Pa i da ima, ja ih ne bih razmatraoMeni bi bilo mnogo bitnije da postoji karta u rangu RX 470 za 140€, nego u rangu 1080 Ti za 500€. Da je nVidia spustila cenu 1060 6GB 9 gbps na 200€, ja bih svoje imao. Da je AMD izbacio pun Vega 10 čip za 500€, ne bih
![]()
5god GTX1070 ?Pa to mozda tebi ne vredi ali meni bi generalno karta vredela jer bi sada dao te pare koje cu svakako za 5 godina dati na ovaj nacin kupovao kartice do 250 evra pa ih menjao na svakih 2.5 godine ili odmah dao sada 500 evra pa ne razmsiljam narednih 5 godina minimalno a verovatno i vise po mom stilu igranja.
To koliko bi ti hteo da neka kartica vredi mozes macku o rep da okacis jer svaka firma ima svoju cenu koju je zamislila za prodaju i imaju tacno u datum dokle ce te cene da drze a posle ce polako da izvrse korekcije.
Eto sve nije pristupacno a decko iz 1080ti teme ni manje ni vise kupio dve i jos uzeo odmah vodene blokove za obe. Eto ne vredi mi smo zemlja u koje nema na karti pa kod nas je jos uvek taboo kupiti karticu skuplju od 300 evra.
Već prošle godine se za 400€ (GTX 1070) mogla kupiti bolja karta nego što je pre 2 godine mogla za 700€ (GTX 980 Ti).
Zavisi od monitora ako ti treba 60fps da je tada uzeo GTX970 i do sada bi mu sluzila i onda je proda i uzme GTX1070 pa tako za 2god opet i ima novu sa garancijom i bude u plusu sa parama nego da je odmah uzeo 980Ti...Da ali ko je znao i ko je hteo da ceka 2 godine da kupi istu karticu pa skoro duplo jeftiniju. Ako cemo tako da gledamo onda ne treba nista odmah da kupujemo nego lepo cekamo da prodje dve godine od izlaska necega pa onda da kupujemo nazovi novu graficku.
Karta koja sada košta 200€ (RX 470) je bolja (ili bar ista) od karte koja je pre 3 i po godine koštala 700€ (780 Ti). Već prošle godine se za 400€ (GTX 1070) mogla kupiti bolja karta nego što je pre 2 godine mogla za 700€ (GTX 980 Ti). Ljudi koji kupuju karte od 700€ su svesni da će za 3-4 godine moći da se kupi isto to za 200-300€. S tim što će oni kasnije opet kupiti kartu u tom rangu.
Grafička karta se kupuje isključivo za period do 2 godine, više od toga samo ako pristaješ da igraš sa lošijim kvalitetom prikaza. Tako da su baš karte u rangu 200€-300€ best buy, koje su sad sasvim dovoljne za 60 FPS Ultra, a za 3-4 godine na medium-high podešavanjima (sada RX 470/480, GTX 1060, pre 3 godine R9 280(X) )
Moj primer je još ekstremniji - ja sam godinu i po dana koristio IGP i igrao godinu, dve stare igre. Posle kupio kartu od 90€ (novu) i igrao(m) igre izašle do pre godinu dana, i novije manje zahtevne. I kad budem menjao, opet ću gledati nešto u tom rangu. Ili RX 560 ili neku buduću RX 660 koja će biti kao 470, samo koštati ne više od 120€. Samo što ću ja Deus Ex igrati ove ili sledeće godine, a ne prošle![]()
Moram reci da je to specifican primer jer smo nakon 3 godine na 28nm procesu skocili na 16/14, te i ogroman skok performansi. To se nece desavati precesto![]()
TPU zbog prva dva testa nije relevantan (Anno i Syndicate), samo pogledajte rezultate.
RX580 je bez sumnje brzi od 1060. Ako je to uopste bitno.
Takodje i Civilization i svaki drugi test gde je 1060 ispred Fury X-a.
To uopste ne mora da znaci jer napredak ne zavisi nuzno od nanometarskog procesa, najpre zavisi od same arhitekture i optimizacije. Maxwell na primer.
Takodje, zavisno kako ko posmatra celu situaciju i serije, generalno napredak je bio prisutan svoh ovih godina i bio je odlican uzevsi u obzir prave naslednike za svoje prethodnike.
Ovo prvenstveno govorim sa aspekta performansi koje je nVidia donela pogotovu ako se uzme u obzir vremenski period praktikovanja podele arhitekture na dva chip-a.
Kod AMD je to dosta drugacije.
Polaris 10 ima 256-bit magistralu, a GP 106 192-bit i zato ima veći protok čak i sa sporijom memorijom.Ali da li je moguće da se AMD toliko tvrdoglavo drži spore GDDR5 8 GHz memorije, kad već odavno postoji GDDR5X na 10 GHz, a od sada i na 11 GHz....u čemu je caka, ne verujem da je toliko skuplja GDDR5X da se AMD-u ne isplati da je stavi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari