Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni od 8.11. stoji:
Held in Customs, BEOGRAD C 11003 LETTERS, , , SERBIA

Sent from my HTC_M10h using Tapatalk

Kupio bi polovan volan od lika iz zagreba, da li to podleze carini i pdvu , vrednost novog volana je oko 450 e i kolko je realno da me sve to kosta?

Sve po zakonu podleze PDV-u, carini preko 50€.
E sad da li ce i kako carinik tumaciti taj volan to je na samom cariniku.
Moze da ga pusti bez dazbina, moze samo pdv(da ga proceni na manje od 50 jura) a moze i jedno i drugo.
Koliko si ga realno platio, sta je Croat napisao za cifru.
I da niko ali niko ti ne moze tacno reci kako ce carinik postupiti jer im je dozvoljeno da sami procenjuju.
Ja verujem bez dazbina da ces proci, tj zelim ti.

TT

Pa platio bi volan 350 e. Jel ima neka fora kako da ga salje dal obicna posta ili preko neceg drugog, kako je manja sansa da carenik proverava. I ukoliko se ocarini i sve to, jel ja moram to da platim da bi uzeo paket?

Pa ako se ocarini, moras platiti da bi preuzeo. Ili vracaju paket posiljaocu. Mozda da posalje busom ili tako nesto?

Sent from my Mi Max using Tapatalk

Pa platio bi volan 350 e. Jel ima neka fora kako da ga salje dal obicna posta ili preko neceg drugog, kako je manja sansa da carenik proverava. I ukoliko se ocarini i sve to, jel ja moram to da platim da bi uzeo paket?
Vidi druze najbolje da ti salje busom ali tesko ti ne znas sigurno tog lika da bi mu verovao da ce ti poslati po busu.
Nek ti salje kako god samo ne DHL-om obicnom postom nek ide i verujem da ces najminimalnije tad platiti.
Moras platiti ako hoces da preuzmes volan, normalno, ako odbijes vraca se posiljaocu.
Dal nisi mogao ovde pronaci takav volan?
Verovatno nisi cim si se odlucio za njega, mozda nisi trazi kod nas na pravoj atrani, ***.

TT

Pa izračunaj carinu i pdv i verovatno ti je jeftinije da prošetaš do Zagreba [emoji14]

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Pre 4 nedelje, carina+porez na 3 laptopa, 2 fona i 3 para sluški, na ANT-u plaćena 1350e. Doduše nisu računali našu vrednost, već vrednost sa računa.

Pazite da se ne zeznete da pokušate da ubacite stvari u kofer, makar i odpakovane. Sad sve gledaju i cede, pa i cabin crew. Jako je teško promuvati neku tehničku stvar (ili više njih), jer traže da se pokažu lični pdoaci na laptopu, slike na fonu itd.

Ljudi misle da se koferi ne gledaju. Naprotiv, izgleda da ih đuture pregledaju na rentgenu (ne onom kod izlaza, nego još pre što stignu na traku za preuzimanje). Ne znam da li takav tretman ima sav prtljag, ja sam pre godinu dana imao u prtljagu tehnički uređaj (nije mogao da stane u ručni) i dok sam prolazio kroz onaj "špalir" na zelenom izlazu, zaustavio me je carinik: tačno je znao koji kofer ga interesuje i šta traži, propustio (opet) kroz rentgen, tražio da se otvori, naplatio PDV i carinu; mogao je i da me kazni, ali nije.

Ono što je u ručnom prtljagu - to ih još uvek ne interesuje mnogo.

Poslednja izmena:
Trazi da ti posalje obicnom postom sa pracenjem bez oznake vrednosti, a ti njemu plati pay palom.
Lik hoce da mi posalje preko hpekspresa, jel bolje to ili obicna posta i koja je razlika? Sto se tice autobusa, to sam i ja razmisljao, ne znam kolko je to sigurno i hoce li vozaci to prihvatiti, primao sam ja neke sitne pakete i slao za i iz crne gore, al ovo je vec veci paket od 10 kila otprilike.

Ljudi misle da se koferi ne gledaju. Naprotiv, izgleda da ih đuture pregledaju na rentgenu (ne onom kod izlaza, nego još pre što stignu na traku za preuzimanje). Ne znam da li takav tretman ima sav prtljag, ja sam pre godinu dana imao u prtljagu tehnički uređaj (nije mogao da stane u ručni) i dok sam prolazio kroz onaj "špalir" na zelenom izlazu, zaustavio me je carinik: tačno je znao koji kofer ga interesuje i šta traži, propustio (opet) kroz rentgen, tražio da se otvori, naplatio PDV i carinu; mogao je i da me kazni, ali nije.

Ono što je u ručnom prtljagu - to ih još uvek ne interesuje mnogo.

Meni je veci problem sto imam "dole" jos 6 note FE-a, 3 para sluski i 2 laptopa, sa 3 mambe i 2 ouroborsa. Da stvar bude jos gora, nisam uzeo za preprodaju, već za drugare i ljude sa foruma ovde (trebala količina za dobru cenu), a puko sam kintu. Ljudima sam rekao jednu cenu, a sad carina i pdv menja stvar. Laptopove sam prodao skupje ljudima, proporcionalno carini, sluške su mi tu, čuče, a iphone 7ice će vrv na oglas... Ostalu robu ću vrv na budimpeštu da prerutiram, pa za subaju (SU) na sitno...

A inače prošlonedeljni let etihadov od petka isto ceo prekontrolisan, sa sve cabin crewom

Poslednja izmena:
I "TO" nije sverc?!

A inače prošlonedeljni let etihadov od petka isto ceo prekontrolisan, sa sve cabin crewom

Nemate meru, nije ni čudo što su počeli da vas istresaju iz gaća, veći je problem što zbog vas 'neumerenih' trpi i pristojan svet.

Sacekaj, kako izgleda taj rentgen na granicama ? Nisam nikada primjetio ? Komplet auto/bus ti provuce svaki put kada prolazis prije kucice ili ? Jos laptop da mi uzmu....

Za kola nisam siguran ali u autobus ulazi jedan ili dva policajca sa kerom i ukoliko vide nesto onda ti uzimaju... Znaci, sakrij laptop negde ispod sedista ili gore iznad pa stavi jaknu iznad ili tako nesto, jer koliko znam on nema pravo da ti pretresa to jer su licne stvari itd... Ja sam prosvercovao 3 kutije cigara tako i vratio sam se iz DE sa full gaming periferijama (slusalice, mis, tastatura) i SSDom.

Laptop ti neće uzeti ako je korišćen, ovo se odnosi samo na novu robu koja se svercuje radi dalje preprodaje...
Rendgen imaju samo veći granični prelazi. To je nabudzen beli kamion i pored njega kao neka kapija, tu prolaze samo kamioni i eventualno ako imaju dojavu za neki automobil.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
I "TO" nije sverc?!

Kad imas dvojnu rezdenciju, možeš da svoje nove i polovne stavri unisiš u ove zemlje kako hoćeš. Plus nije šverc jer nema zarade.

@mitar1982

Kakve veze to ima sa pretresanjem? Šta ti to znači, ja nisam "pristojan svet"? Pojasni ovo molim te.

Najgori su mi lažni moralisti. Pozivaju se na neki moral code, a svi kupuju "kod madjara" grafike, tv-ove i sir. U čemu je razlika izmedju HU i UAE? Donosim za sebe, ne stavljam na kp

Poslednja izmena:
@villy
Što se sekiraš onda, objasni carinicima da je to sve za ličnu upotrebu, verujem da će imati razumevanja. ;)

Meni je veci problem sto imam "dole" jos 6 note FE-a, 3 para sluski i 2 laptopa, sa 3 mambe i 2 ouroborsa. Da stvar bude jos gora, nisam uzeo za preprodaju, već za drugare i ljude sa foruma ovde (trebala količina za dobru cenu), a puko sam kintu. Ljudima sam rekao jednu cenu, a sad carina i pdv menja stvar. Laptopove sam prodao skupje ljudima, proporcionalno carini, sluške su mi tu, čuče, a iphone 7ice će vrv na oglas... Ostalu robu ću vrv na budimpeštu da prerutiram, pa za subaju (SU) na sitno...

.... Donosim za sebe, ne stavljam na kp

Donosis za sebe ili ortake? Ista stvar kao sverceri koji iz Madjarske unapred prime narudzbu pa onda donesu ono sto nemaju na "lageru".

U pitanju je gearbest. Naručeno Oct 28, 2017. Poslali su 30. Oct. Upravo danas poštar doneo na vrata. Bez trškova pdv/carina. Stvarno i košta koliko piše 13$.

Prilozi

• IMG_20171116_121038.jpg
    IMG_20171116_121038.jpg
    1 MB · Pregleda: 157
Prvi put primam paket na koji cu verovatno platiti dazbine tj. PDV pa me interesuje kako se placa?

Jel mora da se plati postaru celokupan iznos( PDV+postanske dazbine) ili se postaru moze uplatiti samo postanske dazbine a PDV nakndano uplatnicom?

Interesuje me da li se nekom desilo da mora da plati pdv na muzicki cd koji je 1965 dinara kupljen na ebay. Vise puta sam kupovala muzicke cdeove sa ebay i ovo mi se prvi put desilo. Hvala na odgovoru.

Jednostavno ne postoji EMS iz Japana za Srbiju. Ne znam razlog ali znam da nije moglo pre par godina kad mi je trebalo za nešto.

https://www.post.japanpost.jp/int/ems/country/second_en.html#second_04

Ne moze EMS za Srbiju iz Japana na zalost :/

Inace tokom proveravanja za EMS, pitao sam i DHL za spediciju, dobih potvrdan odgovor od njih da posiljke do 50e ne podlezu carini pa samim tim i nema spedicije. Nisam video nigde da je neko napisao kako je pitao DHL za ovo, pa su ljudi sumnjicavi oko toga (zakljucio sam po postovima ovde). Evo vam odgovora od DHL-a ;)
Screenshot_70.png

Poslednja izmena:
EMS donosi post-express? Kakvo je stanje sa njima, kako carine, jel prolazi sve?

EMS je super stvar - brzina je nesto malo manja od DHL-a ali nema spedicije. Donose kuriri Post-Expressa sto znaci da moze isporuka i subotom. Carina i PDV idu kao na ostale posiljke ali i to zavrse brze.

@markoen500: pisalo se dosta o DHL-u ali se to izgubilo u moru postova. Mislim da vise ima u temi o SportsDirect-u. Inace kada posiljka ide DHL-om ako nema carine, nema ni PDV-a. FedEx recimo naplacuje PDV.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno