Šta je novo?

nVidia Pascal

Kako stvari stoje nvidia sama sebi obara cene. Cena za GTX 1080 je nedavno skresana za $100, predstavili su kartu performansi Titana X za $500 nižu cenu. Odavno se ne takmiče sa konkurencijom, već sami sa sobom :d

O tome govorim vec par godina. Ista prica na CPU trzistu. Jesu li pale cene X99 platforme zbog Ryzena? Jok.

Poslednja izmena:
Mislim da si naseo :D

Inače ovakve stvari će uskoro gaming kompanije da na prodaju uz DLC packove.

Sent from mTalk

Jaoooo :d

****m ti prvi april... poverovao sam

Sent from my ASUS_Z00UD using Tapatalk

Kako bilo ko može poverovati u AI koji živi u USB stick-u? :)

http://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

Interesovalo me je kako će spuštanje cena 1080 karti uticati na prodaju istih i nisam se prevario - na Steam anketi je u martu zabeležen najveći skok za 1080 u odnosu na prethodni mesec u poslednjih nekoliko meseci.

@PCBeast: Priznajem, po ovim cenama, GTX 1080 mi je primamljivija kupovina od GTX 1080 Ti. Još kad počnu da se pojavljuju OC modeli sa 11Gbps memorijom..

GTX 1060 - 4.45%
RX 480 - 1.05%

Tržište reklo svoje, kao što sam i rekao da će se desiti :)

S tim što tu ulazi i 3GB model koji je konkurent RX 470. Tako da je Pascal vs Polaris odnos oko 75:25. Što je i očekivano, posebno ako se ima u vidu da je 6GB verzija realno najbolji izbor u toj klasi

Ako se gleda RX 470, mora se uzeti u obzir i GTX 1050 Ti, itd...

GTX 1060 - 4.45%
GtX 1050 Ti - 1.33%
GTX 1050 - 0.78%

RX 480 - 1.05%
RX 470 - 0.38%
RX 460 - 0.39%

Što će reći da je na steam-u odnos 78,5:21,5 :)

Na to ne bi ni smeo da dodam ove jače klase:

GTX 1080 - 1.61%
GTX 1070 - 3.26%

Poslednja izmena:
Ne bih rekao. GTX 1050 Ti je primetno sporija od RX 470, nameće se kao jedini izbor između RX 460/GTX 1050 i RX 470/GTX 1060 3GB. To što AMD nema kartu u tom rangu (van Kine) je nešto drugo

1050ti nije u istoj klasi.

1060 3GB je osakacena 1060 6GB, ne samo po memoriji.

470 je osakacena 480.
Ako se racuna 1060 3GB, racuna se i RX 470 [emoji14]

Svakako ovo nista ne znaci, osim da ljudi vise kupuju Nvidia kartice [emoji4]

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Ne bih rekao. GTX 1050 Ti je primetno sporija od RX 470, nameće se kao jedini izbor između RX 460/GTX 1050 i RX 470/GTX 1060 3GB. To što AMD nema kartu u tom rangu (van Kine) je nešto drugo

RX 470 je po performansama između GTX 1050 Ti i GTX 1060 3GB, neka međuklasa :)

GTX 1060 3GB je po performansama daleko bliža RX480, nego RX470. Koliko je zanimljiva i kakva je RX470 karta najbolje svedoče tih 0.38% na steam-u. :)
perfrel_1920_1080.png

Poslednja izmena:
Rx 480 je 10-ak% jaca od RX 470, po ovom grafikonu 20%.

Takodje je 970 po ovome jaca vise od 10% u odnosu na 470, sto je mozda bilo tacno kad su Polaris karte izasle.

Sada je netacno [emoji4]

P9 Lite TT

Ovaj test je sa kraja oktobra, noviji sa ovolikom bazom naslova nisam našao. :)

A od novih bitnijih igara nažalost imamo samo ova tri naslova od strane tri od četiri najveća izdavača.

me4_1920.png

na_1920.png

sr_1920.png

Elem nije ni bitno, pošto je karta jao što je tržište samo reklo, nebitna.

Poslednja izmena:
Pa dobro, gtx 1060 prema 480/470 je 75:25. Velika je razlika, ali daleko od nebitnog [emoji4]

Koliko sam vidjao, ranije je taj odnos bio mnogo izrazeniji.

Ljudi koji gledaju perf/$ i/ili zele adaptive-sync monitor, a da pritom ne daju 600e ili slicnu svotu koju treba dati za kartu+monitor, vec maltene duplo manje, ne uzimaju Nvidia kartu.

Sve karte imaju svoje kupce. Meni licno nije bitno sta pise na karti, perf/$ i da potrosnja bude u granicama normale su mi bitne stavke.

1060 6GB je super karta, 3GB i ne bas. Ne znam zasto bi neko uzeo kartu sa 3GB vram-a za taj novac.

P9 Lite TT

Na Steamu su ljudi koji kupuju original igre (USA, EU), odnosno oni kojima 50€ nije velika razlika. Na istoku gde cveta piraterija i siva ekonomija, 1050 Ti, 470 i 1060 3GB su malo popularnije :D

Na Steamu su ljudi koji kupuju original igre (USA, EU), odnosno oni kojima 50€ nije velika razlika. Na istoku gde cveta piraterija i siva ekonomija, 1050 Ti, 470 i 1060 3GB su malo popularnije :D
Steam danas imaju gotovo svi koji se igraju. Klinci preferiraju mp naslove, ako društvo nema para za originale, igraju f2p naslove. Većina najboljih f2p naslova nalazi se na steam-u.

Inače na steam-u Rusi recimo čine drugu najveću populaciju, sa 23 miliona aktivnih profila.

http://steamspy.com/country/

Srbija je na 52. mestu sa 500k profila.
http://steamspy.com/country/RS

Inače čak i da razmotrimo tvoju tvrdnju da se steam ne koristi tamo gde cvetaju piraterija i siva ekonomija. Šta misliš za koju populaciju bi razvojni timovi optimizovali naslove, za one što kupuju njihove igre, ili za one što kradu od njih?

I tu dolazimo do najvećeg problema, većina onih koji ne žele da odvoje veću svotu za gpu, radije će kupiti polovnu karticu iz neke od prethodnih generacija, nego se odlučiti za entry/low segment aktuelne. To je jedan od razloga zašto low segment izumire i zašto tržištem dominiraju isključivo mid-high segmenti.

Prestani da koristis TPU, pa tamo je kao test Anno, koji radi 2x bolje na nVidiji.

1060 3GB=RX470

Eno ti gore testovi i sa gamegpu, testovi za trenutno tri trenutno najaktuelnija naslova, od trenutno najvećih izdavača uz Activision-Blizzard.

Poslednja izmena:
Znači sad ne valjaju ni akutealni naslovi u ovakvim poređenjima? Šta onda valja? Da nije možda u pitanju slideshow igra zvana Ashes of the Singularity, inače omiljena igra AMD fanbojeva, koja se za godinu dana prodala u 90 hiljada primeraka i koju na nedeljnom nivou upali 2 hiljade ljudi, ali se zato isprati svaki patch, jer su ljudi u razvojnom timu "vredni"? :d

Nisam te testove postavio isključivo zbog 1050 Ti i RX 470, već i zbog RX 480, GTX 1060 3/6gb, pa čak i zbog GTX 970 kojeg je neko spomenuo.

Ako je problem zbog toga što su u pitanju portovi, evo recimo kakva je trenutna situacija kod PC ekskluziva u razvoju.

Dva meseca u early access-u, već pola miliona igrača.
Conan_1920.png

eft_1920.png

Poslednja izmena:
Na tehnickom nivou, rx 470 je bolja od 1060 3gb. Ali *** 80% igara je optimizovano za nvidiu, tako bilo i tako ce ostati :/

Znači sad ne valjaju ni akutealni naslovi u ovakvim poređenjima? Šta onda valja? Da nije možda u pitanju slideshow igra zvana Ashes of the Singularity, inače omiljena igra AMD fanbojeva, koja se za godinu dana prodala u 80 hiljada primeraka i koju na nedeljnom nivou upali 2 hiljade ljudi, ali se zato isprati svaki patch, jer su ljudi u razvojnom timu "vredni"? :d

Koliko je to pogresna metodologija za odredjivanje generalnih performansi, toliko je i ovo sto ti radis. Ali kao i svaki fanboy, distorziras stvarnost prema sopstvenom nahodjenju. Postoje igre gde su rezultati objektivniji (hint: one koje rade dobro sa oba proizvodjaca) i ove koje vuku na jednu ili drugu stranu, i jos gore, tek izasle igre. Pa Doom je pre Vulkan patcha radio daleko bolje na nVidiji a onda Vulkan + Async i gle cuda. Konzolaske portove ne treba ni uzimati u obzir. Ako je 480 konkurent 1060 6 GB, onda je jedino logicno da je 10% slabiji 470 konkurent 1060 3 GB.

Ali po tebi je verovatno 1060 6 GB konkurent Fury X prema ovome sto pises, verovatno je i bolja od nje. Uostalom, tebe ne zanimaju performanse vec uspeh na trzistu svog omiljenog brenda.

Na tehnickom nivou, rx 470 je bolja od 1060 3gb. Ali *** 80% igara je optimizovano za nvidiu, tako bilo i tako ce ostati :/

Po performansama su "tu negde", bas kao i RX480 i 1060 6 GB. Taj 1GB VRAM-a vise moze da znaci teksture na visim podesavanjima ili ne, kako kada. 1060 3GB sa pravilnim podesavanjima moze da bude takodje jako dobar izbor jer je sam GPU dobar.

Na ovom prvom slajdu 1060 ima 53 i Fury X ima 53 FPS. Samo ovaj bar od 1060 izgleda dosta veći.

Znači sad ne valjaju ni akutealni naslovi u ovakvim poređenjima? Šta onda valja? Da nije možda u pitanju slideshow igra zvana Ashes of the Singularity, inače omiljena igra AMD fanbojeva, koja se za godinu dana prodala u 90 hiljada primeraka i koju na nedeljnom nivou upali 2 hiljade ljudi, ali se zato isprati svaki patch, jer su ljudi u razvojnom timu "vredni"? :d

Džabe se trudiš druže, koji god realni argument da izneseš nešto neće valjati :)

S tim što tu ulazi i 3GB model koji je konkurent RX 470.

Pa i za RX 480 ulaze 4GB i 8GB modeli, zar ne ?

Pa Doom je pre Vulkan patcha radio daleko bolje na nVidiji a onda Vulkan + Async i gle cuda.

Kakvo čudo?

1485604665LXDaK22cJA_9_1.png

1489379901fkk6C8hkMC_9_1.png

Nastavite li sa etiketiranjem,prozivanjem i sl,slede rigorozne kazne.
Ne zanima me ko,sta,koliko... dosta je bilo... ili lepo ili nikako.
Smatrajte se upozorenim

Steam danas imaju gotovo svi koji se igraju. Klinci preferiraju mp naslove, ako društvo nema para za originale, igraju f2p naslove. Većina najboljih f2p naslova nalazi se na steam-u.

Inače na steam-u Rusi recimo čine drugu najveću populaciju, sa 23 miliona aktivnih profila.

http://steamspy.com/country/
Zanimljiva lista. Ono što mi upada u oči, pored toga da su najprodavanije igre na Steamu one koje bez problema gura moj IGP, to da igrači iz siromašnijih zemalja imaju mnogo manji broj igara. To znači da ili manje igraju, ili "kupuju" (skuplje) igre na drugom mestu. Što takođe može da znači da oni koji ne zanimaju MP igre, verovatno ne provode mnogo vremena na Steam-u :)

Pa i za RX 480 ulaze 4GB i 8GB modeli, zar ne ?
Da naravno, ali kakve to veze ima? Poenta je poređenje ukupne prodaje modela iz istog segmenta (200-250€). To što jedna kompanija nudi 2, a druga 4 proizvoda to je njihova odluka.

Nazad
Vrh Dno