Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Поштовани, због квара у јавном телеком саобраћају, на снази су измењени лимити за коришћење платних картица у земљи и иностранству.

Од синоћ траје овај проблем, прво код неких банака картице нису пролазиле у домаћем платном промету, онда се пребацило на интернет и тако до данас траје. Дневна потрошња по Виса картици је такође редукована...

Poslednja izmena:
Да,јуче у Максију нису уопште радиле Визе,док је Мастер пролазио без проблема.

Negde piše da je u pitanju kvar, da ne znaju šta je rešenje, a negde sam pročitao da je u pitanju promena sistema/platforme na kojoj rade kartice. Ako pogleadmo Intesino obaveštenje da neće izdavati kartice u prvoj sedmici Novembra, ima smisla da se nešto menja na sistemu koji koriste?

Nadam se da ima veze sa onim smanjenjem međubankarskih provizija koje je najavljeno.

• Like
Reagovanja: M J
Ako ne rade Intesine kartice ili Visa kartice na Intesa terminalima, ovo je verovatno do Intese, ipak je ona i dalje verovatno najveci procesor kod nas (tj. ima najvise klijenata).
Ako je i druga neka kombinacija, bez da je Intesa ukljucena - ko zna.

Mada koliko vidim evo i kod mojih nesto net zezucka malo (torrenti OK, ali ostalo zeza malkice, nedovoljno da se zalis taman), pa i problem sa netom moze biti stvarno.. ako je net slab, spor i sl. ne smeju ostati isti limiti jer je nekada cak i PIN autorizacija non-atomic. Ja ciljam na ovo, posto su limiti smanjeni.

Ima li nekih razlika izmedju master i visa kartice? Da li je tačno da su za pojedina plaćanja manje provizije kada se plaća visa karticom?

Intezina Viza internet nema proviziju! O kakvoj proviziji pricas? Da ti banka naplati vecu cenu od cene kostanja jer uzima proviziju. Moja nijedna kartica nema tu privilegiju [emoji14]

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Mislim na sve vrste mogucih provizija (posto nisam koristio online placanje puno ne znam kakve sve provizije postoje, provizije prilikom samog placanja, prenosa sredstava i sl.)

Visa kurs I Mastercard kurs se beznačajno malo razlikuju od srednjeg kursa valuta. E sad, banke izdavaoci kartica imaju vrlo kreativne načine da uštinu (radeći više konverzija,...). To nema veze sa brendom kartice. Nema pravila ni po bankama. Za svaku karticu, svake banke pojedinačno, treba utvrditi kako I šta naplaćuju. Ova tema sadrži precizne informacije o puno kartica. Ne sam u online primeni.

Ima li nekih razlika izmedju master i visa kartice? Da li je tačno da su za pojedina plaćanja manje provizije kada se plaća visa karticom?
Nije tacno, cak postoje obratne situacije za placanje vani. Konkretno skoro sve Visa kartice kod nas (sem Intesinih i AIK ukoliko drzis evre iskljucivo, koliko je meni poznato) imaju provizije za placanje u stranim valutama od 1-3%.
Moguce da i neke Visa kartice sem Intesa/AIK ne naplacuju to (kada se drze evri samo!), ali nisam upoznat ili nisam proverio, pretpostavljam da vazi i za UniCredit jos samo (nisam proverio, ali je jako slicna Intesi za mnoge stvari). Erste, ProCredit, SocGe, Sber, RF, Alpha dok je postojala, Piraeus sve naplacuju ako se Visa kartica njihova koristi za transakcije u valuti koja nije dinar.
Sve Visa kartice koje su dinarske naplacuju to!
Uzjedno moguce da neke naplacuju i kada se u dinarima placa na nekim sajtovima, tipa WizzAir :( Ovo pretpostavljam zato sto AIK ne koristi srednji kurs ako se placa MC FLEXI karticom, vec koristi MC kurs (koji je uvek nepovoljniji malkice). Ta razlika nije ni blizu razlike od 1%, ali postoji, pa se moze desiti da dodje do neke provizije i pri placanju Visa karticama.

Za Komercijalnu, koliko se secam naplacuje za dinarske, ali ne za devizne kartice, a devizne je teze dobiti nego posao u Beloj Kuci :) (nisu upuceni, pa dok se snadju..)

Ne vidim da se "direct" po bilo čemu razlikuje od dosadašnjih usluga, npr. Total paket.
Da li je neki "rebranding" u pitanju ili...?

Za Komercijalnu, koliko se secam naplacuje za dinarske, ali ne za devizne kartice, a devizne je teze dobiti nego posao u Beloj Kuci :) (nisu upuceni, pa dok se snadju..)

Samo devizna kartica u komercijalnoj ne postoji... (odnosno ima ona plastična, kao i čekovna ;))

To su kartice, koje idu uz tekući dinarski račun, pa štedni račun povežu sa karticom ;) Pa bude 2 u 1

Poslednja izmena:
Poštovani klijenti,

Obaveštavamo Vas da je OTP banka, napravila novu savremenu verziju servisa elektronskog bankarstva– novi OTP direkt koji će zameniti postojeću verziju od srede, 01.11.2017. godine
Nova verzija će vam pored postojećih omogućiti i korišćenje novih funkcionalnosti ako što su: upravljanje platnim karticama, aktiviranje izmenu i gašenje mobilnog bankarstva, SMS servisa kao i naloga direktnog zaduženja i mnoge druge.

S poštovanjem,
OTP banka

I OTP uvodi upravljanje platnim karticama.

Логичан потез сад кад су купили Војвођанску,али кад видим да банка наплаћује налоге путем ел. банкарства сав се нарогушим и оспем од алергије...Овамо гладац а унутра јадац.

OTP banka već dugo ima samo jadac. Koristim ih kao poslovnu banku i sarađujemo samo zato što na osnovu staža još iz Zepter banke imam neke pogodnosti. U backoffice im vlada toliko rasulo, da mi nije jasno kako i zašto bilo ulaze dalje u ovo tržište, kad imam utisak da su Madjari srpski ogranak "pustili niz vodu".

• Like
Reagovanja: M J
Jel ovo intesa počela manje da rezervise prilikom kupovine online? Za transakciju od 10 eur rezervisano 10.08 eur i za transakciju od 30 eur rezervisano 30.22 eur

Ja se iskreno ne secam koliko je za EUR transakcije rezervisala ranije, ali definitivno za druge valute manje rezervise vec nekoliko meseci.
Evo prekjuce sam platio 4575CZK, rezervisali 178.51eur samo, a po kursu je 178.2 :) Takodje, 255$, rezervisano 220.64, po srednjem je 219.44.

Ako je Visa samo na dinarski povezana, to znaci 1 do 3% provizije za ino placanja. Za malo koriscenja godisnje RF ili Kombank zbog uplate na bankomatima. Ili ProCtedit ako imas blizu bankomat.
Ali za vecu potrosnju, Intesa prilicno ustedi.

Nijedna banka osim Intese i Aik ne povezuje Visu sa deviznim.
Ne razumem ovo za inostrano plaćanje i potrošnju, meni treba za primanje novca. PayPal mi skida 4e po transakciji, banka oko 1% (tako mi reče ona službenica), koliko se gubi prilikom konvertovanja dolara u din to nemam pojma i to mi je enigma. Pretpostavljam da nije baš isplativo.

Ako govoriš o debitnim karticama, nisu samo Intesa i Aik. I SocGen vezuje svoju VISA karticu za devizni tekući račun (doduše, prestaje da je izdaje, ako nije prestala). Takođe, Unicredit vezuje svoje VISA electron i gold kartice za devizni račun (mada možeš izabrati da budu vezane i za devizni i za dinarski).

Ja se iskreno ne secam koliko je za EUR transakcije rezervisala ranije, ali definitivno za druge valute manje rezervise vec nekoliko meseci.
Evo prekjuce sam platio 4575CZK, rezervisali 178.51eur samo, a po kursu je 178.2 :) Takodje, 255$, rezervisano 220.64, po srednjem je 219.44.

Ovo je super ako je Intesa pocela da rezervise manja (ili da rezervise tacan iznos). Pa jel ovo sad sigurno tako ili? Jel samo za online placanja ili i za POS terminale?

Mnoge banke povezuju dinarski i devizni racun, to nije nikakva retkost. I svakako je pametnije povezati ih, nego gubiti na konverziji. Banka osim konverzije svejedno naplacuje i proviziju za transfer novca, to se vec ne moze izbeci.
Tacnije, ranije je u Komercijalnoj moglo i to da se izbegne ukoliko se uplate automatski preusmere na deviznu stednju. Ne znam da li je jos uvek tako, s obzirom na "kamate" na stednju, ali vredi proveriti.

Poslednja izmena:
Ako govoriš o debitnim karticama, nisu samo Intesa i Aik. I SocGen vezuje svoju VISA karticu za devizni tekući račun (doduše, prestaje da je izdaje, ako nije prestala). Takođe, Unicredit vezuje svoje VISA electron i gold kartice za devizni račun (mada možeš izabrati da budu vezane i za devizni i za dinarski).

SocGen ne izdaje više Visa debitne kartice. Za Unicredit valja proveriti, ja se dvoumim između njih i ipak Intese koja mi se baš ne mili ali gledam šta me manje udara po džepu.

Jel ima neko kome je vezan dinarski i Paypal, značilo bi mi iz prve ruke da saznam koliki je "gubitak" novca ?

Недавно је било говора о интернет(Визи) картици ПШ,па види,није лоша,бар по ономе што пише на сајту.

Ovo je super ako je Intesa pocela da rezervise manja (ili da rezervise tacan iznos). Pa jel ovo sad sigurno tako ili? Jel samo za online placanja ili i za POS terminale?
Nikada to nije sigurno, samo je skorije iskustvo pokazalo da ide ka tome izgleda.
Nisam ispratio razliku izmedju POS i net placanja, mislim da je isto. Ali samo u EUR sam placao ove godine.

Banka osim konverzije svejedno naplacuje i proviziju za transfer novca, to se vec ne moze izbeci.
Tacnije, ranije je u Komercijalnoj moglo i to da se izbegne ukoliko se uplate automatski preusmere na deviznu stednju. Ne znam da li je jos uvek tako, s obzirom na "kamate" na stednju, ali vredi proveriti.
Za kakav transfer novca naplacuju sta??

Jel ima neko kome je vezan dinarski i Paypal, značilo bi mi iz prve ruke da saznam koliki je "gubitak" novca ?
Zavisi KOJU dinarsku karticu si povezao.
U najmanju ruku ce provizija biti 1% za "konverziju" (RSD->EUR, plus nesto jako sitno za MC/Visa kurs ukoliko placas nesto u valuti koja nije EUR).
Ali ja sam jednom probao Piraeus karticom da platim u dolarima, i 1.5% provizije i kurs koji nije imao smisla. Nisam ulazio u to koji bi kurs mogao biti, posto nisam imao namere da to inace koristim osim za probu, ali kurs je bio koji % iznad srednjeg!

OK, to nema veze sa nasim karticama i placanjima online, u sustini.

Nema sa temom svakako, nego je odgovor na pitanje za koje bas i nemamo posebnu temu.

Jel ovo intesa počela manje da rezervise prilikom kupovine online? Za transakciju od 10 eur rezervisano 10.08 eur i za transakciju od 30 eur rezervisano 30.22 eur
Upravo: 140.84$, rezervisano 121.32 - ovo je maltene trenutni kurs trzista :)

Upravo: 140.84$, rezervisano 121.32 - ovo je maltene trenutni kurs trzista
Банка никад неће изгубити.Ако и мање резервише,наплатиће више ако треба.Јесте добитак за мању резервацију,за корисника,али минималан.
Banka osim konverzije svejedno naplacuje i proviziju za transfer novca, to se vec ne moze izbeci.
Код дознака нема конверзије,ако то корисник не захтијева,изричито.

Vrh Dno