Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Sto se prodavnica rice na eponudi je najjeftinija oko 18500. Nisam je nasao ni na KP, Ima samo verzije sa belim osvetljenjem za 100e.

Sent from my SM-G530FZ using Tapatalk

Poslednja izmena:
Dobra cena u odnosu na prodavnice svakako.

Redragon Usas K553 i Kumara K552 su 6.000(da te ispravim jer si rekao d 2k vise od Redragona, sto se kvaliteta i suda koj je bolja tice, nisam strucan da komentarisem :D)

Poslednja izmena:

Malo je smesno ali fin review.
Da li bi neko od vas dao 160e na analognu tastaturu ili bi za taj kes kupili dzojstik? Ne koristim ga toliko, ali da mi treba analog ne bih sigurno uzeo tastaturu. :(

Sto se tice bloody tastature marketing radi svoje. Lik izjavi da je bloody tastatura: kao da je presao sa 144 na monitor od 240Hz.. A ljudi prase rank S sa 60hz monitorom, 150fps i raspalom tastaturom...
Tako da je suludo raspravljati ko moze da oseti razliku izmedju 30ms i 50ms, cista reklama da bi nalozili klince da kupuju.

Zanima me takodje kakav ce biti rok trajanja, ili radni vek kako bi rekli. :)

Sent from my A0001 using Tapatalk

Pozdrav narode, zagrejan sam za Redragon Usas K553 pa me zanima da li ima neko do vas ovaj model i kakvi su generalni utisci o tastaturi? Najvise me brine nivo buke koju stvara, sada nisam cuo uzivo ni jednu mehanicku ali citajuci razumem da je bucnija od obicne ali koliko ta buka moze da smeta pri radu? Izvrteo sam klipove na youtubu ali sam provalio da nivo buke zavisi od opreme kojom se snima i nacina kucanja tako da mi to nije nesto merodavno.

Obicno mnogo vise smeta nekome u blizini nego samom korisniku.

Pojavile se kod nas u ponudi Rapoo V500S i Rapoo V500 za 7000/6000 din, pa ako neko trazi mehanicarku moze baciti oko i na ova dva modela. Koriste Kalih prekidace koji se nalaze i u Razer tastaturama.

Poslednja izmena:
@sgt.Psyho

Imam tu tastaturu.
Dosta je bucnija od bilo koje ne-mehanicke, mislim da je jedna od bucnijih mehanickih.

Meni licno se taj zvuk svidja, imao sam priliku da vidim kod druga pre kupovine, sad da li ce tebi odgovarati, to samo ti mozes da znas.

Edit:

Vidim da si Nislija, sto se mene tice mozes da se prosetas do Bulevara pa da vidis kako radi, ako si u Nisu i dalje [emoji4]

@Vegeta

V500 ima za 5.000, V500S za 6.000.

Poslednja izmena:
ja ne verujem kailh switchevima. ako bih uzimao kineza uzeo bih outemu, i to isključivo neku kojoj se vade switchevi bez lemljenja, pa da mogu da menjam kad se neki pokvari

iskreno, to je najbolja stvar koja postoji na mehaničkim tastaturama. možeš i cherry da staviš ako oćeš

@sgt.Psyho Imam K552 RGB, ista tastatura u drugom kucistu. Cuje se klik jasni, a ako botomingujes cuje se i klaparanje. Ja sam to resio O ringovima i ostaje samo lepi klik.

Poslednja izmena:
@ivanbass1
Ne mrdam iz Nis(a) :). Hvala na ponudi.

Uspeo sam po gradu da nadjem i probam za sada outemu blue i cherry black. Plavi jesu malo glasni (iskreno mislim da bi mi trebalo privikavanje na buku, zvuk jeste lep ali za duze kucanje nzm jos uvek). Crni mi se iskreno ne svidjaju, skoro kao da nema razlike izmedju nje i membranske tastature ovako na prvu.

Poslednja izmena:
Outemu Blue su za nijansu tvrđi i glasniji nego Cherry Blue...
Lično, volim osećaj pri kucanju na plavim switchevima ali me nervira zvuk. Razmišljam o prelasku na crne switcheve...

@jurodivi Ako voliš plave, a nervira te zvuk, onda su braon pravo rešenje za tebe, ne crni.

Probao sam ih i ne sviđa mi se osećaj. Hoću što tvrđe prekidače...Brown su mi anemični, nit' se osećaju kao linearni nit' kao clicky.

Ako volis tactile svakako ce ti braon biti bolji od bilo kog linearnog posto su linearni kao sto sama rec kaze linearni - nemas nikakav feedback... Koje si brown probao i sa kojim blue si uporedjivao?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koristio sam Cherry Brown, Blue i Red i Outemu Blue...
Brown ne mogu nikako da budu taktilniji od plavih, kod njih se ta "grba" jedva oseća, zato ih i ne volim. Kao da ne mogu da se odluče da li su taktilni ili ne...A kad mi ni plavi nisu dovoljno tvrdi, možeš da zamisliš, heh. Voleo bih da probam još i crne, da uporedim...a imam žarku želju da nabavim neku sa zelenim ali su i retke i skupe.

Pa crni su ti linearni, kao npr crveni samo sto se razlikuju po otporu, ali kod linearnih ne postoji nista. Znaci nema nikakve taktilnosti (ili grbe kao sto kazes), samo - op, idemo do dna i jedino sto osetis je kada uradis bottom out - odnosno da si dosao do toga da taster ne moze dalje. Po meni jako lose za kucanje, ali neki ljudi ih vole za gaming :)

Feedback daju brown i blue, tvrdji od njih su "clear" i green, gde su blue i green clicky.
Sad to sto ne osecas grbu na brown ne bih znao, kod mene posle godinu dana sve okej.

Jos jedan podsetnik da su blue za kucanje jer nema potrebe da lupas po njima kao sa red/black, koji su vise za fps gejming. Brown mogu i za gejming i za kucanje, imaju od svega po malo. 80% RTS gejmera koje znam voli vise brown od linearnih za tu namenu. (Dota, LoL, HOTS itd..)

Skoro sam postavio klip sa novom CM tastaturom koja ima green switcheve, oni su clicky i dosta tezi, pogledaj to i malo proguglaj pa pazari dok ne nestanu sa trzista ako ti se svidja.

Znam da su crni linearni, probao bi ih jer jedino njih nisam iz “standardne“ Cherry postave, a i tvrđi su od plavih iako nemaju klik. Na plavim me nervira jedino zvuk koji plavi klik...
Mogu da osetim “grbu“ na brown ali je jedva primetna, plus nisu tvrdi. Ne sviđa mi se ni jedno od toga.

@LaxGTR

Gde si našao tu sa zelenim switchevima?

Pa kako ti onda odgovara crni kao linearni ako je grba na brown jedva primetna, kada je na crnom ni nema?

crni i plavi bi trebalo da su isto "tvrdi". crveni i braon su isto tvrdi. razlika između crnih i crvenih je samo u mekoći, dok se plavi i braon razlikuju u mekoći i kliku. šta znam, braon su kompromis, pa kao i svaki kompromis nit smrde nit mirišu. ja ih imam na dve tastature i svakako da bih više voleo plave, ali bučni su za okolinu, pa je braon tu izbor "daj šta daš"

crni i plavi bi trebalo da su isto "tvrdi". crveni i braon su isto tvrdi. razlika između crnih i crvenih je samo u mekoći, dok se plavi i braon razlikuju u mekoći i kliku. šta znam, braon su kompromis, pa kao i svaki kompromis nit smrde nit mirišu. ja ih imam na dve tastature i svakako da bih više voleo plave, ali bučni su za okolinu, pa je braon tu izbor "daj šta daš"

Sila aktivacije kod crnih je 60 cN, kod plavih 50 cN, crni su tvrđi. "Nit' smrde nit' mirišu" je dobar način da se opišu brown, to je upravo razlog što ih ne volim. Da su plavi bučni, jesu...to mi nije toliki problem, ne sviđa mi se visoki ton tog klika, ako razumeš šta hoću da kažem. Baš zato bih probao crne, tvrđi su a tiši od plavih. Možda se otvorim za neku od vintage tastatura, tipa IBM Model M, jer imaju drugačiji tip switcheva, čisto da vidim...Anyway, nisam gadljiv na linearne switcheve, kao što n1tr0 izgleda misli :) Imao sam tastaturu sa crvenim i ne smetaju mi linearni, smetalo mi je što je otpor toliko mali.

(@n1tr0)To što volim clicky prekidače ne znači da mrzim linearne po defaultu...ne volim jedino meke switcheve, bilo kog tipa.

Poslednja izmena:
Znam da su crni linearni, probao bi ih jer jedino njih nisam iz “standardne“ Cherry postave, a i tvrđi su od plavih iako nemaju klik. Na plavim me nervira jedino zvuk koji plavi klik...
Mogu da osetim “grbu“ na brown ali je jedva primetna, plus nisu tvrdi. Ne sviđa mi se ni jedno od toga.

@LaxGTR

Gde si našao tu sa zelenim switchevima?
Neko je radio review ne mogu da se setim, vrati malo samo 2-3 stranice max.
Razmisljao sam da menjam XT za tu sa zelenim na jesen. :)

Sta ima na nasem trzistu od skracenih bez numpad, a da je povoljno i da ima blue/brown (cherry/kopija/w/e)?

Sta ima na nasem trzistu od skracenih bez numpad, a da je povoljno i da ima blue/brown (cherry/kopija/w/e)?

Redragon Kumara ili Usas. Klasične TKL sa Outemu Blue, jeftine...ne pucaju od kvaliteta ali rade posao, ako možeš da svariš onaj grozni “gejmerski“ font. Ja nisam mogao i naručio sam set keycapova za moj Usas...

Poslednja izmena:
Uzeo sam skoro Kumaru i odlična je za te pare. Svakako preporod u odnosu na nemehaničku Logitech Wave koju sam imao skoro 10 godina.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ima li neko ovde mehanički numpad? Razmišljam da pazarim, ali po Aliju ima kitova i samo par modela koji nemaju mnogo kupaca, pa ne znam šta bi valjalo uzeti.

i ja sam razmišljao o tome, možda je najbolje kupiti kit pa sastaviti sam. nije teško

Nazad
Vrh Dno