Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije ni IPS pošteđen DSE-a, ako mislimo na vertical banding na zelenim površinama uglavnom (vertikalni duhovi). Mene to prilično nervira a puko sam 1350e za TV.

Sent From My Galaxy S7

Kod Samsunga lose (imam ih i ja), kod Sony-a je mozda bolje. Nisam siguran da li je do same tehnologije VA panela ili Samsung negde gadno osljari. To je takozvani Dirty Screen Effect.

1. Koja je uopsteno razlika izmeju VA i IPS? Znam da IPS ima bolje uglove i boje, a VA bolji odziv... ali koliko je to uopste primetno? Meni je VA ugao na Samsungu vec dovoljno dobar. Koliko su same boje bolje na IPS HDR-u? Razmisljam i ja o tom Sony-ju, nahvatao sam se isto straha zbog DSE i cinjenici da je KS8000 preskup pa jurim neko relativno povoljnu 10-bit 4K varijantu za moj Pro.

2. Zar nije 43" premalo za 4K imajuci u vidu neku normalnu udaljenost od ekrana od, lupam, ~ 2m? Koliko je uopste primetna razlika na toj distanci u odnosu na 1080p supersamlovanu Pro sliku? Inace, nisam znao da je cena toliko skocila za 49 model, do skoro je bio oko 800e. Uzas. Ocekivao sam brzi pad cena u 2017, a ne jos i da skoce ovoliko.

Zapamti samo da SK8000 iz US nosi KS7000 naziv u Evropi. 🙂

Ne postoji savsen panel, to je prvo i poslednje...a izmedju postoji prostora za debatu!

Paneli najnovije generacije jeste da nude "najlepsu" sliku, ali svakako nisu imuni na neke stvari...DSE, vertical banding, backlight bleeding, gray i black uniformity itd., su samo neki od "defekata" kojih nisu liseni!
A i sta znaci "najlepsa" slika? To ne znaci da samo ti paneli vrede i nista drugo, nego da su u poredjenju s prethodnom generacijom nadogradjeni, a sve ostalo je cist marketing...lepota je u oku posmatraca, a ne zato sto je to neko rekao pa ja putem autosugestije tako percipiram stvari!
Ja imam LG 4K IPS panel, i on je meni odlican...prvo ta rezolucija koja daje drugu dimenziju, a onda sve ostalo...

@padawan
Jeste, to su neke odlike ta dva panela, ali smatram da su to stvari kojima covek ne treba da se zamara. Oba panela nude odlicnu sliku...
Ja imam 43" i gledam ga s ne manje od 2,5m...postoje neka "merenja" po kojima je optimalna razdaljina za tu incazu oko 1,5m, ali meni ne pada na pamet da ubadam nos u ekran kao malo dete! Veruj mi, i te kako ti je jasno s 2,5m o cemu se radi, prosto ti je jasno...i 1080p je upscale-ovana na 4K, razlika je...

http://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

Ja cu samo da odgovorim i pokusam da konkretno bar malo objasnim i docaram razliku izmedju VA i IPS panela. Konkretno VA je, ako mogu da kazem, kao neki hibrid, pokusali su da uzmu benefite od TN-a kao sto je bolji odziv i crna boja, a sa druge strane od IPS-a bolji opseg boja i kontrast.
U principum kao sto i napisa Dragon82, ne postoji savrsen panel. Eto svi se kunu u amoled pa jos ga nema na monitorima za PC, pitam se zasto, sta je tu problem. I taj OLED od LG-a ima veliki lag pa i on nije bas savrsen.

Realno, na osnovu onoga sto sam ja video do sada, promenio sam 4 LCD tv-a do sada, i nekoliko monitora, u principu najlepsu sliku mi ima IPS sa minimum 8bit panelom, sto ce reci da vecina danasnjih novijih tv-a ima upravo ovo sto sam naveo, IPS i 8+ bit, tako da sama rezolucija po sebi od 4K na sve to dodaje jos veci ugodjaj i mislim da je to trenutno sasvim dovoljno.
Ono sto definitivno ima smisla jeste kupiti neki tv koji ima bolji refresh rate, 100+ Hz.

Zapamti samo da SK8000 iz US nosi KS7000 naziv u Evropi.

Izvor? Ja sam se pozvao na tvoje misljenje ali su demantovali na XBR forumu.

Svaka čast ljudima na benchu, ali nisu u pravu.
Model 8000 u USA NIJE 7000 u EU itd...
Samsung je za 2016/2017 sezonu izbacio čitavu paletu KS modela.
Razlika između modela "ovde" i "tamo" nije u displejima ili specifikacijama, razlikuju se samo, da kažem, kozmetički.
Znači, model 8000 USA i model 8000 EU su isti "iznutra" a razlikuju se samo po stalku na kojem stoje.
Model 7000 i 7500 (curved) nisu namenjeni za USA tržište!

Detaljnije ovde:
http://www.flatpanelshd.com/article.php?subaction=showfull&id=14601149265

Takođe treba uzeti u obzir i da je ovaj nedavni skok cene XD8005 serije doveo kupce u zanimljivu dilemu, jer za 100-150€ više već ima KS7000 modela. Ja lično jedino gde mogu uporediti IPS i VA su dva TV-a na kojima koristim Playstatione. LG-jev IPS i Samsungov VA, oba 1080p. VA stvarno ima opasno dobru crnu, ali sve ostale boje su preterane kako god ih podesio. Bela je skoro pa žućkasta u Game Modu. Takođe i ghosting je malo više izražen nego na IPS-u. A što se LG-a sa IPS-om tiče, taj drugi tv u mom vlasništvu (LM615s), oštrina i boje su apsolutno savršene i takav nivo usklađenosti nisam ni na jednom drugom TV-u video, sve do nedavno sa 49XD8005. Samo zbog toga mi taj LG već 5 godina "stoji" kao daily driver 🙂, i da nisam otišao na Pro sumnjam da bih uopšte i razmišljao o nadogradnji. I btw ovo je u potpunosti subjektivno.

Kod KS7000 u odnosu na XD8005 dobijate 100Hz, lošije uglove gledanja (ko još igra igre "iz ugla" BTW) i nešto bolje HDR osvetljenje od 510 naprema 375 u Game Modu. Dok je u Movie modu izraženiji Peak osvetljenja jer se na jako malim površinama panela može postići i rezultat preko 1000. Međutim u Movie modu je input lag 112ms, tako da realno sve ima svoje. Kad nažalost ne možemo ni razmišljati o onim Premium modelima ...

Čini mi se kako se još uvek sve to što HDR čini sexy gura više za filmove, nego za Gaming.

A za sledeći CES nam već pripremaju nova čudesa jer dolazi HDMI 2.1 standard koji donosi dinamički HDR i VRR, tj. varijabilno osvežavanje panela, kao na Freesync i G Sync monitorima, gde će se sve ono što muči pojedine igre kao Dark Souls 3 i Bloodborne "peglati" na samom TV-u. Znači unlocked framerate i boli te uvo kako igra radi, kad sve izgleda super i ima daleko bolju odzivnost.

@padawan

U Amrici ti je naša KU6000 serija KU7000, a KS im kreće od 8000 modela. Kad ih pogledaš vidiš da je reč o KU6000 i KS7000 za EU tržište. Ima o tome i na Digital Fonudry klipovima vezanim za PS4 Pro TV.

Poslednja izmena:
Ima oko 700 evra je

Ima li ovaj model kod cuvenih madjara i koliko se krece( od 43")?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ima naravno. Ja upravo cekam da mi se uvoznik javi oko 43" modela. Redovna cena im je 750e, ali na cestim promocijama pada na 700e.

49XD8005 je 100e skuplji, a Samsungov 49KS7000 [takodje odlican izbor] je 100e skuplji od Sony-a.

Pa jel to aktuelna cena ili nije? Ispada da je 49 sada 200-250e skuplji, i ima drugaciji panel koji je... mozda losiji?

Iskreno... uopste nisam ubedjen da za HDR vredi izdvojiti 300e vise nego za onaj samsung non hdr 43" sto eufrat preporucuje. Svidja mi se tvoje objasnjenje zasto je HDR znacajan ali je razlika nenormalna.

Izvor? Ja sam se pozvao na tvoje misljenje ali su demantovali na XBR forumu.

http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ks8000

The KS8000 can also get very bright and does justice to HDR content. The equivalent model in Europe is the KS7000.

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-samsung-ks7000-4k-tv-review

Samsung's display technology is excellent, its HDR implementation has much to commend it, and in many other respects, both the KS7000 and its nearest US equivalent, the KS8000

Mani se domaćih stučnjaka 🙂

Panel u EU KS7000 je indentičan panelu u US KS8000. Razlika je samo u dekoraciji i završnoj obradi.

EU KS8000 je indentičan što se tiče panela sa US KS9000.

Poslednja izmena:
Zar nije KN oznaka za Samsung tv u Evropi? KS je USA a treca mzm koja oznaka za Aziju.. Ima na wiki..

Pa jel to aktuelna cena ili nije? Ispada da je 49 sada 200-250e skuplji, i ima drugaciji panel koji je... mozda losiji?

Iskreno... uopste nisam ubedjen da za HDR vredi izdvojiti 300e vise nego za onaj samsung non hdr 43" sto eufrat preporucuje. Svidja mi se tvoje objasnjenje zasto je HDR znacajan ali je razlika nenormalna.
To isto i ja gledam. Krenuo sam od full hd LG, pa je izasao ps4 pro koji planiram da uznem ako uzmem 4k jednog dana, pa gledam onda 4k, pa gledam 43" samsung od 500€, pa dodjem do sony od 700-750€ koliko ni u ludilu nisam planirao da dam za TV. Ako onaj samsung ok rqdi u smisky pustanja filmova, nema lag kod igrica i ok je za glesanje sporta na nasim HD kanalima, onda mi bolje be treba.

Al sam usao u zacarani krug "TV kupujes sad pa za 5 godina" a i ne razumem se nista da bih znao sta mi taj Sony ili televizori tog.cenovnog ranga donose

Jel ima neko ovde ko je testirao taj nazovi 4k u pokusaju i klasican 1080p u 22 fpsa na PS4 na tv-u koji je 4k ali krsten, ne ovi za sitne pare, i primetio drasticnu razliku u igri, da si jednostavno primoran da predjes na pro i ulozis u tv?

Mani se domaćih stučnjaka

Ima i strani link. 🙂 A u Nesu imam poverenje. Mada moze se desiti svakome da pogresi. Ne znam kako onda objasnjavas informacije sa linka?

Btw, "nearest US equivalent" nije isto sto i "KS7000=KS8000". Za US nema 7000 serije a "prvi najslicniji" u US je KS8000. Razlika ipak bice da postoji, jer:

KS7000 lacks the design, more powerful speakers and twin-tuner of KS8000

Indentičan što se tiče panela. Kao što je EU KS8000 indentičan što se tiče panela sa US KS9000.

EU KS8000 i US KS8000 nemaju isti panel.

Poslednja izmena:
Aha, pa onda ste obojica u pravu. 🙂 Ne znam cemu sluzi taj dupli tjuner, mi svi ionako kablovsku kacimo na HDMI, i bolji zvucnici ajde, to je ok, ali definitivno 7000 nije isto sto i 8000, tj razlika nije samo kozmeticka, a s druge strane, ne vidim u nabrojanim specifikacijama ista od tehnologija vezanim za panel sto jedan ima a drugi nema. Sada mi je konacno nadam se sve jasno. 😀

edit: cek cek...

EU KS8000 i US KS8000 nemaju isti panel.

U kom smislu nemaju? Pise "With KS8000 we have a flat SUHD model. It will be available in the US and Europe. The design of the base looks different in Europe and the US" i kao da su isti paneli.

Poslednja izmena:
Koliko sam ja ranije shvatio modeli idu ovako: KS7000, KS8000, KS9000 (EU) i KS8000, KS9000, KS9500 (US)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Aha, pa onda ste obojica u pravu. 🙂 Ne znam cemu sluzi taj dupli tjuner, mi svi ionako kablovsku kacimo na HDMI, i bolji zvucnici ajde, to je ok, ali definitivno 7000 nije isto sto i 8000, tj razlika nije samo kozmeticka, a s druge strane, ne vidim u nabrojanim specifikacijama ista od tehnologija vezanim za panel sto jedan ima a drugi nema. Sada mi je konacno nadam se sve jasno. 😀

Pa nismo obojica u pravu, pošto je on napisao da su EU i US KS8000 indentični unutra a nisu, EU KS8000 ima u sebi panel od US KS9000. Doduše nije velika razlika između ta dva panela, ovaj drugi može da postigne tek za nijansu jače osvetljenje.

Poslednja izmena:
Aha, znaci nije fazon jedan je IPS a drugi VA nego neka sitna razlika. Pise doduse na linku da su identicni modeli EU i US 8000, i daje to jedan model, koji ima Peak Illuminator Pro (over 1000 nits). Ali ako je mala razlika onda je stvarno i nebitno jer tih 1000+ nita ima i 7000. Sad mislim da smo otisli previse u sirinu, jer ko ce ovde uopste razmatrati 8000 EU koji je preskup za to sto nudi bolje zvucnike. Dakle tu su manje vise aktuelni samo KS7000 sa losijim zvucnicima i jednim tjunerom, i Sony sa dve vrste panela za razlicite dijagonale. 🙂

rtings opet:

1dy0JAP.jpg

🙂

Matori ko jos gleda zvucnike na tim tvima, tu ide high end soundbar ili 2.0, 5.1 ili sta god ko ima i preferira... KS 7k ti je odlican, nzm samo koji Sony bi mu parirao..

http://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1455706402 Evo ti ovde modeli takodje koji je ko i sta nudi..

Kakav crni soundbar, stereo muzički stub. 🙂

Doduše pošto je ovo ipak konzolni podforum, može proći 5.1 soundbar, pošto se ozbiljne 5.1 linije ne mogu naći za neke normalne pare.

Poslednja izmena:
Pa dobri su ali skupi naravno. 😀 Microlab 7C neka nakaci i da vidis kako cepa zvuk, da pisnes. 😛

Ne znam ko ima uslova da "cepa zvuk", ja ne. Bas bi bilo seljacki da drugi moraju da slusaju kako se ja glasno zabavljam.

Pa nije poenta u glasnoci nego u kvalitetu zvuka.. Za gaming uzmi sluske, HyperX i cao, ili Beyerdinamic ako si u HiFi fazonu.. Tad niko nece da te cuje, i delimicno ces imati bolje iskustvu u nekim igrama. A i jeftinije su nego neki zvucnuci itd. Ali to je druga tema, daj tv da vidimo. Ja sam uvek bio za Sony ali nesto mi high end modeli nisu 'wow'.

Jel ima neko ovde ko je testirao taj nazovi 4k u pokusaju i klasican 1080p u 22 fpsa na PS4 na tv-u koji je 4k ali krsten, ne ovi za sitne pare, i primetio drasticnu razliku u igri, da si jednostavno primoran da predjes na pro i ulozis u tv?
Delimicno sam skapirao tvoj post. Svakako menjam TV, jer imam HD ready vec duzi period koji je na izdisaju. I ozbiljno se razmisljam sta da kupim. Izmedju ostalog razmisljqm i zbig toga sro cu jednog dana mozda preci sa ps4 na ps4 pro. Ni sam nisam pametan sta kupiti

Američki tuner je drugačiji jer koristi neki njihov ATSC standard, dok su EU modeli DVB. A Samsung voli jako da komplikuje sa imenima, pa i SUHD su sada preimenovali u QLED samo zato što zvuči kao OLED. A iako je tehnologija nepromenjena možemo se kladiti da će novo ime iskoristiti da dignu cene.

A sa druge strane imate onakve skandale kao aktuelni u Slovačkim pogonima za EU proizvodnju, ako ste pratili vesti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno