Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

@veljadj: Vidi se na screenshot-u da ruter procenjuje max bzinu na 66 Mbps, znači gotovo sigurno ima dovoljno i za 50 Mbps net i 2 (SD kanali) IPTV risivera. I korisnik je dobio odgovor da "nema tehničkih mogućnosti"...
Ne moze, jer je previse knap za 66Mbps, pucala bi veza.
Smesno je sto bi mu negde dali, ali na 50 ukupno, pa bi IPTV zauzimao svoj deo, i tada bi net bio manje od 50, ali bi imao duplo brzi net efektivno :( A mi se obicno zalimo kada je ovako, jer hocemo PUNIH 50 :)

Nismo ni svi isti, mene da odbiju na jednom mestu ja bih isao na jos 10 razlicitih, neko ce ti sigurno izaci u susret.

Knap bi bilo samo u slučaju da koristi 2 HD risivera tj gleda istovremeno 2 HD kanala. U slučaju da koristi samo 1 STB i ne plaća HD paket (što opisuje praktično sve moje poznanike koji imaju Box sa IPTV :D) dovoljno bi bilo i 54 Mbps. A i sigurno se niko ne bi bunio da mu konfigurišu port na "samo" 54 Mbps ako više od toga ne može, pa sve i da gleda 2 HD kanala istovremeno.

Najlakše je otkačiti korisnika koji hoće nešto više & brže, a nemaju skrupula da daju Box & IPTV ljudima kojima se parica raspada koliko je loša.

Plus, ko kaže da ruter možda ne procenjuje manje nego što bi realno radilo na toj parici? Ili da ne daj bože odu i prekontrolišu spojeve na banderama/tavanima/razvodnim kutijama.

A za žaljenje, pa i treba da se žalimo: ako nisu blagovremeno objasnili situaciju korisniku šta će kako i zašto da bude ovako ili onako. I nije isto kad te "farbaju" da ne mogu da ti puste da imaš za sve istovremeno (npr 50 Mbps net + 2 ili 3 STB) a tebi ruter procenjuje da može 80 Mbps. A u stvari ostala nepromenjena konfiguracija porta kad si naknadno uzeo dodatni STB, po principu "ako prođe prođe" / "dok ne primeti".

Da su normalni gde ima uslova namestili bi da POSLE OVERHEAD-a ostaje ta deklarisana brzina (znači da konkurišu port na tih 5-9% veću brzinu.

Poslednja izmena:
Knap bi bilo samo u slučaju da koristi 2 HD risivera tj gleda istovremeno 2 HD kanala. U slučaju da koristi samo 1 STB i ne plaća HD paket (što opisuje praktično sve moje poznanike koji imaju Box sa IPTV :D) dovoljno bi bilo i 54 Mbps.
Problem je u sledecem:
A i sigurno se niko ne bi bunio da mu konfigurišu port na "samo" 54 Mbps ako više od toga ne može, pa sve i da gleda 2 HD kanala istovremeno.
Nazalost, zalili su se ljudi, cak su i ovde na forumu se zalili.

I zato mi koji bi prihvatili tako nesto - ne mozemo dobiti. Meni su inace tako konfigurisali port :) 50/2, a mogli su 54/2, pa da stvarno bude pri downloadu 6MBps

Plus, ko kaže da ruter možda ne procenjuje manje nego što bi realno radilo na toj parici? Ili da ne daj bože odu i prekontrolišu spojeve na banderama/tavanima/razvodnim kutijama.
Mogu oni i da "srede" paricu, tj. nekako je "pojacaju". Ne znam kako, ne znam zasto to rade - i zasto uvek ne rade. Ali video sam na ponekoj parici slucaj - prebacena na veci VDSL, i ima bolji max. rate.

Skinu brusilicom malo rđu na onim kontaktima iz onih kutija po banderama i/ili na drugom kraju u centrali spoj i poprave paricu :D :D

Žalili se kao i za upload booster :p

Baš me zanima da li bi @Septimus-u sad dali da uzme Box tj IPTV. Pošto je downstream SNR već blizu minimuma minimuma tako da teško da bii tih 4 Mbps dodatno mogli da mu puste :D Pošto kažeš da su tako savesni i rigorozni da ne daju ako će morati da IPTV "otima" protok od net-a.

Nov sam sa opentv pa ako moze neko da mi objasni par stvari:
- Da li moze da se napravi sopstvena lista kanala???
Odnosno kako da filtriram ili obrisem kanale koji se placaju da ih ne gledam uopste u listi kanala?
Posto nisam nasao, krenuo sam da ih zakljucavam- da vidim lokot pored kanala koji se placa, ali sam ubrzo dobio poruku, da sam dostigao makisamalan broj zakljucanih kanala :/

-Kako da u mozaiku promenim kanale?

-72h Mislio sam da je besplatno u boxu u osnovnom kanalu, a na nekim kanalima mi je trazio 100din, a na nekim 50din? Pa sam klikno na 50 din i sad radi na ovim gde su mi trazili 100din?

Bio sam do poslovnice pre ~2 nedelje da proverim da li imam uslova za VDSL 50Mb, posto mi je istekao ugovor za 10Mb ADSL. Rekli su mi da sam udaljen ~520m od centrale i da ce poslati zahtev da se parica testira, po princu ako prodje prodje i da ce mi javiti da li imam uslova. E sad, posto je proslo skoro dve nedelje da li da idem do poslovnice opet da ih smaram, ili je ovo relativno ok period cekanja za rezultate?

Smaraj na 0800-100-100 bolje prvo, ne gubis vreme da cekas u poslovnici.

Шта има да јављаш, стандардна појава је да без кабла иде као што си писао а кабл ће да буде у фул брзини. Ја сам развукао кабл до друге собе за лаптоп, унапред избушен зид, да не размишљам о томе какав ће када да буде, сада је увек у фулу. Кабл конза. ;)
Na kablu tuce 48.2Mbps u milimetar.

Pazi, nije sigurno dok se ne proveri. Dugo nisam koristio telekom paricu, secam se dok sam imao fiksni da me smarao konstantan sum. Ispostavilo se sada da je parica OK.

Zooro je najavio da ce ga mozda imati, pitaj njega na PM.
Ili sa Amazona.

Zooro je clan koji ima cesto takve egzoticne rutere.

A za porucivanje sa Amazona.. sta bi objasnio osim da je sigurnk skuplje :)

Mozda Netiks moze da ga poruci? :D Netiks je ovlasceni uvoznik i serviser TP-Link proizvoda u Srbiji. U tom slucaju imas garanciju.

Prijavih se danas za 50/2
Navodno nema VDSL portova za Mirijevo. Poklonih Beotelu 2 meseca 20/1, a onda me covek u poslovnici ovako istusira. Nesto je onda covek tamo proveravao, pa mi nadje jedan port. Kaze: "Sutra oprema, kad kolege potvrde tehnicke mogucnosti". U ulazu do mene je IS tako da je 99% tehnicki moguce, e sad ostaje da se vidi da li je port dostupan...
Da li je moguce da nema VDSL portova? Kad mi je rekao za problem, meni samo usi klapnuse. Ne mogu da verujem da Telekom jos kuburi sa nabavkom opreme...

@bmi, ako je gusto naseljen deo, nije nemoguce (ne bi me cudilo da u zgradama na NBG recimo moze biti takvih problema). Rafiki verovatno zna bolje da li je to do nabavke opreme, ili problem sa prostorom :)

@vendigo, pa salji mu na PM, tesko da prati covek ovu temu :)

A ne znam. Nije Mirijevo NBG ni po velicini, ni po visini. Uglavnom sam se bas nesto skenjao bio kad mi rece...

Prijavih se danas za 50/2
Navodno nema VDSL portova za Mirijevo. Poklonih Beotelu 2 meseca 20/1, a onda me covek u poslovnici ovako istusira. Nesto je onda covek tamo proveravao, pa mi nadje jedan port. Kaze: "Sutra oprema, kad kolege potvrde tehnicke mogucnosti". U ulazu do mene je IS tako da je 99% tehnicki moguce, e sad ostaje da se vidi da li je port dostupan...
Da li je moguce da nema VDSL portova? Kad mi je rekao za problem, meni samo usi klapnuse. Ne mogu da verujem da Telekom jos kuburi sa nabavkom opreme...
Tesko da nema portova ako je IS u pitanju, pa zasto bi stavljali IPAN-ove ako nisu vec unapred proracunali i planirali za koliki broj korisnika ga postavljaju!!Malo je hteo da da na vaznosti soju funkciju i rad u korisnickom servisu! :)

Večeras los protok na VDSL 50/2 dodje mi da kabliram gajbu.
10-15Mbps u vr' glave.

Poslednja izmena:
LAN?

Torrenti ili sajtovi? Ako su sajtovi, prebaci barem jedan DNS na Google-ove. Bez toga ume VDSL da zeza.

WiFi ti nikada nije reper :( Moze da se zagusi etar samo uvece kada svi napnu, pa redje primetis.

Za razliku od moje zgrade, gde izgleda svi ostave torrent masine aktivne 24/7 pa je uvek slab signal;)

Znam da nije reper. Komentarisem kako mi dodje da iskabliram gajbu umesto wifi.
Ovo je degradacija od 60℅ i jace.

Meni je jos gluplje, ruter je 20cm od laptopa - a vezujem kablom jer ne moze iznad 20Mbps. A isti ruter na drugom mestu bez problema radi 50/2 skoro full wifi!

Nazad
Vrh Dno