Šta je novo?

AMD Vega

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako nista drugo mocice za male pare da se kupi velika Vega ako bude prosla na trzistu kao Fury. Ja sam prosle godine pazario Sapphirov Fury X Tri OC za 325eura kod Madjara.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kao sto sam govorio i prije godinu dana spustice fury u nizi proizvodni proces tako se i desilo. Jedina razlika u odnosu na fury x jeste da je sad u pitanju full dp chip to je i jedan od razloga vece potrosnje. Dakle fury x na vecim taktovima koliko ce boostovat ovisi ce o hladjenju referentna ce gotovo sigurno thortlovat i samim time performanse ce biti losije. Opet cekanje na neku nonreferentnu tipa nitro ili strix vidim da je asus najavio strix za pocetak septembra. Zakljucak fury x u nizem nm procesu kojem su dodali dp i vece taktove ako cemo realno nista novo ovaj chip je bio spreman prije 2g cijede gcn kroz 14nm proces.

Zapravo po postojećim informacijama, arhitektura se značajno razlikuje od Fiji-a.
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Vega_Microarchitecture_Technical_Overview/
To što se promene ne vide u igrama je drugi problem. Npr. dodato je 3.6 milijardi tranzistora (40% više) što se odražava na veće klokove (zvanična informacija). Ako u istom procesu 36 CU čip ide do 1400 MHz (1500 MHz OC), a 64 CU čip do 1600 MHz (možda 1700 MHz OC), jasno je da ima razlike, pošto bi trebalo da bude obrnuto. Tu je i promena u arhitekturi keša, rasterizaciji, virtualizaciji, half-precision, niži zahtevi za LFC... i naravno puna DX12 podrška :D
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Vega_Microarchitecture_Technical_Overview/images/arch-16.jpg
Ali generalno ostaje čuđenje (najblaže rečeno) kako pored svih ovih izmena i sa 60% većim klokom od Fury X, ima samo 40% bolje performanse (ako i toliko). Nadam se da će neko odraditi test sa Fury klokovima. I naravno, čekaju se manji čipovi, npr. neki od 300-350 mm^2 sa GDDR memorijom. Kad prođe rudarska ludnica, podrazumeva se.

Inače, nigde ne stoji da je to full DP čip (šta god to značilo). Prema informacijama o MI25, to je i dalje 1/16 SP, baš kao i kod Fiji-a
https://instinct.radeon.com/en-us/product/mi/radeon-instinct-mi25/

Sto se tice performansi, koje su i najbitnije, vjerovatno karta ne boostuje ni blizu ti 1600mhz bice prije da je prosjecan klok oko 1400mhz, jer ovo hladjenje nema sanse da drzi kartu sa tolikom potrosnjom na max boost taktu.

Pretpostavljam da je takt znatno nizi zato su i performanse ugrubo oko 25% vise od Fury-x bez obzira na izmjene koje oni navode meni to sve djeluje da je klok za klok vega=fury naravno sacekcemo detaljnije testove pa presudit.
Kako sada stvari stoje sve izmjene koje si naveo nisu nista pomogle sto se tice performansi cak sta vise hvalili su se kako 14nm proces donosi duple performasne po watu gdje je sad ta prica nece izvuc ni 30% vece performanse uz istu potrosnju.

Zapravo po postojećim informacijama, arhitektura se značajno razlikuje od Fiji-a.
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Vega_Microarchitecture_Technical_Overview/
To što se promene ne vide u igrama je drugi problem. Npr. dodato je 3.6 milijardi tranzistora (40% više) što se odražava na veće klokove (zvanična informacija). Ako u istom procesu 36 CU čip ide do 1400 MHz (1500 MHz OC), a 64 CU čip do 1600 MHz (možda 1700 MHz OC), jasno je da ima razlike, pošto bi trebalo da bude obrnuto. Tu je i promena u arhitekturi keša, rasterizaciji, virtualizaciji, half-precision, niži zahtevi za LFC... i naravno puna DX12 podrška :D
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Vega_Microarchitecture_Technical_Overview/images/arch-16.jpg
Ali generalno ostaje čuđenje (najblaže rečeno) kako pored svih ovih izmena i sa 60% većim klokom od Fury X, ima samo 40% bolje performanse (ako i toliko). Nadam se da će neko odraditi test sa Fury klokovima. I naravno, čekaju se manji čipovi, npr. neki od 300-350 mm^2 sa GDDR memorijom. Kad prođe rudarska ludnica, podrazumeva se.

Inače, nigde ne stoji da je to full DP čip (šta god to značilo). Prema informacijama o MI25, to je i dalje 1/16 SP, baš kao i kod Fiji-a
https://instinct.radeon.com/en-us/product/mi/radeon-instinct-mi25/

odradili ;)

http://www.gamersnexus.net/guides/2977-vega-fe-vs-fury-x-at-same-clocks-ipc

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/6l59tp/apples_to_apples_fury_x_vs_vega_fe_at_same_clock/

Stvarno, mala vega ne zvuci lose uopste koliko velika.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Kao sto sam govorio i prije godinu dana spustice fury u nizi proizvodni proces tako se i desilo. Jedina razlika u odnosu na fury x jeste da je sad u pitanju full dp chip to je i jedan od razloga vece potrosnje. Dakle fury x na vecim taktovima koliko ce boostovat ovisi ce o hladjenju referentna ce gotovo sigurno thortlovat i samim time performanse ce biti losije. Opet cekanje na neku nonreferentnu tipa nitro ili strix vidim da je asus najavio strix za pocetak septembra. Zakljucak fury x u nizem nm procesu kojem su dodali dp i vece taktove ako cemo realno nista novo ovaj chip je bio spreman prije 2g cijede gcn kroz 14nm proces.

Vega ipak nije DP čip:

First and foremost, AMD has clarified that they do not consider Vega 10 to be a high performance computing (HPC) chip, unlike Hawaii. In particular, Vega 10’s native FP64 rate is just 1/16, like AMD’s other consumer chips. And the chip, while supporting HBM2’s native ECC mode, doesn’t have ECC on its internal pathways.

http://www.anandtech.com/show/11680...-vega-64-399-rx-vega-56-launching-in-august/3

Ako nista drugo mocice za male pare da se kupi velika Vega ako bude prosla na trzistu kao Fury. Ja sam prosle godine pazario Sapphirov Fury X Tri OC za 325eura kod Madjara.

Prošle godine znači barem godinu dana nakon izlaska Fury-a :)
A ti si uzeo Fury a ne Fury X ? Fury X je uvek bio isti sa vodenim hlađenjem, nije bilo nereferentnih..

Inače, Vega 56 mi deluje kao da će imati performanse nešto jače od 1070.
Vega 64 standardna sa klokom od 1546Mhz možda čak nešto niže od 1080, barem kad je 1440P u pitanju.
Vega 64 sa vodenim hlađenjem kao i nereferentne Vege 64 koje su oc kao ova koju je Goldi linkovao (1677Mhz clock) će biti brže od referentne 1080. Za nekih 550 evra bi bila ok mada plašim se da će biti skuplje. Mada opet se vraćamo na priču da je pre nekoliko meseci bilo lepih 1080 oc nereferentnih za ispod 500e..
Ništa, da sačekamo 2 nedelje pa da vidimo gde tačno stoje Vege..

Poslednja izmena:
Da Fury permutovao sam X umesto Tri X napisao sam Fury X :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Jedan od najvecih fail-ova u istoriji AMD-a.
Pa da su Fiji spustili u nizi proces i i digli klokove imali bi bolje rezultate.
Vreme je da Raja kupi prnje, ovo mu je vec drugi (treci?) fail za redom.

Koliko čitam, AMD deklariše Boost clock kao frekvenciju koju će kartica moći da održi u igrama.
Interesantna je informacija o Max Clock-u (power limit?) sa Sapphire sajta:

SAPPHIRE Radeon RX Vega 64 8GB HBM2 and 8GB HBM2 Limited Edition

Graphics Processor Vega XT
Base Clock 1247 MHz
Boost Clock 1546 MHz
Max Clock (DPM7) 1630 MHz
Stream Processors 4096
Memory Clock 945 MHz
Memory Size 8192 MB
Memory Type HBM2
Memory Bus 2048 bit

SAPPHIRE Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled

Graphics Processor Vega XTX
Base Clock 1406 MHz
Boost Clock 1677 MHz
Max Clock (DPM7) 1750 MHz
Stream Processors 4096 (64 Compute Units)
Memory Clock 945 MHz (1,9 Gbps)
Memory Size 8192 MB
Memory Type HBM2
Memory Bus 2048 bit

Jedan od najvecih fail-ova u istoriji AMD-a. Vreme je da Raja kupi prnje, ovo mu je vec drugi (treci?) fail za redom.

Kao što rekoh, specifikacija za Vegu je zaključana krajem 2014. Tako da je ovo zapravo prvi proizvod njegovog tima. Pri čemu je pravljen prema tadašnjoj politici firme, odnosno fokus je bio na industriji (machine learning, virtualizacija, CAD...), a ne na desktop gamingu. I sa te strane se vidi napredak (još od Polaris Pro serije). Ali svakako da novi čip ne bi smeo da bude lošiji od prethodnog kada se gleda IPC i performanse u igrama. Tu je jasno da nešto ne štima. I male su šanse da se nešto ispravi kroz drajvere (skoro nikakve). Veća je verovatnoća da se neke stvari unaprede u nekoj narednoj reviziji čipa.

Pa da su Fiji spustili u nizi proces i i digli klokove imali bi bolje rezultate.
Ne bi, pošto Fury u ovom procesu ne bi prebacio 1300-1350 MHz

Poslednja izmena:
Da izgleda da rade ono sto i nvidija sa njihovim Boostom... Citam ovo sto je sa ananda @Das postovao i zaista izgleda da Vega nije full DP chip i da su dodatni 3.9B tranzistora (u odnosu na Fiji XT) utrosili da bi postigli ove taktove vjerovatno vodeci se logikom da ce kroz vise taktove izvuci performanse ili u konacnici skontali da su se *****ali kad su napustili 16nm TSMC proces

Ionako su u okviru 28nm procesa imali vecu potrosnju od nvidije i sada su krenuli istim putem (povecanje taktova da se dobiju performanse) za nvidijom, samo u 14nm procesu Glofo, za koji se od starta zna da nije pogodan za visoke taktove upravo zbog potrosnje.

Sad su se zaglavili zestoko povrsina od 486mm2 daje do znanja da se u okviru istog procesa moze napravit i veci chip, ali jednostavno prosirenje chipa sa vec ovako velikom potrosnjom nije rijesenje.

Taktovi su veliki pomak na bolje gledajući prethodne grafike ali donose i veću potrošnju.

Čini mi se da je arhitektura efikasnije od svih prethodnih ali da je i dalje bar generaciju lošija od konkurentne izvedbe.

Jedino ko može da se poredi što se efikasnosti tiče biće Vega Nano ali će verovatno kao i Fiji Nano imati performanse penalty.

slides-47.jpg

rPOFbBVSPwWzVGeC.jpg

VEGA NANO

Poslednja izmena:
Da izgleda da rade ono sto i nvidija sa njihovim Boostom... Citam ovo sto je sa ananda @Das postovao i zaista izgleda da Vega nije full DP chip i da su dodatni 3.9B tranzistora (u odnosu na Fiji XT) utrosili da bi postigli ove taktove vjerovatno vodeci se logikom da ce kroz vise taktove izvuci performanse ili u konacnici skontali da su se *****ali kad su napustili 16nm TSMC proces

Ionako su u okviru 28nm procesa imali vecu potrosnju od nvidije i sada su krenuli istim putem (povecanje taktova da se dobiju performanse) za nvidijom, samo u 14nm procesu Glofo, za koji se od starta zna da nije pogodan za visoke taktove upravo zbog potrosnje.

Sad su se zaglavili zestoko povrsina od 486mm2 daje do znanja da se u okviru istog procesa moze napravit i veci chip, ali jednostavno prosirenje chipa sa vec ovako velikom potrosnjom nije rijesenje.

Jeste, samo treba smanjiti klokove. Evo i Vega Nano će imati isti čip, isti broj CU-a i bar 100W, odnosno 30% nižu potrošnju, uz pretpostavljam 10% niže performanse. To što AMD voli da nategne karte do maksimuma, to je nešto drugo.

Na temu GloFo procesa - jeste lošiji od TSMC 16nm, ali to nije razlog niskih klokova AMD čipova. Ako GP107 može da dostigne 1800-1900 MHz, a Polaris ne može preko 1400-1500 MHz, jasno je da veću razliku donosi arhitektura a ne proces. Što Vega i potvrđuje. Da je AMD izabrao TSMC (koji je verovatno skuplji) dobili bi možda 5% brži proizvod.

Nije problem sto su oni nategli kartu da je to dalo rezultate, i nvidija je nategla svoje karte tipa GTX 1080 koje bostuju do 2000mhz i uz jako mali OC ali to je ipak donjelo dobar skok uz zadrzavanje potrosnje ispod 200w.

Sacekacemo da vidimo te konacno performasne ali ako je u nivou GTX 1080 sa ovim silnim TFLOPs-ovima lose su oni nesto uradili sa izmjenama na arhitekturi.

Nije iskljuceno ni da ce biti optimizacija drivera i ubrzanja vremenom. Nije to ni prvi put da vidimo. Ako se setimo 7xxx serije, 7950 i 7970 su dobile veliki boost driverima. Posto je ovo nova arhitektura ocekujem boost.
Vega 56 moze biti sweet spot.

Vega ipak nije DP čip:

http://www.anandtech.com/show/11680...-vega-64-399-rx-vega-56-launching-in-august/3

Prošle godine znači barem godinu dana nakon izlaska Fury-a :)
A ti si uzeo Fury a ne Fury X ? Fury X je uvek bio isti sa vodenim hlađenjem, nije bilo nereferentnih..

Inače, Vega 56 mi deluje kao da će imati performanse nešto jače od 1070.
Vega 64 standardna sa klokom od 1546Mhz možda čak nešto niže od 1080, barem kad je 1440P u pitanju.
Vega 64 sa vodenim hlađenjem kao i nereferentne Vege 64 koje su oc kao ova koju je Goldi linkovao (1677Mhz clock) će biti brže od referentne 1080. Za nekih 550 evra bi bila ok mada plašim se da će biti skuplje. Mada opet se vraćamo na priču da je pre nekoliko meseci bilo lepih 1080 oc nereferentnih za ispod 500e..
Ništa, da sačekamo 2 nedelje pa da vidimo gde tačno stoje Vege..

Ubaci u jednacinu sledece 11 Gbps 8 GB
Referentne ostaju sa sporijom prvobitnom memorijom ali sada se skoro sve non referentne menjaju sa verzijom sa brzom memorijom uz
cenu koja je pratila modele na samom pocetku sa sporijom memorijom.

Negde oko 10-tak % su brze ove verzije sa "novom" memorijom od referentne..
Strix recimo koga ja imam sada je sa tom brzom memorijom..

Dakle Vega 64 Strix OC vs GTX 1080 Strix 11 Gbps 8 GB to bi voleo da vidim ;)

Zakon akcije i reakcije još jednom:
NVIDIA Unlocks Certain Professional Features for TITAN Xp Through Driver Update

In a bid to preempt sales of the Radeon Pro Vega Frontier Edition, and the Pro WX 9100, NVIDIA expanded the feature-set of its consumer-segment TITAN Xp graphics card, with certain features reserved for its Quadro family of graphics cards, through a driver update. NVIDIA is rolling out its latest GeForce software update, which adds professional features for applications such as Maya, unlocking "3X more performance" for the software.

Priced at USD $1,199, the TITAN Xp packs a full-featured "GP102" graphics processor, with 3,840 CUDA cores, 240 TMUs, 96 ROPs, and 12 GB of GDDR5X memory across the chip's 384-bit wide memory interface. At its given memory clock of 11.4 GHz (GDDR5X-effective), the card has a memory bandwidth of 547.6 GB/s, which is higher than the 484 GB/s of the Radeon Pro Vega Frontier Edition.

https://www.techpowerup.com/235701/...l-features-for-titan-xp-through-driver-update

Ma mogu oni da otkljucavaju do mile volje, da karta ne vredi te novce.
Sa druge strane, to su onda trebali da urade na pocetku, pa bar nekako da pravdaju te karte od
1000$ i preko. Ovako je besmisleno.

Takodje sam gledao jedan video od Linusa, gde je uporedjivao Quadro sa Titan X i performanse apsolutno iste za
tu profesionalnu primenu. Razlika samo u kolicini memorije. Ranije je bilo fizickih razlika u DP-u, sada ni to.

Merkam Vegu 56, deluje da će imati odličan odnos cena/performanse a TDP je prihvatljiv.

Koje cene? Po mojoj proceni bice 600e kod nas.

Već prežvakana tema, cene istaknute u dolarima su uvek bez uračunatog poreza. A što se tiče krajnje cene to zavisi od rudarenja, msrp za GTX 1070 je $379, a za te pare + porez već mesecima ne možeš naći ni polovnu.

Nema od te Vege 56 nista, to ce isto mineri uzeti (em je najjeftinija, em najmanje trosi). A da ne pricamo da od neke masovne proizvodnje nema nista.

ma nema nista karta ce za mining biti predobra tako da cijene ce biti duplo vise od ti sto se pominju, koliko ih god naprave (a sigurno nece imati neku dobru produkciju) pokupice mineri.

Plus sto potrosonja(cak i vega 56) i nije tako bajna za mining.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Mineri su dokazali da kupuju sve, tako da ce i ovu pokupiti bez brige.. Kad su mogli da placaju RX580 po 450-500e, naravno da ce i ovu za slicne novce bez problema. Cak im je i potrosnja slicna.

Što se tiče miner-a i Vege, na Anandu su imali lepo zapažanje da ovaj Vega Package u kome će verovarno biti ne trivijalan broj Vega kartica, a košta dodatnih $100, je moguće jedan od načina da se malo obeshrabre miner-i, i da Vega završi u rukama gamer-a. Popusti koje kupac dobija sa tim paketom ne trebaju ni jednom miner-u: R7 i X370 ploča, Free Sync monitor, Game bundle.

Nezgoda je samo što gameri kojima ne treba ništa od navedenog će morati da se nadmeću za onaj drugi deo kartica sa miner-ima.

Samo što ni gamer-ima ne treba R7...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno