Šta je novo?

nVidia Pascal

Prvo neka spuste cenu monitora na normalu od 200e za krajnjeg kupca 4k sa IPS ekranom...mada ja ima TV, ali opet, većina ljudi koristi monitor

Prvo neka spuste cenu monitora na normalu od 200e za krajnjeg kupca 4k sa IPS ekranom...mada ja ima TV, ali opet, većina ljudi koristi monitor
Gledao sam cene na neweg skoro, 4k monitori krecu od oko 240-250$. Samo je pitanje kakvi su ti budzet 4k..

P9 Lite TT

Mislite li da ce kod nas padati cijene za GTX 1080 kada se pojavi GTX 1080 Ti?

Kada se Pascal pojavio cijene za npr GTX 970 i 960 su u svijetu pale. Međutim kod nas izgleda nisu (ovdje ne ubrajam polovne komponente).

Ovamo u CG GTX 1050 Ti košta 190 eura a GTX 960 240 eura (to je stara cijena).

Gledam KP kod jednog poznatog prodavca: GTX 980ti košta koliko i GTX 1080

Ja se nešto bojim da neće spuštati cijene jer tako je bilo i prošli put. U svijetu cijene padnu ali na ovim prostorima ne.

Od padanja cena komponenti koje su na lageru u radnjama mozes da odustanes :D

Pa ima prodavnica u Srb koje prodaju 4690k za 300 i vise evra..

P9 Lite TT

Gdje onda očekivati pad cijena? Na KP? Evo tamo kod jednog poznatog prodavca gtx 980 ti košta koliko i gtx 1080.

Hoćeš li da kažeš da će cijene GTX 1080 kartica na lageru ostati iste, a za ove nove što dođu će biti niže?

Poslednja izmena:
Ne, hocu da kazem da verovatno nece uopste pasti cena na starije serije grafickih.

P9 Lite TT

Gledao sam cene na neweg skoro, 4k monitori krecu od oko 240-250$. Samo je pitanje kakvi su ti budzet 4k..

P9 Lite TT

Imam ja ovde za 250$ i sve kompoenente bez poreza, pa još daju pravi popust 20% da se proda samo, ali ajde nađi u Srbiji. Ne na newegu i la la lendovima, pa makar i kod mađara.

Možda za 3-4 godine tek..

Poslednja izmena:
Kad budu bili popularni 8k, tada ce mozda 4k kod nas kostati 250$ :D

P9 Lite TT

Kako ne treba, na 36" S-OLED HDR 2nd gen monitoru to je samo 244 ppi. Ljudsko oko razaznaje do 1500 ppi, imamo takve primerke na forumu. Counter Strike 2.0 mora da radi u barem 288 fps na 8K Gsync 2.0 monitoru u nativnoj rezoluciji. Sve losije od toga je kompromis i nije igrivo.

Posto takav monitor ne mere bez vrhunskog hardvera, pozadi monitora ces imati Tripple SLI GTX 1080 Ti. Bez toga nista od postizanja 288 Hz. Naravno, trebace ti u kucistu 3080 Ultra u Quad rezimu (SLI 2.0). Sta je to, tricavih 6000 evra za graficke. Kad uracunas inflaciju to je prosecna srpska plata zaposlenog u javnom sektoru iz 2017. godine. Pluis 8000 evra za monitor, jes 1080 Ti stara tehnologija ali ima ih tri iza monitora, greju se i vriste ko usisivac.

Edit. Izvinjavam se, ne znam kako je ovde zavrsila poruka iz 2020. godine. Mislim da je kriva pretraga, ladno ne radi vise od dve decenije. Peco, zasto ne radi pretraga? :)

Poslednja izmena:
Previše gorčine osećam, depresija, šta? :d

Poslednja izmena:
Samo ne razumem na sta se daju pare. Nema nijedna nova PC igra vredna graficke od 800 evra a ljudi kupuju pa kupuju, valjda jer im dosadno. Izmisljaju se fazoni a sustinski se nista ne pomera.

Sto je najgore, najvise simulacije realnosti ima u igri za Wii U, jes da je truba gejmplej ali su se bar oko fizike iscimali. Otvoreni svet, ides kud hoces, cepas drva ako hoces, palis travu, trava reaguje na okolinu kao i voda, leluja se drvece, vremenski uslovi.

Kad moze igra sa crtanom grafikom sto radi na digitronu zasto ne mogu igre sto ih pokrece GPU od 800 evra?

Poslednja izmena:
Valjda igraju 4K "locked 60" ili 1080p "locked 244" ili nesto slicno. Sa mojim i3/760 kombom samo Deus Ex ne radi bas sjajno, ali da menjam ceo racunar zbog jedne prosecne igre - no way. Sto se mene tice, nikad jeftinije doba za igre - nema sta da se igra :)

Ja igre cepam isključivo na PS4 :) Sve što traži jaču grafiku od GTX1060 za FHD je suludo i neoptimizovano.... Navikao sam se na 30fps, nije to toliko strašno, ako je upareno sa monitorom sa dobrom hercažom.

Ipak, da imam 4K monitor (i da me igre još uvek drže u mestu), uzeo bih 1080TI- To je velika rezolucija i treba jaka grafika.

Samo ne razumem na sta se daju pare. Nema nijedna nova PC igra vredna graficke od 800 evra a ljudi kupuju pa kupuju, valjda jer im dosadno. Izmisljaju se fazoni a sustinski se nista ne pomera.

Sto je najgore, najvise simulacije realnosti ima u igri za Wii U, jes da je truba gejmplej ali su se bar oko fizike iscimali. Otvoreni svet, ides kud hoces, cepas drva ako hoces, palis travu, trava reaguje na okolinu kao i voda, leluja se drvece, vremenski uslovi.

Kad moze igra sa crtanom grafikom sto radi na digitronu zasto ne mogu igre sto ih pokrece GPU od 800 evra?

Nema veze sa ovom temom, nekako si previše negativan i crn u svim temama u kojim pišeš :)

A da postoji takva igra (a la Crysis) onda bi kukao kako je to sve zavera proizvođača HW i SW developera (+masona, zionista, itd: Lepi Kokan i Boris Ložač mogu da nastave niz) kako bi napalili mase da kupuju nešto da bi videli nekakve detalje i fiziku koji su totalno nebitni za igru.
A do tad bi *****o, kako je moguće da je neko izbacio igru koju niko ne može ni da pokrene, a mani da igra?
I tako u krug...

Sent from mTalk

:)

05a45c147774e60904f583ecf8b7c7e9.jpg

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

Nema veze sa ovom temom, nekako si previše negativan i crn u svim temama u kojim pišeš :)

Ne mogu da poreknem kad je ocigledno. Zavisi ko je kakav covek. Neko ima debeli oklop i retko sta ga pogadja, neko je osetljiviji. Ja sam osetljiv na moju veliku zalost a jos uvek zivim u Srbiji a ovde je mnogo mracno vreme doslo. Varijante su: a) da budes tenk od coveka sposoban da filtrira sve gluposti na cemu veoma zavidim, b) da budes l00d kao mnogi sto setaju ulicama pa i forumima, c) da zivis u zabludi kako je sve okej i das sve od sebe da se iznova svaki dan ubedjujes u tu zabludu i d) da se kljukas psihoaktivnim supstancama. Ovo pod d) je slucaj sa mnogo gradjana Srbije. Ja sam straight edge sto kazu Ameri, ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, ne pijem kafu, ne jedem secer. Nema sta da me radi osim pozitivnih stvari a to se u Srbiji trazi svecom. Fizicka aktivnost i priroda pomazu ali nisu dovoljni sami po sebi. Izolovao sam se od medija, samo porodica, prijatelji, posao i uzivanje u prirodi. Ali dzabe, dovoljno je pet minuta u saobracaju da te ubaci u bedak mod. Moracu i ja da begam iako sam smatrao drugacije, ovaj Abyss prozdire sve pred sobom.

A da postoji takva igra (a la Crysis) onda bi kukao kako je to sve zavera proizvođača HW i SW developera (+masona, zionista, itd: Lepi Kokan i Boris Ložač mogu da nastave niz) kako bi napalili mase da kupuju nešto da bi videli nekakve detalje i fiziku koji su totalno nebitni za igru.
A do tad bi *****o, kako je moguće da je neko izbacio igru koju niko ne može ni da pokrene, a mani da igra?
I tako u krug...

Sent from mTalk

Problem Krajzisa ima i Zelda, s tom razlikom sto je Zelda charming. Mehanika na kojoj se bazira igra je bezveze, ne moze fizikalnost sveta to nadomestiti u potpunosti. Igra tj. serijal koja to radi na dobar nacin je Stalker. Nelinearna napredna pucacina smestena u realno realizovan svet koji reaguje na tebe i menja se shodno odlukama. GTA ima slican problem kao Zelda i Crysis, ali ono sto kod mene prodaje GTA svaki put i zbog cega je svaka kopija obicna kanta od igre, je satira. Ostale open world igre po uzoru na GTA su samo bezvezni hibridi vozalice i pucacine iz treceg lica a nijedno nije uradjeno kako dolikuje. GTA valja trpeti zbog duhovitih misija ali prvenstveno zbog radio emisija, reklama i svega ostalog cime se dizajneri iz Rockstara sluze. Mada ce to verovatno dobiti smanjeni budzet posto je vecini igraca to promaklo, izgubilo se u prevodu.

Sve zavisi od kriterijuma i sta je dovoljno dobro a sta odlicno. Ako sa stazom dizes kriterijume svaki put kada se pojavi igra koja pravi prodor na trzistu i ti ces posle dve decenije da trazis "nemoguce" tj. trazices da svaka igra ima ono nesto sjajno sto je imala neka od pre 10 godina. Kada tako posmatras stvari, stvarno dobrih igara vrednih skupog hardvera zaista nema puno.

Poslednja izmena:
Horizon uopste nije los. Sreca pa sam nastavio da igram posle prva 3 sata, buduci da je pocetak ocajan.
Sto se igara tice, ne secam se kada je bila ovako jaka godina. Istina, slabo sta moze da se igra na pc-u, ali ja svakako zelim da uzmem 1080ti, da konacno iskoristim 144hz monitor.

Ne mogu da poreknem kad je ocigledno. Zavisi ko je kakav covek. Neko ima debeli oklop i retko sta ga pogadja, neko je osetljiviji. Ja sam osetljiv na moju veliku zalost a jos uvek zivim u Srbiji a ovde je mnogo mracno vreme doslo. Varijante su: a) da budes tenk od coveka sposoban da filtrira sve gluposti na cemu veoma zavidim, b) da budes l00d kao mnogi sto setaju ulicama pa i forumima, c) da zivis u zabludi kako je sve okej i das sve od sebe da se iznova svaki dan ubedjujes u tu zabludu i d) da se kljukas psihoaktivnim supstancama. Ovo pod d) je slucaj sa mnogo gradjana Srbije. Ja sam straight edge sto kazu Ameri, ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, ne pijem kafu, ne jedem secer. Nema sta da me radi osim pozitivnih stvari a to se u Srbiji trazi svecom. Fizicka aktivnost i priroda pomazu ali nisu dovoljni sami po sebi. Izolovao sam se od medija, samo porodica, prijatelji, posao i uzivanje u prirodi. Ali dzabe, dovoljno je pet minuta u saobracaju da te ubaci u bedak mod. Moracu i ja da begam iako sam smatrao drugacije, ovaj Abyss prozdire sve pred sobom.

Problem Krajzisa ima i Zelda, s tom razlikom sto je Zelda charming. Mehanika na kojoj se bazira igra je bezveze, ne moze fizikalnost sveta to nadomestiti u potpunosti. Igra tj. serijal koja to radi na dobar nacin je Stalker. Nelinearna napredna pucacina smestena u realno realizovan svet koji reaguje na tebe i menja se shodno odlukama. GTA ima slican problem kao Zelda i Crysis, ali ono sto kod mene prodaje GTA svaki put i zbog cega je svaka kopija obicna kanta od igre, je satira. Ostale open world igre po uzoru na GTA su samo bezvezni hibridi vozalice i pucacine iz treceg lica a nijedno nije uradjeno kako dolikuje. GTA valja trpeti zbog duhovitih misija ali prvenstveno zbog radio emisija, reklama i svega ostalog cime se dizajneri iz Rockstara sluze. Mada ce to verovatno dobiti smanjeni budzet posto je vecini igraca to promaklo, izgubilo se u prevodu.

Sve zavisi od kriterijuma i sta je dovoljno dobro a sta odlicno. Ako sa stazom dizes kriterijume svaki put kada se pojavi igra koja pravi prodor na trzistu i ti ces posle dve decenije da trazis "nemoguce" tj. trazices da svaka igra ima ono nesto sjajno sto je imala neka od pre 10 godina. Kada tako posmatras stvari, stvarno dobrih igara vrednih skupog hardvera zaista nema puno.

Ti si očigledno pod (b i konstantno pretvaraš ovaj forum u čučavac za svoje lične frustracije. Nema teme koju ne pratim da je nisi zagadio.
Inače brkaš temu, po običaju. Gameplay nema veze sa grafikom i Nvidia a ni AMD nisu u nikakvoj obavezi da ti obezbede igru koja zadovoljava ne samo tvoje kriterijume da je kupiš, nego i tvoje kriterijume da kupiš njihovu flegship kartu. Ako nema igre ili ako nemaš potreba/para da kupuješ kartu od 800 evra onda brate ostavi druge na miru.
Ovo što je Nvidia uradila jeste donekle za pohvalu ali to je sve rezultat dobre strategije prodaje i marketinga. Znaju da Vega dolazi i da će verovatno biti brža od 1080ti i gledaju da zauzmu što veći deo tržišta. Eh da je neko imao tu pamet u AMD-u kad su lansirali 7970 pola problema ne bi imali kao što su imali prethodnih godina.

Sent from mTalk

Moracu i ja da begam iako sam smatrao drugacije, ovaj Abyss prozdire sve pred sobom.

Zar ne bese ti taj koji je konstantno prozivao emigrante i gastabajtere?
Sta bi sad?

Divim ti se na epsko-filozofskim postovima... da si usmerio u pravom smeru,vec bi imao 3 bestseler knjige... steta...

Poslednja izmena:
Nije ni čudo što toliko mrači pored takvih kao što si ti Damire.

Čekaj nije valjda Mr GOW neuračunljiv pa da moramo druge da krivimo za njegovo ponašanje?

Zar ne bese ti taj koji je konstantno prozivao emigrante i gastabajtere?
Sta bi sad?

Divim ti se na epsko-filozofskim postovima... da si usmerio u pravom smeru,vec bi imao 3 bestseler knjige... steta...

Samo to ovom svetu još treba: GOW sa njegovim knjigama.

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Jos uvek ne kapiram kojom metodom si dosao do zakljucka da ce Vega biti brzi cip od 1080Ti.

Čak i da bude brža, a neće, Vegu kako stvari stoje nećemo videti pre juna. Ja lično očekujem da bude za nijansu brža od GTX 1080, 10-20% sporija od TI, ali to će biti godinu dana od izlaska GTX 1080. Tada će verovatno ići priče kako je "veliki uspeh" biti nešto jeftiniji od onoga što se zove GTX 1080 i što je dostupno godinu dana na tržištu.

Ako obore cene nvidie,uspeli su...

Kako stvari stoje nvidia sama sebi obara cene. Cena za GTX 1080 je nedavno skresana za $100, predstavili su kartu performansi Titana X za $500 nižu cenu. Odavno se ne takmiče sa konkurencijom, već sami sa sobom :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno