Šta je novo?

Nemacka i madjarski pasos/drzavljanstvo (zivot i rad u Nemackoj sa EU pasosem)

Ja sam probao da vozim "skandinavski" u Bg-u i nisam izdržao ni 10 minuta, tj. samo na auto-putu od aerodroma do grada može da se vozi koliko-toliko normalno. Ranije bi me već na aerodromu dočekao neki bahati taksista koji bi prilepljen uz branik izašao sa mnom sa parkinga. Sad su uveli volobrane, pa čovek može bar da izađe sa parkinga na aerodromu bez da, istog momenta kad sedne u kola, oseti čari beogradskog drajvinga.

Razlika je sto tamo naplacuju svaku nekulturu u vidu kazni dok ovde je to retkost, tako reci. A to sto bahato parkiraju ljudi to je zato sto zele da se parkiraju odmah 3 metra od odredista, ja lepo parkiram i ako treba 5 min hoda samo da je pravilno.
Ne zelim vise da diskutujem sa tobom jer kao sto rekoh imamo razlicit pogled na svet.
Ovde svako ko je hteo nesto da stekne stekao je, isto je kao kad odes u inostranstvo, samo moras malo vise da se potrudis. Ja ti vise necu odgovarati jer je to gubljenje vremena. Pozdrav.

Nemate razlicit vec ti imas pogresan pogled.
Dodji npr u Sentu,gde je pola automobila sa stranim tablama(AU,HU,DE,SK...) i niko ne fermla strance jer je to normalno i svi parkiraju normalno,cak i lokalci jer znaju da ce se nakon 2 minute stvoriti komunalna i naplatiti kaznu za bahatost...
Takodje vazi za Suboticu,gde su poznaniku sa domacim tablama u roku od 10 minuta paukom odneli auto... 7500 din kazna...

Nemci nisu bahati ali svesno prave prekrsaje tj moze im se a i moraju...
Npr pored moje zgrade je "hausarzt" iliti kucni doktor (jos jedna extra stvar u Ger) tj meni doktor na 10m od stana ali je ulica prilicno uska i manjka sa parkingom.
Namerno parkiraju van predvidjenog mesta i to na javnu povrsinu jer nema mesta i ne znaju ljudi gde se moze stati,dodju komunalci,sacekaju malo,ako vise da auto ne mrda - 15e kazna...
Ako stane na moje mesto (privatgrundstuck) tj privatno zemljiste koje iznajmljujem,po pozivu momentalno se nosi paukom auto,kazna od 150e...

Sto se tice sticanja,tek tu debelo gresis jer ne uzimas prosek za primer vec vanredne slucajeve kojih kao sto svi znamo ima malo...
To je onaj tipican primer Bg pogleda na Srbiju (nije prozivanje) jer je npr i moj prijatelj u varosici imao platu oko 30k pa zapalio za Bg jer nema ni porodice,ni dece ni kuce svoje pa sada tuce 1000e mesecno za isti posao... takodje je i meni slicno nudjeno vise puta ali to meni i mojoj familiji nikako nije odgovaralo niti vidim neku buducnost klincima u Srbiji...

Ne zelim vise da diskutujem sa tobom jer kao sto rekoh imamo razlicit pogled na svet.
Ja ti vise necu odgovarati jer je to gubljenje vremena. Pozdrav.
Wtf? Zar nije upravo forum mesto za tako nesto, razmenu misljenja i diskusije? Ili si ti tip osobe koji je uvek u pravu? Ako je tako oprosti ako sam te ikako ugrozio i sto sam ti oduzeo toliko tvog dragocenog vremena.

Malo off. U Jagodini je Palma zabranio pauka. Više trotoarom nema šanse da se hoda. Svima bi nam trebalo malo više kulture i tolerancije. Verovatno bi smo i imali sve to, da nas nisu uništili ratom, sankcijama i televizijom.

Poslednji rat je završen pre 17 godina, sankcije godinu dana posle. Televizor se može i ugasiti. Biti primitivan, i trošiti vreme na mediokritete sa tv i novina koje se svakodnevno serviraju je stvar slobodnog izbora. Čovek treba slobodno vreme i energiju da usmeri na nešto pametno, kreativno, korisno...

Rat je oružani sukob. Ima razlike između problema kao što su granate koje ti zvižde iznad glave i nemogućnosti kupovine najnovijeg ajfona, ili redbul-votka kruzera u nekom beogradskom klubu koji sekiraju današnju omladinu.

Ljudi, jednostavno dodjite na sever Vojvodine, parkiranje nema zamerke. mi smo Evropa u malom :) salu na stranu, tako je u Subotici, domace ili strane tablice, nema nepropisnog parkiranja. Eventualno parkiranje do 15min koje je besplatno gde god da se parkiras. Ali nema tih bahatosti.

M dođite vi kod mene u Eu Zimbabve,pa da vidite kako se parkira....takmiče se ljudi ko će više placa zauzeti :p

i još da nadodam,neko spomenuo parkira po propisu,nije samo to ,ja namerno parkiram malo dalje od ulaznih vratiju trgovine/sexshopa/freshopa....lepo na samom,nemaš straha da će te neko ogrebat ili izudarat ti avto sa vratima

Poslednja izmena:
Malo off. U Jagodini je Palma zabranio pauka. Više trotoarom nema šanse da se hoda. Svima bi nam trebalo malo više kulture i tolerancije. Verovatno bi smo i imali sve to, da nas nisu uništili ratom, sankcijama i televizijom.

Kako zabranio... ne razumem ovo... u cemu je poenta?

@DukeLander e moj druže. Pauk je bio samo jedan dan, i onda je veliki otac rekao "da Jagodinci nemaju para da plaćaju pauka, i da nama to ne treba". Da ne govorim o masovnom stvaranju socijale, njemu kao "velikom spasiocu", biračima kao što je @Danilo Pantelić rekao, mafiji koja se prožima kroz sve spore Jagodine kao grada.

Gde ste rođaci :D

Posto me vise ljudi pitalo isto pitanje i vecini nije jasno,cesto se javi i "srpski" sindrom,pa da malo rasvetlimo oko auto osiguranja,citiram jednu prepisku:

DukeLander je napisao(la):
unknown person je napisao(la):
DukeLander je napisao(la):
I moj je isti auto,ali to je nebitno jer je tvoj na srpske table,treba ovde da kupis auto pa ce ti osiguravajuca kuca sve reci sta i kako jer nije za svakoga isto

A sto nije isto?

Sigurno imaju neke cene osiguranja od do.
Ja sam te pitao kolko ti placas, nisam te pitao za broj cipela ili koliko zaradjujes.
Jednostavno me zanima okvirno koliko kosta osiguranje za takav tip auta.

Obrati paznju na recnik.

Dobro proocitaj celu temu ponovo,videces da sam napisao da je nemacka druga galaksija.Zaboravi SVE sta je i kako ide u Srbiji.

Da ne bude da *****m,auto osiguranje se INDIVIDUALNO racuna,niko ne placa isto i nema od-do za tip auta.
Evo ti link gde se moze okvirno izracunati koliko je osiguranje gde se uzima u obzir gomila parametara koji ti odredjuju cenu,probaj da sastavis jedno pa ce ti biti jasno:

https://www.check24.de/einsurance/p...=8D3F844D971AA538098E108BF95E8C57.ajp13-03-54

Pozdrav forumasi.

Uclni se i ja na forumu jer me je prvuklo ono so je DukeLander napisao i otorio ovu temu.Ono sto mene zanima je spajanje porodice u Nemackoj. Supruga mi ima EU drzavljanstvo madjarsko ja nemam,otisli bismo zajedno za nemacku negde u regiji Baden-Württemberg.Da li postoji mogucnost da odemo zajedno i da odradimo na licu mesta spajanje porodice bez cekanja 3 plate(liste) jer bih ja morao da se vratim onda. Za mene verovatno vaze druga pravila za spajanja porodoce,ovde sam zvao ambasadu u BG i oni traze da imam polozen A1 nemacki,da sve podnosim iz Srbije za spajanje porodice,sve ono sto vazi za no EU drzavljanina. Prijatelj je licno odradio sveu u Nemackoj bez ikakvih problema. Svaka pomoc je dobro dosla,hvala u napred.

Okolina Heidenheim-a?

Tuttlingen-Trossingen-Freiburg im Breisgau-Stuttgart. Voleli bismo ovde da pronadjemo po mogucnosti posao i da se preselimo. Mada nemamo nista ni protiv Heidenheima. Niko nije nista u temi napisao o spajanju porodice a to je vazan deo kada se neko odluci za odlazak.

Heidenheim i okolinu zaobidji,pola Vojvodine je tamo,cujem teze se nalazi posao + vise prevara/izrabljivanja ima... sto severnije to bolje...

A o spajanju porodice je posebna tema,preopsirna jer svako ima drugacije iskustvo... neko lako resio,neko nikad itd...
Ako je prijatelj sve resio u Ger,sto ne pratite njegov primer?

sto dalje od nasih to bolje,tako izbeci kasnije kajanje i ruzno iskustvo.PA naravno da cu ici njegovim putem i primerom,tj. nadacu se da tako moze. Skupljamo sto vise informacija i licnih iskustava kako bismo imali konacnu sliku. Zato sam i nasao ovo sto si napisao,kopi past u knjizicu :)) Hvala ti na informacijama,ali sto severnije to tuznije,manje plate itd.

ali sto severnije to tuznije,manje plate itd.

Ne znam odakle ti taj info,ali gresis... minimalna satnica od nove godine je 8,84 eura bruto,neto zavisi od tvoje poreske klase i ako imas dece...
U kontaktu sam sa ljudima iz svih delova Nemacke i najnize sto sam cuo je spremacica koja ima 10e bruto...

Živeti i raditi sa porodicom za 10e sat, je bukvalno preživljavanje, znas i sam druže. A to što je minimalac 8,84e, to plaćaju Zeitarbeitsfirma, znas i to :)
Ne treba da se nosi tim mišljenjem, wouu 10e sat... To je premalo za život u de.

Huawei Mate 9

Slažem se ~1800e bruto je ništa. A šta je onda tek plata od 22000din(180e) u Srbiji ? :)
Imate li info kolike su plate u IT(sistem inženjeri i konsultanti) u Deutsche Telekomu ? Kapiram oko 3-4000 neto početna(klasa 1 - neoženjen) ?

Poslednja izmena:
Nisam ni rekao da je to super vec poredjenja radi,kao neki teski minimum.
Spremacica sa 10e bruto ni ne radi vollzeit tj puno radno vreme vec ili teil (skraceno) ili minijob (neoporezovano do 450e).

Zeit firme su danas nazalost neizbezne ako hoces da udjes u vecu,jacu firmu...

Ali nije Nemacka wow zbog samih plata vec mogucnosti i opcija...
Ko je malo snalazljiv,nece ostati na shit poslu godinama...

Ali cinjenica je da u startu moras malo da trpis,dok ne pohvatas konce i jezik,jedino ako nisi neki expert pa dobijes sve na tacni...

Za Stopketa,sad mi stigla ponuda:

Aktuelle IT Positionen:

Anwendungsentwicklung
Datenschutz & Datensicherheit Externer Datenschutzbeauftragter
Developer / Systemarchitekt (m/w)
Systemadministrator/in

40.000 - 60.000 EUR

Nisam ni rekao da je to super vec poredjenja radi,kao neki teski minimum.
Spremacica sa 10e bruto ni ne radi vollzeit tj puno radno vreme vec ili teil (skraceno) ili minijob (neoporezovano do 450e).

Zeit firme su danas nazalost neizbezne ako hoces da udjes u vecu,jacu firmu...

Ali nije Nemacka wow zbog samih plata vec mogucnosti i opcija...
Ko je malo snalazljiv,nece ostati na shit poslu godinama...

Ali cinjenica je da u startu moras malo da trpis,dok ne pohvatas konce i jezik,jedino ako nisi neki expert pa dobijes sve na tacni...
Bas tako, potpuno se slažem.

Huawei P9 Plus

Koliki je porez za samca, tj klasa I ? Znam da zavisi od kantona (kako li oni to vec zovu), tj regije. Ja nadjoh da je 40%
Tako da sa bruto platom od 40 000 na godisnjem nivou i poreza od 40%, ispade neto plata od 2000e.. Pa po recima drugih to onda ispade crkavica u Nemackoj..
Zna li neko kakve su plate za gradjevinski inzenjere..? Ja proguglah prosek 50 000... to mu dodje neto od 2500e (ako je porez 40%)

Vrh Dno