Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kurs dolar-dinar me ne dotice nimalo :)

Radim neki seminarski na primeru telenor banke pa me zanima koji su razlozi zasto posluje negativno? Ne izdaje kredite firmama, bese? Zaboravio sam, bilo je price ovde o tome. Hvala unapred

Ne mozes biti siguran, jer Telenor sigurno nesto mimo papira radi, pa ne znas sta je stvarno trosak a sta je u stvari prenet trosak medju povezanim licima.
Ali bankomati su jedino sto mogu da pretpostavim da im je pravi trosak. Imaju i troskove zaposlenih, odrzavanje sistema i sl., ali to su iskazali zasebno i mnoooogo je manje od "Ostali troskovi", za koje ne kazu sta su konkretno.

Deo troskova su, zvanicno, i krediti za aparate (ono sa 30% popusta kada se uzme Telenor tarifa i telefon preko Telenor Banke), ali mislim da je taj krug sada zatvoren, tj. da su se smanjili skroz ti troskovi. Posto nisu zvanicno iskazani nigde (mozda u nekim dokumentima koje salju NBS?), ne znam koji je iznos u pitanju.

Radim neki seminarski na primeru telenor banke pa me zanima koji su razlozi zasto posluje negativno? Ne izdaje kredite firmama, bese? Zaboravio sam, bilo je price ovde o tome. Hvala unapred
Не послују с привредом али не знам да ли купују државне обвезнице а требало би(ако то не раде)Ово што Алфа прича то су тзв. трансферне цијене преко којих фирме смањују добит тј. порез на добит.Шта је узрок лошег пословања,не знам,али лоша процјена је по мени најбитнија.Ја бих исто да живим и зарађујем као шеик,али стварност је другачија,на моју жалост.:)Имају новог газду а и о њему и његовим намјерама скоро ништа не знамо,тако да прогнозе нису сјајне.

Je li moguce prebacivanje dolara sa inostranog racuna u telenor banku i podizanje istih, ako moze kako stoje stvari s provizijama?

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

S obzirom da sam skorije imao transakciju sa američkog amazona u dolarima a skinuti su prvo euri evo moje korespondencije sa supportom:

dd0136bb0cf0caf012ae1fefd41e7148.jpg

Kod svih je tako. Jedino rešenje ako hoćeš da platiš dolarima je da skineš sve ostale valute sa računa.

Nego, šta mi se desilo danas. Plaćam Telenor račun preko online obrasca iz maila, uvek za bilo koje plaćanje ide OTP (one time password) danas mi nije tražio?

Poslednja izmena:
Нема резона остављати долар и њиме плаћати уз двоструку конверзију,кад за све има евро, плус повољнији курс.Остале валуте су сувишне а и не могу се подићи на банкомату.Ово за ОТП се некад деси:)

Kod svih je tako. Jedino rešenje ako hoćeš da platiš dolarima je da skineš sve ostale valute sa računa.

Nego, šta mi se desilo danas. Plaćam Telenor račun preko online obrasca iz maila, uvek za bilo koje plaćanje ide OTP (one time password) danas mi nije tražio?
Juče sam dva puta pokušao da kupim avio kartu od AirSerbia, jednom na valutu EUR, drugi put na RSD. Ista karta, u oba slučaja.
Oba puta došao do OTP koda, dobio ga od TB, ukucao, i mrtvo. Niti imam zaduženje u TB, niti me AirSerbia obaveštava o (ne) uspešnoj transakciji.

• Like
Reagovanja: M J
^ To ne sme da se desi!

Inače, opet mi je prosla net transakcija karticom na sajtu koji traži OTP - bez unetog koda (u OTP prozor koji se otvorio)! Ni to ne sme da se dešava!

Produženo (svima?) 4% kamate na a-vista (neoročenu) dinarsku štednju još godinu dana! Hooray! :)

Kako produženo? Meni stigao mejl da mi se 26. oktobra gasi taj a-vista račun.

To samo owimu produžili zbog incidenta sa tetkom :D

To samo owimu produžili zbog incidenta sa tetkom :D
[emoji23]
Mene i Vu Lina hoće te tetke! Svaka čast kako si upamtio detalj.

I meni stigao mail da mi ističe u okt. godinu dana neoročene štednje. Juče novi email, koji deluje kao grupni i da je svima (?) produženo jos god. dana. Ako drugi nisu dobili, okačiću screen shot.

Ja sam imao 5% pa je nakon godinu dana istekao ugovor i vraćeno je na 3% pa su me pre dva meseca zvali da mi ponude 4% i rekli da to nude svim korisnicima koji su nekada držali neke sume na štednji. Mislim da je dakle zvanična ponuda 3% a za pojedince nezvanično je 4%.

• Like
Nije svima, zavisio je od proseka na racunu. Mada je taj prosek ocigledno nizak, cim sam i ja dobio istu ponudu.
Da su ostavili 7% kao na pocetku, pa i da razmislim da budem ozbiljan stedisa :)

Pa imaš dinare koje ne trošiš, prebaciš na štednju, nisam ni ja ozbiljni štediša.

7% je bilo nerealno dobro. Ja sam zbog štednje i besplatnog održavanja inicijalno otvorio račun. Mislim da im je to sjajan instrument da privuku korisnike i to pre svega one sa lovom.

Još nešto ne preterano bitno za većinu: uz tih 4% ne važi ni limit od 6miliona za štednju. Dakle totalno ima smisla da neko sa nekom većom ušteđevinom ubaci lovu na telenor.

Ovo dobio na email uz propratni tekst, deluje kao nešto namenjeno svima. (Kao postojeći štediša po viđenju kojem ističe godinu dana.)
01256f75debd1b3e9e368e9ee45e24dd.jpg

Jesu li vam stigli računi na klik, sećam se da sam pročitao ovde da stižu posle 5.og? Jedino mi je Telenorov stigao.

SBB oko 8.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Samo Telenorov i moze da stigne. Infostan stize 10., EDB 20. valjda.

Cemu uopste zurba oko placanja racuna? Zar je toliko tesko ostaviti tacnu cifru koliko su racuni? Naspram platiti odmah i opet nemati isti novac?
Ozbiljno ne razumem.

Kad smo vec kod Klika, moze li neko potvrditi kako rade trajni nalozi za Infostan/EDB? Da li tacno 15./28. povlace ili povuku 10.-15./20.-28. cim ima novca na racunu?

Samo Telenorov i moze da stigne. Infostan stize 10., EDB 20. valjda.

Cemu uopste zurba oko placanja racuna? Zar je toliko tesko ostaviti tacnu cifru koliko su racuni? Naspram platiti odmah i opet nemati isti novac?
Ozbiljno ne razumem.

Ne znam na šta tačno misliš? Trajne naloge? Nije žurba oko plaćanja, već pitam informativno, pošto je ovo prvi mesec kako će mi stići računi na taj način. Do sad sam plaćao fizički, pa bih svaki račun platio čim stigne, da ne bih morao da se guram sa penzionerima nakon 20.og

Placaj preko ebank kad god ti zelis. Tako je najbolje.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

• Like
Moram da konstantujem da se ne opterećuju previše oko app za ios 11, i dalje puca na početnoj. Ima 20 dana.

Ne znam na šta tačno misliš? Trajne naloge? Nije žurba oko plaćanja, već pitam informativno, pošto je ovo prvi mesec kako će mi stići računi na taj način. Do sad sam plaćao fizički, pa bih svaki račun platio čim stigne, da ne bih morao da se guram sa penzionerima nakon 20.og
Onda znas otprilike za ona 4 kada stizu :) MORAS ih platiti Klikom do roka, inace Klik nestaje. Znaci do 15. za Infostan, do 28. za EDB, 20. za Telenor (i valjda SjBB?).

Trajni nalog je nacin da banka automatski skida sa racuna (vazi za iste racune za koje vazi i Klik). Razlika je sto je trajni nalog automatizovan, samo treba da se ima novca na racunu na dan naplate ;)
Pitam kako radi u TB. U RF recimo komunalije i operateri moraju na dan roka za naplatu (kao sto sam pomenuo gore recimo datume), nema alternative. Za nestandardne trajne naloge u RF moze se odabrati period. Recimo ja koristim kevinu penziju (da ne menjam evre taman( 9./24. kada stizu, i imam naloge za RV (nije za mene, ali se vodi na mene), ciscenje zgrade i odrzavanje lifta, itd. koji se izvrsavaju od 7. do 10. - zasto tako? Jer nekada penzija moze doci 7. jer je 8. subota :) A za svaki slucaj do 10. ako bude greske nekada.
Takva varijanta bi mi odgvarala i za ove ostale racune. Da ostatak dinara odmah prebacim za druge svrhe. Ali ne moze za obicne trajne naloge :)

Jasno mi je naravno šta je trajni nalog, nego ne shvatih na šta si tačno mislio u prethodnom postu. Za sada ću probati plaćanje na klik, kad sam ga već aktivirao.

Jedno pitanje. Kada se kupuje, npr. na Aliju, šta je najisplativije? Mislim na to, koju valutu podesiti na sajtu (evro/dolar) i koju imati na računu u samoj banci (dinari/evri/dolari).

To je pitanje za AE temu, odgovoreno jedno xxxx puta. Slobodno izaberi evre kao valutu na AE, na kartici drži evre ,nema provizije.

Sent from my Redmi Note 3 Pro [kenzo] using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno