Šta je novo?

Kopernikus internet provajder i kablovska televizija

Ljudi, ne mogu da se nerviram vise, placam 30/3 a na speed testu mi je konstantno 10/3, kako proveriti da li je problem ruter ili da li oni nesto blokiraju i limitiraju me? Treba da skinem fajl od 310 gb, nisam se do sad zalio na to sto je limit 10/3 ali mi sad zaista treba, treba mi radi nekog vaznog projekta.

Poslednja izmena:
192.168.x.x kao LAN ili WAN IP? Ako se WAN IP adresa poklapa sa javnom onda nije NAT, zar ne? :) Ja sam posle 2 meseca uspeo da dobijem (nadam se) ne NAT adresu... ista mi je WAN IP i javna na whatsmyip. Pre je WAN IP bio 10.nešto, a javna 178.79.*.*.

A ovo za otvaranje portova... po defaultu su mi svi portovi zatvoreni (CBN modem/ruter).
Login -> Gateway -> Advanced -> Port Forwarding klikne se Add, upiše lokalna adresa, port za otvaranje (npr. 80 80 80 80 kao sve 4 vrednosti ako treba samo taj port da se otvori). Ima enable/disable, ima delete. Sad sam proverio i otvori tako port.

Saznao sam do čega je. Izgleda da ruter pravi problem.

U pitanju je WR340G TP-Link ruter, odjednom limitira sve uređaje na deset mbps, ovo je direktno sa modema kad uštekam. Šta da radim, šta da proverim kod rutera, zašto limitira? Hvala.

Pa recimo nekih 7-8 metara možda i malo manje stoji u mojoj sobi a već u dnevnoj mi varira 1-2 crte nikad pun. A sa netisom je bio pun signal. Inače moju sobu od dnevne deli samo predsoblje

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 C432B381 pomoć Tapatoka

Ljudi, ne mogu da se nerviram vise, placam 30/3 a na speed testu mi je konstantno 10/3, kako proveriti da li je problem ruter ili da li oni nesto blokiraju i limitiraju me? Treba da skinem fajl od 310 gb, nisam se do sad zalio na to sto je limit 10/3 ali mi sad zaista treba, treba mi radi nekog vaznog projekta.

Ispašće da spamujem sa pojedinačnim postovima, ali bar ne spamujem sa Prvom World... ;)
Da li bude 10/3 i nakon restarta modema/rutera? Ako je i posle toga stalno 10 nazovi i prijavi.

Proveri u podešavanjima rutera da nije uključen bandwidth control.

Poslednja izmena:
Pa recimo nekih 7-8 metara možda i malo manje stoji u mojoj sobi a već u dnevnoj mi varira 1-2 crte nikad pun. A sa netisom je bio pun signal. Inače moju sobu od dnevne deli samo predsoblje

To mi je zanimljivo... jer sam i pomislio da nije svima isti domet. Meni CBN ima domet nekih 20m kroz 3 normalna i 4. deblji zid. Predsoblje, dnevna, spavaća (deblji zid) pa letnja kuhinja. Sve pravolinijski. U Letnjoj nestaje, ali može da se uhvati... bude oko 3 mbps tamo.

Napisao sam gore. Na modemu sve normalno, dok preko rutera nešto limitira na 10/3. Ruter nije njihov, već sam ja kupio odavno u prodavnici tako da džabe ih zovem, opet će mi reći da nije njihov kvar (a i nije njihov kvar realno).

Kod mene skroz druga priča neznam zašto. Al od kada sam ubacio tp link sam imam svuda signal

Napisao sam gore. Na modemu sve normalno, dok preko rutera nešto limitira na 10/3. Ruter nije njihov, već sam ja kupio odavno u prodavnici tako da džabe ih zovem, opet će mi reći da nije njihov kvar (a i nije njihov kvar realno).

Pisao si pre nego što sam okačio svoju poruku. Proveri da li postoje neki limiti u podešavanjima rutera... ako ništa nije dirano, možda factory reset rutera?

E sad da se uozbiljim treba mi mala pomoc ruter cbn kako ukljuciti wifi i staviti lozinku

192.168.0.1 je adresa rutera, login je admin password admin, pojavi se gateway. U Gateway (padajući meni) ideš do Wireless, u band mode možeš da biraš da li ćeš 2.4, 5 ili obe frekvencije (concurrent mode).
U Basic kucaš ime koje hoćeš (ispod Network Name SSID) za Main network.
U Security za odabrano ime kucaš šifru (pre-shared key)

Poslednja izmena:
A ovo za otvaranje portova... po defaultu su mi svi portovi zatvoreni (CBN modem/ruter).
Login -> Gateway -> Advanced -> Port Forwarding klikne se Add, upiše lokalna adresa, port za otvaranje (npr. 80 80 80 80 kao sve 4 vrednosti ako treba samo taj port da se otvori). Ima enable/disable, ima delete. Sad sam proverio i otvori tako port.

Adresa mi pocinje sa 178.79.52 tako na modemu i whatsmyip i sve je vec uradjeno kako si napisao ali ne otvara,
u pitanju je CBN CH6541 pa sam cak i izgubio USB podesavanja na modemu koje ne mogu nikako da vratim, pretpostavljam da mora da postoji jos neko logovanje sem admin admin sa vise podesavanja
ovo su portovi koji su otvoreni
7/tcp open echo

9/tcp open discard

13/tcp open daytime

17/tcp open qotd

19/tcp open chargen

80/tcp closed http

554/tcp open rtsp

2869/tcp open icslap

3478/tcp open unknown

4662/tcp closed edonkey

5357/tcp open wsdapi

5938/tcp open unknown

6346/tcp closed gnutella

7676/tcp open imqbrokerd

7679/tcp open unknown

9877/tcp open unknown

10243/tcp open unknown

16720/tcp open unknown

16832/tcp open unknown

17500/tcp open db-lsp

49152/tcp open unknown

49153/tcp open unknown

49154/tcp open unknown

49155/tcp open unknown

49156/tcp open unknown

49157/tcp open unknown

49158/tcp open unknown

65488/tcp open unknown

65490/tcp open unknown

Adresa mi pocinje sa 178.79.52 tako na modemu i whatsmyip i sve je vec uradjeno kako si napisao ali ne otvara,
u pitanju je CBN CH6541 pa sam cak i izgubio USB podesavanja na modemu koje ne mogu nikako da vratim, pretpostavljam da mora da postoji jos neko logovanje sem admin admin sa vise podesavanja
ovo su portovi koji su otvoreni
7/tcp open echo

9/tcp open discard

13/tcp open daytime

17/tcp open qotd

19/tcp open chargen

80/tcp closed http

554/tcp open rtsp

2869/tcp open icslap

3478/tcp open unknown

4662/tcp closed edonkey

5357/tcp open wsdapi

5938/tcp open unknown

6346/tcp closed gnutella

7676/tcp open imqbrokerd

7679/tcp open unknown

9877/tcp open unknown

10243/tcp open unknown

16720/tcp open unknown

16832/tcp open unknown

17500/tcp open db-lsp

49152/tcp open unknown

49153/tcp open unknown

49154/tcp open unknown

49155/tcp open unknown

49156/tcp open unknown

49157/tcp open unknown

49158/tcp open unknown

65488/tcp open unknown

65490/tcp open unknown

.107 je adresa laptopa na kojem proveravam. Da li ti je ta adresa sigurno dobra? Evo kako izgleda kod mene.

1.png

2.png

Pisao si pre nego što sam okačio svoju poruku. Proveri da li postoje neki limiti u podešavanjima rutera... ako ništa nije dirano, možda factory reset rutera?

192.168.0.1 je adresa rutera, login je admin password admin, pojavi se gateway. U Gateway (padajući meni) ideš do Wireless, u band mode možeš da biraš da li ćeš 2.4, 5 ili obe frekvencije (concurrent mode).
U Basic kucaš ime koje hoćeš (ispod Network Name SSID) za Main network.
U Security za odabrano ime kucaš šifru (pre-shared key)

Neuspevam da li moze neka slika unapred hvala

Ne. Ukucaš samo 192.168.0.1 pa enter u URL. Slike ispod:
1.png

Klikneš login da se pojavi ovo: 2.png
Tu kucaš admin i admin pa Login da se pojavi ovo: 3.png
Band mode: 4.png
Basic: 5.png
Security za šifru će biti u sledećoj poruci jer ne sme više od 5 slika da se okači. :D

Kakva su vam generalno iskustva sa cbn ruterom ?
Ja sam pozitivno iznenadjen :D Radi stabilno, cak sam radi probe raskacio svoj tp link sa dd wrt-om i ovo radi bas fino. cak i sto se dometa tice, ne primecujem razliku.
Concurrent wifi radi super, kada sam blizu modema/u toj sobi nakacen je na 5ghz, kada sam u drugoj sobi ili negde drugde u stanu prelazi na 2.4ghz i generalno u svim delovima stana imam min 25 mbps, i to su neki coskovi tipa dijagonala 8-10m i dva debela zida po dijagonali.
Nisam ocekivao da radi ovako kako radi haha

Poslednja izmena:
Što se tiče brzine i dometa super, ali se desi da jednostavno nestane internet... gde ga restartujem i sve opet radi kako treba. Ne znam da li je do njega ili Kopernikusa. :D

Uspeo sam da resim problem, otvaranjem porta u samom modemu i na ruteru.

Već nekoliko noći u Boru, u neko doba, pukne digitalna tv! Do 9 sati (dok ne krenu da rade) imamo samo kanale iz muxa 1 i 2!

Uputstvo je jednostavno, pošto ja koristim cisco modem, morao sam prvo da se ulogujem u njega kako bi na njemu otvorio port, adresu na koju sam otborio port je ona koju on daje ruteru, kod mene je to na primer 192.168.0.10.
Zatim se ulogujem na ruter, u njemu otvaram port sa adresom koju on daje računaru, a ona glasi 192.168.1.100, i tako je sve proradilo kako treba.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno