Šta je novo?

nVidia Pascal

Nebo je granica.

Konačno full čip za PCBeast-a :D

Poslednja izmena:
Neosakaceni 1080ti :D

P9 Lite TT

Sad ako ne uzme 2 kom za sli nista nije uradio, samo 2400$ sica xD

True 4k 100+ fps master race \m/

Sa ovim novim Titanom ste mirni do Volte, brzi je od 1080-Ti, dakle umesto da ugrobari prodaju Titana izlaskom 1080-Ti, veoma elegantno mu je nVidia produzila zivotni ciklus. Uce na svojim greskama, tako se posluje.

Hvala, hvala svima na cestitkama :D Evo narucio sam dva komada, jedan da maltretira igre a drugi da se nadje. :d
Samo jos da me DAS pridrzi da ne padnem u nesvest kada budem placao :d

Ima nekih novosti o onim revizijama 1060 i 1080 sa brzom memorijom ??

Najavili ih ubrzo i evo jos uvek nista. Ne bi da uzmem 1080 a da za par nedelja izadje 10% brza verzija za iste pare xD

Trebalo bi u toku aprila, mada navodno su već lansirane:

http://www.anandtech.com/show/11262/asus-launches-geforce-gtx-1080-11-gbps-and-1060-9-gbps

I mogu da se vide izlistane kod Asus-a i Gigabyte-a:

https://www.asus.com/Graphics-Cards/ROG-STRIX-GTX1080-O8G-11GBPS/specifications/
http://www.gigabyte.us/Graphics-Card/GV-N1080AORUS-X11-8GD#sp

Ali ja nisam video nikakav test za sada..niti primetio da negde ima da se kupe.

Ali ne očekuj 10% bržu kartu zbog 10% brže memorije :)
Mada neka OC sa ovom memorijom bi već bila primetno brža od referentne 1080.

Poslednja izmena:
Svasta, imaju fore do ~10 maja da nesto prikazu posto tada planiram kupovinu :D

Pa prvo sam se tome nadao, al nesto AMD cuti ko zaliven i uvaljuje ove glupe 5xx karte :/
Sta god da se desi samo da bude pre tog datuma :D

Pa i da ima, ja ih ne bih razmatrao :D Meni bi bilo mnogo bitnije da postoji karta u rangu RX 470 za 140€, nego u rangu 1080 Ti za 500€. Da je nVidia spustila cenu 1060 6GB 9 gbps na 200€, ja bih svoje imao. Da je AMD izbacio pun Vega 10 čip za 500€, ne bih :)

Samo pogledaj jednu stvar, racunica ti dodje na isto... da li dao sada 500 evra za 1080Ti ili na svake dve do tri godine menjao kartice iz mid range. Ovako kada kupis 1080Ti znas da si sigruno 5 godina miran da neces morati da razmisljas o zameni tog dela.

Samo je problem u celoj prici sto 1080Ti nema za 500 evra jer da ima to bi tako reci bio bestbuy i to bi kupovali pa cak i oni koji nikada nisu pomisljali da daju tolike pare za kartu jer pojedinima bi trajala cak i mnogo vise od tih 5 godina.

Nikada karta za 500 evra ne moze biti "best buy", ne znam kakve performanse da ima. To nije pristupacno ni u USA a kamoli kod nas. Ova 1060 vredi max. 200-220e a oni 399. Vazi. Ali kad se setim kako su pojedinci ovde vatreno branili 1070 za 500e i treba nVidia da ih dere i da ih otera u dugove.

Pa to mozda tebi ne vredi ali meni bi generalno karta vredela jer bi sada dao te pare koje cu svakako za 5 godina dati na ovaj nacin kupovao kartice do 250 evra pa ih menjao na svakih 2.5 godine ili odmah dao sada 500 evra pa ne razmsiljam narednih 5 godina minimalno a verovatno i vise po mom stilu igranja.

To koliko bi ti hteo da neka kartica vredi mozes macku o rep da okacis jer svaka firma ima svoju cenu koju je zamislila za prodaju i imaju tacno u datum dokle ce te cene da drze a posle ce polako da izvrse korekcije.

Eto sve nije pristupacno a decko iz 1080ti teme ni manje ni vise kupio dve i jos uzeo odmah vodene blokove za obe. Eto ne vredi mi smo zemlja u koje nema na karti pa kod nas je jos uvek taboo kupiti karticu skuplju od 300 evra.

Nije nikakav taboo, ko voli neka izvoli, takvih kao on je i u inostranstvu malo. Da su potrosaci normalniji, lako bi se cene drzale pod kontrolom, ovako nVidiji se moze a igre nikada gore... Verovatno najgore vreme za ulaganje u hardver ali dobro.

Pa to mozda tebi ne vredi ali meni bi generalno karta vredela jer bi sada dao te pare koje cu svakako za 5 godina dati na ovaj nacin kupovao kartice do 250 evra pa ih menjao na svakih 2.5 godine ili odmah dao sada 500 evra pa ne razmsiljam narednih 5 godina minimalno a verovatno i vise po mom stilu igranja.

To koliko bi ti hteo da neka kartica vredi mozes macku o rep da okacis jer svaka firma ima svoju cenu koju je zamislila za prodaju i imaju tacno u datum dokle ce te cene da drze a posle ce polako da izvrse korekcije.

Eto sve nije pristupacno a decko iz 1080ti teme ni manje ni vise kupio dve i jos uzeo odmah vodene blokove za obe. Eto ne vredi mi smo zemlja u koje nema na karti pa kod nas je jos uvek taboo kupiti karticu skuplju od 300 evra.
5god GTX1070 ?
Pogledaj unazas 5god karte pa ćes videti da to nije moguce...:)
Bolje je sad uzeti npr RX480 i za 2god kartu u tom rangu nego sad neku po ceni te dve zajedno...Imaćes bolje perfomanse na toj drugoj kartici posle 2god a i imaćes i novu karticu sa garancijom...

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Matija ne citaj izmedju redova nego procitaj i predhodnu stranu ako vec hoces da se ubacujes u pricu.

Karta koja sada košta 200€ (RX 470) je bolja (ili bar ista) od karte koja je pre 3 i po godine koštala 700€ (780 Ti). Već prošle godine se za 400€ (GTX 1070) mogla kupiti bolja karta nego što je pre 2 godine mogla za 700€ (GTX 980 Ti). Ljudi koji kupuju karte od 700€ su svesni da će za 3-4 godine moći da se kupi isto to za 200-300€. S tim što će oni kasnije opet kupiti kartu u tom rangu.

Grafička karta se kupuje isključivo za period do 2 godine, više od toga samo ako pristaješ da igraš sa lošijim kvalitetom prikaza. Tako da su baš karte u rangu 200€-300€ best buy, koje su sad sasvim dovoljne za 60 FPS Ultra, a za 3-4 godine na medium-high podešavanjima (sada RX 470/480, GTX 1060, pre 3 godine R9 280(X) )

Moj primer je još ekstremniji - ja sam godinu i po dana koristio IGP i igrao godinu, dve stare igre. Posle kupio kartu od 90€ (novu) i igrao(m) igre izašle do pre godinu dana, i novije manje zahtevne. I kad budem menjao, opet ću gledati nešto u tom rangu. Ili RX 560 ili neku buduću RX 660 koja će biti kao 470, samo koštati ne više od 120€. Samo što ću ja Deus Ex igrati ove ili sledeće godine, a ne prošle :)

Poslednja izmena:
Pa sada necemo se sloziti da je 1070 bolja karta od 980 Ti, to je malte ne ista karta po jacini samo na drugoj arhitekturi. Tako da ne vidim da se ljudi koji je imaju zale da ne sto ne mogu da igraju na visokim podesavanjima. Cak sta vise i narednih godinu dana ce oni sa 980 ti moci jos uvek da cepaju igre na visokim podesavanjima.

Da ali ko je znao i ko je hteo da ceka 2 godine da kupi istu karticu pa skoro duplo jeftiniju. Ako cemo tako da gledamo onda ne treba nista odmah da kupujemo nego lepo cekamo da prodje dve godine od izlaska necega pa onda da kupujemo nazovi novu graficku.

Da ali ko je znao i ko je hteo da ceka 2 godine da kupi istu karticu pa skoro duplo jeftiniju. Ako cemo tako da gledamo onda ne treba nista odmah da kupujemo nego lepo cekamo da prodje dve godine od izlaska necega pa onda da kupujemo nazovi novu graficku.
Zavisi od monitora ako ti treba 60fps da je tada uzeo GTX970 i do sada bi mu sluzila i onda je proda i uzme GTX1070 pa tako za 2god opet i ima novu sa garancijom i bude u plusu sa parama nego da je odmah uzeo 980Ti...

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Karta koja sada košta 200€ (RX 470) je bolja (ili bar ista) od karte koja je pre 3 i po godine koštala 700€ (780 Ti). Već prošle godine se za 400€ (GTX 1070) mogla kupiti bolja karta nego što je pre 2 godine mogla za 700€ (GTX 980 Ti). Ljudi koji kupuju karte od 700€ su svesni da će za 3-4 godine moći da se kupi isto to za 200-300€. S tim što će oni kasnije opet kupiti kartu u tom rangu.

Grafička karta se kupuje isključivo za period do 2 godine, više od toga samo ako pristaješ da igraš sa lošijim kvalitetom prikaza. Tako da su baš karte u rangu 200€-300€ best buy, koje su sad sasvim dovoljne za 60 FPS Ultra, a za 3-4 godine na medium-high podešavanjima (sada RX 470/480, GTX 1060, pre 3 godine R9 280(X) )

Moj primer je još ekstremniji - ja sam godinu i po dana koristio IGP i igrao godinu, dve stare igre. Posle kupio kartu od 90€ (novu) i igrao(m) igre izašle do pre godinu dana, i novije manje zahtevne. I kad budem menjao, opet ću gledati nešto u tom rangu. Ili RX 560 ili neku buduću RX 660 koja će biti kao 470, samo koštati ne više od 120€. Samo što ću ja Deus Ex igrati ove ili sledeće godine, a ne prošle :)

Moram reci da je to specifican primer jer smo nakon 3 godine na 28nm procesu skocili na 16/14, te i ogroman skok performansi. To se nece desavati precesto ;)

Ne znam o cemu vi, ja sam sa GTX 570 vozio BF1 na 1080p 50FPS Medium podesavanja, a to je slozicete se vrlo matora karta, jos je uzeh za 55e na forumu :D Jedina poteskoca je bio novi Doom zbog opengl podrske samo, inace DX11 naslovi i dalje su vrlo igrivi. Da dodam jos i Warhamner Total War na 1080p medium-high 40FPS.
U prevodu uz OC ti ljudi sa 970 i ja sa 980Ti cemo se siti naigrati na ultra 1080p i bar 60FPS jos znacajno dug period. A ako zafalu snage, bice polovnih 1080 i 1080ti za par godina i idemo jovo na novo. Gde ce zafaliti snage kod ovih karti je 2K i 4K igranje, ali igranje na vecem refresh rate, ali za to mi treba i veci i bolji monitor :D

Moram reci da je to specifican primer jer smo nakon 3 godine na 28nm procesu skocili na 16/14, te i ogroman skok performansi. To se nece desavati precesto ;)

To uopste ne mora da znaci jer napredak ne zavisi nuzno od nanometarskog procesa, najpre zavisi od same arhitekture i optimizacije. Maxwell na primer.

Takodje, zavisno kako ko posmatra celu situaciju i serije, generalno napredak je bio prisutan svoh ovih godina i bio je odlican uzevsi u obzir prave naslednike za svoje prethodnike.

Ovo prvenstveno govorim sa aspekta performansi koje je nVidia donela pogotovu ako se uzme u obzir vremenski period praktikovanja podele arhitekture na dva chip-a.
Kod AMD je to dosta drugacije.

TPU zbog prva dva testa nije relevantan (Anno i Syndicate), samo pogledajte rezultate.

RX580 je bez sumnje brzi od 1060. Ako je to uopste bitno.

Takodje i Civilization i svaki drugi test gde je 1060 ispred Fury X-a.

Syndicate je itekako relevantan za ovakve testove, bolje izgleda od 80% igara sa tog spiska. Mada realno bilo bi bolje da je AC: Unity na testu. Sad što je igra smeće, to je druga stvar :)

Poslednja izmena:
Ljudi, sve je ovo super, najviše mi se sviđa ona Sapphire kartica Nitro+ koja ima dva BIOS-a, a na drugom mestu je MSI RX 580 Gaming (za mene).

Ali da li je moguće da se AMD toliko tvrdoglavo drži spore GDDR5 8 GHz memorije, kad već odavno postoji GDDR5X na 10 GHz, a od sada i na 11 GHz....u čemu je caka, ne verujem da je toliko skuplja GDDR5X da se AMD-u ne isplati da je stavi.

Ono što bih voleo videti je da neko od partnera (Sapphire, XFX) predstavi na leto varijantu kartice sa 1450 Mhz stock GPU (boost oko 1570 Mhz) i sa GDDR5X na 11 GHz. E to bi bilo značajno bolje već.

To uopste ne mora da znaci jer napredak ne zavisi nuzno od nanometarskog procesa, najpre zavisi od same arhitekture i optimizacije. Maxwell na primer.

Takodje, zavisno kako ko posmatra celu situaciju i serije, generalno napredak je bio prisutan svoh ovih godina i bio je odlican uzevsi u obzir prave naslednike za svoje prethodnike.

Ovo prvenstveno govorim sa aspekta performansi koje je nVidia donela pogotovu ako se uzme u obzir vremenski period praktikovanja podele arhitekture na dva chip-a.
Kod AMD je to dosta drugacije.

Za podebljano se slažem. Problem je što postoji podela među mišljenjima šta su pravi naslednici i koju stvar uzimamo kao relevantnu kada poredimo arhitekture i generacije istog proizvođača.
Tražio sam ovde više puta da definišemo šta smatramo bitnim a šta ne. Moja teorija i dalje stoji o površini čipa jer je jedina konstantna kroz proizvodne procese gde se zna da je ~560-600mm granica za svaki i onda se lako može podeliti na 3 ili bolje 4 klase i porediti sa prethodnom generacijom.

AMD i nVidija imaju različite načine plasiranja proizvoda na tržište, pogotovo u poslednje tri godine. Mada nVidija sve više liči na AMD a AMD na nVidiju.

Maxwell treba uzimati kao extremno dobar primer napredka u istom proizvodnom procesu ali sumnjam da će se u narednih par godina ponoviti takva stvar. Za mene je Maxwell (verujem i za nV) veliko i prijatno iznenađenje.

Slažem se. I ja mislim da je veličina čipa najbolji parametar. I da odavno nije bilo takvog napretka kao u prelasku sa Keplera na Maxwell
Ali da li je moguće da se AMD toliko tvrdoglavo drži spore GDDR5 8 GHz memorije, kad već odavno postoji GDDR5X na 10 GHz, a od sada i na 11 GHz....u čemu je caka, ne verujem da je toliko skuplja GDDR5X da se AMD-u ne isplati da je stavi.
Polaris 10 ima 256-bit magistralu, a GP 106 192-bit i zato ima veći protok čak i sa sporijom memorijom.

Nazad
Vrh Dno