DieH@rd
Slavan
- Učlanjen(a)
- 31.10.2008
- Poena
- 495
Zanimljivo je da Samsung i dalje ne želi da udje u oled posao pa guraju qled sto ne deluje loše na oko.
Video sam i Sonyjev oled model kao i lg-ev w7 wallpaper uživo . Sta ja znam.
Samsung je izgubio na sudu, LG je i dalje vlasnik patenta sa RGBW pixel strukturu OLED panelima, sto znaci, jedino oni mogu za sada da prave panele koji mogu biti jako svetli [Sonijev OLED koji je u Viti npr je samo RGB, sto ga sprecava da bude bas jako svetao). Samsung moze da izda OLED, ali sam panel ce morati da kupe od LG Display-a [kao sto to radi sada Sony sa A1E]... ali posto su Samsung i LG vecni rivali, to se nece desiti.
Self-emissive Quantum Dots. Trenutno quantum dot tehnologija [u samsung televizorima npr] podrazumeva PLAVI backlight, i jedan providni [za plavu] crvene i zelene quantum fot filtere. Trenutno dosta firmi radi da se sami quantum dotovi isijavaju svoje svetlo, sto ce omoguciti da televizori em pocnu da dostignu pun potencijal REC2020 standarda, vec i da se pocnu da isijavaju ~10k nits. Bice to za par godina.Sve je to super ali da li ce ta tehnologija ostati ili je kao i 3D,prolazna i za koju godinu izaći ce nešto levo sto ce biti wow.
Al svakako, ko uzme neki od highend modela sada, nece zazaliti [npr X900E/X930E, LG/Sony OLEDs]. Jedina prava stvar koja fali je podrska za HDMI 2.1 i variable refresh rate.
Poslednja izmena: