Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Da li je jos neko imao problema sa VDSL konekcijom prethodna dva dana u vecernjim satima/posle ponoci? Protok bi stao na svakih pola sata/sat.

Nisam primetio

Radi super, bez prekida

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moze mala pomoc, kako da utvrdim da li sam iza cg nata? Hvala

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

Odeš na 192.168.1.1 (=konfiguraciona stranica rutera) i loguješ se. I onda negde imaš status sa parametrima konekcije i/ili listu WAN konekcija (internet, iptv, voice, TR069) gde možeš da vidiš koja je IP adresa dodeljena internet konekciji, ako je IP koji počinjem sa 100 onda si iza CG-NAT.

Napiši prvo koji ruter imaš. Na ZTE. Modelima se to što ti treba nalazi na Internet>Status>DSL Connection Status (klikneš na link sa tim imenom da "raširi listu) i gledaš šta stoji za IP polje za internet konekciju (koja se kod mene zove 'HSI", kod drugih tipa "High_Speed_Internet_VD" ; obično je prva u toj tabeli).

Za Huawei ne znam napamet nisam imao Huawei sa ovim novijim interfejsom.

Hvala puno na odgovoru, za ortaka mi treba

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

Na Huawei je: Status > WAN. Nalazi se u delu IPv4 Information.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Odeš na 192.168.1.1 (=konfiguraciona stranica rutera) i loguješ se. I onda negde imaš status sa parametrima konekcije i/ili listu WAN konekcija (internet, iptv, voice, TR069) gde možeš da vidiš koja je IP adresa dodeljena internet konekciji, ako je IP koji počinjem sa 100 onda si iza CG-NAT.

Napiši prvo koji ruter imaš. Na ZTE. Modelima se to što ti treba nalazi na Internet>Status>DSL Connection Status (klikneš na link sa tim imenom da "raširi listu) i gledaš šta stoji za IP polje za internet konekciju (koja se kod mene zove 'HSI", kod drugih tipa "High_Speed_Internet_VD" ; obično je prva u toj tabeli).

Za Huawei ne znam napamet nisam imao Huawei sa ovim novijim interfejsom.
Ili jednostavnije ode na http://whatismyipaddress.com i odmah sazna koja mu je ip adresa.

Sent from my Ericsson 628 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Tu će da sazna javnu IP adresu, a ne onu dodeljenu WAN konekciji. Odnosno, ako su ove dve adrese iste, onda nije iza CG NATa. U svakom slučaju, mora da se pogleda šta piše u ruteru.

Pa za javnu i pricam. Ako ima javnu znaci nije iza cg nata.

Ali kako da proveri da li je ta javna adresa njegovog rutera ili je to adresa Telekomovog rutera, zajedničkog za sve CG NATovane korisnike. Sve što je spojeno na internet svakako ima neku adresu vidjivu spolja.

Pa za javnu i pricam. Ako ima javnu znaci nije iza cg nata.

Netacno ! Cg natovani korisnici izlaze na net sa jednom javnom ip adresom. Sa sajtom tipa whats my ip vidiš javnu adresu, koja je ista kao npr kod komšije Pere koji je u natu sa tobom. Jedini način provere je da pogleda konfiguraciju modema.

Imam jedno pitanje, kad trazite podatke iz rutera telekomu koje su oni do skoro davali, jel to ovde pod sekcijom PPP?
ppp.JPG

Jel uzeo neko na kraju statičku ip adresu kako bi došao do pppoe naloga? Koliko traje ta procedura?

Neko je ovde napisao da su različiti nalozi za statičku i dinamičku adresu. Ne vredi da uzmeš statičku, saznaš pppoe parametre, pa je otkažeš.

Kao definitivno "znamo" samo prvi deo, da se uzimanjem statičke dobija novi set PPPoE (a izgleda da i Telekom praćenje kome je uvaljen CG-NAT vezuje za PPPoE username; pošto ja na istom ruteru sa 2 seta na 1 je stalno NAT a na drugom za sad nikad, kuc kuc u drvo.. tako da nije vezano za MAC rutera, za port i sl) ... jedino nema zvanične potvrde drugog dela tvrdnje, da kad otkažeš statičku taj PPPoE set leti "u kantu". S obzirom da još uvek nisu deaktivirali set sa rutera koji sam im vratio pre 13 meseci :D :D moguće da ne "ubiju" ni par za statičku, već da samo 'skinu' "ovo dobija statičku IP" flag.

Dok neko ne proba ili se javi instajder/stručnjak nećemo znati.

Drugar ima aktivan PPPoE od modema Huawei Aolynk DR814Q koji je razdužen još pre 6 godina pošto je dobio nov uređaj, 2006 kada je dobio ADSL u ugovoru je dobio i PPPoE.

Jel razlika samo u brzini, i za adsl piše da ima 50/2, ili je to vdsl?

Sent from my x600

Sa ADSL na VDSL? Nimalo. Moras u poslovnicu da bi dobio VDSL modem, odmah se registruje.
Prelazak na VDSL signal nije trenutni, zavisi od radnika u centrali - ali ne gubis signal za net uopste, samo nemas odmah brzhi net.

Nisam cuo za takav slucaj

Mislis nemaju dual vdsl rutere ili nisi cuo da ih je neko dobio/zamenio?

Mislim da nemaju te rutere.

Ok, hvala.
Steta, a mogao bih ja da nakacim neki svoj iza njihovog sa 5Ghz?

Sa ADSL na VDSL? Nimalo. Moras u poslovnicu da bi dobio VDSL modem, odmah se registruje.
Prelazak na VDSL signal nije trenutni, zavisi od radnika u centrali - ali ne gubis signal za net uopste, samo nemas odmah brzhi net.

cool, znaci novi ruter imas podrsku i za ADSL, al jel im se nosi uopste stari ruter (prastari ima 6 god. bar) ili ne?

Vrh Dno