaš sledeću situaciju recimo kao primer.

Poslao si zahtev na google javnu ip adresu 8.8.8.8 i taj server treba da ti odgovori.

Tvoj komp kao source adresu u zahtevu stavlja svoju 192.168.0.2, ruter kod tebe to tu source adresu prevodi u 100.64.2.12 koju je dobio od provajdera, a provajderov NAT tu source adresu prevodi u 95.180.114.178 i sa tom adresom tvoj zahtev odlazi na internet. Kad odgovor stigne do provajderovog NAT-a on destination adresu 95.180.114.178 prevodi u 100.64.2.12 i to stiže do rutera kod tebe, koji tu destination adresu prepravi u 192.168.0.2 i to stigne do tvog kompa.

192.168.0.2 -> 100.64.2.12 -> 95.180.114.178 odredište
odgovor 95.180.114.178 -> 100.64.2.12 -> 192.168.0.2

Obzirom da svi zahtevi van provajderove mreže moraju da potiču sa javnih - globalno dostupnih IP adresa, provajder mora da prevede sve zahteve u javne IP adrese pre nego što napuste provajderovu mrežu, pa servisi kao whatismyip će uvek primiti zahtev sa javne IP adrese.

A ako u ruteru pise adresa 85.xxx ? I ista ta na whatsmyip?

Ako se poklapa IP na oba mesta onda nisi iza CG-NAT, ne deliš javnu IP sa drugim SBB korisnicima.

Ako na ruter stranici vidiš IP koji je iz 100.x.x.x opsega onda si na CG-NAT

Poslednja izmena:
@Ninoslav

Onda nisi na CGNAT-u.

Onda je situacija sledeća:
192.168.0.2 -> 85.x.x.x odrediste
odgovor 85.x.x.x -> 192.168.0.2

Odnosno onda tvoj ruter ima JAVNU a ne privatnu IP adresu. Odnosno tvoj ruter je dostupan sa celog interneta direktno. Zato mozes da "forwardujes" portove jer imas kontrolu nad ruterom koji vrsi NAT.

Kad si iza CGNAT-a bukvalno imas 2 rutera koja vrse translaciju IP adresa, i da bi forwardovao port moras NA OBA da posdesis to, a to je cesto nemoguce jer iako imas kontrolu nad ruterom kod tebe kuci, nemas nad provajderovim CGNAT-om. U tome je najveci problem s CGNAT-om.

Ovo je ruter na poslu, iskreno cudi me sto nije natovan znajuci sbb :)

Zvali su me iz sbb-a za digitalizaciju. Juče i danas, za dve lokacije, obe na Vracaru. Pitaju koliko imam televizora i kažu doći će kolege u narednih mesec dana da postave risivere.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Sada trenutno na ruteru pod WAN mi stoji:

IPv4 WAN
IPv4 Address: 95.180.113.80
IPv4 Default Gateway: 95.180.112.1

a na whatsmyip mi stoji:

Your Host Name:
95.180.113.80

Znači nije CGNAT, ako sam dobro shvatio :)

Sad sam potpisao novi ugovor na trio extra i stoji naglašeno da mi ostaje superset, iako mi je službenica preko telefona rekla da gubim. Znaću sutra kad aktiviraju paket, ugovor im se vraća kurirskom službom. Ne verujem da će ga ugasiti ako su naglasili da ostaje. Moguće da su se konačno usaglasili sa "novim" telenorom.

Sent from my Le X626 using Tapatalk

Sad sam potpisao novi ugovor na trio extra i stoji naglašeno da mi ostaje superset, iako mi je službenica preko telefona rekla da gubim. Znaću sutra kad aktiviraju paket, ugovor im se vraća kurirskom službom. Ne verujem da će ga ugasiti ako su naglasili da ostaje. Moguće da su se konačno usaglasili sa "novim" telenorom.

10.05. sam obnovio ugovor. Kod SBB-a je deaktiviran superset, kod Telenora je ostao aktivan.

Poslednja izmena:
Jesi li imao tu stavku u novom ugovoru u kojoj se spominje superset? Nisu loši oni razgovori fixni - mobilni, mada mi više i znači telenor, da mi ostane 50% više svega.

Jesi li imao tu stavku u novom ugovoru u kojoj se spominje superset? Nisu loši oni razgovori fixni - mobilni, mada mi više i znači telenor, da mi ostane 50% više svega.

Nije problem stavka u ugovoru već da, kako kažu, trenutno nisu u mogućnosti da reaktiviraju superset. U Telenor app za android isto piše da trenutno nije moguća aktivacija ali da je aktivan.

Poslednja izmena:
Da, tako su i meni rekli, mada mi je nerealno da naznače superset ako ne moraju. Ako je tako kako kažeš, meni odgovara. :)

Može brzinski odgovor, da ne listam celu temu, siguran sam da se pisalo o tome.
Koliko je upotrebljiv cam modul u odnosu na d3 resiver za primarni tv i kakve su šanse da se dobije uopšte?
Imam duo gold paket, bez ugovorne obaveze, ako je bitno?

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Na Sony novom TV sporo otvara kanale. Baš smeta.

Može brzinski odgovor, da ne listam celu temu, siguran sam da se pisalo o tome.
Koliko je upotrebljiv cam modul u odnosu na d3 resiver za primarni tv i kakve su šanse da se dobije uopšte?
Imam duo gold paket, bez ugovorne obaveze, ako je bitno?

Ако те не интересују гледање ТВ уназад за око 40 канала и видео клуб, модул је ОК решење. Ја га имам на једном ("пензионерском") телевизору. Колико је мени познато, фрка је да се добије напреднији рисивер а за модул нема проблема. Пре годину дана сам прочитао на једном сајту да нова генерација модула подржава и ове функције али је у то време била у примени само код једног оператера и то у Холандији.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno