Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zanimljivo, porede površinu čipa sa konkurentskim proizvodom koji ima i iGPU na čipu, koji zauzima ~trećinu čipa :d

U stvari, mislim da u tabeli nisu uzeli GPU u obzir. U tabeli je za Skylake navedeno da je 49mm2, a die size tog cipa bi trebalo da bude ~120mm2.

^ Naravno da je bez GPU dijela,ne bi imalo smisla da je drugacije.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mi pod utiskom medijski eksponiranih NVO, pa imamo averziju cim se ta skracenica pomene.

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Da, izgleda da je smo procesorski deo uzimajući tu površinu.

77a.jpg

To važi za nekih 5% korisnika koji je uopšte čuo za neki tamo Intel i AMD, ovi ostali često i dalje traže neku dobru ,,Četvorku", osim ako nije ,,Petica" izašla u međuvremenu i kupuju mahom najjeftiniju ,,mnogo dobru" kombinaciju koju im prodavac uvali.

:D
so true

Pa fine cene ako stvarno tako bude. Meni je najvise privlacan ovaj 6c/12t nadam se da ce uskoro da izadju testovi pa da vidimo kakvi su u realnosti ako se pokazu dobrim bice ekstra mozda se cak i kupi [emoji2]

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Ti najskuplji će i biti u prodaji u martu. Ostatak ko zna kad, možda do juna

APU isto ko zna kad. Excavator APU se i nije pojavio u prodaji samo u OEM konfiguracijama

Na cenu dodajte 30%, tako to ide kod AMD-a, dok se svi uracunaju +15% nasi od toga :d

Po logici korektivnog faktora za cenu Intel CPU (Intel price $339 -> cena u Srbiji) :-devil-:

Poslednja izmena:
Pro modeli su sa nizim tdp-om a X modeli otkljucani ili nesto trece?

Jos ni reci o itx-u.

Svi su otkljucani, verovatno je samo bining u pitanju (najbolji dobiju najvecu oznaku, stock I turbo brzinu). U krajnjem slucaju, ovo je I dalje nepotvrdjen trac za sad.. Al sto su ukenjali sa ovim R5 da je I 6/12 I 4/8, ne znam sta im je to trebalo.

^ slazem se za nazive.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Cene jesu lepe u odnosu na x99 platformu, doduse njoj najvise i konkurisu, medjutim imajuci u vidu performanse u igrama i cenu I7700(k) (K oko 370e u At/De, isto u Spaniji) ovakve ponude nece osvojiti trziste, bice intersantno videti performanse R5 vs I5, naravno i cenu pa mozda se tu izvuku, doduse moguce je da ce i Intel, nakon izlaska Ryzena malo korigovati cene, svakako bice interesantno.
PS znam da ovim procesorima igre nisu glavna namena, obzirom na broj jezgara, al' ta populacija se najvise raduje i donosi novca.
Edit: ako se secate, po ko zna koji put pomenutog Canard PC testa ispada da ce Ryzen R7 1700x (pandan 7700k) u igrama biti sporiji od njega nekih 10% a kostati 100e vise (ako se performanse Ryzena povecavaju linearno sa frekvencijom), inace po toj logici ce biti nesto brzi od I5 6600k.

Poslednja izmena:
Ako je istina ovo za i7 7740k i i5 7640K sa HT, Ryzen sve vise deluje kao real deal. Zivi bili pa videli.

Cene jesu lepe u odnosu na x99 platformu, doduse njoj najvise i konkurisu, medjutim imajuci u vidu performanse u igrama i cenu I7700(k) (K oko 370e u At/De, isto u Spaniji) ovakve ponude nece osvojiti trziste, bice intersantno videti performanse R5 vs I5, naravno i cenu pa mozda se tu izvuku, doduse moguce je da ce i Intel, nakon izlaska Ryzena malo korigovati cene, svakako bice interesantno.
PS znam da ovim procesorima igre nisu glavna namena, obzirom na broj jezgara, al' ta populacija se najvise raduje i donosi novca.
Edit: ako se secate, po ko zna koji put pomenutog Canard PC testa ispada da ce Ryzen R7 1700x (pandan 7700k) u igrama biti sporiji od njega nekih 10% a kostati 100e vise (ako se performanse Ryzena povecavaju linearno sa frekvencijom), inace po toj logici ce biti nesto brzi od I5 6600k.

Pod pretpostavkom da je informacija tacna, taj zen sto je 100 evra skuplji je opet bolja ponuda od i7 u svakom slucaju. Ako zen moze da se OC kao i intel, onda ta razlika nestaje u potpunosti.
Nesto mi jos govori da ce dice odmah po izlasku zena da izbaci patch za b1 da igra moze sve to da koristi ako vec to nije uradjeno. AotS vec skalira do 8 jezgara bez HT.

Ja bi radije uzeo 4 dodatna jezgra za vise para (a najjeftiniji model kosta isto koliko sam primetio) i imao bolje performanse generalno, nego za 10%-15% u gamingu. Kada tih 10% postane problematicno, ta razlika se ionako nece videti, ali posto ce se sve vise gurati novi API, tih 10% manjka ce postati plus, a to ce biti igre gde ce performanse biti problem za ove procesore, one koje tek treba da izadju.

Retko koja igra moze da iskoristi vise od 4 jezgra a i one koje koriste, nije ravnomerno iskoriscenje.
Kako god okrenes napredniji IPC kod Intela ce doci do izrazaja, veci broj jezgara nece mnogo pomoci u igrama a uz to gotovo da je izvesno da AMD nece
moci da se overclock-uje kao Intel. Stoga je sada jako tesko reci ili tvrditi sta ce biti povoljnije a sta ne. Za igre, Intel ce sigurno dati bolje rezultate a to gamer-ima
ipak uliva vise sigurnosti a oni napredniji razmisljaju o tome da SSD radi bolje na Intel platformi recimo, dajem samo primer, zatim vece brzine memorije mogu da se postignu i sl.

Meni licno te cene su previse jake za AMD a jos ako se stvarno uzme u obzir koliko ce ovde da kosta tu tek dolazi do velikog pitanja sta je zapravo isplativije.
Ono sto je dobro jeste sto ce sada postojati konkurencija, pa da vidimo reakciju mocnog Intela koji nas je hranio na kasicicu proteklih godina.

http://www.pcworld.com/article/3039...es-you-really-need-for-directx-12-gaming.html

Najbolji buy i za sada i za buducnost je neki 4c/8t, hyper threading ce doci u jednom trenutku do izrazaja, kao sto dolazi do izrazaja kada se gleda i3 protiv non-ht pentiuma, a velika je razlika.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Retko koja igra moze da iskoristi vise od 4 jezgra a i one koje koriste, nije ravnomerno iskoriscenje.
Kako god okrenes napredniji IPC kod Intela ce doci do izrazaja, veci broj jezgara nece mnogo pomoci u igrama ...

Reci to Battlefield-u 1.

Tako je i pre bilo. Igre nisu mogle da iskoriste više od jednog pa dva cora pa polako sve više. Za koju godinu će standardno da deru 16 tredova ko od šale. A na stranu što će omogućiti lakši streaming i ko zna šta sve ne smisle čim ima povoljne procesorske snage.

Poslednja izmena:
To me podseća na e8400/8500 vs q6600 rasprave, koji su bili aktuelni u slično vreme i u sličnom cenovnom rangu. Tada je išla priča kako je q6600 bolje ulaganje u budućnost, iako tada još ni jedna igra nije znala valjano da iskoristi više od dva jezgra, a IPC i oc potencijal su bili daleko na strani E8400/E8500. Tada sam sve savetovao one koji uzimaju konfiguraciju za gaming da idu na C2D. Na kraju se ispostavilo da sam bio u pravu, jer su bile potrebne dve godine da izađe prva značajnija igra koja će iskoristiti četiri jezgra i to je bio BC2, a ostali naslovi sa pravom podrškom su kaskali nekih godinu dana iza BC2, a tada je već stizao 2500k.

Treba naravno sačekati prave rezultate, ali kupovina nečega što je danas lošije, a što jednog dana može da bude bolje, uglavnom nije pametna kupovina, pogotovo ne u industriji koja tako brzo napreduje, jer dok dođe period da taj proizvod iskoristi svoj pun potencijal, biće proizvoda koji taj posao rade daleko bolje.

Reci to Battlefield-u 1.

i7 5960X nema gotovo nikakvu prednost u odnosu na i7 6700/7700k u BF1. Džaba mu 8/16 ;)

tdAOcOg.png

Poslednja izmena:
Naravno da ima, upali MP ponekad ;)

Nisam video ni jedan snimak u kome recimo 7700k@5ghz gubi više od 10% u odnosu na i7 [email protected] na punim BF1 serverima. Ništa približno 50-100% boljih performasni koliko bi trebalo da donese duplo više jetzgara, ali zato ima daleko više igara gde 5960X gubi 10% u odnosu na 7700k. Dovoljno je samo izvagati te dve stvari. ;)

Poslednja izmena:
Tako je i pre bilo. Igre nisu mogle da iskoriste više od jednog pa dva cora pa polako sve više. Za koju godinu će standardno da deru 16 tredova ko od šale. A na stranu što će omogućiti lakši streaming i ko zna šta sve ne smisle čim ima povoljne procesorske snage.
Ovu pricu slusam od 2013, FX8350 vs 3770 i eto 4god posle u koliko igara je brzi FX? A sta sa onim esports koje nisu optimizovane. Pristup ne lipsi magarce do zelene trave.

Oko 500$ odavno se spominje cijena za najjaci Ryzen, e sad jel to puno ili malo pokazace performanse.

Nisam video ni jedan snimak u kome recimo 7700k@5ghz gubi više od 10% u odnosu na i7 [email protected] na punim BF1 serverima.

Ako već ide priča o upotrebnoj vrednosti više jezgara u igrama, treba ih na istom taktu porediti. Na stranu što je 5960x za tog posla bacanje para...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno