Šta je novo?

Ethereum [ETH] (Ethash)

Za koji pool ste se odlučili?

• DwarfPool

Glasovi: 106 17.6%
  • Ethermine

Glasovi: 278 46.1%
  • ethpool

Glasovi: 26 4.3%
  • Coinotron

Glasovi: 71 11.8%
  • Nanopool

Glasovi: 122 20.2%

• Ukupno glasača
    603
Pa neće biti isplativo, to je prosta matematika. Na eth imaš 3 miliona gpu, prebaci to na bilo koji coin i izračunaj mu diff i isplativost

@milicic pa dobro si napisao. ETC i zec i Monero + ... saberi svoje procente i ostalo ti je eth. Vjerovatno i više od 70% vuče.

Prvi talas će svakako da pretrpi etc i biće zanimljivo vidjeti kako će cijena tada odreagovati... ako to povuče cijenu na gore... može svašta da ispadne. U suprotnom gejmeri će imati dosta razloga za osmijeh.

Tek ce da se kopa i kupuju kartice, sve je ovo po porumima i terasama jos uvek smesno. POW ce trajati 18 meseci sa tim sto ce mozda sa drugim delom updata metopolisa da se uvede i neka vrsta hibridnog mininga.
Licno bi voleo da sto duze stagnira cena Ethereuma pa nek ide i dole, kad pocne da skace opet ce da se mreza dupla na 2 meseca.

Ovo sa cenom BTCa je najbolje sto se moglo desiti za sve kriptovalute, utabava prostor za rast ostalih.

Ozbiljni rudari nece prodavati svoje grafike iako bude susa kopace ili Zec ili Monero ili Etc mozda cak i Btc gold ko zna pa ce to cuvati i gomilati.....Onda ako stvarno bude puno jeftinih grafika pokupovace ih....

Naravno veliki broj rudara ce takodje staviti u prodaju svoje grafike to stoji....

Mislim da ce sve to evoluirati na razlicite nacine i nije bas tako jednostavno reci ni da eth cini 70% gpu mininga niti da ce puci mining ostalih koina (imajte na umu da postoje i druge primene high end kartica, da trenutno kopaju kartice koje su ljudi povukli iz penzije kad je profitabilnost skocila, da kopaju i amateri sa po jednom karticom i jos sto nekih stvari i da ce se procistiti ekosistem tom promenom a da ne pricam o projekcijama da ce to biti trilion dolar market u kratkom roku, jer isto tako postoje i suprotne projekcije da je sve balon i da ce puci, da ce ih btc pojesti sve, da ce izaci specijalizovani cipovi i za altove itd). Zivi bili pa videli... Ja sam hteo da cujem da li imate neki info o tom prelasku i koji su vasi pogledi na celu stvar...

Haha pa ajde ko je lud da karticu koju je platio 500 proda za 100 posle 6 meseci? Ovo 25 evra necu ni da komentarisem ... Pa pre bi ih zapalio. A uostalom,uvek ima nesto da se kopa pa koliko god da donosi,samo da nije minus. A sto ste prelaska u pos tice,vec 2,3 godine pricaju kako ce krajem ili pocetkom sl godine da predju i nista. Mirni smo 12 meseci

Haha pa ajde ko je lud da karticu koju je platio 500 proda za 100 posle 6 meseci? Ovo 25 evra necu ni da komentarisem ... Pa pre bi ih zapalio. A uostalom,uvek ima nesto da se kopa pa koliko god da donosi,samo da nije minus. A sto ste prelaska u pos tice,vec 2,3 godine pricaju kako ce krajem ili pocetkom sl godine da predju i nista. Mirni smo 12 meseci

Stvarno se nadam da smo mirni jos 12 meseci, samo mi je toliko jos potrebno :)
A, sto se tice kartica za 100 evra, ako ne daj boze pukne, sigurno ce se prodavati i za 25e i mnoge ce ostati neprodate jer jednostavno ne postoji dovoljan broj ljudi kojima su potrebne a imajte na umu da izlaze i nove kartice. Iako deluje nemoguce, morace da je prodaje za 100 onaj koji je platio pre 6 meseci 500e, isto kao sto je meni nestvarno zvucalo da se u junu prodaju 4 meseca stare rx470 kartice za 600e a mi ih placali 180e nove samo par meseci ranije (da mi je neko rekao to pocetkom godine, rekao bih mu da to i teoretski nije moguce).

Mozda su se prodavale za 600 ali tesko da je neko normalan placao toliko :) Neka ovca verovatno jeste. Scenario da cena bude 100 evra je da nema sta da se kopa, a to ce tesko da se desi.

Cim predje ETH na POS ocekujte minimum 3 coina koji ce se forkovati iz njega i naravno bice POW.

Mozda su se prodavale za 600 ali tesko da je neko normalan placao toliko :) Neka ovca verovatno jeste. Scenario da cena bude 100 evra je da nema sta da se kopa, a to ce tesko da se desi.

Pa, ne mora da znaci da je ovca, cena od 600e je za one koji su kupili rig sa 6 kartica za 4k, u tom trenutku je network hashrate bio 3-4 puta manji nego sada a cena je na cexu dostizala i 450 dolara a i sam dolar je bio jaci u odnosu na euro nego sada a kartica nije bilo pa nije bilo i onaj ko je hteo da udje u mining, morao je da plati (situacija sa cenom kartica se nije promenila ni mesec dva posle). A, mislim da je i sa tom cenom od maja-juna do sad maltene otplatio rig, tako da ne mozemo bas reci da je ovca covek koji otplati investiciju za 6 meseci, sto je mnogo bolje nego da je pod uticajem FOMO kupio Eth za 400$, sad bi bio u minusu (da ne pricam kako bi se osecao tokom onog perioda kad je pao na 130$...).

Tesko da je otplatio rig, pogotovo ako je 470cu platio 600 evra. Mislim da ni pola nije otplatio do sada, ako je u junu poceo. Ako je u maju krenuo mozda je otplatio 60,70%

Tesko da je otplatio rig, pogotovo ako je 470cu platio 600 evra. Mislim da ni pola nije otplatio do sada, ako je u junu poceo. Ako je u maju krenuo mozda je otplatio 60,70%

Taj rig je u maju napravio makar 5eth, jun makar 3, jul 2, i posle oko jedan mesecno (drug je sa takvim rigom od sredine maja do sad iskopao 12 eth i jos otprilike vrednost 1-2 eth dok je radio dual mining dcr i lbry), to je po sadasnjim vrednostima oko 4.000$, a jos ako mu je bio dobar timing za prodaju...cak i ako nije, isplatio je 80-90% riga od 4k za 6 meseci (mada ga on nije platio 4k, ali su se prodavali tad i za te pare). Daleko, daleko je to od ovce... Apsolutno je jasno da smo mnogo bolje prosli mi koji smo kupovali rx 470 za manje od 200e, ali to ne cini njegovu investiciju besmislenom a njega ovcom. Za svakoga od nas postoji neko ko je bolje prosao, ranije usao, pa makar i gledali pionire sa ovog foruma koji su kopali po par bitkoina dnevno jer postoje oni koji su kopali stotine dnevno i kupovali btc za manje od dolar...

to sto ima da se kopa neko placa nas minere iz dzepa, pa razmmislite dal ce neko ceo zivot da vas izdrzava.

nije problem u kopanju, uvek ima nesto, tu je i nos kao zadnja alternativa ali je vece pitanje koliko ce neki tamo cika da plati za to sto iskopas.

pa na papir stavis a ono struja 100e iskopano 40e

to sto ima da se kopa neko placa nas minere iz dzepa, pa razmmislite dal ce neko ceo zivot da vas izdrzava.

nije problem u kopanju, uvek ima nesto, tu je i nos kao zadnja alternativa ali je vece pitanje koliko ce neki tamo cika da plati za to sto iskopas.

pa na papir stavis a ono struja 100e iskopano 40e

Apsolutno, i ako se nesto tako ne daj boze desi, kartice nece moci da se prodaju ni po 30e jer nece imati ko da ih kupi. Problem je sto je cena prebrzo skocila i uvela u mining i ljude koji nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa bilo cim sto ima veze sa miningom (kripto, IT, berza, hardver, elektronika...) i ubacila u rad milione kartica prebrzo a ne postoji nikakva garancija za dugorocnost i za prodaju opreme ako pukne. Jos jedna vazna stvar je sto ljudi grese kada misle da postoji asic resistant mining, to je asic resistant samo dok ne postoji interes nekoga da napravi specijalizovan cip i verujte da cim trziste raste neki tamo Kinezi i Japanci smisljaju neke nove patente koji mogu da obesmisle nase kartice u miningu. Ja se licno nadam da ce postojeci rigovi (rx470, 480, gtx 1060, 1070, 1080...) moci da kopaju jos nekih 6-12 meseci profitabilno i da ce cena altova opstati da izvucemo jos koji dolar jer nema dileme da je to jedan balon (verovatno i bitkoin a altovi pogotovo). Mislim da ce sad biti malo padova, ali se iskreno nadam da ce pred kraj godine ljudi zbog FOMO da trose svoje Bozicne bonuse da udju u kripto i da poklanjaju deci bitkoine i eterijume za Bozic kao neku vrstu fonda za buducnost...

O boze dragi koliko pricate vise o tom balonu i kako ce eto sve da pukne, sace sve cene u bunar, bla bla...

Prelistajte forum unazad i videcete da se isto to pisalo i u Maju, Junu kad je bio najveci hype, pa i pre god dana itd...
I dalje svi kopaju, a poenta je da se ne zna dokle ce, dok traje nek traje. Ko je usao mora da bude svestan da sve ulozeno moze lako da se izgubi, samo takvim razmisljanjem glava je mirna.

Ponovicu ono sto vecina vrv zna vrlo dobro, ulozis onoliko koliko si spreman da izgubis.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Taj rig je u maju napravio makar 5eth, jun makar 3, jul 2, i posle oko jedan mesecno (drug je sa takvim rigom od sredine maja do sad iskopao 12 eth i jos otprilike vrednost 1-2 eth dok je radio dual mining dcr i lbry), to je po sadasnjim vrednostima oko 4.000$, a jos ako mu je bio dobar timing za prodaju...cak i ako nije, isplatio je 80-90% riga od 4k za 6 meseci (mada ga on nije platio 4k, ali su se prodavali tad i za te pare). Daleko, daleko je to od ovce... Apsolutno je jasno da smo mnogo bolje prosli mi koji smo kupovali rx 470 za manje od 200e, ali to ne cini njegovu investiciju besmislenom a njega ovcom. Za svakoga od nas postoji neko ko je bolje prosao, ranije usao, pa makar i gledali pionire sa ovog foruma koji su kopali po par bitkoina dnevno jer postoje oni koji su kopali stotine dnevno i kupovali btc za manje od dolar...
Sa jednim rigom bas bas tesko da je iskopao 12 komada do sad. Necu da kazem da laze, ali ja imam vise rigova od njega, i iskopao sam recimo 3 puta vise tacno. A po ovome sto si napisao trebalo bi makar 100 eth da imam...

O boze dragi koliko pricate vise o tom balonu i kako ce eto sve da pukne, sace sve cene u bunar, bla bla...

Prelistajte forum unazad i videcete da se isto to pisalo i u Maju, Junu kad je bio najveci hype, pa i pre god dana itd...
I dalje svi kopaju, a poenta je da se ne zna dokle ce, dok traje nek traje. Ko je usao mora da bude svestan da sve ulozeno moze lako da se izgubi, samo takvim razmisljanjem glava je mirna.

Ponovicu ono sto vecina vrv zna vrlo dobro, ulozis onoliko koliko si spreman da izgubis.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Apsolutno se slazem sa tim da ulozis koliko si spreman da izgubis, ali ne razumem sta ti smeta da se razmotre scenariji i da se analizira sta ce doneti upgrade i tako slicne stvari. Pa, cak i ako stavis na ruletu pare na boju valjda malo razmislis koja ti je verovatnoca da dupliras novac (48.65%)... Ili si ti od onih sto drmnu pa sta mu bog da, jer sudbina je odredjena i mi nista ne mozmo da uradimo po tom pitanju. Pitanje se odnosilo na upgrade koji se veoma blizi, znaci ne neka fantaziranja tipa sta cemo ljudi ako udari solarna oluja, nego veoma konkretno i koja su razmisljanja ljudi i projekcije. Ako nemas nesto konstruktivno da kazes, ne moras da osudjujes sasvim normalno pitanje...

Kada tržište postane prezasićeno vrhunskim grafikama, to što ih je neko plaćao 500 neće mu značiti ništa. Jednostavno broj potencijalnih kupaca je toliki da će i za 100 biti nemoguće prodati.

E sada, poštujem i mogućnost da ti i još neki i zapalite svoje kartice. To će bar za mrvicu smanjiti ponudu, pa mi ostali možda uspijemo izvući par € više.

Opet mislim da nece doci do masovne prodaje kartica. Mozda ljudi sa 1 2 riga krenu u rasprodaju,ali vecina ce ostati na kopanju. Kao sto ranije rekoh uvek ce se naci nesto za kopanje. A sto se paljenja tice,sumnjam da cu ja veliku promenu da donesem ;)

Da li ce NVidia i AMD mirno da gledaju sve to? Da li ce uopste dozvoliti da se dogodi takav scenario? Koliko bi oni prodavali novih GPU mesecno u takvim okolnostima?

Opet mislim da nece doci do masovne prodaje kartica. Mozda ljudi sa 1 2 riga krenu u rasprodaju,ali vecina ce ostati na kopanju. Kao sto ranije rekoh uvek ce se naci nesto za kopanje. A sto se paljenja tice,sumnjam da cu ja veliku promenu da donesem ;)

gresis sinko grdno gresis, slican scenario smo vec videli 2014 kada su se karte koje su placane 350 i kusur evra prodavale za 80-110e, tako da nemojte se zavaravati, ako ovo pukne karata ce biti na svakoj grani, a cena ce im biti mozda za 1080ti 110e, mozda!

gresis sinko grdno gresis, slican scenario smo vec videli 2014 kada su se karte koje su placane 350 i kusur evra prodavale za 80-110e, tako da nemojte se zavaravati, ako ovo pukne karata ce biti na svakoj grani, a cena ce im biti mozda za 1080ti 110e, mozda!

Apsolutno, pogotovu sto je sad bio mnogo veci bum i bas je preterano kartica na trzistu i malo je reci da bi preplavile (mislim da nije bas realno da 1080ti ide za 100e jer je bas top high enda, ali da ce rx470 da stoji na oglasima neprodata tipa 10 komada za 200e, to sam siguran)... Sto se tice Nvidia i AMD, mislim da oni ne moraju nesto preterano da brinu, jer mnogi nece da razmisljaju o kupovini polovne kartice, pored toga noviji cip je uvek noviji cip i bice igrice koje preporucuju taj i taj model i smislice tako nesto (tu su naravno i mining kartice koje su neupotrebljive za obican rad). Moguce da ce u slucaju drastisno smanjenog mining-a malo da im opadne profit, ali oni su vec toliko fino uzeli protekle godine da ih to ne dodiruje...

Dajte malo optimizma :)
Evo jednog scenarija: eth odlazi na 1000 $, diff miruje, cena kartica opet odlazi u nebo, a mi koji kopamo već nekoliko meseci otplaćujemo rigove :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jeste,prodavali su panicari. I opet posle pola godine je vec imalo sta da se kopa. A realno gledajuci kripto je sada dosta razvijeniji nego 2014 i vise je novcics u otpicaju. Tako da sam siguran da ce biti posla :)

Ljudi, nemojte pogresno da me shvatite, nisam ja apsolutni pesimista samo me je interesovalo da li ima nekih informacija o POS-u i kako mislite da ce uticati na mining. Sto se tice pozitivnih vesti, po svim analizama juce je kao trebalo da bude kraj ovog izivljavanja btc na altovima jer su se i na dnevnom i na nedeljnom nivou poklopili neki indikatori i sad bi kao trebalo malo da se oporave altovi, samo je pitanje da li u odnosu na btc ili i na dolar... Isto od pozitivnih stvari, bas postoje jake najave da eth sad ide na ATH, kao i monero, ltc, zec i jos neke valute (pominju se bas visestruki skokovi). Dace bog da vidimo to, a mislim da je realno jer je ogroman hype i sve se slilo u btc od novih para, a ovi iz Eth foundation su maheri isto za promociju i verujem da ce uspeti da ubede nove ljude da je kasno za btc i da treba da se ulaze u eth, a to znaci 500+ lagano...

...I samo da dodam...pre ce neka solarna oluja da poljulja sve ovo da dodje do tolikog kraha,nego to da nece imati sta da se kopa...
Previse je para u ovome i mali smo mi mnogo da bi se brinuli za sicu tipa da li cemo otplatiti ulozeno ili da li cemo isplatiti i prebaciti racun za struju (Struja mnogima nije problem i stavka uopste...tj NePoStOjI)
Neka budu grafe po 20-25-30-50 i 100e ja cu prvi da ih kupujem sve sto budem mogao!
BTW ...Malo ste i temu omasili...imate crypto balon za to raspravljanje...Ne vidim razloga za takve stavove...svaka cast starijim clanovima...ali jos ste tu zar ne?!
Sta hocu da kazem...znam ljude koji 9 godina ili koliko vec tacno kopaju...od samih pocetaka...prosli su sve te nedace i potope i pucanje balona...i jos su tu....i kupuju kola,stanove,telefone,nove grafe,ploce.monitore,napajanja....zive zivot....prave svoje coine...itd
Svaki put kad Pera i Laza uzmu po rig i priblize se novom update-u ili fork-u budu jooooj da li cu ga isplatiti ili ce sve puci...ako ste vec usli u biznis sa novcem koji ste spremni da izgubite,ne panicite da li cete isplatiti i zaraditi....radujte se bar svim novim naslovima koji cete moci da pogurate u UHD ili 4K i uzivajte!
P.S. Daj boze da iskopate bar za neki pristojan 4K monitor i Srecna nova godina....
:smash:
:D
:smoke:

Da se vratimo na temu...

Eth ce ovih dana da skoci dosta, nije u skorije vreme bio ovakav suport, bar moje misljenje...

Dajte malo optimizma :)
Evo jednog scenarija: eth odlazi na 1000 $, diff miruje, cena kartica opet odlazi u nebo, a mi koji kopamo već nekoliko meseci otplaćujemo rigove :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

ETh je dostigao cenu od 1000usd :D , ko ga je prodao po 0.14btc-a i sad uvaljao btc :D

ja ne mogu da se slozim ni je jednim misljenjem bas , jer izgleda ovako jedan u plocu a drugi u pod ...
da li ce doci do masovne prodaje kartica , ako sutra nema sta da se kopa, ili ako kopanje postaje neprofitabilno....
cena kartica , polovnih, sa i bez garancije pasti toliko bas i ne verujem.
cena ce se nivelisati u zavisnosti od cena novih i da li taj tip kartica ima u ponudi na pr ... ako sutra nema sta da se kopa , rx 470,480 (tako i za petice) kojima je cena prenaduvana, polovne ce drzati cenu od oko 220-240 evra nize nece garant , narocito nece je prodati oni koji su za novu dali 400e. da se kojim slucajem vrate cena na normalu - nova sa oko 200e onda ce cena za njih biti oko 140-150 evra.
za kartice rx460/580 (koje su po mom misljenju tezak shit) cena ce pasti u vecoj srazmeri nego za ove gore navedene...
kada je bila "kriza" 2014 ja ne vidoh r9 280ce da su imale cenu nizu od 140e niti da su 7950 imale nizu cenu od 125e(+/-5) [danas i kad i ima na ponudi oko 14000 dinara] r9 270 su najnize cene bile oko 75e...

nema isplatljicosti , gase se mineri jedan po 1 ,prodavace se kartice 1 po 1.. vecina koji su usli pre godinu dana, kartice se otplatile i nema razloga panicne rasprodaje..
naravno sve zavise od ponude novih. trenutna ponuda je uzas (amd) i to se nece promeniti na cenu u narednih godinu dana...(licne zelje)
gasenjem minera diff ce mozda pasti (ali ono mozda) jer kinezima je struja gotovo besplatna , da ne kazem da drzava dotira minere ... mozda cak i ima svojih fabrika minera.
sad mi pade: kinezima bi odgovaralo da obore cenu za sve, mozda vec uveliko razmisljaju kako :D ...

Nazad
Vrh Dno