Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa pojasnio sam o čemu se radi, da ne bi bilo zabune, a reč "naručujete" je stavljena bi se znalo na šta se misli, tj. da ne bi ispalo da postoji oslobođenje od carinskih troškova samo kad ti neko zaista šalje poklon.

Ja cu da prestanem da porucujem sta god da je iz Kine. Nemam vise strpljenja po dva meseca da cekam da stigne (ili u zadnje vreme da uopšte ne stigne). Hvala vam kinezi ali ne hvala. Samo ebay i samo kad je prodavac iz Evrope ili neke normalnije zemlje.

A srbiju izbegavaju ko kugu. Sto je najjace dosta sajtova nudi Srbiju za shipping i onda te iskulira kad uneses adresu, katastrofa.. meanwhile ameri dobijaju dronom u dvoriste za pola sata..

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Isto iskustvo imam, ali sa Ali, ne sa svim Kinezima.
Sa GB, JD i chinabrands samo pozitivna iskustva. Odavno tvrdim da je Ali smeće, uvek sporo putuje, po 2 meseca. Bolje na GB platiti 0,5 ili 1$ za dostavu, ali stiže za 15-20-25 dana. Dosta artikala imaš da izabereš iz kog skladišta da šalju, iz Kine, EU...

Nebitno je sta si porucivao. Ako si porucio po 5 baterija, 2 olovke, 3 midjuse (sva u zasebnim paketima..) i nisu ti nikada nista naplatili, to je stvarno izuzetak. Uz pomen da je to 10-20 paketa godisnje barem, a ne 10-20 od kako je PayPal tu.

Ja pratim temu vec 12 godina (nije tek 2011. napravljena tema o carini, ali tek tada je doslo do cescih kupovina pa je tada napravljena sumarna tema), i otprilike je pravilo:
- NS i NI sve naplate, po PSu
- BG uglavnom naplate, ali prodje i nesto.. nekada preteraju, nekada propuste, uglavnom nam dodje u proseku na isto.
- kineskim deklaracijama/racunima se skoro nikada ne veruje, nego se procenjuje, US/EU/JP i sl. se prihvataju

Ali sve to ima izuzetaka, eno Joci umesto 69$ cenili deciju odecu na 300$, i to iz Amerike.
Meni u Nisu nisu 4-5 paketa carinili i to poveca (ali jesu na SVE naplatili otvaranje).

To su izuzeci. Da je cesce nekome prolazilo da mu nista ne carine, ili barem da su to rekli, primetio bih do sada.

Ne tvrdim da lazes, nije mi uopste bitno, zato sam i stavio smajli u taj post. Ni za brzinu pristizanja, ni za to da ti ne carine sve.
Ali to je izuzetak, i nebitan je vecini.
Ne znam da li sam izuzetak, ali po pisanjima drugih, bas i nisam jer sve vise se ljudi javlja da im se ne obracunavaju troskovi, a da li je vecini bitno ili ne, zabole me, kazem svoje iskustvo, a ko hoce nek veruje, ko nece ne mora i to je to.
Ne vidim dalje poentu rasprave jer sve pausalno ocenjujes po svom iskustvu i ne dozvoljavas da postoje drugacija.
Pozdrav

Nije da ne dozvoljavam, nisam tvrdio da lazes, nego kazem "mozda lazu".

U sustini ako vas se vise javlja da im ne naplate, onda da pocnemo mi ostali da se zalimo, da nama ne naplacuju isto... razumem da nekada ne naplate, ali da vam svi paketi prodju bez carinjenja, to jeste vec bezobrazno (prema ostalima).

BTW, u pravu si da treba da stavim prst na celo i zapitam se... obicno kazem ljudima (dobronamerno) da to sto masa viche ne mora da znaci da je tako. I ovde je mozda slucaj tako.

Poslednja izmena:
@alfaunits

a nisi ukapirao da je to i poenta ove besmislene teme? samo se širi glupavi revolt prema tome da su eto možda verujemo ti miško nekima propustili da naplate i da se "izborimo" da svima naplaćuju...i kakva će od toga biti korist svima nama? umesto 50/50 šanse da ti nešto naplate imaćemo 100 posto naplate...

ne mogu da verujem kako se primate...

lol o cemu pricas ti vise :)
Koji bi fakin interes bio ljudima da lazu o tome?

Sta ti to porucujes, da krenemo odatle, možda carine neku specificnu robu.
Moje porudzbine su otprilike maske za telefone, bubice, bt zvucnik, lageri, tockovi, Metalni alat dimenzija mobilnog telefona itd..

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Sta ti to porucujes, da krenemo odatle, možda carine neku specificnu robu.
Moje porudzbine su otprilike maske za telefone, bubice, bt zvucnik, lageri, tockovi, Metalni alat dimenzija mobilnog telefona itd..
To sve znam da carine bar 20-orici ljudi samo na Dorcolu i NBG. Da je samo Dorcol, rekao bih nesto oko politike, ali NBG..
Nista od toga nam ne prolazi bez carine, generalno, sem maskica ako ih nije vise ili pneko zastitino staklo.

Ja se licno ne zalim:
- ako ne lazete, nista necu dobiti, nece meni manje cariniti ako nekako ih ubedim da vama pocnu da carine :) Meni ne znaci da komsiji crkne krava.
- ako lazete, opet nista ne dobijam ni u kom slucaju :)

@Altru, ne znam :) Iskreno sam se zapitao prvi put oko carine :) Delimicno mi se svidja, delimicno ne ;)

Besmislena je rasprava, jos besmislenija tvrdnja/teorija da ja zelim da svima naplacuju, i zasto bi se ostali zalili, kakvi ste to ljudi, da komsiji crkne krava to je vasa deviza, zato smo tu i gde jesmo ako je nama lose, pa ne moze komsiji da bude bolje.
Grozim se tog malogradjanskog stava koji je jako omiljen u nasem narodu.
Brt, ja ako ne mogu da ti pomognem, necu ti odmoci.
Ali cu se potruditi da ti pomognem na sve nacine, a pojedini kako razmisljaju, prosto mi bude zao sto zivim u istoj drzavi sa doticnima.
Ja bih voleo da ni vama ne naplacuju, a vi(pojedinci) zelite da i nama naplacuju.
Bedno, ali razumljivo.

Bg, pisao sam, meni su naplatili dva puta PDV, u pitanju su bili veći paketi i ispod 50€. Otvarani su, imali su fakturu, naplaćeno u dinar tačno. Obe pošiljke su bile sa GB. Upadale su u oči jer su ogromna pakovanja, mada je druga išla preko DHL, mislim da preko DHL uvek naplate PDV jer im piše na pakovanju sve.

Poslednja izmena:
Besmislena je rasprava, jos besmislenija tvrdnja/teorija da ja zelim da svima naplacuju, i zasto bi se ostali zalili, kakvi ste to ljudi, da komsiji crkne krava to je vasa deviza, zato smo tu i gde jesmo ako je nama lose, pa ne moze komsiji da bude bolje.
Grozim se tog malogradjanskog stava koji je jako omiljen u nasem narodu.
Brt, ja ako ne mogu da ti pomognem, necu ti odmoci.
Ali cu se potruditi da ti pomognem na sve nacine, a pojedini kako razmisljaju, prosto mi bude zao sto zivim u istoj drzavi sa doticnima.
Ja bih voleo da ni vama ne naplacuju, a vi(pojedinci) zelite da i nama naplacuju.
Bedno, ali razumljivo.
Prolistaj malo bolje, niko ne trazi da i vama naplacuju.

Ovi Sveđani jako sporo rade, već nekoliko dana stoje one 2 tracking informacije i posle toga nikako da se update

Prolistaj malo bolje, niko ne trazi da i vama naplacuju.

...nekima propustili da naplate i da se "izborimo" da svima naplaćuju...

Prelistao, citirao.
Ali totalno je glupo da i raspravljamo, rekao sam sta sam imao, vas dvojica sta ste imali, svako nek izvuce zakljucak za sebe, ja sam svoj zakljucak doneo.
Necu dalje na tu temu jer je besmisleno, sve smo rekli sto smo imali nista vise nema da se kaze na tu temu.
Idemo dalje.

Ti is njegove izjave misli da zeli da vam naplate?
Ja nisam, a ne verujem ni da je to mislio.
kakva će od toga biti korist svima nama? umesto 50/50 šanse da ti nešto naplate imaćemo 100 posto naplate...

Ne brini se, mi nismo za to.

Ovi Sveđani jako sporo rade, već nekoliko dana stoje one 2 tracking informacije i posle toga nikako da se update
Ma spori su ubi Bože. Posle ta dva statusa trebalo je 7 dana da mrdne na sledeci e sad je u BG na carini i ocekujem da ce za 10 tak dana proci ukljucujuci i praznike.

Послато са SM-J730F уз помоћ Тапатока

Ma spori su ubi Bože. Posle ta dva statusa trebalo je 7 dana da mrdne na sledeci e sad je u BG na carini i ocekujem da ce za 10 tak dana proci ukljucujuci i praznike.

Nikad više preko njih, za sledeći put ću probati Belgijce

Nikad više preko njih, za sledeći put ću probati Belgijce
Najgore je to što ja i nisam izabrao njih nego onaj aliexpress standard siping. A obicno to bude singapur post. Meni su nekad i holandjani bili extra brzi. Sad je najbolja kineska registered air mail. Mozda jesu malo sporiji ali imaš tracking celim putem a ne ko ovde tek kad krene iz singapura ili svedske holandije. Ma strasni su. Prosto te primoravaju da platis skuplji shipping. *mjau**mjau**mjau* da imam para narucivao bih preko premium shippinga ili dhl-a.

Za SG poštu imaš detaljniji tracking na 4px, ali realno to nije ni bitno. Za nas relevantni statusi su kad krene ka Srbiji i kada se pojavi 11003 izmenicna pošta priseće, a to da li je bio u Senzenu, Hong Kongu ili nekom kineskom selu nije od neke koristi.

Poslednja izmena:
Meni jednom otisla u NS umesto da ostane u BG, istog dana su primetili i vratili u BG, a ja dobio paket 24h kasnije.
Nista strasno.
Ja sam im pisao odmah preko sajta, video sam da je vraćena za Novi Sad

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Falim te Bože, update kod Šveđana i to još "Item departed on flight from origin" što bi trebalo da znači koliko sam ja shvatio, da je predmet tek danas napustio Kinu ima još da se načekam

Poslednja izmena:
Falim te Bože, update kod Šveđana i to još "Item departed on flight from origin" što bi trebalo da znači koliko sam ja shvatio, da je predmet tek danas napustio Kinu ima još da se načekam
Da i kod mene je to bio naredni status posle toga jos 9 dana do sledeceg (od 25.03 do 03.04) i posle tek ide konacno kod nas

Očekujem ovih dana telefon (Banggood, 92€) pa bih kad stigne, da pošaljem carini izvod, screenshot itd.
U pitanju je carina NOVI SAD. Prelistao sam poslednjih pedesetak strana i naišao na ove eMail adrese:

[email protected]
[email protected]
[email protected]

Na koji eMail treba slati dokumentaciju?
Pa posalji na sva tri ako nije dobra adresa vratce ti se pismo. Al ne znam kolko ima vajde novosadjanima da saljes bilo sta kad su tutkuni pa ne pregledaju postu i ne uzimaju to nista u obzir sem kad oni zatraze.

Evo Joce ,predadoh sve za ponovno carinjenje juce .Pregledah paket sve uredno pise 69 usd ,a osnovica za carinu preko 200 USD .Sve u soft copy poslah I'm na mail za svaki slucaj,danas cu da ih zovem posto danas treba da im stigne paket nazad.Ja sam na Novom Beogradu ,5 paketa sam dobila bez Carine I poreza,jedan su mi marnuli I za ovaj hoce da me oderu :)
Inace Ameri su obecali da ce odsad da skidaju price tagove sa odece da ne bi ovi teletabisi carinili po tome,Oni su u soku da to help moze da koristi za osnovicu kad ima fakturu.Inace zalba I ponovno slanje 800 dindzi

Item departed from sorting hub, nakon 2-3 dana, jel to sad znači da ide iz Švedske u Srbiju?

Caos drustvo,pocela sam da spamujem carinu.Rekli su primili su moj paket nazad I sutra je komisija .broj je 2015800 lokal 11822 ako nekom treba :) .Jedno dvadesetak dana treba da se paket vrati u postu .Pokusah da ih pitam kako su dosli do cene od 150% ali se carinik izvadio da nije on radio :) Eto tako sad cekicam

Hvala puno,pazi koliko sam dosadna da je odmah znao zasto zovem :)Sta me briga za moje pare ima davim :)

Mozda su primetili da ti do sada nisu naplatili, pa sada da koriguju ^^
I treba da cimas, ne da uvozne dazbine na bebi odecu budu skuplje od odece.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno