Šta je novo?

mts Banka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Otvoricemo veceras temu u vezi ovoga. Da ne kocimo konverzaciju slobodno pisite ovde. ( trolujte mts banku ;) )

Odlična mts mbanking aplikacija, jednostavan i jasan UI, sve objedinjeno, menjačnica ima najpovoljniji kurs, sjajno.

Leglo 50.000keka, -500rsd za izradu kartice, sad laganica :)
Kartica stiže za 15tak dana.
Pročitah to za Raiffeisen i NBS, gledaju čim se uhvatiš za bravu od banke da ti naplate i tu uslugu, smešno.

Nije najpovoljniji kurs. Komercijalna set kurs 120.15 i 120.5219...mts banka 120.2206 i 120.6424 trenutno...

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
117.5/123.5, mislio sam u poređenju sa Intesinim kursom.

Sent from my Redmi Note 3 Pro[kenzo] using Tapatalk

Srednji... Hit Prodajni i kupovni nisu nista specijalno..

To ok, ali u menjacnici je slabiji kurs.

То је Нет Интезин продајни.

Valjda je Intezin najbolji EUR-NET kurs, kupovni i prodajni razlikuju se za 50 para, dok se u TB razlikuju za dinar.

Juče sam uzeo čekove, pošto sam prijavljen na minimalac dobio sam 5 čeka. Inace u Kg-u sam sve zavrsio, u Dunav osiguranju, jedan salter za banku ostali za registracije auta :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Valjda je Intezin najbolji EUR-NET kurs, kupovni i prodajni razlikuju se za 50 para, dok se u TB razlikuju za dinar.
Vec neko vreme nisam primetio da je toliko dobar. Jedan kurs je bolji od TB, drugi nije uglavnom. Manji raspon, ali nije vise samo 50 para, vec ~0.8din obicno.

KB ima bolji kurs od Intesa-NET sada, uvek. Cini mi se i MTSB?
Pitah jednog lika da mi proveri u PCB, bolji je kurs od Intese, ali ne i od KB uglavnom.

A naredba se mora postovati, veliki je preksaj kada platis neciji racun [emoji23]

Sent from my Nokia 5

Netacno, jutros sam slusao objasnjenje NBS ne zabranjuje se da bilo ko placa rodbini, prijateljima... vec ono sto se zabranjuje, a to su videli da je u porastu i da je uzelo maha je, komercijalno placanje za tudje ime, sta god to znacilo.
Naveli su nedvosmisleno da placanje za drugoga nije problem i da nece biti nikako sankcionisano.
E sad sta im to znaci komercijalno placanje za drugog, nisu bas objasnili ali su bukvalno rekli da moze da se placa racun za drugo ime da to nije i nece nikad biti problem.
Ja godinama placam sto za zenu sto za matorce i nikad nikakav problem, niti ce i biti.
Edit:
Sad sam procitao to je problem ako hocete recimo da platite nesto tipa mobilni, ili bilo koji racun ili obavezu tipa u nekoj agenciji ili menjacnici, onda vam oni plate na njihovo ime, i naplate vam proviziju od nekih 40 dinara.

Poslednja izmena:
Kako rece Alfi pojedine menjacnice i uplatna mesta su zloupotrebljavale ebank i pustale naloge i na taj nacin zaradjivale...

Sad to zakon zabranjuje... a kad ti placas za svoje nece te niko dirati.
E to ti je komercijalnooo...pare ljudi ubijali na tome...

Pogledajte o cemu se radi sa ovim placanjem. Da ne bude rekla kazala prnosim vest i dopis. Blic je prvo zaplasio ljude prenevsi delimicnu vest pa su posle, kada je NBS izbacila dopis, promenili vest. Ovde je sve objasnjeno:

(izvor: http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/nbs-uvela-stroza-pravila-za-onlajn-placanje-a-evo-koga-ce-to-prvog-pogoditi/77mc905)

NBS uvela stroža pravila za ONLAJN PLAĆANJE, a evo koga će to prvog pogoditi

Građani koji su putem interneta plaćali račune na tuđe ime moraće s tim da prestanu jer krše zakon, poruka je koju je NBS poslala bankama, saznaje "Blic".

NBS tvrdi da na ovaj način sprečava malverzacije sa pružanjem platnih usluga

To znači da podstanari koji su na ovaj način plaćali komunalije od sada moraju da idu u poštu ili banku, čekaju red, ali i da plate proviziju od oko 70 dinara. Isto to važi i za, recimo, građane koji su umesto starih i bolesnih roditelja izmirivali sve ove obaveze onlajn, kao i zaposlene koji su onlajn plaćali račune u ime vlasnika svojih firmi.

Prema saznanjima "Blica", Narodna banka poslala je prošle nedelje dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno.

Od sada ćete za plaćanje tuđih računa morati u poštu ili banku

- Dobili smo ovaj dopis pre nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obaveštavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale brojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče - ističe izvor "Blica" iz jedne strane banke.

Arsić. Besmislen potez

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ovakav potez centralne banke besmislen.

- Država bi, uključujući i NBS, svojim odlukama trebalo da smanjuje troškove za građane, a ne da im nameće nove ili povećava stare. Ako postoje neki drugi razlozi za ovakvu odluku, NBS treba da ih jasno navede. Ali da ovako pogodi mlade ljude, one koji rade po ceo dan, podstanare i mnoge druge građane koji na ovaj način plaćaju račune koji nisu na njihovo ime, to je besmisleno i neodgovorno - ističe Arsić.

On kaže da u svakom demokratskom društvu država donoseći zakone vodi računa o troškovima do kojih oni mogu dovesti, i to ne samo za državu, već i za građane.

- U ovom slučaju, trebalo je da se vodi računa o tome koliko će vremena dodatno nametnuti građanima zbog toga što će morati da idu u poštu ili banku da čekaju u redu, i plus provizija koju će platiti, a koju putem onlajna nisu imali. Vreme koje će građani potrošiti nije bezazleno, pogotovo danas kada ljudi nemaju mnogo slobodnog vremena i ne stižu da obave druge stvari pored posla. Treba im olakšati, a ne otežati - obrazlaže Arsić.

"Kažnjavaju sve građane kojima onlajn plaćanje olakšava život"

Kako naglašava, NBS je trebalo direktno da usmeri svoje delovanje na sprečavanje malverzacija i zloupotreba koje pominje, a ne da kazni sve građane koji koriste ovu uslugu.

I urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac začuđen je ovakvim potezom NBS.

- Potpuno je pogrešno da se zbog nekih zloupotreba sankcioniše ceo segment, u ovom slučaju svi građani kojima onlajn plaćanje olakšava život. To samo pokazuje da ne postoji spremnost da se radi, već da se zabranom smanji posao kontrole same NBS - kaže Uzelac.

On na vrlo slikovit način opisuje ovu situaciju:

- To je kao kada biste zabranili svim ljudima da voze auto zato što postoje oni koji voze pijani. Treba sankcionisati malverzacije, a ne i ljude koji ne prave prekršaje.

S druge strane, u NBS priznaju da su uputili dopis bankama koji je, kako kažu, za njihovu internu upotrebu. Ipak, njihovo objašnjenje o čemu se radi je drugačije.

- Dopis je poslat u cilju sprečavanja pojedinih lica da se neovlašćeno bave pružanjem platnih usluga. Nije imao za cilj da onemogući klijente da bilo šta plaćaju onlajn, za i u ime drugog. Korišćenjem servisa elektronskog i mobilnog bankarstva, fizička lica koja sa poslovnom bankom imaju zaključen ugovor mogu kao i do sada da plaćaju račune, što podrazumeva plaćanje računa za domaćinstvo u kom žive, kao i računa na ime članova svoje porodice - ističu u NBS.

NBS otkrila prevarante

Narodna banka navodi da je otkrila malverzacije zbog kojih je ovako reagovala.

- Utvrdili smo da određeni subjekti neovlašćeno, bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima, i to usluge plaćanja računa za komunalije, telefon i slično, pa je NBS tim subjektima izrekla mere iz svoje nadležnosti. Bez posebne dozvole koju izdaje NBS, platne usluge mogu pružati samo banke i javni poštanski operater - kažu u NBS.

NBS: Iznosi preko 8 miliona dinara

Kako su danas saopštili, utvrdili su da se značajan broj fizičkih lica bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga preko svojih e-banking i m-banking naloga.

“Ta lica su vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko 8 miliona dinara”, piše u saopštenju.

Kako je napred navedeni način plaćanja postajao sve masovniji, Narodna banka Srbije je uputila pomenuti dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.

“Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše onl-lajn plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost”, navodi NBS.

Iz centralne banke navode da su neke banke razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile, dok je “drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i do ovih neželjenih reakcija”.

Narodna banka Srbije ističe da se plaćanje preko ovih servisa može nesmetano, kao i do sada, koristiti za plaćanja računa, primera radi, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

“Ovim putem takođe naglašavamo da ukoliko fizička i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko fizičkih i pravnih lica koja nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije, odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni”, navodi NBS.

Dopis NBS: (izvor: https://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=11693&konverzija=no)

Zabrana neovlašćenog pružanja platnih usluga nije onemogućavanje onlajn plaćanja

Narodna banka Srbije, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, utvrdila je da se znatan broj fizičkih lica koja s bankama imaju zaključene ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i ugovore o pružanju usluga elektronskog bankarstva, korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa, bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga. Ta lica su vršila plaćanja za račun većeg broja fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija, u iznosu preko osam miliona dinara.

Kako je navedeni način plaćanja postajao sve masovniji, Narodna banka Srbije je bankama uputila dopis kako bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama. Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše onlajn plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, na primer, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost.

Cilj ovog dopisa bankama je da blagovremeno opomenu lica za koja primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga (i na taj način kompromituju pravu svrhu mogućnosti koju je Narodna banka Srbije, radi povećanja konkurencije bankama i Pošti, dala – da i nebankarske institucije pružaju platne usluge), jer su za to predviđene značajne novčane kazne. Određena lica kod kojih su utvrđene zloupotrebe uveravala su Narodnu banku Srbije da su pomenute usluge obavljali iz neznanja i da su od momenta dobijanja pravih informacija odmah prestajali s pružanjem tih usluga.

Takođe, želimo da istaknemo da su neke banke razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu s njim postupile, dok je drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da s klijentima s kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je i izazvalo neželjene reakcije.

Imajući u vidu sve izneto, Narodna banka Srbije još jednom ističe da se plaćanje preko ovih servisa može, kao i do sada, nesmetano koristiti za plaćanja računa, na primer, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

Ovim putem, takođe, naglašavamo da ukoliko fizička i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko fizičkih i pravnih lica koja nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije, odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge – postoji visok nivo izvesnosti da kao korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava u ovom slučaju bili bi gotovo onemogućeni.

Kabinet guvernera

Po meni ima smisla sto su uveli zabrane da neke menjacnice rade placanje racuna za hiljade korisnika i uzimaju proviziju. Ali nisu trebali ostalima da uvode sankcije nego da te pojedince kazne. I dalje ce moci da se placaju racuni porodici i slicno.

Evo mog iskustva. U zemlji nije bilo problema, ni sa placanjem, ni sa podizanjem gotovine. Medjutim sa putovanjem u inostranstvo krecu i prvi problemi. Naime planirao sam koristiti njihovu karticu u Bugarskoj i Grckoj na odmoru zbog povoljnog kursa i zbog mogucnosti da mi direktno skidaju eur sa deviznog racuna. Prva transakcija po prelasku granice na Shell pumpi u Bugarskoj je prosla bez problema, dok je pri svakom narednom placanju bio problem i kartica je odbijena. Odmah nakon toga sam dao VISA karticu Credit Agricole banke i svaka transakcija je prosla iz prve. Pisao podrsci jos sa odmora i dali su mi povrsan odgovor, kao trebalo bi da je sve ok i da verovatno Grci i Bugari ne prihvatanjem kartice izbegavaju placanje dazbina drzavi. Kakav je ovo odgovor :zgran:
Takodje je bezveze sto sad te EUR koji su mi ostali na racunu ne mogu podici vec opet mogu samo kovertovati u dinare ili da ,,trknem" iz NS u BG pa podignem EUR u njihovoj poslovnici. Ovo su mogli resiti postavljanjem njihovih bankomata kao sto ima Telenor banka ako se ne varam, barem po jedan u vecim gradovima.

E sad si me "uplasio", takodje uskoro krecem put Grcke, a kroz BG i planiram da koristim bas njihovu karticu takodje zbog dobrog kursa i takodje planiram da na Shell pumpi pazarim vinjetu, e sad sam u rebusu, dal to da radim ili ne?
Dal da odem do poslovnice i da se raspitam malo zasto im kartice ne rade u inostranstvu.
A jos nesto ne radi im kartica ni kad sam pokusao placanje preko bonbon sajta kad sam hteo da kupim karticu tri puta mi odbijali, cetvrti put probao preko takodje MC ali Telenor banke i iz prve placeno.
Sta je to sa njihovim karticama?
Ima neko neki predlog sta konkretno da pitam u poslovnici?

A tebi hvala sto si podelio problem sa nama i potencijalno spasio nekoga(mene sigurno) nezeljenih situacija.

Pa zar nije besplatno podizanje novca na svim bankomatima, bez provizije?

Pricaju za Bugarsku i Grcku..tamo nije..i ne dizu na bankomatu nego placaju na pumpi.

Mene zanima sta vi time gubite? Uplatili ste evre ovde na karticu po kursu banke..to ne moze da vam propadne :D sta je bitno kakav je kurs ako placate u evrima u stranoj zemlji sa karticom na kojoj su evri..skida onoliko evra kolko platite

Čovek je rekao da ide u BG u poslovnicu .

Mene zanima sta vi time gubite? Uplatili ste evre ovde na karticu po kursu banke..to ne moze da vam propadne :D sta je bitno kakav je kurs ako placate u evrima u stranoj zemlji sa karticom na kojoj su evri..skida onoliko evra kolko platite
Nisu mogli da uplate evre, vec dinare, a onda su ih po 120.5 konvertovali u EUR. Vratice se kroz 10 dana, a onda po kursu 118.5 ce mozda prodati te evre, da bi ih na bankomatu podigli (da ne idu u poslovnicu u BG).
Zar nema u NS i NI nijedna poslovnica MTSa u kojoj moze da se uplati/isplati?

@Miso, ocekujes nesto pametno da kazu u poslovnici?:)

Ja opet ništa ne razumem. Konvertujete te evre u dinare, mbanking/e-banking, podignete na najbližem bankomatu i to je to. Jedino ako je to veća količina evra, pa se isplati odlazak do poslovnice. A to vezano za odbijanje mts kartice je verovatno problem da oni koji plaćaju porez na doprinos odbijaju MC, jer je veći u odnosu na Visa.

Ja opet ništa ne razumem. Konvertujete te evre u dinare, mbanking/e-banking, podignete na najbližem bankomatu i to je to.
Pa jeste, ali vec se 1.5din izgubi po EUR zbog te nepotrebne konverzije. Neki od nas brinu za to...

A to vezano za odbijanje mts kartice je verovatno problem da oni koji plaćaju porez na doprinos odbijaju MC, jer je veći u odnosu na Visa.
What now??? Ajmo jos jednom?

Brinem i ja, svakako. To je ujedno i bila jedina logična opcija, da se evri potroše na odmoru, umesto što se sada pronalaze alternativna rešenja, koja idu po džepu korisnika.

Odakle informacija da trgovci placaju veci porez ako primaju mc u odnosu na visa?

Pa sačekaćemo da iznesu mišljenje ovi što su imali taj problem. Evidentno, razlog postoji. Ja sam otvorio mts karticu, pa me interesuje za u buduće.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno