Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo sam dobio poziv od carine da im dostavim dokaz o vrednosti robe ( račun, fakturu). Da li im je dovoljan izvod sa mog deviznog računa iz kojeg se vidi koliko je plaćena roba?

Jeste u vecini slucajeva,salji im mailom i pozovi ih da im kazes da si poslao

Evo da javim vesti za onu posiljku sto su mi procenili 20 puta vise nego sto jeste...vrednost je bila 20$, ocarinjeno na 400$, dobio sam posle tri nedelje resenje u plavoj koverti, bog zna kako ispisano na dve stranice, gde mi kazu da je formirana Komisija carinskih sluzbenika koja je izvrsila ponovni pregled posiljke i koja je zakljucila da se prigovor podnosioca tj. mene "moze prihvatiti" i da ga treba usvojiti, i ocariniti po novoj vrednosti od 20$. To sto sam samo podnosenje prigovora platio 700 din, nema veze. Lopine

Inace posiljku mi jos nisu dostavili, stoji na carini vec 18 dana, u ovom drugom krugu posle zalbe.

Poslednja izmena:
Meni upravo ocarinili paket vrednosti od oko 16 evra. Platio 550 dinara. Dakle nemam reci...
Pogledajte prilog 239114 Pogledajte prilog 239115 Pogledajte prilog 239117

Na izvestaju sa carine stoji njihova procenjena vrednost od 20 dolara.
Не контам шта су ти прецијенили? 16€ је приближно тих њихових процијењених 20$ и на ту цифру је 550 дин тачан износ колико треба да ти узму. Не контам гдје је проблем?

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk

Koliko znam carina se ne placa na vrednost robe do 50 evra. Da je PDV bilo bi ok, medjutim ovde je predmet ocarinjen.

Пдв ти је наплаћен, само што ти цариници и то наплаћују. Да су ти наплатили и царину била би далеко већа цифра. Царина је још 10% на вриједност са ПДВ-ом.
Него ово исто је испричано овдје бар 200 пута до сад. Стално се понављамо а нико да мало ишчита.
Све савршено јасно описано у првом посту теме...

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk

Maricu, 20% od 20 dolara nije 550 nego 400 dinara, oni su mu obracunali pdv plus ocarinili malo ofrlje.

Otvaranje pošiljke i dostava su 150 dinara. Osim ako se nešto proteklih meseci oko tih cena nije promenilo.

Iako piše tako na carinskom sajtu, pošta ima svoj drugi cenovnik sa svog sajta kojeg se drži. Ide 100+50 za pismo i 300+50 za paket. Izgleda da je naplaćeno kao pismo.

Sve ovo piše na papiru koji ide uz pošiljku i kojeg je trebao milićević da dobije.

edit: Kucaj pretragu u ovoj temi na "150 dinara" i naći ćeš brdo primera gde je pošta toliko naplatila.

Poslednja izmena:
Niko nije ni rekao da se svi otvaraju, već samo oni za koje se proceni da se trebaju otvarati - a procena zavisi od carinika do carinika. Zato i imamo situacije gde se za istu stvar jednoj osobi naplati pdv, a drugoj ništa (samo 150 dinara za poštu).

Ko iole prati ovu temu, video bi brdo svakavih primera i zabuna.

Obracun je ipak ok. Tek sada sam pronasao papir koji je dostavila carina, bio ubacen unutra pored paketa, a nisam ga primetio prilikom otpakivanja. U pitanju je PDV. Procenjena vrednost je 20 dolara sto je po njihovom 2.017,59 din. plus pdv 403,52 dinara. Stavka dazbina tj. za placanje 404 dinara. Polje carine je prazno.

Problem je u tome sto su mi dali papir koji je odstampan kao "print screen" (sa svim F komandama :))) I malo je nepregledan. E sad ostatak do 550 je verovatno postanski trosak, pakovanje i dostava. Te stavke su napisane na dostavnom papiru (blokcetu) koji se potpisuje prilikom preuzimanja posiljke a nasta malo ko obraca paznju. Prethodnu slicne vrednosti i vece po gabaritu platio sam samo 100 dinara, a isla je I na carinski pregled i oslobodjena placanja iste, a tih 100 dinara je bio trosak prepakivanja nakon otvaranja ili dostave. Verovatno ... mozda :)

Iako piše tako na carinskom sajtu, pošta ima svoj drugi cenovnik sa svog sajta kojeg se drži. Ide 100+50 za pismo i 300+50 za paket. Izgleda da je naplaćeno kao pismo.

Sve ovo piše na papiru koji ide uz pošiljku i kojeg je trebao milićević da dobije.
Koliko se secam niko ne dobija za onih 150/350 ikakvu priznanicu ili ista bukvalno?

Od poste nisam dobio nista. Ni sada, ni prosli put. Mozda sam postaru platio kafu :))) Pise kao sto rekoh u postarskom bloku gde se potpisuje prijem posiljke, ali se ne dobija papir za to.

U pravu ste, ja sam permutovao stvari. Sad gledam i svoj carinski papir od poslednje carinske pošiljke i ne piše ništa za poštanske usluge.

Ali sam siguran bio da sam video cenu, i to sam izgleda video kao što milićević kaže kod poštara dok sam preuzimao pošiljku. Izvinjavam se zbog pogrešne informacije.

... prigovor podnosioca tj. mene "moze prihvatiti" i da ga treba usvojiti, i ocariniti po novoj vrednosti od 20$. To sto sam samo podnosenje prigovora platio 700 din, nema veze.
Ovo definitivno treba menjati. Ako se žališ i ispostavi se da si u pravu, ništa ne treba da plaćaš, odnosno, vrate ti pare. Ili da plati carinik koji nije bio u pravu. Kada bi svi plaćali za svoje greške, mnogo manje bi ih bilo.

Nema nista od toga,kad je drzava nekom nesto vratila...

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Da li neke prodavnice nude prodaju bez carine i poreza za EU zemlje i do kog iznosa?

I da li neko zna kako se kreće PDV i carina u EU zemljama poput Hrvatske, Nemačke i Austrije?

Ima prodavnica koje nemaju DODATNI porez i PDV za EU zemlje, ali to je zato sto vec uracunaju VAT jer prodaju iz EU (OnePlus recimo).
Pandawill nema direktno recimo ali vraca VAT, i EtoTalk ima neku slicnu mogucnost.

Takođe i geekbuying ima skladišta u EU.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ima prodavnica koje nemaju DODATNI porez i PDV za EU zemlje, ali to je zato sto vec uracunaju VAT jer prodaju iz EU (OnePlus recimo).
Pandawill nema direktno recimo ali vraca VAT, i EtoTalk ima neku slicnu mogucnost.

A koji ono sajtovi beše imaju neke fore da roba ide preko GB (Velike Britanije) pa se izbegne porez i carina?

Ljudi pomoc...malo pre sam video da mi je paket vracen,posto kazu da nije imao adresu ni br. Pozvao postu u Savskoj i rekli mi da ujutru poz carinu. Da li ce paket biti tamo ili ne? Zna li neko?

Pozdrav,

Zeleo bih da porucim sa aliexpressa jedan multimedia radio za auto. Ima nekih par modela koji sa postarinom izadju oko 55-60 dolara. Da li je mozda neko kupovao to i kakva su iskustva sa carinom, ili eventualno ima predstavu za koliko novca bi se to ocarinilo?

Hvala.

Poslednja izmena:
Procitaj prvu stranu, sve ti pise tamo.

Послато са x600 уз помоћ Тапатока

Ljudi pomoc...malo pre sam video da mi je paket vracen,posto kazu da nije imao adresu ni br. Pozvao postu u Savskoj i rekli mi da ujutru poz carinu. Da li ce paket biti tamo ili ne? Zna li neko?
Po mom iskustvu paket je vec vracen!. Imao sam slucaj da je postar paket oznacio sa nepotpuna adresa iako je adresa bila potpuna a cak ispod adrese pisao i broj mobilnog telefona. Reagovao sam odmah cim sam video promenu na sajtu poste ali nije vredelo paket je poslat nazad.

Probaj ali moje iskustvo je da su slabe sanse.

PS
Aliexpress uredno vratio pare

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Niška carina, gospođa Branka mi sliku iz tri dela koja košta 9 dolara ocarinila tj procenila pdv na 956 dinara. Veoma inteligentna osoba moram da priznam. Nego zanima me, pošto tupavoj Branki i Srbistanu meću da platim tu cenu i paket će biti vraćen, zanima me da li mogu da kukam da mi kinez vrati deo novca? I kome da se obratim, prodavcu, ali expresu ili da idem na dispute?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno