Šta je novo?

Nemacka i madjarski pasos/drzavljanstvo (zivot i rad u Nemackoj sa EU pasosem)

Imas na netu brutto netto Rechner, lepo ukucas cifru i sve vidis lepo ili na mesečnom nivou ili godišnjem, sa svim odbicima, tvoje godine itd itd...

Huawei Mate 9

Ukucah platu 45000 na godisnjem nivou i bez poreza za crkvu i ispade neto 2 299 mesecno.. Nije ni tamo med i mleko.... Jeftina radna snaga...

Moram samo na kratko da se ukljucim :)

@Difermo:

Vec nekoliko puta su mi poznanici iz Srbije rekli nesto slicno, da ukoliko se zaradjuje manje od 4-5000 neto, onda ne tece med i mleko i stanje nije bas sjajno (ne kazem da si ti pomenuo tu cifru, vec samo navodim izjave koje sve cesce cujem). Misljenja sam da su nam (svima nama koji smo dosta godina ziveli u Srbiji, citali novine i portale koji kazu kako Nemackoj fale stotine hiljada inzenjera, kako oni samo cekaju na nas, istovremeno se katkad frljajuci previsokim i izmisljenim platama, a mozda tu i tamo imali neke rodjake u Nemackoj koji su se hvalili basnoslovnim zaradama, a na svaki pomen moguceg dolaska brze-bolje okretali pricu i govorili da nije vise kao sto je bilo za vreme Brandta...) ocekivanja i pretpostavke bili suvise nerealni i tokom decenija se stvorila vecim delom pogresna slika o stanju u DE.

Ja sam prvi vrlo naivno i prostodusno mislio da cu sa zavrsenim fakultetom elektrotehnike imati pocetnu platu 5000 neto i za najkasnije godinu dana resiti sve stambeno-egzistencijalne probleme. Radim trenutno za nesto manju cifru od ove koju si ti naveo, a koja isto tako pocinje dvojkom. Ne mogu da znam sta i kako se tebi nudi u Srbiji, ali znam da sam ja imao mogucnost da radim za oko 400-500 Eura. Trenutna cifra ovde nije nesto cime se treba zadovoljiti na duze staze, ali nije ni za podcenjivanje za nekoga bez radnog iskustva. Kako je u drugim krajevima Nemacke ne znam i iz iskustva mogu da govorim samo za Berlin, ali osim cigareta (koje ne trosim :)), stanarine i osiguranja automobila ja ovde jos uvek nisam naisao na stvari koje su mi potrebne, a koje ne mogu da kupim (ponekad i mnogo) povoljnije nego u Srbiji.

(Sada htedoh da napisem da je cifra koju si pomenuo sasvim dovoljna za pristojan zivot, ali cu onda mozda biti primoran da pisuci nadugacko i nasiroko objasnim sta za mene znaci pristojan zivot. Zato ovo u zagradi zaboravite :))

http://www.stepstone.de/gehaltsreport/pdf/StepStone_Gehaltsreport_2016.pdf

Radi se o proseku (znaci moguce je zaradjivati i dosta vise, ali i manje) i na stranici br. 15 se moze videti da plata koju si naveo odgovara gradjevinskom inzenjeru sa univerzitetskom diplomom i 3-5 godina radnog iskustva. I odnosi se i na Nemce, a ne samo na jeftinu radnu snagu ;)

Haha... Sa 2300 jedna osoba živi kao grof i ovde. Za jednu osobu pored stanarine, struje i neta ne treba više od 500€ mesečno za hranu, higijenu, hemiju, bioskope, izlaske + cigarete koje su skupe. Sa 2300 mozes komotno da se bahatis i kupuješ svajcarski kiseonik u konzervi.

Sent from my X1030X using Tapatalk

Tamo se 200-250€ popuši očas posla a gde je ovo ostalo što si nabrojao. Možda dvoje s takvim platama može pristojno da živi ali samac ne verujem.

Sent from my Redmi Note 3

Iz ove perspektive vidim da sam i ja bio isto tako pogrešno upućen u to koliko je zaista moguće uštedeti u Nemačkoj a da zivot i dalje bude normalan, bez ustezanja. Ja sam samac, nemam fakultet ali i moja plata je otprilike na toj cifri koja je gore navedena. Stan od 40 kvadrata plaćam 680€ bez struje. Ne spada u red povoljnijih stanova ali to je jedino što sam našao. Generalno u većim gradovima je naći stan kao da igraš litriju. Prevelika potražnja, premala ponuda. Ne mogu da uštedim neke velike pare ali baš kao sto je gore navedeno, mogu sebi skoro sve da priuštim. Ne teče med i mleko ali je daleko bolje nego u Srbiji.

Samo da dodam, bioskop za dvoje, recimo 3d projekcija otprilike 11-13 € po osobi. Kokice i kola 6-10€. :)

Poslednja izmena:
Koliki je porez za samca, tj klasa I ? Znam da zavisi od kantona (kako li oni to vec zovu), tj regije. Ja nadjoh da je 40%
Tako da sa bruto platom od 40 000 na godisnjem nivou i poreza od 40%, ispade neto plata od 2000e.. Pa po recima drugih to onda ispade crkavica u Nemackoj..
Zna li neko kakve su plate za gradjevinski inzenjere..? Ja proguglah prosek 50 000... to mu dodje neto od 2500e (ako je porez 40%)

Treba ti tečan nemački da završiš intervju za posao pre svega. Sa engleskim jezikom im građevinski inženjeri ne trebaju. Dalje, treba ti ludačka sreća da te angažuje baš firma a ne Zeitarbeit lešinari, ako te dohvate ovi drugi dobićeš šansu ali može plata da ti bude i manje od 2000 evra neto.

Sta si ti očekivao?
Svašta.....

Huawei Mate 9

Pa sigurno ne neto platu od 7000 na mesecnom nivou... Ali pristojno savrseno bi bilo 3000e a kad se nakupi staz 4000.

@nnnikola
Ali koje god forume da sam citao svi kukaju kako sa 2000 ne moze da se zivi. Doduse niko od njih se i ne vraca.. Da stan i komunalije pojedu 1500 + hrana 500. Preteruju?
Ne treba citati ni kurir ni blic ni b92.. Sto vise citas sve se vise dezinformises.. Evo sad gledah sajtove za iznajmlivanje i koliko vidim stan sa komunalijama moze do 1000e (i to veoma lep), a i manje.. Tako da od neto plate 2300e ja bih mogao i 1000 da ustedim. Skromno zivim.. Nisam pusac a i alkohol slabo pijem..

Ali nemoj pogresno da me shvatis.. SA tom platom tamo, sigurno bih ziveo bolje nego ovde..
Prosto sam ocekivao drugacije. Npr u Norveskoj bi posle poreza ostalo oko 30 000 NOK.. Za stan + komunalije i hranu 15000 i ostaje ti 15000.. Sto je oko 1688e.. 70% vise.. Zato se malo iznenadih da je neto plata u Nemackoj, za gradj. inzenjera, svega 2300eura. A kukaju da im trebaju inzenjeri.

Pa sta misliš zašto im treba toliko radnika svih zanimanja? Upravo zato sto je porez veliki i ljudi migriraju na bolje mesto. Od 2000 € mozeš da ziviš ali ne baš i da uštediš. Opet sve zavisi kolike su tvoje potrebe. Kad zarađuješ više, više i trošiš, to nemoj da zaboraviš. Stanovi koje sada gledaš preko neta ne predstavljaju bas realno stanje stvari iz dva razloga. Prvi je na oglas za taj stan se javi 50 ljudi najmanje, ako je povoljan, ti kao samac nisi bas njihova meta zato sto mladi parovi bez dece imaju udruzeno veću platu od tebe, stranac si a to i nije kod svakog stanodavca najpoželjnija stavka. Drugi razlog, najčešće traže poslednje tri platne liste, tako da ako firma ne stane iza tebe da te pokrije na tom samom pocetku, moraćeš da se nekako snađeš za prva tri meseca.

Kod stana, stanodavcu je najbitnije na koliko imaš ugovor za posao, i obavezno je navesti gde si ranije živeo u nemackoj sa svim podacima stanodavca. Te informacije se proveravaju . Nebitno da li si stranac ili samac. Kolika su ti primanja su manje bitna, to je tek neka 4 ili 5 stavka koja se navodi i to okvirno tipa od 1000-1300, 1300-1500,...
Ko zna, i od 2000 može da uštedi nesto. Ne možeš da se bahatis i da uštedis. Ne kupuje se svaki mesec tv, mobilni, auto (kao u srbiji od ničega) . Tako da može.
Zaprepastili bi se koliko ljudi ni smart mobilni nema ovde.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Dobar,kvalitetan inzinjer ne mora da ide nigde iz Srbije,zaradice sebi dovoljno i tamo.

Diplome u Nemackoj su osnova za posao (ne mozes sa gradjevinom da radis kao doktor jelte) i za minimalnu platu,ostatak zavisi samo od tebe.
Fore "ja sam dr.mr. sa diplomom,ocu extra platu" zaboravi,to ne pali ovde...

I opet,po ko zna koji put: slabo si placen,ne svidja ti se okolina,tim,atmosfera? Ides dalje,gomila poslova se nudi... ides,trazis i pre ili kasnije ces naci sebi sta ti odgovara.

Frankfurt,Berlin,Minhen,Stutgart... najskuplji gradovi sa stanovima... Diyabola placa dvosoban stan 400e u Kelnu...

Prvi posao mi je bio placen 1450e,placao sam stan 600e + troskovi od 140kvm i prehranio 4-clanu porodicu.Nije bilo med i mleko ali smo bili svi siti,obuceni i jos vozao svaki dan 100 km do posla i nazad,nisam mogao naci na brzaka stan blize... sad placam 4-osoban sa svim troskovima i grejanjem 500e u centru grada na 50 km od Frankfurta i imam sve sto imas u Frankfurtu,grad oko 80k stanovnika... nisu extra poslovi samo u velikim gradovima,toga ima svugde...

Sinov frend cist nemac,23 god,zivi sam,placa jednosoban stan sa troskovima 350e a ima platu 1400e... pitah ga sto ne menjas,nije malo? -Jeste,ali volim gde radim,ne radim puno i plata mi dovoljna...

Znaci nemcu samcu dovoljno 1400e a srbinu i 2200e malo...

Boga mi mene niko nije pitao na koliko imam ugovor iako je na neodređeno, niti im je bila prva stavka prethodni stanodavac ali im je zato bilo jako važno koliko zarađujem i Schufa izveštaj. I ne bih se složio da im nije bitno da li si samac sa jednom platom ili par sa dve. Kada si u konkurenciji sa 50 ljudi, a to u Frankfurtu nije retkost, svaka sitnica se gleda. Naći stan bez prethodne 3 platne liste je otprilike kao da te grom udari, moguće ali retko.

Naći stan bez prethodne 3 platne liste je otprilike kao da te grom udari, moguće ali retko.

U Frankfurtu i vecim gradovima,gde je veci rizik neplatisa,sto je normalno... Odes negde na selo kao startnu poziciju (i kao 90% ljudi kada dodju ovde) i niko te nista ne pita,izvoli stan/kucu,srecan je sto je izdao nekom...
Tako sam i ja prosao

Malo off. Ja ne planiram da odem. Zanima me samo kako izgleda njihovo selo ?

Vau, baš mi se sviđa. lepše selo nego grad. Koliko putuješ dnevnbo do posla ?

Pa nije da je srbinu malo 2200.. Ne znam ja sta on radi, ali ja sam pre svega mislio na neki sistem vrednovanja..

@Tefterilo
Mozda i jeste istina da nemacki gradjevinski inzenjeri beze u Svajcasku i skandinavske zemlje. Gledao sam poreze i nekako je ta sredina najgora.. Do cca 50 000 oporezuju sa 18% (negde kazu od 18000-50000 oporezuju procentualno od 18-42), a onda od nekih 50 000 pa do 250 000 42% a preko 250 000 45%. Sto je bas veliki porez za ove od 50 000 - 250 000.

Koliko sam uspeo da iscitam po blogovima, forumima, za stanovanje trazi se neki kreditni rejting (da li je podstanar dugovao prethodnom stanodavcu), pa godisnja primanja i na koliko je ugovor, pa onda depozit koji traze.. A to odakle je neko nije bas prioritet (po tome sto procitah)..

Nisam ni ocekivao da gore cvetaju ruze, da je med i mleko. Mozda su i namerno napravili tako za samce gastarbajtere.. Definitivno je bolje otici sa porodicom, pa kad se oboje zaposle tu je onda veca i usteda i lepsi zivot..

Dobar,kvalitetan inzinjer ne mora da ide nigde iz Srbije,zaradice sebi dovoljno i tamo.

Zavisi od struke i smera. Za nekim granama jednostavno nema posla i tako će biti dokle god se ne promeni politička klima. Zato se i razmišlja o odlasku u inostranstvo. Ja samo kažem bez EU pasoša ili/i tečnog nemačkog šanse za visoko obrazovanog inženjera koji nije iz IT struke su minimalne.

@a c a

Mislim da je mislio za gradj. inzenjere.. Posto je krenula prica o njihovim platama.. U Beogradu kako se ko snadje.. Plata od 400e do 1000e.. Ali realna je oko 60 000-70 000
Mada opet kako se ko snadje

Bez nemačkog nista. Jedino ako fizikalises kod nekih naših.
E sad ovo za porodice i samce je izgleda do stanodavca. Kod mene u zgradi (5 ulaza) pre dobije samac nego porodica. Niko ne želi decu koja se deru, lupaju, trče. I poslednje 4 osobe u mom ulazu su samci. U ulazi uopste nema dece ni porodica.

Sent from my D6503 using Tapatalk

@a c a

Mislim da je mislio za gradj. inzenjere.. Posto je krenula prica o njihovim platama.. U Beogradu kako se ko snadje.. Plata od 400e do 1000e.. Ali realna je oko 60 000-70 000
Mada opet kako se ko snadje

Mislio sam od tebe jer se raspituješ za plate a nisi napisao nivo nemačkog. Sve ostalo je nebitno ako prvu stvar nemaš (jezik i/ili EU pasoš). A kao građevinac znaš koliko ima posla kod nas recimo za hidraše. PIŽ i konstruktivci i imaju posla, projektovanje se svelo na rad za strane firme ili u našim jakim firmama opet za strance.

Poceo sam bas u ovom selu kada sam dosao i ovako izgleda,kao i svako u Nemackoj:

https://www.google.de/maps/place/He...f0620a60!8m2!3d50.0708193!4d9.3432782!6m1!1e1

Baš neki dan prolazim po avstrijskim selima,i niđe ne vidim groblje,crkva jeste,ima al groblja niđe,kad uporedim naša primorska sela,u slo,ili dole u vojvodini,ili tu kod venecije,u italiji,groblja su na ulasku/izlasku iz sela,u avstriju/nemačka,jedno groblje nisam vidio....u čemu je štos?

Editet by Bahamud ab 12:08:da ne bude of,kad smo kod plate,sa 2,2k emra se i te kako može uštedit,smanjit izlaske,smanjit jutarnje kafe,jedna kava duža crna,na AC kod Beča 3,58 €,u firmi sa avtomata 30/80 centi,cigarete smanjit,motat duvan,kupovat u Hoferu/Aldiju ili tim jeftinijim merkatorima,izbegavat Interšpar,izbegavat biskop,izbegavat restorane ,kafiće i ostala srxxxx

Zašta izbegavat restorane/picerije/kebabđinice.....radio sam prezračevanje??neznam prevod,po tin ustanovama,i svakakvih ****** sam se nagledao koja nebi smela biti u jednom restoranu/piceriji,da ti se želudac prevrne

Ja sam stariji,jelte,pa me ti izlasci i tolko ne vuku,kažem za mladog čoveka,oće sve i oće oma :p

Poslednja izmena:
da ne bude of,kad smo kod plate,sa 2,2k emra se i te kako može uštedit,smanjit izlaske,smanjit jutarnje kafe,jedna kava duža crna,na AC kod Beča 3,58 €,u firmi sa avtomata 30/80 centi,cigarete smanjit,motat duvan,kupovat u Hoferu/Aldiju ili tim jeftinijim merkatorima,izbegavat Interšpar,izbegavat biskop,izbegavat restorane ,kafiće i ostala srxxxx

Ja sam stariji,jelte,pa me ti izlasci i tolko ne vuku,kažem za mladog čoveka,oće sve i oće oma :p

Istina da se sa tolikom platom moze dosta ustedeti. Mislim da se cak i ne mora odreci svega sto si nabrojao.

Evo licni primer (ne mogu ovo dovoljno da naglasim - odnosi se samo na Berlin, za druge gradove ne znam):

- Alkohol ne pijem tokom radnih dana, a i kad popijem ponekad vikendom to su neke beznacajne kolicine (3 piva, 2 koktela ili slicno)

- Cigarete ne trosim sto je znacajna stavka (npr. jedan poznanik pusi iskljucivo marlboro gold za 7 eura po paklici, minimum 2 dnevno. Zato sad putuje cesto 100km do Frankfurta na Odri pa predje most i u Poljskoj kupi za 3eura). Jutarnju kafu ne znam ni kako bih stigao da popijem - jedino u stanu, pre kretanja na posao. Na poslu imamo potpuno opremljenu kuhinju gde mozemo sebi skuvati caj, kafu, ispeci picu, podgrejati rucak koji smo poneli.

- Pa i pored toga 2 puta u svakoj radnoj nedelji kolektivno narucujemo hranu. Rucak kosta 4-7 eura. Nekad indijska, nekad azijska, a povremeno i meksicka hrana. 8 puta mesecno (32-56 eura)

- Nedeljom je u Berlinu vrlo tesko naci restoran koji ne nudi tzv. Brunch. Za smesan iznos (5 - 10 eura po osobi) moze se jesti vrlo ukusno i obilno. Nemci obicno pozovu familiju i prijatelje pa po 6 sati sede tamo i krkaju :). Ukoliko neko bude imao prilike neka poseti QuePasa ili Satyam. Ja ni u svojoj kuci u Srbiji nisam jeo ukusnije i raznovrsnije. To je max 4 puta u mesecu (20-40 eura)

(Probao sam i tzv. sensory-eating u Unsicht-Baru (od ulaska do izlaska se sedi u potpunom mraku, zaposleni konobari su svi do jednog slepi) i to iskustvo kosta 90 eura po osobi, ali to se radi jednom i verovatno nikad vise.)

- Na bioskopske projekcije se moze ici i 4 puta mesecno, ali jednostavno nema toliko filmova koje bih zeleo da pogledam. Evo nakon Star Wars-a od 16.decembra, tek danas cu gledati Assassin's Creed. Ali hajde da kazemo i 4 puta mesecno po 12,5 eura za 3D projekciju (50 eura mesecno)

- da parafraziram ono sto je baha vec rekao: ne kupujem u Karstadt-ovom Perfettu iako je udaljen 200m, vec u jeftinijim marketima kao Netto, Lidl, Penny, Aldi gde su cene istog proizvoda u odnosu na Perfetto i 30% nize.

- obuca, odeca vecinom na Schlussverkauf-ima (obicno dva puta godisnje), gde patike sa 200 dobijem za 80 ili jaknu sa 150 za 35 eura. Ko ne veruje neka poseti Karstadt ove nedelje ;)

- tehnika pretezno preko Amazona ili (nakon konsultacije sa geizhals.de) u nekom drugom internet shopu

I pored svega nabrojanog ostane 1000 mesecno (ili bar 500 u mesecu u kom su pomenute rasprodaje u toku).

Rekao bih na kraju da pare nisu problem - veci problem je manjak slobodnog vremena u kom bi se taj novac trebao potrositi.

Poslednja izmena:
@nnnikola

Pa dobro slicni smo.. Ni ja ne pusim a alkohol samo u posebnim prilikama.. Kafu ne pijem. Pijem samo caj. Promace mi kolika ti je plata. Ali da pitam ovako.. Koliko tebe troskovi stanovanja sa svim komunalijama + prevoz, internet, telefon + hrana, ispadne mesecno?

Radim trenutno za nesto manju cifru od ove koju si ti naveo, a koja isto tako pocinje dvojkom.

sve sto si nabrojao 1000 mesecno (± 50)

telefon je najmanja stavka: 6,99 mesecno sve nemacke fiksne i mobilne mreze flat + 2GB

Jednom davno vozio sam štampu,dnevno i Ehinga kod Mikena,u skladištu je radio rumun,sa srpske strane,tj rodom iz okoline smedereva,uglavnom,cigić,mada korektan,on i žena,pljus 2 dece ,80-ili čak 100 quadrata ,stan,mesečno 1300 emra plaćali 2008 godine!!!on je tada imao oko 1500 emra plaće,ništa neradi samo upiše primljenu i isporučenu robu,tj štampu

4 osobe mugu komotno da stanu u dvosobni stan sa 50 quadrata,koji možeš dobit za 500/600 emra.....mislim to je današnje rasipništvo,što veća stvar da je (avto/stan/tv/kupatilo...da i kupatilo ima svoju cenu/kujnja) to veći džek si u očima prijatelja,govorim za generacije posle Tita,tj koji su se rodili ili završavali/počinjali OŠ u demokurciji

Čovek ako oće uštedit može i sa 700 emra....da nabrojim,moj stan/kuća,ako bi plaćao najam,350 emra,net 20,struja 60 (grijanje na klimu),voda 20,tv 12,mobi 15,.....=477 emra+(pljus :p)hrana,50/60 emra na sedmicu=200+477=677,ostane ti 23 emra ušteđenog,u slo je minimalna plaća,zagarantovana zakonom 650 emra,cene slo/nemačka su rtu negdje,čak u nemačkoj su neki artikli i do 25% jeftiniji....znači laže vas onaj koji kaže da sa 2k emra nemožeš uštedit,onaj koji nije naučio štedit nebi mogao ni u švicarskoj uštedit....5k emra plaća kao kamiondžija(nije proverena informacija,tek neke rekla kazala)

Menjao bahamudilo ab 16:24:

Poslednja izmena:
Vrh Dno