Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što se tiče LED TV-a kod LG-a jedino serija 9 ima pravi 10bit panel, čak i ovaj moj serije 8 ima 8bit + dithering šta god mu to značilo (bio bih vrlo zahvalan kad bi me neko prosvijetlio 😀) Mada ruku na srce gledao sam hdr sadržaj i na seriji 9, ne vidim razliku u prikazu u odnosu na moj model.

Sent From My Galaxy S7

Ja se spemam da uzmem 43XD8005 [43X800D in US], provereno dobar televizor sa odlicnim panelom i dobrim HDR-om [peak britness nije velik, ali bice to ogroman upgrade u osnosu na moj 32" 1080p TV iz 2010]. Kosta 700e kod uvoznika.

Ja se spemam da uzmem 43XD8005 [43X800D in US], provereno dobar televizor sa odlicnim panelom i dobrim HDR-om [peak britness nije velik, ali bice to ogroman upgrade u osnosu na moj 32" 1080p TV iz 2010]. Kosta 700e kod uvoznika.

Idem danas kod drugara da snimam review 49" verzije tog TV-a, a ja uzimam uskoro isti (43" mi premalo, iako znam da je ovaj veći IPS). Takođe, savetujem ti da još malo proučiš po forumima u vezi tog VA modela, ja imam stariji Samsungov VA televizor i mogu ti iz prve ruke reći da njihovi VA paneli nakon godinu-dve dobijaju neke burn in fleke na sredini i krajevima. Ja ih imam, odvratno izgledaju kada gledaš nešto "belo", ali su takođe vrlo primetne i na ostalim bojama (osim na crnoj naravno). A mislim da SONY baš od Sammy-ja uzima panele za taj 43". Takođe proveri i cene, jer ih u oglasima gotovo niko nije ažurirao. 49" model je u oglasima oko 800€, a kad pozoveš kažu ti 950-970€.

A za ranije poruke - taj HDR Pro je šarena laža, televizor je opremljen HDMI 2.0 ulazima i može da prepozna kada dobija HDR signal i to je sve. Da ga prikaže ne može. Tako da uopšteno gledajući ti modeli jesu HDR kompatibilni* (zvezdica je namerna, znate kad je stavljaju inače). Ni LG 661V ni 603V, a ni KU6x00 nisu HDR televizori. ALI su jako dobri 4K televizori.

ja imam stariji Samsungov VA televizor i mogu ti iz prve ruke reći da njihovi VA paneli nakon godinu-dve dobijaju neke burn in fleke na sredini i krajevima. Ja ih imam, odvratno izgledaju kada gledaš nešto "belo", ali su takođe vrlo primetne i na ostalim bojama (osim na crnoj naravno).

Evo iz prve ruke Samsung H5000 koji nije star ni gde godine (počelo je da se pojavljuje nakon 8 meseci, isto imam i na F5000. Dok mi na LG LM615s koji ima skoro 5 godina ekran isti kao i prvog dana.

Pogledajte prilog 222442

Lg oled 55EC930V jel bolje uzet nego neki 4K hdr tv ?

Sent from my SM-G800F using Tapatalk

Lg oled 55EC930V jel bolje uzet nego neki 4K hdr tv ?

Sent from my SM-G800F using Tapatalk

Ako uzimaš za običan PS4 verovatno je solidan, samo input lag je 100ms na 1080p (progressive) konekciji.
Postoji neki softverski workaround da se dobije 33ms, ali se kvalitet slike drastično smanji pa se onda realno i ne isplati za konzolu. Ako ćeš više gledati filmove samo napred.

@BitrAtE
Dithering...zamenjuje ti trazenu boju kombinacijom dve ili vise drugih, tako da ti dobijes vise od 16mil boja (8 bit), ali one preko toga nisu "najpreciznije" jer nisu iz palete trazenih, a to prouzrokuje "zrnaste piksele" datih boja...bla, bla, bla...

Tako je, to je softverski hdr...mnogo je skuplji hdr tv!
Ljudi, nemojte se time opterecivati...kupis 4K tv i uzivas, dovoljan je i hdr efekat! Previse je ovo sve napumpano..."mora" hdr, 10 bit, 12 bit...servira se sve i svasta, a jasno je sta proizvodjaci time zele...

Otisao malo off topic...izvinjavam se.

Nije off topic. Ipak je vezano za PS4 Pro u najvećoj meri.

Pogledajte samo šta su nam sad na CES-u uradili, dodali su još tri ta prava HDR standarda, na postojeće HDR10 i DolbyVision. Sad ima i neki TechnicolorHDR Prime dža bu. Samo da izbiju zadnji evro iz džepa. Zato se realno i ne treba zamarati.

To jeste, ali za neku dublju analizu vec imamo temu...

Ma ne treba se uopste zamarati i opterecivati tim nazivima. U nekoj "side by side" komparaciji je to mozda i uocljivo, ali ovako...nigde veze! Sad vise ni HDR10 i DolbyVision nisu to TO, nego nam serviraju neku "novu" dimenziju... Za mene je i HDR efekat dovoljan!

HDR efekat na 8-bitnim televizorima je marketinška prevara i na njima HDR nećeš videti.

Poslednja izmena:
Kome treba nov a dobar non-HDR 4K ekran, Samsungov entry level KU6000 [KU6300 in US] je skroz OK. Lag mu je 22ms.

Idem danas kod drugara da snimam review 49" verzije tog TV-a, a ja uzimam uskoro isti (43" mi premalo, iako znam da je ovaj veći IPS). Takođe, savetujem ti da još malo proučiš po forumima u vezi tog VA modela, ja imam stariji Samsungov VA televizor i mogu ti iz prve ruke reći da njihovi VA paneli nakon godinu-dve dobijaju neke burn in fleke na sredini i krajevima. Ja ih imam, odvratno izgledaju kada gledaš nešto "belo", ali su takođe vrlo primetne i na ostalim bojama (osim na crnoj naravno). A mislim da SONY baš od Sammy-ja uzima panele za taj 43". Takođe proveri i cene, jer ih u oglasima gotovo niko nije ažurirao. 49" model je u oglasima oko 800€, a kad pozoveš kažu ti 950-970€.
Kontaktirao sam uvoznika, cekamo par dana da vidimo kada ce biti popusta koji ce spustiti cenu sa 750 na 700e. Kaze da se to cesto desava. Uz malo srece, uzecu TV taman pre premijere Horizon-a. 😀

Sto se panela tice, drugari sa ovim televizorom se za sada nisu zalili a i ono dobija se 2 godine garancije pa ako bude nekih problema nadam se da ce se pojaviti u tom periodu.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo LG 55" 930EC OLED TV pre nesto vise od godinu dana i mogu samo reci da sam prezadovoljan istim. Presao sam sa 50" Panasonic plazme GT30 tako da su mi ocekivanja bila velika 😉. Nisam imao prilike da vidim 4K i PS4 pro u tandemu, ali ova kombinacija za 1080p je odlicna. Da napomenem samo da nisam ozbiljan gamer i input lag me ne dotice. Jedino bih se pozalio na softver koji je i dalje baziran na WebOS 1, a uveliko je aktuelna verzija 3.5. Mozda da uzimam sada uzeo bih u obzir noviji model ako cena nije znatno veca...

Poslednja izmena:
Zato je softverski i zove se efekat!

Ako zelis da ti dozivljaj bude neuporedivo bolji, da se teleportujes u novu dimenziju, da dozivis ono sto jos doziveo nisi...kupis HDR tv, tj. DolbyVision...tj. ...
E, to ti je marketinska prevara!

A koja je fora sa svim tim novijim televizorima iz 2016, imam LG 43UH661V i sem slike na Game modu u svim ostalim modovima je lag, i totalno bude neigrivo , bar za mene. I sta mi onda vredi taj njegov 8bit HDR mod kad u njemu laguje na sve strane. Kako je na ostalim televizorima?

Nazalost taj hdr je prvenstveno namenjen filmovima gde taj input lag i nije toliko bitan. Sony sa ps4 pro je pokrenuo lavinu. Lg je obecao update koji input lag u hdr game modu smanjuje na 30tak ms. Al od tog updatea jos uvek nista. Bar za nas region

@Snake1989
Pa zato to i jeste "Game mode"...svaki mod u razlicitu svrhu.
Taj HDR je samo softverski, efekat...
Jesi li skinuo poslednji softverski update (04.30.70)? Tada u "HDR modu" dobijas i "HDR Game", i kazu da je input lag smanjen...probaj i javi!

Par utisaka sa Sony 49XD8005 ...

TV je stvarno idealan za PS4 Pro, sve je plug and play sa konzolom i HDR-om, preko tog nekog Bravia linka se automatski namesti na HDR i Game mod.
Probao čak i Overwatch, zbog odziva, nikakav problem sa kontrolama. Sam HDR u igrama zavisi od igre do igre. Uncharted 4 nema skoro nikakve razlike, male "nijansice" sa bojama, ali u The Witness i Final Fantasy 15 razlika nebo i zemlja. Rise of the Tomb Raider i Ratchet&Clank izgledaju brutalno u 4K modovima. Za RoTR čak nisam ni očekivao da će biti toliko čistija i oštrija slika, gotovo bez ijednog nazubljenog dela.

Android radi odlično na TV-u, vrlo brzo. TV ima i glasovne komande koje rade svuda - YT, Netfilx, Browser npr. Tastatura gotovo da i nije potrebna za umerenu upotrebu. Ali biće uskoro i review u potpisu pa ćete videti o čemu pričam 😉.

Najiskrenije HDR čini sliku lepšom ali nije ni blizu takav breakthrough kako je predstavljen u onim stranim klipovima, gde su bukvalno svrshavali od uzbuđenja. Fora je što je period privikavanja super nizak.

@Snake1989
Pa zato to i jeste "Game mode"...svaki mod u razlicitu svrhu.
Taj HDR je samo softverski, efekat...
Jesi li skinuo poslednji softverski update (04.30.70)? Tada u "HDR modu" dobijas i "HDR Game", i kazu da je input lag smanjen...probaj i javi!

Od nedelje cu biti kraj televizora kad izadje Horizon, pa cu sve to isprobati. Ne drzim ga kuci, vec kod babe pa kad se gostim onda nosim i konzolu sa sobom 😀

Par utisaka sa Sony 49XD8005 ...

TV je stvarno idealan za PS4 Pro, sve je plug and play sa konzolom i HDR-om, preko tog nekog Bravia linka se automatski namesti na HDR i Game mod.
Probao čak i Overwatch, zbog odziva, nikakav problem sa kontrolama. Sam HDR u igrama zavisi od igre do igre. Uncharted 4 nema skoro nikakve razlike, male "nijansice" sa bojama, ali u The Witness i Final Fantasy 15 razlika nebo i zemlja. Rise of the Tomb Raider i Ratchet&Clank izgledaju brutalno u 4K modovima. Za RoTR čak nisam ni očekivao da će biti toliko čistija i oštrija slika, gotovo bez ijednog nazubljenog dela.

Android radi odlično na TV-u, vrlo brzo. TV ima i glasovne komande koje rade svuda - YT, Netfilx, Browser npr. Tastatura gotovo da i nije potrebna za umerenu upotrebu. Ali biće uskoro i review u potpisu pa ćete videti o čemu pričam 😉.

Najiskrenije HDR čini sliku lepšom ali nije ni blizu takav breakthrough kako je predstavljen u onim stranim klipovima, gde su bukvalno svrshavali od uzbuđenja. Fora je što je period privikavanja super nizak.

Odlicno, cekam video review.

Cestitke na dolasku do tog zakljucka posle samo par sati testa sa maltene najjeftinijim dobrim HDR televizorom koji je ikada napravljen, u prvoj godini jaceg dolaska HDR-a medju consumere. Koliko video materijala si proverio [filmovi i sl], uporedivsi ovaj televizor sa onima koji mogu da prikazu sve sto [najmanje zahtevni] HDR10 standard trazi [samo 1000 nits]?

Ne bacam hate, i ja cu nabaviti tu seriju jer nema nista bolje u 40-43" rangu ma koliko para ja imao, ali malo je prerano odmah oceniti HDR da nije breakthrough [koji jeste]. Napustamo najzad veoma limitirajuci 8bit P3 color space [i jos bitnije, mali "color volume"], i priblizavamo se kvalitetu slike koji je drasticno blizi onome sto vidimo u stvarnom svetu. Po meni, to je big thing.

Poslednja izmena:
Bacio sam pogled na Life of Pi HDR, mada SDR verziju nisam uopšte video pa tu ne mogu ništa reći. Ali što se igara tiče, nije to baš sjajno odrađeno u većini naslova.

Witness i FF15 su primetno bolji, ostale HDR igre jedva da imaju i mrvicu razlike. A Witness i njegove boje si sigurno video. To veze nema sa realnim svetom.

Očekujem da Horizon i Andromeda ponude više, baš zbog lokacija koje su slične stvarnom svetu, u neku ruku.

Ispada da je "najjača" HDR igra u stvari na Xbox One S konzoli - Forza Horizon 3.

Poslednja izmena:
Evo iz prve ruke Samsung H5000 koji nije star ni gde godine (počelo je da se pojavljuje nakon 8 meseci, isto imam i na F5000. Dok mi na LG LM615s koji ima skoro 5 godina ekran isti kao i prvog dana.

Pogledajte prilog 222442

Ja se jos pitam kakve su to fleke na TV-u... F6100 u pitanju. To valjda isto PVA panel.

Odličan ti review, vrhunski. Najnebitnija igra ikada 😀

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Nije to review, neki utisci samo. Ja ću svejedno taj TV pazariti jer mi se sve dopada na njemu. Za igre će samo biti bolje, Witness lepo pokazuje potencijal toga. Za to što u nekim naslovima nema razlike ne krivim televizor.

U FFXV je razlika ogromna, ne znam sta i koliko si probao, ali ja imam 60+ sati u igri i bez HDR igra izgleda osetno losije, previse si kratko ti probao to. Mada ne znam kako na IPS-u sve to izgleda.

Probaj Resogun koji je pre par dana dobio HDR patch takodje razlika osetna, TLOU takodje odlicno odradjen HDR u nocnim scenama kada bacis molotov vatra predobro izgleda.

A takodje u video fajlovima HDR pravi po meni ogromnu razliku, skini samo LG chess demo za pocetak i videces kako to treba da izgleda kada se od pocetka nesto radi za HDR.
Vecina trenutnog sadrzaja ima naknadno ubacen HDR pa nije svuda idealno odradjen.

A ovo je sto kaze DH na entry level televizoru koji je za mene u srbiji skup, ali to ne menja cinjenicu da on spada u nizu klasu xD

Sve u svemu meni je HDR predobra stvar i stvarno game changer u nadolazecim godinama ce samo bolji i bolji biti.

Pa ja sam i napisao da je u The Witness i FF15 najveća razlika u odnosu na SDR. FF15 definitivno ne bih bez HDR-a ni igrao.

Ali kažem da ima i igara u kojima ti je bukvalno svejedno jel On ili Off. Uncharted 4 - At Sea level - jedna od najlepših lokacija u igri. Razlika je u nijansi zelene boje samog zelenila na ostrvu. U SDR izgleda veštački, prezasićena, u HDR potpuno prirodno zeleno. I to je bukvalno jedna stvar, doduše bitna za taj level jer je zeleniš na sve strane. Drugi leveli nemaju apsolutno ništa drugačije.

Naravno da ima poboljsanja. Na primer Auction level izgleda dosta bolje su tamni delovi ekrana dobijaju zbacajan boost detalja [ali pitanje je koliko je ceo taj "enhance dark detail" bonus HDR-a vidljiv na IPS-u].

Jedno pitanje...
Da li neko koristi ovo https://www.sonyrewards.com/en/gate...11Q&utm_content=promo_earn&emcid=em-st-103400 ?

Tačnije da li mi iz Srbije sa US nalozima možemo da se "legalno" prijavimo za to? Jesmo li "eligble" pošto nismo stanovnici SAD-a?

Koliko vidim, treba da otvorim novi nalog za Sony Rewards, a ne da se logujem sa podacima za PS US store? Ako je dozvoljeno da učestvujemo u tome, kako povezujemo naloge US storea i Sony Rewards?

Za nedavno pokrenutu nagradnu igru mi je jasno da ne možemo da učestvujemo...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno