Šta je novo?

Fotografije - 2017

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, nažalost nisam imao prostora za 85mm... Imam par fotki sa njom, pa čim budem sredio, videćeš koliko je usko. U jednom momentu sam izašao iz sobe i onda fotkao 85-icom ali mi se kadar nije nešto svideo.
Što se tiče balansa na fotki, da sam pomerio još malo udesno ušli bi neki drugi neželjeni elementi, doduše možda sam mogao to da uklonim ali avaj u tom trenutku nisam razmišljao u tom pravcu. xD

^
Uvek treba racunati na obradu... Uvek prvo trazim sto bolji kadar u osnovnim elementima pa onda gledam sta smeta u detaljima i sta od toga moze da se ukloni obradom.
Kao recimo na ovom primeru... Ovde je pored uklanjanja dela ograde korigovan deo desnog ramena i kose tako sto je prenet sa druge fotografije istog kadra u kome je kosa lepse legala.
098A4064-2.jpg

Ovo sto se tice modne fotografije, tu ga bas preteruju sa retusiranjem i obradom, prave mangu od modela na kraju.Ova teta, Doutcen izgleda i prirodno predobro, ali preteruju sa peglanjem.Kapiram da postoje standardi za editorijale, postere, casopise, ali opet previse za moj ukus.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

^
Takav je trend, ne treba fotografije posmatrati i komentarisati na taj nacin, tako usko, iskljucivo iz ugla licnog afiniteta. Da ne pircam o tome da gotovo svi prvo gledaj u po sistemu sudija "daj da vidim sta ovde ne velja" a sto je najgore nista nevalja ako nije po njihovom ukusu, bezveze rezon. Mislim da sve treba posmatrati sa vedirije strane, prvo sta je dobro i lepo, traziti to dobro i lepo u nekim radovima koji nama nisu bliski, tako cemo neke nove lepe i dobre momente pronalaziti u nekim nasim narednim novim kadrovima. Ne vezano za tebe, nikada nisam voleo taj nadrndani stav kojim preovladava konstantna osuda svega sto izlazi iz okvira licnog afiniteta, tacno prepoznajem bezlicnost u radovima autora koji na taj nacin posmatraju svet oko sebe.

Poslednja izmena:
Ovo sto se tice modne fotografije, tu ga bas preteruju sa retusiranjem i obradom, prave mangu od modela na kraju.Ova teta, Doutcen izgleda i prirodno predobro, ali preteruju sa peglanjem.Kapiram da postoje standardi za editorijale, postere, casopise, ali opet previse za moj ukus.

+1

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Čitao sam komentar nekog čoveka na modnu fotografiju i modele. Kaže da ako se reklamira npr. kupaći, onda taj kupaći treba da bude glavna stvar koja se vidi, a ne da posmatraču odvlače pažnju naborana koža, sitne nepravilnosti, kosa koja štrči i tako to. Zbog toga se sve upegla.

Ja i dalje vežbam na cveću. Em mi se sviđa, em je najzahvalnije za vežbu, ne mrda, ne pravi grimase... 😀

Poslednja izmena:
Čitao sam komentar nekog čoveka na modnu fotografiju i modele. Kaže da ako se reklamira npr. kupaći, onda taj kupaći treba da bude glavna stvar koja se vidi, a ne da posmatraču odvlače pažnju naborana koža, sitne nepravilnosti, kosa koja štrči i tako to. Zbog toga se sve upegla.
Ma mnogi to rade i kad je samo portret u pitanju.Preuredjenje jagodica, smanjenje brade, kukova, povecanje grudi, uklanjanje fleka i mladeza, pora i bora, tetovaza(to mi je npr ok za tetovaze)...nesto slicno sto je kolega zechs okacio za Byrnea, previse deluje vestacki.Prestane da bude fotografija, postane vise digitalna slika.
Zato mi se vise dopada kako to rade stariji fotografi npr Albert Votson, Eni Libovic i sl..prirodnije i upecatljivo.

Treba razdovjiti komercijanu pricu od nas slobodnih umetnika 😛 Tako sam i ja za mnoge fotke MR.big-a mislio da su kic dok nisam skontao neke stvari...

@Aibo
Moj covek :d Skroz pristojno upakovan cvetic u kadar... Jedino sto nisi morao f7.6 😛

Poslednja izmena:
Hvala! 🙂 imao sam i dve u F4.5 (što je najveći otvor na 35 mm kod mene). F4.5 daje neki svoj trip sa mekšim ivicama pojedinih latica koje polako izlaze iz savršenog fokusa, ali je nažalost i tučak bio blago van fokusa pa nisu baš dobre.

^
Ma nema to veze, ako dobro odmeris ugao snimanja i sta je u fokus i sa f2.8 100mm mnogo manji cvetici od tog jednog izgledace odlicno u takvoj soft realizaciji, cak lepse i zanimljivije u celini... Pogledaj moju predhodnu fotku.
A evo jos jedan primer 100mm f2.8.
098A2170-2.jpg

Red rose... by Nenad Ristic, on Flickr

Poslednja izmena:
Glede PS i preteranog retusiranja ..... Uvek sam govorio da je velika razlika izmedju fotografa i retusera ...... moje znanje u PS je onako ....osrednje ka nizem 😀 ..... Cesto kacim sirove fajlove bas zbog toga .... Ja ne znam ko fotka te Victoria Secret modele pa je potreban toliki retus ..... to meni nisu fotografi ..... Pripremi modela, piling koze, air brush, sta god treba ..... i onda majstore odslikaj to kako je red ....imas svetla, oblikuj fotografiju, ako ko ima uslova za te stvari oni ih imaju ..... a ne nogom odfotkas i onda majstor u PS promeni licni opis da majka ne moze da prepozna dete ..... Bubuljice i slicno naravno da se uklanaju ....nije se model rodio sa tom bubuljicom na celu 😀 .....

koliko radim u PS .... pozadine cesto menjam na studijskim fotkama ali na modelu osim osnovnih korekcija ne diram nista ..... evo jedan primer od pre par dana .... levo je sirovi fajl desno finalna fotka .....

Poslednja izmena:
^
Da kolega, to je zato sto zakivas u radu sa rasvetom... Volim to cesto da naglasim cisto da bi ljudima bilo jasno zasto je produkcija tvojih fotki tako dobra 🙂

a i zato bih ja voleo da jednom poneses jedno svetlo napolje ..... radis odlicno, imas oko i stvarno mislim da bi dodatna rasveta pomerila tvoje fotke na sasvim novi nivo 🙂 ......

Znam kolega al se ne uklapa u zivotni koncept 🙂 Ne tezim tome da budem fotograf, da od toga zivim, a ne bi mi bilo prihvatljivo nista manje od ovoga kako ti radis i takvih krajnjih rezultata...

Poslednja izmena:
@*******i

Gledao sam onu, sada već pretposlednju, fotku... ali ova poslednja ruža mi se više sviđa. Ništa analitički, samo na lični osećaj. 🙂

@MR.BIG

Svaka tebi čast kad ti je već RAW ovakav kakav je.

^
Nisi jedini kome se dopada... Evo na flickr-u u zvanicnoj flckr grupi Flickr Heroes ova moja ruzica i jos jedna fotka izabrane za fotografije nedelje, a pored toga nasla se kao cover fotka na njihovoj twitter i tumblr stranici 🙂

1.jpg 2.jpg 3.jpg

^
Ovi su bas resili da budu orginalni 🙂

Extra prica pozarevac

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

@pozarevcanin .......super 🙂 ..... zamisli da nisi uhvatio trenutak 😀 ....sva sreca pa tuku aparati 5-10 frejmova u sek

uradismo pre neki dan i seriju za Nike uvoznika u Montenegro zemlji ....

@Pozarevcanin

Fantasticna fotografija! 🙂

^
Odlicno, tako se koristi ambijent kao podrska glavnom motivu, a ne kao sto mnogi pricaju vezano za portretnu fotografiju, neutralna pozadina, i salju ljude po parkovima kako bi pronasli tu takvu pozadinu to jes nista oko modela. Ovo je neutralna a ipak sadrzajna pozadina/ambijent samim tim sto ne odvlaci paznju od glavnog motiva... Jos ako podrzav glavni motiv kao na ovom primeru, to je onda prava stvar 🙂
Jedino me buni ovo malo intezivnije svetlo na zidu gde mu prirodno nije mesto, neposredno iza i malo ispod njih. Kako god da je doslo do tog svetla trebalo je obradom da se koriguje...

@MR.BIG
Cestitam kolega na zavresnom poslu, nadam se da je bilo i neke fine love 🙂

Poslednja izmena:
@Luka.
Dobra je fotka, cista emocija 🙂 Fali malo temeljnija obrada u detaljima da zablistala u punom sjaju, i jos malo da se izvuce iz ovog digitalnog kolorita...

@pozarevcanin
Ako sam dobro izbrojao na fotkama sa profila... pozarevcanin vs sunce 7:1 hehe 😛
Fotka vec standardno odlicna 🙂 Nije mi namera da mracim, al ja sve nesto vidim sto ne stima pa tako i ovaj put 😛 Oko mlade u delu gde je reka u pozadini, vidi se neki cudan glow, cudan zato sto je sunce iza njih sa leve strane a ne na tom mestu gde se javlja glow, znaci ne bi trebalo toliko i tako da isijava voda u teom delu....

Jedna iz setnje sa familijom... Dok sam pravio probni snimak ovog objekta u pozadini, familija resila da me ometa bez namere da se fotka neznajuci sta sve moze da stane u 16mm, i eto fotkice 😛

Femli 🙂)) by Nenad Ristic, on Flickr

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno