Šta je novo?

LG G6

Jeste najbolja ta RU verzija :)

Najverovatnije je ovakva situacija - G6 za odredjena trzista (korejsko, rusko, australijsko?) dolazi sa bezicnim punjenjem, 32-64Gb UFS 2.0 memorijom, ESS Sabre DAC-om dok na ostala trzista stize ''ocerupana'' verzija.

ako bude kostao 100-150e manje od sgs8 na nasim trzistima, nema previse razloga za kritiku... Da su stavili sve, pa i 835, ne bi mogli cjenovno da budu konkurentni samsungu

Nema šanse da bude tolika razlika u ceni... Kao što već godinama nije.

Što je najgore za sada jeste tolika razlika ali kod dilera.
Videćemo kako će biti kod provajdera.

Trenutno je i veća ...
565€ G6
740€ S8
800€ S8+

To je najjeftinije što se može naći na kupujem prodajem sajtu. Kad se G6 pojavi kod naših operatera trebalo bi da bude još bolja cena [emoji106]

Poslednja izmena:
ma te cene nema šanse da ostanu ni za jedan od njih, za tipa 2m će doći na neku meru koju će kasnije održavati duže vreme

ako bude kostao 100-150e manje od sgs8 na nasim trzistima, nema previse razloga za kritiku... Da su stavili sve, pa i 835, ne bi mogli cjenovno da budu konkurentni samsungu

Mislis po oglasima na nasim trzistima? Onda ok, ako npr. za 6, 7 meseci cena novog S8 (nov ili ''star 1 dan'', kupljen kod domaceg operatera, naravno sa garancijom) bude oko 550e a isti takav primerak G6 po oglasima bude 450e onda ce i moci da se kaze da je G6 dobra kupovina, posebno za one koji vole taj brend i nikada ne daju vise para za smartfon, a solidan broj korisnika nema bas nameru da izdvaja preko 450e za uredjaj koji ce za 2 godine ostati bez podrske a nije ''statusni simbol'' kao ajfon/samsung. Dakle, samo iz tog razloga, svakako bolji hardver S8 vredi vise.

Ali ako mislis na redovne, zvanicne cene po fensi prodavnicama tech robe.. e onda ce razlika u ceni biti bas mala ali dobro, ionako skoro niko od nas ne kupuje uredjaje po tim nebuloznim cenama ali ostaje cinjenica da je LG ocerupao onaj ''full G6'' i da za objektivno losiji hardver na vecini trzista trazi priblizno isto novca kao Samsung za S8 ili sony za XZP. Ista kritika vazi i za sony nebulozu XZs, takodje proslogodisnji hardver ali bar ima najnoviju tehnologiju kamere.

Na kraju mislim da bi se onaj pravi, ''full G6'' (ovde vec mislim na ono sto su svi cekali - SD835, quad dac itd) mnogo bolje prodavao u Evropi pa i na balkanskim trzistima, ovako ce S8/+, Note 8 i novi ajfoni da oduvaju sve redom a i ''kinezi' u sub-350$ klasama.

Poslednja izmena:
Nema šanse da bude tolika razlika u ceni... Kao što već godinama nije.
iskreno, to da li ce u npr. Samsung prodavnici u Podgorici novi sgs8+ kostati 1049e, kao sto sad kosta, ili 849e, to mi je savrseno nebitno, jer od mene te pare nece gledati. Isto vazi i za nase operatere, pa treba da predjem na novi paket od 15.90e mjesecno na 2 godine, da bih s8 dobio za "samo" 659e.
Da neko ne pomisli da idem suvise u off, ove primjere navodim jer g6 naravno nemaju u ponudi, a Telekom nije imao ni g5 ni g4...

Mislis po oglasima na nasim trzistima? Onda ok, ako npr. za 6, 7 meseci cena novog S8 (nov ili ''star 1 dan'', kupljen kod domaceg operatera, naravno sa garancijom) bude oko 550e a isti takav primerak G6 po oglasima bude 450e onda ce i moci da se kaze da je G6 dobra kupovina, posebno za one koji vole taj brend i nikada ne daju vise para za smartfon, a solidan broj korisnika nema bas nameru da izdvaja preko 450e za uredjaj koji ce za 2 godine ostati bez podrske a nije ''statusni simbol'' kao ajfon/samsung. Dakle, samo iz tog razloga, svakako bolji hardver S8 vredi vise.

Ali ako mislis na redovne, zvanicne cene po fensi prodavnicama tech robe.. e onda ce razlika u ceni biti bas mala ali dobro, ionako skoro niko od nas ne kupuje uredjaje po tim nebuloznim cenama ali ostaje cinjenica da je LG ocerupao onaj ''full G6'' i da za objektivno losiji hardver na vecini trzista trazi priblizno isto novca kao Samsung za S8 ili sony za XZP. Ista kritika vazi i za sony nebulozu XZs, takodje proslogodisnji hardver ali bar ima najnoviju tehnologiju kamere.

Na kraju mislim da bi se onaj pravi, ''full G6'' (ovde vec mislim na ono sto su svi cekali - SD835, quad dac itd) mnogo bolje prodavao u Evropi pa i na balkanskim trzistima, ovako ce S8/+, Note 8 i novi ajfoni da oduvaju sve redom a i ''kinezi' u sub-350$ klasama.

Da, mislim na oglase, i sasvim mi je za ocekivati da ako je vec sad razlika skoro 200e na oglasima, da ce za pola godine biti oko 150e, kao i da ce cijenja za g6 sa sadasnjih 550e pasti na 450e u recimo novembru! Sto se tice tehnologije kamere, Sony iz godine u godinu dokazuje da je sam hardver manje bitan od softvera. I Apple i Samsung i LG i Pixel koriste Sony senzore, redovno inferiornije od onih sto Sony stavlja u svoje flagshipe, ali recimo Pixel ih razvaljuje jer ima dobar softver i algoritme.
Qualcom radi na tome, pa ce noviji Snapdragon procesori u buducnosti imati dio tog softvera/algoritama preinstaliran, da se ne desava stalno da 2 telefona sa istim senzorom daju nebo i zemlja razlicite rezultate

Nece biti prevelika razlika, svi smo mislili da ce G5 (full G5, ne osakaceni SE) biti drasticno jeftiniji od S7 pa nije tako a jos se G5 vodio kao promasaj (+ su po oglasima uglavnom divljaci) dok ce G6 sigurno bolje drzati cenu a paradoksalno, G5 je hardverski konkurentniji S7 nego G6 vs S8.

Sto se tehnologije kamere tice, naravno da je softver veoma bitan ali ipak je sramota da posle G5/V20 u najnoviji flagship ubace manji i losiji glavni senzor (a i ovaj za wide kameru je samo za nijansu bolji od prethodnog), odlicna je G6 kamera ali se vidi da su prilicno napucali softver, pojacali saturaciju i ostrenje dok dinamika cesto skripi. Naravno ovo ce laicima biti +, ljudi vole sto zasicenije boje i sto ostrije fotografije mada je G6 kamera svakako veoma sposobna ali opet nema logike to sakacenje u odnosu na G5/V20.

Kada sam pomenuo, takodje precenjeni, XSs i najnoviju tehnologiju kamere (na uredjaju koji je hardverski prakticno egal sa G6 a jeftiniji je) tu sam mislio na 960 fps slo-mo, dodatne senzore, najnoviji senzor sa DRAM memorijom, motion eye, najmocniji prediktivni fokus pa je uz sve to moguce snimanje 4 full res. fotografije koje se snimaju u DRAM 1s pre nego sto korisnik uopste pritisne kamera taster i onda je moguce odabrati onu koja je najbolja sto je odlicna opcija za snimanje svega sto je u pokretu.
Dakle, najnovije tehnologije preuzete sa RX100 MK5 kamere, jedino takvo resenje na za sada. Naravno sony tradicionalno ima losiji auto mod i dalje brljav post-processing ali su opet fotografije odlicne (iako nisu najbolje na trzistu) a kamkorder je najbolji uz Pixele i Samsung (+ ultra slo-mo) i na kraju sto je najbitnije softverski radi mozda i najbolje van Pixel/Nexus linije mada su izgleda i to podigli na jos visi nivo.

Qualcom radi na tome, pa ce noviji Snapdragon procesori u buducnosti imati dio tog softvera/algoritama preinstaliran, da se ne desava stalno da 2 telefona sa istim senzorom daju nebo i zemlja razlicite rezultate

Ovo niko ne moze da garantuje a razlika izmedju kamera flagship telefona odavno nije nebo-zemlja, uglavnom Pixeli/Nexusi imaju vise detalja i najbolji dinamicki raspon dok su sve ostale kamere prilicno izjednacene.

Poslednja izmena:
i da dodam da G6, jedini medju svim svih ostalim navedenim, daje i dodatnu WIDE angle kameru sto je meni jedan od bitnih aduta da ga razmatram.

To jeste + ali opet G5/V20 nude prakticno istu wide kameru (1/3.2" vs 1/3.06" senzor na G6) ali zato imaju glavnu kameru sa vecim i sposobnijim senzorom.

G6 ima odlicnu kameru, cak i G3 iz 2014. snima i dalje odlicne fotografije, meni iste deluju prirodnije i manje sw-ski "preostreno" od G6, mislim na dnevno svetlo (bilo bi zanimljivo videti neko poredjenje) ali kada se zna sta je LG sve izbegao (SD835, UFS 2.1, kameru sa V20) i na koji nacin je ocerupao global verziju G6 (ess dac, bezicno punjenje, ufs 2.0) a da prodaju fon po full flagship ceni, onda je jasno da im je prioritet stednja na hardveru i pokusaj da na racun atraktivnog dizajna naprave profit a to je realno nepostovanje korisnika mada vidimo vec da ih neki opravdavaju tako da je takav potez i dobar sa jedne strane :)

Sent from my D6503 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nece biti prevelika razlika, svi smo mislili da ce G5 (full G5, ne osakaceni SE) biti drasticno jeftiniji od S7 pa nije tako a jos se G5 vodio kao promasaj (+ su po oglasima uglavnom divljaci) dok ce G6 sigurno bolje drzati cenu a paradoksalno, G5 je hardverski konkurentniji S7 nego G6 vs S8.

Sto se tehnologije kamere tice, naravno da je softver veoma bitan ali ipak je sramota da posle G5/V20 u najnoviji flagship ubace manji i losiji glavni senzor (a i ovaj za wide kameru je samo za nijansu bolji od prethodnog), odlicna je G6 kamera ali se vidi da su prilicno napucali softver, pojacali saturaciju i ostrenje dok dinamika cesto skripi. Naravno ovo ce laicima biti +, ljudi vole sto zasicenije boje i sto ostrije fotografije mada je G6 kamera svakako veoma sposobna ali opet nema logike to sakacenje u odnosu na G5/V20.

Kada sam pomenuo, takodje precenjeni, XSs i najnoviju tehnologiju kamere (na uredjaju koji je hardverski prakticno egal sa G6 a jeftiniji je) tu sam mislio na 960 fps slo-mo, dodatne senzore, najnoviji senzor sa DRAM memorijom, motion eye, najmocniji prediktivni fokus pa je uz sve to moguce snimanje 4 full res. fotografije koje se snimaju u DRAM 1s pre nego sto korisnik uopste pritisne kamera taster i onda je moguce odabrati onu koja je najbolja sto je odlicna opcija za snimanje svega sto je u pokretu.
Dakle, najnovije tehnologije preuzete sa RX100 MK5 kamere, jedino takvo resenje na za sada. Naravno sony tradicionalno ima losiji auto mod i dalje brljav post-processing ali su opet fotografije odlicne (iako nisu najbolje na trzistu) a kamkorder je najbolji uz Pixele i Samsung (+ ultra slo-mo) i na kraju sto je najbitnije softverski radi mozda i najbolje van Pixel/Nexus linije mada su izgleda i to podigli na jos visi nivo.

Ovo niko ne moze da garantuje a razlika izmedju kamera flagship telefona odavno nije nebo-zemlja, uglavnom Pixeli/Nexusi imaju vise detalja i najbolji dinamicki raspon dok su sve ostale kamere prilicno izjednacene.
kako sad stoje stvari, na KP, gdje ce na kraju vecina uzeti telefon, jer operateri (makar u CG) ne daju ni priblizno povoljne uslove na paketima do 20ak e mjesecno, razlika je skoro 200 eura, sto je za mene drasticna razlika. 960fps slomo je ogromnoj vecini nebitan, ja ni ovaj 120fps nisam 3x upalio, cak sam i zaboravio da ga imam na G4.
Garantovanje Qualcomma za kvalitet - naravno ne postoje garancije, ni samsung ti nece garantovati da ces sa 2 sgs8 imati iste fotke, sto zbog razlika u proizvodjacu (koriste 2 razlicita senzora!), sto zbog razlika od primjerka do primjerka. Moj komentar je vise da recimo isti senzor mozes naci u Pixelu i u (lupam) nekom Meizuu koji kosta 200e, a Qualcomm ce tu da se postara da Meizu vise nema ocajne fotke, ako koristi SD procesor.

Ostatak price ti stoji, mada da je korisnicima sve ono bitno, Sony bi se ubijao u para, a zapravo je marginalan proizvodjac trenutno, ne znam recimo da li ga ijedan operater u USA nudi na ugovor (znam da ranije nije)

Pa mi sa foruma pretezno kupujemo uredjaje ''iz oglasa'' ali sa garancijama (primerke za koje su drugi dali vise para), ostali dizu kredite, kupuju na rate kod operatera ili za kes (80k din+) u fensi prodavnicama :)

Za one koji hoce G6 najbitnije je da se taj telefon pojavi u ponudi sva tri operatera, samo tako ce cene po oglasima padati a telefoni ce biti sa garancijama, slozices se da nije uopste pametno kupovati LG bez validne garancije mada ovo vazi za uredjaje svih proizvodjaca, bukvalno nijedan fon skuplji od 200e ne bih kupio bez garancije, ne postoji ''brend'' ciji uredjaji nemaju hw probleme i razna crkavanja.

G3 i G4 su se prodavali sasvim solidno na nasim trzistima a G5 daleko losije iako je bolji uredjaj sa manje hw kvarova i otkazivanja ploca, razlog je poznat.

Moj komentar je vise da recimo isti senzor mozes naci u Pixelu i u (lupam) nekom Meizuu koji kosta 200e, a Qualcomm ce tu da se postara da Meizu vise nema ocajne fotke, ako koristi SD procesor.

Pa i jesi i nisi u pravu, evo npr Pixeli snimaju najbolje fotke na trzistu ali su preskupi dok visestruko jeftiniji Mi5s koristi isti senzor, foto kvalitet nije tako sjajan ali nije ni los, daleko od toga, fotografije su odlicne :) Mada auto mod nije bas idealno podesen za low-light ali tu je kontrola ISO, bar to jednostavno podesavanja svako moze da koristi.

Ostatak price ti stoji, mada da je korisnicima sve ono bitno, Sony bi se ubijao u para, a zapravo je marginalan proizvodjac trenutno, ne znam recimo da li ga ijedan operater u USA nudi na ugovor (znam da ranije nije)

Valjda ti je jasno da se od para ubijaju samo proizvodjaci statusnih simbola i fensi telefona za najsire mase (niko ne kaze da su losi, daleko od toga) a to su Apple i Samsung.
Sa druge strane sony je u poslednje vreme prakticno jedini proizvodjac smartfona, pored Samsunga i Apple-a, koji ostvaruje profit (oko 90 miliona $ u 2016. dok su svi ostali u minusu ili na nuli) i drugi je, iza Apple-a, kada je ASP u pitanju (u prevodu zive od prodaje flagship uredjaja i mid-high rejndzera) tako da su mozda marginalni po prodaji i dostupnosti u USA (koce ih neki patenti, marketing je ocajan) ali su po broju inovacija i kvalitetu softvera, apdejt politici vec 3 godine sam vrh android ponude a to je valjda bitnije od broja prodatih primeraka i ''statusnog simbolizma'.

Cak i Huawei mobilna divizija ima probleme da posluje ''u plusu'' pa otuda verovatno i ova glupost sa memorijama na novim uredjajima, verovatno i oni, kao i LG, pokusavaju da stede na svakom koraku a da prosecan kupac to ne primeti ili da ga ne dotice ako sazna.

Poslednja izmena:
i da dodam da G6, jedini medju svim svih ostalim navedenim, daje i dodatnu WIDE angle kameru sto je meni jedan od bitnih aduta da ga razmatram.
+1
Гледам у галерији тренутно од приближно 200 фајлова само 2 видео фајла, од тих слика само 7 сликано у условима лошег осветљења, све остале слике по дану.
Ова wide-angle камера има да буде пун погодак уместо класичних панорама (стално цимање да се то лепо уклопи, нешто се на слици помери и умаже слику...).

Poslednja izmena:
Sve zavisi sta se fotografise, vecina flagship kamera vec ima ''dovoljno wide'' glavne kamere (24mm-27mm) koje su odlicne za turisticke i slicne potrebe a sa Gugl panorama modom je moguce snimiti sjajne panorame u ogromnim rezolucijama (mada je i vecina stock panorama aplikacija raznih proizvodjaca ok) a sve to uz dosta vece senzore primarne kamere od G6 pa je dinamika bolja kao i crop mogucnosti :) Evo Yooyo je juce postavio odlicnu galeriju sa 6P.

Ja snimam poveci broj i ''obicnih'' foto. i panorama ali i dosta video materijala (30/60/120 fps) 1080p/4k ali izmedju ultra-wide kamere i ultra slo-mo, kao bonus funkcija, biram ovu drugu, jer za ultra-wide fotke mogu da koristim npr. Gugl panorama app a 960fps video snimanje je do nedavno bilo moguce samo na preskupim kamerama od 1k $+. A i mini-burst od 4 full res. fotografije (1s pre nego sto se uopste dodirne kamera taster) mi je vrh opcija.

Naravno i ove wide LG kamere su odlicne za instant ''dnevne'' fotke, svakako su plus za G/V seriju.

Zakljucak - idealno bi bilo da svaki flagship ima primarnu kameru sa 1/2.3'' senzorom, sekundarnu wide kao LG (ipak uz malo veci senzor) i tercijarnu zoom/''telephoto'' kao iP7+, tako bi se najbolje ''pokrile'' sve potrebe :d

Ovaj lik je postavio povecu galeriju sa G6, 100+ foto semplova: https://www.flickr.com/photos/whiterabbitcz/albums/72157682902653696

Poslednja izmena:
Pa mi sa foruma pretezno kupujemo uredjaje ''iz oglasa'' ali sa garancijama (primerke za koje su drugi dali vise para), ostali dizu kredite, kupuju na rate kod operatera ili za kes (80k din+) u fensi prodavnicama :)

Za one koji hoce G6 najbitnije je da se taj telefon pojavi u ponudi sva tri operatera, samo tako ce cene po oglasima padati a telefoni ce biti sa garancijama, slozices se da nije uopste pametno kupovati LG bez validne garancije mada ovo vazi za uredjaje svih proizvodjaca, bukvalno nijedan fon skuplji od 200e ne bih kupio bez garancije, ne postoji ''brend'' ciji uredjaji nemaju hw probleme i razna crkavanja.

G3 i G4 su se prodavali sasvim solidno na nasim trzistima a G5 daleko losije iako je bolji uredjaj sa manje hw kvarova i otkazivanja ploca, razlog je poznat.

Pa i jesi i nisi u pravu, evo npr Pixeli snimaju najbolje fotke na trzistu ali su preskupi dok visestruko jeftiniji Mi5s koristi isti senzor, foto kvalitet nije tako sjajan ali nije ni los, daleko od toga, fotografije su odlicne :) Mada auto mod nije bas idealno podesen za low-light ali tu je kontrola ISO, bar to jednostavno podesavanja svako moze da koristi.

Valjda ti je jasno da se od para ubijaju samo proizvodjaci statusnih simbola i fensi telefona za najsire mase (niko ne kaze da su losi, daleko od toga) a to su Apple i Samsung.
Sa druge strane sony je u poslednje vreme prakticno jedini proizvodjac smartfona, pored Samsunga i Apple-a, koji ostvaruje profit (oko 90 miliona $ u 2016. dok su svi ostali u minusu ili na nuli) i drugi je, iza Apple-a, kada je ASP u pitanju (u prevodu zive od prodaje flagship uredjaja i mid-high rejndzera) tako da su mozda marginalni po prodaji i dostupnosti u USA (koce ih neki patenti, marketing je ocajan) ali su po broju inovacija i kvalitetu softvera, apdejt politici vec 3 godine sam vrh android ponude a to je valjda bitnije od broja prodatih primeraka i ''statusnog simbolizma'.

Cak i Huawei mobilna divizija ima probleme da posluje ''u plusu'' pa otuda verovatno i ova glupost sa memorijama na novim uredjajima, verovatno i oni, kao i LG, pokusavaju da stede na svakom koraku a da prosecan kupac to ne primeti ili da ga ne dotice ako sazna.

pa sad, ja sam svoj G4 uzeo na slijepo, zamolio druga u BG da ga pazari preko KP, jer je u Podgorici bio 80e skuplji na crno :smash: Za garanciju bukvalno nisam ni pitao, jer mi nikad nije crkao telefon, niti mi je trebala. Za malo krupna greska, jer mi je prije mjesec i kusur usao u bootloop, ALI kao prvo, uspio sam da primijenim ILAPO fix, pa radi na 4 jezgra, a kao drugo odobrena mi je zamjena maticne u ovlastenom servisu za dz, bez garancije, jer im je to globalni i priznati problem :eyebrows:

samsung se ubijao od para i kad je radio plastikanere s3 s4 s5, kao statusni simbol je IMHO veca stvar bila izvaditi fensi Sony na sto, koji je uvijek imao i bolji dizajn, a bogami i jacu cijenu. Ali dovoljno je reci da ja vecinu novih high-end Sonija nisam ni vidio uzivo, niti ga nasi operateri nude. U USA znam da ih ne nudi ni jedan operater. Da ih koce patenti za USA trziste, ne bi ij prodavali uopste, zar ne? Jedino ima ona misterija sa senzorom otiska prsta, sto ga gase za USA trziste (ko je vjest, moze sam da ga enable-uje).

No, kad se sve podvuce, da sam sad u BG i da mogu da biram g6 za 550e ili sgs6 za 740e, odabrao bih g6.

[YOUTUBE]1hi6m09ZWPo[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]CnTuumKNvrI[/YOUTUBE]

Njihov zajednički klip o S8 i G6.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
[youtube]zarwwlaL_YI[/youtube]

Damir. :) Volim kada nalazi mane telefonima

Da to si voleo i pre nego što su telefon predstavili [emoji3]

Pa ono g6 je OK mob ali Lg je bio i ostao pilicarska firma. To ne znači da ovaj mob npr neće biti dobra kupovina kada padne na oko 350e.
I da uvek više volim da pratim opise gde se nalaze mane telefona nego tamo gde je sve vrh kao npr na benchmark.rs recenzijama / testovima

deluje mi ok sto se izgleda tice, bi sam zadovoljan sa g2 i g3. mislim da su rezolucije vece od 1080 nepotrebne, zato mi je ok sadasnji honor 8. mislim da bih trenutno se pre odlucio za p10 plus, prvo zbog munjevitog otkljucavanja....

Krenuli su ipak. Mislio sam da ih nece nabavljati.

Sent from my LG-H850 using Tapatalk

Kako smo se nadali ovo i nije loše ...
560€ na kupujem prodajem sajtu.

Poslednja izmena:
Cena je ok, pitanje je kakvog kvaliteta su ploce. Dva Lg flagshipa su mi crkla, jedan je radio 10 meseci, drugi 5. Nikad vise LG!

Pa šta se onda cimaš i ulaziš u temu ? [emoji3]
Inače u G6 su ugradili ovo:

heat.png

Poslednja izmena:
Super je sve to, valjda ovog puta nisu napravili gresku. Za G4 su izabrali snapdragon 808 zbog problema sa snapdragonom 810, pa im g4 crkavaju samo tako. U svakom pogledu sjajan telefon, mada ne vredi uzimati ovaj telefon na kp bez pisane garancije od 2 godine.

Ne vredi nijedan telefon platiti više od 300€ bez garancije ...

Još je gora opcija kada taj telefon nije ušao legalno u zemlju pa ne postoje delovi i servis za njega.

Gde ćeš bolji primer od Nexus 6P [emoji6]

Poslednja izmena:
Vrh Dno