Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zamenuli kabli i opet puca net . Probao sam da menjam kabli koji ide iz tavana do uticnice , uticnicu , kablove do modema i opet isto . Ljudi ne znam sta da radim , koliko mi se cini ca ce mi ponuditi raskid ugovora. KAko je promenjen kabli line attenuation je skocio mada ne znam sta znaci , a atainable rate je pao sa 71 na 67 . Najvise link pada od 17h pa do 24h na 2 minuta mozda i manje. Od 10h pa do 15 h pada na svaki sat do sat ipo vremena .

Ako nije problem u kablu onda jedino uzrok može da bude kutija na stubu sa koje ide linija do svih 8 korisnika.Verovatno vlaga pravi problem i zato se to manifestuje kod tebe i komšije, ostali nemaju problem jer koriste samo fiksni telefon.
Taj problem je imao i drugar sve dok nisu zamenili novom kutijom na stubu.

Kutija je nova postavili su je pre mesec dana , jer je preko cele zime zice visile bez kutije . Neki sleper otkunuo kabli i kutiju , oni dosli i samo odsekli kabli a kutiju nako ostavili da visi . Tek su pre nekako te zice vratili u kutiju . Bio sam kod komsije juce , nemu za pola sata ni jednom nije pukao net , a meni u to vreme svaki 2 minuta ...

radili su oni nesto u centrali , al ne znam sta.. Menjali paricu , verovatno i resetovali port

Cekaj jel si samo probao ili si zamenio sve kablove kod tebe? Koliko vidim sve novo, parica, kutija, taj kabl... kod komsije ne puca ...

Kakvo pitanje lebe . Probao, puca net i vratio na staro jer je bolje. Kacio modem direktno na tavanu i puca net .... Novo sem300 meteri podzemnog kabla . Komsiji mozda i puca ali dok sam ja bio nije pucalo . Ja im kazem dal je mozda kabli navukao vlagu kaz nije . Sta se desilo da samo mene **** net od cele ulice . I oni dobijaju sa iste centrale istog podzemnog kabla... Da ne znaju u cemu je problem ****m te tito . Net je poceo da puca od kada su menjali modem (koja slucajnost ) .Tada su resetovali port nekoliko puta . Danas ih nema sto je cudno . Pitacu ih da spuste net na 10mb/s , mozda bude bolje.

Kupio sve novo, probao i vratio na staro ?
Brzo ce optika ajde

IMG_2710.JPG

Dobro si pomislio

Uticnicu sam ostavio i kabli do modema , al ko da nisam . A kabli od tavana do dole koji sam ja spustio sam vratio na staro jer mi ide kroz sobu a stari kroz zid . Na starom imam bolju Attainable Rate , net puca i sa jednim i drugim . Isto kada sam modem povezao direktno u tavanu . Tako da nema veze sa uticnicom i mojim kablovima . Pricao sam sa komsijom pukao mu net sinoc 3 puta , a meni 3 miliona puta .

Uticnicu sam ostavio i kabli do modema , al ko da nisam . A kabli od tavana do dole koji sam ja spustio sam vratio na staro jer mi ide kroz sobu a stari kroz zid . Na starom imam bolju Attainable Rate , net puca i sa jednim i drugim . Isto kada sam modem povezao direktno u tavanu . Tako da nema veze sa uticnicom i mojim kablovima . Pricao sam sa komsijom pukao mu net sinoc 3 puta , a meni 3 miliona puta .

Tamo gde je Telekomova infrastruktura stara i losa, VDSL je veca kocka od kablovskog Interneta...

Nema kod nas kablovska ,a wireless je los (selo sta ces ) . Koliko se meni cini oni nemaju pojma o zivotu . Vadili su se na taj kabli , sada kad su ga promenuli nema ih . Jer ne znaju sta je u pitanju . Po njima je podzemni dobar a i da nije to ne bi menjali . Mozda su oni zaebali nesto prvi dan kada mene nije bilo . Mislili su da sam prijavio pucanje neta , a ne lan1 . Pa su spustali net na 30mb/s i ko zna sta su jos radili ...

Mozda je problem u podezmnom kablu, mozda je los negde spoj ili je fizicki ostecen.

Nema kod nas kablovska ,a wireless je los (selo sta ces ) . Koliko se meni cini oni nemaju pojma o zivotu . Vadili su se na taj kabli , sada kad su ga promenuli nema ih . Jer ne znaju sta je u pitanju . Po njima je podzemni dobar a i da nije to ne bi menjali . Mozda su oni zaebali nesto prvi dan kada mene nije bilo . Mislili su da sam prijavio pucanje neta , a ne lan1 . Pa su spustali net na 30mb/s i ko zna sta su jos radili ...
Ima li još neko net a da ima veze sa tim delom podzemnog kabla sem tebe i komšije?

Bas dalje od mene mislim da nema . Ima pre mene 200 metara sto ja znam 3 coveka , oni imaju boks paket . Nemaju problema sa netom . Podzemni je 2 puta presecen kada su ovi kopali za plin . Ali to vec ima 4 godine nije bilo problema do sada . On je star oko 20 godina :) .

A ti si imao adsl, pa sad vdsl... rekao si da je problem nastao kod promene modema...
Ja cu morati da zamenim uticnicu i kabal ovaj kineski. Skuplje greske ovako samo tako... mada nema prekida kod mene.

IMG_2795.JPG

Bili su opet , merili su na banderi . Kazu opet novi kabli skuplja greske al mnogo manje . Podzemni nema gresaka . Spustili su mi ponovo brzinu na 30mb/s . Posle sat vremena samo 11 crc gresaka . Margina je skocila sa 10 na 20 . Nadam se da ce ovako da radi . Mada prosli put nije .

Novi kabal skuplja greške? Nemaju oni pojma o životu, najgore od svega je što ne znaju gde da traže kvar.

Послато са MI MAX уз помоћ Тапатока

Rekao sam ja da neznaju . Kaze ima i novi automobila pa se kvare ... Kazu iz zemlje kabli su mereili nema ni jedne , posle su merili na kraju tog vazduznog na svaka 2 sekunda 1 greska . Svaki put novi majstori dolaze . Ovaj kaze kako ti imas 50 mb/s kada do tebe ima 600 metara od centrale . Reko neam pojma vi ste merili rekli da moze i imao sam godinu i 3 meseca radio bez greske . Brzina bila u fulu , bez pucanja . On kaze da ti spustimo na 30 pa ce to raditi ,reko dobro . Al vec su jednom spustali pa je pucao net . I DOK VAM JA PISEM puce net . Dugo je i izdrzao 2 sata .... Znaci malo je bolje ali opet puca. Trazicu neka spuste na 20 mb/s ili na 10 . Ne znam sta vise da radim . Net mi treba ....

Ma nemaju pojma... ali statistickih gresaka ce uvek biti.

Bili su opet , merili su na banderi . Kazu opet novi kabli skuplja greske al mnogo manje . Podzemni nema gresaka . Spustili su mi ponovo brzinu na 30mb/s . Posle sat vremena samo 11 crc gresaka . Margina je skocila sa 10 na 20 . Nadam se da ce ovako da radi . Mada prosli put nije .

CRC Errors(Up/Down) 612/874
FEC Errors(Up/Down) 1262/0
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 40 h 47 min 36 s

Ovako kod mene stoje stvari sa greskama, s tim sto ja ne znam zasto imam CRC greske jer je kod mene sve novo do zgrade i u stanu. Jedino je parica od stana do podruma stara 37 godina i imam 15m kabla od uticnice do rutera (ne gazi se, kanalice plasticne postavljene uz ivicu plafona). Na osnovu mog iskustva, CRC greske u ovoj meri ne uticu uopste na kvalitet konekcije, kod mene nema pucanja. A kabl od uticnice do rutera je najobicniji na metar iz elektro radnje.

To su ti majstori za spuštanje :D Džabe ti spuštaju brzinu ako je problem periodični tj nagli izbor šuma koji urniše konekciju, prođe "problem" i kad prođe "nalet" imaš SNR 20 db. I tako do sledećeg ciklusa...

Tako je, nagli izvor suma je u pitanju kod duki777. Ne puca mu sigurno zbog 11 CRC gresaka za 1h...

Poslednja izmena:
Sigurno. Kad kod mene drži konekciju već 622h (ne pamtim kad je prošlo ovoliko vremena da struja nije secnula bar na par sekundi :D :D) uz popriličan nalet HEC grešaka:

Čak vidim da je i malo spao SNR...

Isto selo u pitanju, 30+ godina stara instalacija i Telekonj ništa nije menjao pre prelaska na VDSL , samo 20m kabla sa bandere preko puta kuće je zamenjeno polovinom 2015. (na VDSL sam prešao u novembru 2015) kad sam ih preko Ratel-a naterao da skrate putanju parice za nekih 150 metara.

ma nikad mi nije pao link dok ne nakupi preko 2500 crc gresaka pa nadalje ( oni se vade na greske ) . Evo opet pukao net ne verujem da je nakupio gresaka vise od 100 . Kad god ja na forum da napisem nesto ona link down hahahah lebe . Ne pomaze tu ni da spuste brzina na 10 mb . Sta mu je SNR kod mene na modemu ne pise tako . Gde se javlja taj sum , dal moze da bude sto je kabli bio bez kutije 3 meseca na zimi i kisi .

ma nikad mi nije pao link dok ne nakupi preko 2500 crc gresaka pa nadalje ( oni se vade na greske ) . Evo opet pukao net ne verujem da je nakupio gresaka vise od 100 . Kad god ja na forum da napisem nesto ona link down hahahah lebe . Ne pomaze tu ni da spuste brzina na 10 mb . Sta mu je SNR kod mene na modemu ne pise tako . Gde se javlja taj sum , dal moze da bude sto je kabli bio bez kutije 3 meseca na zimi i kisi .

Problem moze biti u podzemnom kablu koji je MATOR i NECE da ga zamene, nema nista od toga. I ko zna koliko je puta taj podzemni kabl nastavljan do centrale. Jedino da cekas da provuku optiku.

SNR = Signal-to-noise ratio = Noise Margin = odnos signala i šuma.

A izvor šuma može biti bilo gde između tvog rutera i porta u centrali. Ako je u podzemnom kablu realno možeš da se slikaš, njega neće da menjaju ni da se cela ulica žali.
Ako su ti već izmenjali i proverili sve ostalo nadzemno i ako su probali i da te prebacuju na neku drugu od parica u tom kablu (tako što komšijama koje nemaju net ili IPTV uvale privremeno tu tvoju lošu paricu) onda su ispucali ceo repertoar opcija. Tj sve osim zamene podzemnog kabla koji neće menjati sigurno.
U tom slučaju tako to je kako ti je tj ili batališ Telekom i pređeš na neki wireless ili 3G/4G net ili ostaješ i ćutiš, trpiš i nadaš se da će Telekom da razvuče optiku "do 2020." i kod vas.

Nazad
Vrh Dno