Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel neko ima iskustva sa narucivanjem vina, viskija ili nekog drugog alkoholnog pica?Zelim da narucim jedno Francusko vino od 1,5l ali ne znam sta bi se moglo desiti na carini
Ovo im je sa sajta:

U Republiku Srbiju možete slobodno uneti 1 litar žestokog alkoholnog pića, sa udelom alkohola preko 22% ili 1 litar alkoholnog pića sa udelom alkohola 22% i manje, 1 litar penušavih i likerskih vina, do 2 litre ostalih vina ili odgovarajuća količina u kombinaciji navedenih pića.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Ne pokusavaj. Propasce od cekanja!

Da li je neko imao iskustva sa zalbama, da znam da li vredi da se cimam uopste.
Paket u vrednosti od 45 evra, sa postarinom 56 (i jedna i druga brojka stoje na kutiji), umesto da naplate samo pdv, naplatili su i carinu i pdv kao da je vrednost robe 56 evra.

Da li je neko imao iskustva sa zalbama, da znam da li vredi da se cimam uopste.
Paket u vrednosti od 45 evra, sa postarinom 56 (i jedna i druga brojka stoje na kutiji), umesto da naplate samo pdv, naplatili su i carinu i pdv kao da je vrednost robe 56 evra.
Trošak poštarine ti se sabira i pošto je preko 50e plaćaš i pdv i carinu na sve ukupno.

Zar ne bi trebalo da se trosak postarine sabere na vrednost robe ukoliko vrednost same robe predje 50 evra, dok u slucaju ako je vrednost robe ispod 50 evra, onda postarina ne bi trebalo da ulazi u osnovu za carinjenje?
Ovako im stoji na sajtu, osim ukoliko ja tumacim pogresno ovo.

v) PANTOLONE od 40 EVRA

U slučaju da kupac želi da naruči pantolone iz inostranstva koje koštaju 40 evra, ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, carinska vrednost će biti 40 evra, jer u ovom slučaju troškovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. U ovom slučaju nema obračuna carine u skladu sa odredbama člana 218. stav 1. tačka 5) Carinskog zakona i člana 29. Uredbe. Osnovica za plaćanje PDV je 40 evra, što znači da će primenom stope PDV od 20% u našem primeru iznos PDV biti 8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

EDIT: Moguce je da si u pravu, i primer im je malo nejasan jer ispadne tacno 50, bolje da su stavili na 51. Mada sam uvek mislio da i postarina ide u carinjenje tek ako je vrednost osnovne robe veca od 50.

Poslednja izmena:
Zar ne bi trebalo da se trosak postarine sabere na vrednost robe ukoliko vrednost same robe predje 50 evra, dok u slucaju ako je vrednost robe ispod 50 evra, onda postarina ne bi trebalo da ulazi u osnovu za carinjenje?
Ovako im stoji na sajtu, osim ukoliko ja tumacim pogresno ovo.

v) PANTOLONE od 40 EVRA

U slučaju da kupac želi da naruči pantolone iz inostranstva koje koštaju 40 evra, ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, carinska vrednost će biti 40 evra, jer u ovom slučaju troškovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. U ovom slučaju nema obračuna carine u skladu sa odredbama člana 218. stav 1. tačka 5) Carinskog zakona i člana 29. Uredbe. Osnovica za plaćanje PDV je 40 evra, što znači da će primenom stope PDV od 20% u našem primeru iznos PDV biti 8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.
Piše ali oni sabiraju i na to udaraju namete.

Ako je vrednost proizvoda ispod 50 evra ne računa se postarina, a iznad 50 se sabiraju.
U svakom slučaju ako si već platio dažbine, nemaš pravo žalbe...

Poslednja izmena:
A i na tu sumu si bukvalno na "isto ti dodje skroz", u dinar maltene ;) Kada platis zalbu, toliko ce ti smanjiti druge dazbine (ali za zalbu ne vracaju!)

Zato i pitam, da ne bude na kraju isto zalio se ili ne. Hvala u svakom slucaju :)

Zato i pitam, da ne bude na kraju isto zalio se ili ne. Hvala u svakom slucaju :)
Negde će te zakinuti negde ti neće naplatiti ništa a trebali su. Sve u svemu u zbiru je svako platio manje nego što treba. Tako da opušteno i više sreće drugi put pošto je carina lutrija. :)

Ovaj Svedski directlink tracking izbaci dva statusa Item pre-advice received i Item received for processing i to je to, tracking a kao da mi nije ni tracking :D

Ovaj Svedski directlink tracking izbaci dva statusa Item pre-advice received i Item received for processing i to je to, tracking a kao da mi nije ni tracking :D
Aaaaaa druze pa cekaj isto i ja prolazim sa bloddy Šveđanima. Posle tih statusa proslo 2 dana do sledeceg (order departed on flight from origin) from pa cak 7 dana do sledeceg (order departed from sorting hub) kontam da je sledeca destinacija Beogradska Carina.
P.S. Ljudi koji datum je obradjivan na NS carini?

Послато са SM-J730F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Aaaaaa druze pa cekaj isto i ja prolazim sa bloddy Šveđanima. Posle tih statusa proslo 2 dana do sledeceg (order departed on flight from origin) from pa cak 7 dana do sledeceg (order departed from sorting hub) kontam da je sledeca destinacija Beogradska Carina.
P.S. Ljudi koji datum je obradjivan na NS carini?

Eh, nadam se da će mi sutra onda biti neki update što se trackinga tiče, imam neki osećaj da su za Šveđane spori što se tiče ovakvih svari, ali nema veze

Imam jedno pitanje.Naručio bih jednu skupu narudžbinu od 400e za drugu osobu.Paket je težak 22kg.Da li bi me pored pdv-a i carine dočekali još neki troškovi i ako bi mi neko kogao objasniti to i sve oko špedicije.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Vredi li Beogradskoj carini unapred slati mail. Naime stigla mi je pošijka na carinu i kontam da ce verovatno da ide na pregled jer je mehanička tastatura u pitanju. Plaćena je ispod 50€ sa poštarinom pa da mi ne bi lupali i carinu i porez.

Imam jedno pitanje.Naručio bih jednu skupu narudžbinu od 400e za drugu osobu.Paket je težak 22kg.Da li bi me pored pdv-a i carine dočekali još neki troškovi i ako bi mi neko kogao objasniti to i sve oko špedicije.

Zavisi kako se to šalje, DHL-om ili običnom poštom... BTW, znaš da će ti samo carina i pdv na to biti oko 130€?

Vredi li Beogradskoj carini unapred slati mail. Naime stigla mi je pošijka na carinu i kontam da ce verovatno da ide na pregled jer je mehanička tastatura u pitanju. Plaćena je ispod 50€ sa poštarinom pa da mi ne bi lupali i carinu i porez.

Vredi ali u pravom trenutku, već sam ja par puta opisao kako ovo treba odraditi, u ovoj temi...

Poslednja izmena:
Ja sam narucio jbl monitore sa thomana za 207evra iz nemacke sa postarinom.
Na to ti zaracunaju carinu od 10% pa na to skupa 20% pdv. Ispadne 30% na cenu shipingom. Osim toga platio sam pokusaj dostave (paket 16kg) oko 380 dinra (verovato je postexpress pokusao dostavu, ali nisa bio kuci)
Ispalo je ~ 280e sa svim dazbinama dok nasi govnari (mitros, sky...) ovde prodaju 25000 jedan, a ja kupio par. Da je imao neko da mi doveze iz Nemacke, ustedeo bih jos 40 evra za postarinu, izasli bi me bukvalno 50% jeftinije...

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ja sam narucio jbl monitore sa thomana za 207evra iz nemacke sa postarinom.
Na to ti zaracunaju carinu od 10% pa na to skupa 20% pdv. Ispadne 30% na cenu shipingom. Osim toga platio sam pokusaj dostave (paket 16kg) oko 380 dinra (verovato je postexpress pokusao dostavu, ali nisa bio kuci)
Ispalo je ~ 280e sa svim dazbinama dok nasi govnari (mitros, sky...) ovde prodaju 25000 jedan, a ja kupio par. Da je imao neko da mi doveze iz Nemacke, ustedeo bih jos 40 evra za postarinu, izasli bi me bukvalno 50% jeftinije...

Pa plate i ti sto si ih spomenuo sve kolko i ti plus špediciju ali onda dodaju i njihov procenat koji je zasigurno nije mali možda čak i 100%

Nije cena za mene i partnera ista, tako daje njihova marza veca i od 100%
Ja kupim jedan par, a oni naruce 20-30.
Ali da zvucnik koji bez vata kosta 84e oni prodaju 200 evra, zelim im da se ugase cim udjemo u uniju, ako ikad....
Da li ce iko tada da kupuje bilo sta ovde ?
Cenim da 90% prodavnica zatvara vrata tog dana, ako ikad dodje...

Kakva je trenutno situacija oko proucivanje drona iz Kine (Aliexpress)? Ukoliko je vrednost manja od 50 dolara i tezina oko 100gr da li su potrebne neke posebne dozvole?

Kakva je trenutno situacija oko proucivanje drona iz Kine (Aliexpress)? Ukoliko je vrednost manja od 50 dolara i tezina oko 100gr da li su potrebne neke posebne dozvole?

Nisu, ja sam poručio drona od oko 300g, prilično velika kutija, prošao je bez ikakvih dažbina (ali mislim da su mi zvezde u petoj kući bile naklonjene :d pa je zato prošlo, ili se cariniku žurilo kući :D) Mislim da ti do 500g ne treba ništa...

Meni nijednom ni za jednu narudžbinu iz Kine nisu naplatili ni pdv ni carinu na bg carini.Nisam nikada ni narucivao nista preko 50$ iz Kine ali jesam velike pakete.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Ni meni ama bas nista ne naplacuju, videliste i koliki sam paket dobio postavljao sam i fotku koliko bese 45X45cm i bez dinara dazbina.
A posle toga bar jos 4-5 paketa i nista.
Meni jednom nedeljno u proseku dodje paket jer nonstop narucujem i nikad nista mi ne naplate.
Izgleda da ce mi za ovaj iz USA paket naplatiti, sto je glupo jer je dimenzija paket tipa 5x5cm, a iz Kine mi ne naplacuju nista.
Jos kinezi varaju sa cenom a ovi iz USA ne.
Lud zbunjenog.
Samo jos da vidim koliko ce me rebnuti.

Ja cu da prestanem da porucujem sta god da je iz Kine. Nemam vise strpljenja po dva meseca da cekam da stigne (ili u zadnje vreme da uopšte ne stigne). Hvala vam kinezi ali ne hvala. Samo ebay i samo kad je prodavac iz Evrope ili neke normalnije zemlje.

A srbiju izbegavaju ko kugu. Sto je najjace dosta sajtova nudi Srbiju za shipping i onda te iskulira kad uneses adresu, katastrofa.. meanwhile ameri dobijaju dronom u dvoriste za pola sata..

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja nisam imao takva iskustva, zapravo zadnjih par meseci sve stize u roku od max 20 dana na adresu. Nema zalutalih paketa i sl.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno