Šta je novo?

nVidia Pascal

Hehe...znači sada ne valja što smo dobili ultra brzu high-end kartu po ceni od 699$, a pri tom je 9 meseci stara high end karta spuštena na 499$ i već mogu pojedini overclock-ovani modeli da se uzmu za 500 evra u EU.

Uporedimo to sa situacijom od pre 20-ak meseci kada je bilo konkurencije u high-end-u: tada smo imali GTX 980Ti za 649$ a nakon par nedelja izlazi Fury X za iste pare. Taj Fury X je bio toliko dobar buy da ne samo da ga je retko ko kupio, već je GTX 980Ti držao istu cenu više od godinu dana sve do pojave GTX 1080.

Toliko o AMD konkurenciji. Ispada da je bolje kada nVidia nema konkurenciju nego sama izbacuje ubzano karte a kreše cene svojim postojećim kartama. Ovako kad AMD izbaci svoju kartu koja nije konkurentna nVidia može slobodno da drži cenu dugo dok ne spremi sledeću kartu.

EDIT: Dve stvari vezane za Titan karte:

- reklamirane su i kao gaming i kao compute karte
- nikada nisu bile zamena za GTX high end kartu već su izbacivane paralelno

Zato i nisu uključene u tabelu.
Mada u tabeli fali 8800GTX koji je lansiran za 599$. 8800ULTRA takođe nije bio pravi high end lauch, više nešto kao Titan ali ovog puta nakon GTX karte.

Poslednja izmena:
Ne mora (ali možemo) da ubacujemo i dual gpu karte u diskusiju. Ali nejasno je zašto onoliki gtx Titan single gpu-i ($1000-$1200, plus inflacija :d ) nisu ubačeni u ovu tabelu?
rAMA je opštepoznat kao vrlo objektivan entuzijasta, ostaje nejasno kako su onako skupe grafike ostale van njegovog radara?

Sent from mTalk

Pitaj Zaratuštru sa hardcopa, ne mene. Nisam ja pravio tabelu i napisao članak :d

DAS je sasvim lepo to objasnio.

Poslednja izmena:
@DAS
Ko je rekao da ne valja cena ultra brze high-end karte? Osim PCBeast-a ali on "opravdano" protestuje jer ima GTX1080 SLI :p

Inače samo si potvrdio ono što sam napisao u #1646

Kada sam vec prizvan ;)

Znaci sada imamo novu podelu - Ultra Hi End Brza Karta?
Nemojte pogresno da me razumete ali upravo na tu vrstu konzumerske, potrosacke percepcije sam vas upozorio.
Sta god da se ponudi i ako cena nije opravdana guta se na prvu.

Sad je logika zato sto je GTX 1080 kostala isto tako oko 800€ i tek posle po koji model nesto jeftinije je opravdanje da GTX 1080 Ti kosta isto?

Ja vas sada pitam, da li je normalno da i jedna karta kosta 600€ a ne 800€?!

Bunili ste se kada je AMD zacenio 7970 na 600€ jedno vreme dok nije sasekao cene a sada vam je ovo ok?

Dakle 820-950€ je cool cena za ovu kartu?

Poslednja izmena:
Pitaj Zaratuštru sa hardcopa, ne mene. Nisam ja pravio tabelu i napisao članak :d

DAS je sasvim lepo to objasnio.

Fino je izbacio GeForce 3 iz jednacine. Ti500 i Ti300 su refresh serije koje su nosile znacajno nizu cenu. Zasto GeForce 2 Ultra kada je prvo izasao GeForce 2 GTS? Gde je GeForce 256? Ne razumem koji je kriterijum, malo idu ultra/titan modeli pa malo oni slabiji. Nije konzistentan. Inflaciju moze macku o rep da okaci, jel njemu u dolarima skocila plata za 40% od 2000. godine? :)

Inflaciju ne može da okači o rep, jer ako je recimo US državljanim, troškovi njegovog života, tj. ono što se kod nas popularno zove "prosečna potrošačka korpa" su skočili u toj meri.

To važi za sve ekonomije koje počivaju na dolaru (a znamo da je svetska ekonomija vezana za dolar, čak je i kineska vlada ne tako davno direktno učestvovala u spašavanju dolara), mada tu treba uračunati i stanje domaće valute i domaćeg/regionalnog tržišta.

A to sve nema nikakve veze sa proizvođačima, mada narod najviše skače na proizvođače kada dignu cenu ili smanje gramažu, a ostave istu cenu, da bi mogli da nastave da budu profitabilni.

Što se tiče plate, onaj iz Somalije nije pre 5-10-20 godina mogao da priušti detetu Toblerone, ne može ni danas iako je cena ista, a samo gramaža smanjena :d Sve zavisi da li si na dobitničkoj ili gubitničkoj strani tržišta. Svetska ekonomija je postavljena tako.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ma nema nikakve veze inflacija. Samo trziste i to je to. Dok god ima ovaca, bice i sisanja. Ja sam iskreno ocekivao da ce ovu 1080Ti da zacijene jedno 8 banki, ali su i mene iznenadili. Iako, realno, ne bi smjela da kosta ni tih 6 banki tj. dok dodje kod nas minimum 8 banki ce i bit...

Meni se, npr, ovaj potez Nv da spuste cene jako dopada kao potrošaču, iako ni tu pojeftinjenu karticu ja neću kupiti. Bili su na vrhu i sada su korisnicima po istoj ceni ponudili još dosta bolju karticu i pritom spustili cene :) Posle ovoga ne može niko da kaže da nV šiša kupce. Top su i mogli su da ladno ostave sve cene i samo skuplje pozicioniraju 1080TI. To nisu uradili.

Kapa dole, svaka čast :happy::banana:cheers

Inflaciju ne može da okači o rep, jer ako je recimo US državljanim, troškovi njegovog života, tj. ono što se kod nas popularno zove "prosečna potrošačka korpa" su skočili u toj meri.

Inflacija je samo izgovor za neciju pohlepu, u ovom slucaju pohlepu nVidije i onih sto ih prate na trzistu. To je kao kad kazu, pa znate cena struje u Srbiji je ekonomska kategorija iako je za godinu dana skocila 25%. Morace jos da skace dok ne dostignemo evropsku cenu. Koga briga sto su vama zamrznute plate pre pet godina.

Ako si bot onda ces ovo gore da pojedes u slast i uz to polizes i ambalazu. Ako ne, pa znamo kako oni koji drze do sebe resavaju takve probleme :)

Edit: Znam da isti izgovor koriste Apple, Samsung kada dizu cenu mobilnima. Ali i u to slucaju sam svestan situacije i necu reci, pa znate inflacija je to tako treba. Jer ako imas takav pristup onda si ovca. Danas ima puno ovaca medju ljudima. A zasto je to tako, objasnjeno je u ovom stripu:

NA_SheepSouls_raw_960.png

:)

Poslednja izmena:
Ma nema nikakve veze inflacija. Samo trziste i to je to. Dok god ima ovaca, bice i sisanja. Ja sam iskreno ocekivao da ce ovu 1080Ti da zacijene jedno 8 banki, ali su i mene iznenadili. Iako, realno, ne bi smjela da kosta ni tih 6 banki tj. dok dodje kod nas minimum 8 banki ce i bit...
$699 nije "sest banki", pre je sedam. I to bez poreza.

Nisam dobro vidio. Hvala na ispravci. Znaci minimum 9 banki kod nas u CG... a realno 5 bi trebalo da bude retail cijena...

To je kao kad kazu, pa znate cena struje u Srbiji je ekonomska kategorija iako je za godinu dana skocila 25%. Morace jos da skace dok ne dostignemo evropsku cenu. Koga briga sto su vama zamrznute plate pre pet godina.

Realnu struju cene ćeš imati tek kada se za koju godinu privatizuje EPS, osim ako kupac EPS-a ne odluči da je prodaje po socijalnoj ceni, mada je verovatnije da će da odluči da izvozi struju proizvedenu ovde, nego da kupuje socijalni mir, ako ne bude mogao da naplati realnu cenu.

Kupaca će sigurno biti po realnoj ceni, pogotovo ako pojedine zemlje nastave sa planom gašenja nuklearnih elektrana, a ne smisle pravi plan kako da zamene tu energiju. Komunizam je mrtav, socijalizam demonizovan, živimo u neoliberalnom svetu, u njemu sentimentalnost i sažaljenje ne postoje ;)

Poslednja izmena:
Realna cena je u USA gde imas zilion kopanija pa je tako u nekim delovima JEFTINIJA od one koju mi placamo kako ih neke bitange nazivaju "socijalna" a da ne spominjemo kinu i rusiju gde imas i 2-5x jeftiniju struju u odredjenim delovima zemlje

MwMV4aX.png

Ne znam kako funkcionsu tarife u inostranstvu, al za nas je ova cena za zelenu u kojoj ne ostaje ni usamljeni penzioner u garsonjeri :)
Crvena tarifa u koju ulazim tokom cele godine je 3 puta ova cifra iz tabele, pa nek uzmemo neki prosek vec smo na svega 30-40% ispod drzava gde je realna minimalna plata veca od nase 2-3 puta :)

Dovoljno je pogledat samo Norvešku :). No ode ovo od Pascala miljama..

Rezidencijalnu. Nekih 35 odsto veća u odnosu na CG, a plata im 10 puta veća.. Ovo lupam za platu, ali ne vjerujem da sam mnogo omašio...

Eto, ako je tačno još više ide meni u prilog. Ustvari, ne ide jer plaćam struju kao da živim u Norvešku, a plata mi kao njima džeparac. :)

I u nemačkoj su se pojavile pre dva dana za 790-820e, prvi talas je rasprodat, sad uglavnom na svim sajtovima obećavaju slanje tek za 2-3 nedelje po porudžbini ili te obaveste tako po obavljenoj porudžbini. Geforce sajt je out of stock još od prvih par sati prodaje. Partnerske stižu krajem meseca.

Preporucena cijena je bez poreza i ugradjivanja, sto znaci da nigdje nece biti ispod ~800e..

Naručivanje preko sajta važi samo za Ameriku ?

Neko ko je u EU može da proba da stavi neku kartu preko geforce sajta u cart da vidimo u kojim jedinicama je cena i gde može da se šalje.

Nazad
Vrh Dno