Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Ja mislim da ni sad sa ovim zadnjim azuriranjem mape pokrivenosti od pre dan,dva nisu ucrtana sva mesta gde jos imaju 4g u upotrebi,mislim da Pirot nije upisan,a rekose da je pustek 4g,verovatno ima jos nekih gradova sto je super,znaci da nisu stali ;)

За Пирот нису ни могли да упишу, јер је тек јуче пуштен тамо, како рече poglavicas. Али верујем да јесте у Смедереву, Пожаревцу и вероватно Сомбору, а нису уцртали...
(С тим што Пирот можда није једини јуче покривен.) Али уписано је бар 80%, добро је како је до сад било ;)

Пробао сам Open signal и њихову мапу, и било би одређене користи од исте, али кад би раздвојили сигнале оператера; јер бар за Србију нису, не зна се чији је 4Г сигнал неко хватао.

Одговорили ми из Ратела на примедбу да су престали да уписују све нове дозволе за БС/4Г, тј. „тј да овог лета нису уписали приличан број...". Каже „уписивали су све", али да напишем конкретне БС за које мислим да нису. И напишем им 10-15 БС или места, за које сам (скоро) сасвим сигуран да нису; па да ли ће се опет огласити...

Poslednja izmena:
Telenor jos uvek nije pustio 4G u Skojevskom naselju. Takodje, 4G nije pusten ni na baznoj stanici na RTS-u u Kosutnjaku.

Vip jeste napokon, ali kao da nije, meni kad se zakaci na 4G, signal opadne na bukvalni minimum. Nikako da rese taj problem sa jacinom signala u skojevskom, plus sto treba uzeti u obzir da sam ja blize kosutnjaku

Možda zavisi od snage predajnika...?

Могуће... Као што писах, на неколико места где сам поредио сигнале са 800 и 1800, никако нисам налазио битну разлику! (А ово из Пирота то само потврђује, под условом да су ту Теленорова и Мтс-ова БС у сличном положају...)
Као да Мтс-ове 1800 имају већу снагу...
У Краљеву и Крушевцу по 3 Мтс-ове, а по 6-8 Випових (1800 све или већина) и Теленорових (све на 800), а разлика по граду, и околини чак - мала.
У Ваљеву још „горе". Једна Мтс-ова на 1800, покрива више од пола (бар са неким слабијим сигналом) онога што покривају 7 Випових на 1800 и једна на 800.

Poslednja izmena:
Mts teško da može imati ikakvih posledica čak i da njihove BS imaju veću snagu od propisane za gradska područja.

Moram da uzmem 4G sim kod telenora sutra pa da probam s LTE discovery aplikacijom na rutovanom telefonu (imam LG G2 sa CM 13 tako da to nije problem) da vidim tacno kakve su i gde se nalaze bazne stanice.

Moraces postpaid SIM kod TNora.

Drug je na Telenoru postpaid, uzeo drugu karticu novu za 4G i ne pojavljueje mu se 4G na telefonu ( imamo isti telefon, kod mene 4G radi odlicno), u jednoj poslovnici mu kazu da se 4G placa..u drugoj mu kazu ne placa se uopste :wall:

Uzmes prosto na metar dana neki od Surf+ paketa za 550 din ima 5GB, i ako ne zeli vise nakon 30 dana, ode lepo i raskine ugovor, jer nema UO, ili nastavi da koristi bez UO. Naravno moze i da odmah potpise ugovor sa UO.
Najbolje i najjeftinije a 4G vrhunski stabilan.
Ako bi to uzeo samo za data ako si u BG opusteno stavis only lte jer je ceo BG pokriven, bar ove opstine blize centru.
Ne znam brda , Cerak, Lazarevac.... Verovatno nije, ali ako si NBG, Zemun, Zvezdara, centar, to je sve pokriveno 4G signalom.

Edit:
Sad vidim da sam sve sjedinio u jedan odgovor, ako se ne varam poglavica je iz Pirota i za njega je bilo namenjeno oko Surf+ paketa i kartice.
A za Dejana, ne placa se posebno 4G bar ne na net paketima, a verujem i na voice da je ista politika.
Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Drug je na Telenoru postpaid, uzeo drugu karticu novu za 4G i ne pojavljueje mu se 4G na telefonu ( imamo isti telefon, kod mene 4G radi odlicno), u jednoj poslovnici mu kazu da se 4G placa..u drugoj mu kazu ne placa se uopste :wall:

Ma lupetaju gluposti,jedino MTS naplacuje 3g(a samim tim i 4g) koriscenje :D
Nek okrene korisnicki i nek provere jel ukljucen u sistemu 4g za njegov mob.
Tako je i mene zezalo dok nisam pozvao i proverili mi,rekli da nisu ukljucili ovi slepci u poslovnici i posle 3 min mi proradio.
Lik iz podske posle pola sata mene okrenuo sa 9000 samo da proveri jel sve ok (dobra im ovo fora) ;)

Pa uzecu sutra u Tlnr taj net paket od 5GB za 550din samo SIM bez ugovorne obaveze i trazicu 4G LTE da bude aktivan na tom broju.

Pa cemo videti. Šteta što nema nikakve prepaid varijante za 4G... Uzeo sam onaj region prepaid što nude sa 6x1GB (svakog meseca dodaju po 1024MB, ali mora dopuna svakog meseca - koju i onako potrošim na parking :D ) pa to koristim za backup - pisao sam za neke lokacije ovde u okolini gde mts ima neke "traume" itd... A i Telenor sa 3G 900MHz dobro dođe često.

Za sad ono što sam siguran je da mts ima jednu BS sa tri sektor antene za LTE ovde u Pirotu pa je južni deo grada loše pokriven, ali dobio sam informacije da će PI09 BS da dobije LTE a ona će pokriti i drugi deo grada jer je baš daleko od PI01 koja u ovom trenutku ima LTE.

Baš me zanima kolko telenor ima baznih stanica (kolko ću različitih CID-ova da vidim na LTE-u)....

Placa se, ali samo ako kupis telefon kod njih.

Sent from my Nexus 5X

Ma lupetaju gluposti,jedino MTS naplacuje 3g(a samim tim i 4g) koriscenje :D
Nek okrene korisnicki i nek provere jel ukljucen u sistemu 4g za njegov mob.
Tako je i mene zezalo dok nisam pozvao i proverili mi,rekli da nisu ukljucili ovi slepci u poslovnici i posle 3 min mi proradio.
Lik iz podske posle pola sata mene okrenuo sa 9000 samo da proveri jel sve ok (dobra im ovo fora) ;)

Hvala, tako su mu i rekli u drugoj poslovnici da nazove call centar..
Svako danas radi po tim Telenorovim poslovnicama :wall:

3G I 4G usluge se ne placaju u telekomu.Na odredjenim tarifam se uz kupovinu telefona placa se mesecno jos 3g pretplata.Nadamo se da ce i to skoro ukinuti.Za razliku od SKUPOG telenora koji svojim korisnicima ogranicava 4g brzine,to telekom ne radi.A sto je telenor jedini operatrer na teritoriji Srbije koji svojim korisnicima nije ponudio tarifu sa paralernim minutima u nekoj tarirfi da ne pricamo. ;)

Odkad Mts ima paralelne minute, to prvi put cujem.
Koja je to tarifa?

Sad sam pogledao gde pise za KT da se minuti trose paralelno? Nigde ne pise, a ta bree tarifa ni ne postoji na sajtu, ima nesto slicno to je Bel stara tarifa koju ne mozes uzeti mozes da je imas samo ako si je davno imao a nisi se UO obavezao za neku novu tarifu.
Pa onda jedan citat a boldovano je bitno.
"Ova tarifa omogućava definisanje tri Friends & Family broja iz mts mreže koje, ]nakon potrošenih besplatnih minuta u okviru tarife, 
Sta je tu paralelno?
Jedini za koje ja znam da imaju paralelne minute je Vip a i koristi ih.

Sto volim kada mrzac pojuri jer je CUO nesto a 90% je pogresio:)

A sta sam pogresio,jedni i dalje pisu da se to placa,drugi ne (naravno racunam sa telefonom preko operatera),tako da je istina negde tamo?
Mada i da su to ukinuli krajcuju oni to cesto na racunima onako sto na "finjaka uzmu" ;)

Potvrđujem da se na Kontroli troškova paralelno koriste minuti u mts mreži a kredit za poziv i poruke ka ostalim oparaterima.

A sta sam pogresio,jedni i dalje pisu da se to placa,drugi ne (naravno racunam sa telefonom preko operatera),tako da je istina negde tamo?
Mada i da su to ukinuli krajcuju oni to cesto na racunima onako sto na "finjaka uzmu" ;)
Nikome ne ubacuju to ni na finjaka ni normalno da bi se koristio 4G.
Nikome ne ubacuju za postpaid ni na finjaka ni normalno.
Nekome kazu da je u obavezi to da placa, ali nije u gornje dve kategorije.
A to sto si ti cuo, pa sada prenosis 10. koleno gluvih telefona neka ostane tebi na dusi sto gresis ;)

Isto je i Septimus debelo pogresio kada je tvrdio kako je VIP maja 2015. pricao kako ko odluci da raskine ugovor (zbog onog 8% poskupljenja) nece moci da napravi novi ugovor - 90% netacno. Oko 4 letvice netacno u stvari. (ima neceg sitnog u tome, ali nije ni 10% od ovoga sto je tvrdio)
I jos se nije izvinio! Ne znam ni da li je shvatio u stvari :)

Nikome ne ubacuju to ni na finjaka ni normalno da bi se koristio 4G.
Nikome ne ubacuju za postpaid ni na finjaka ni normalno.
Nekome kazu da je u obavezi to da placa, ali nije u gornje dve kategorije.
A to sto si ti cuo, pa sada prenosis 10. koleno gluvih telefona neka ostane tebi na dusi sto gresis ;)

Isto je i Septimus debelo pogresio kada je tvrdio kako je VIP maja 2015. pricao kako ko odluci da raskine ugovor (zbog onog 8% poskupljenja) nece moci da napravi novi ugovor - 90% netacno. Oko 4 letvice netacno u stvari. (ima neceg sitnog u tome, ali nije ni 10% od ovoga sto je tvrdio)
I jos se nije izvinio! Ne znam ni da li je shvatio u stvari :)

A da bi koristio 3g,jel i tad to ne placa? Neko sad ovde prica neistinu,ti govoris da se ne placa,a @telep i @boban01 govore da se placa (ponavljam vecina kupuje tel kod operatera pa racunaj sa tim)? ;)
A sto mora da ti se izvini? Nisi ni ti meni sto sam ja tebi dokazao da MTS krade samo tako? ;) Cim me opet pokrade opet ti kacim,brzo ce se to desiti,ne brini ;) Poznavajuci ih do kraja godine 90% ce me jos jednom pokrasti tj.pokusati ;)

P.S. Nego da se vratimo temi ;)

Poslednja izmena:
Plaćaš ako uzmeš telefon kod njih, ako ne uzmeš ne plaćaš.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

A da bi koristio 3g,jel i tad to ne placa?
Imam >25 brojeva (5 na mene, >20 na firmu). Nijedan nikada nije placao 3G, a svi imaju 3G (i sada svi postpaid brojevi imaju 4G, bez vestackog ogranicenja brzine)

Neko sad ovde prica neistinu,ti govoris da se ne placa,a @telep i @boban01 govore da se placa (ponavljam vecina kupuje tel kod operatera pa racunaj sa tim)? ;)
Nemam ja sta da racunam - ti tvrdis da se placa za 3G, jer si tako cuo. A nema veze sa time.
Ne uzima vecina telefon kod operatera, u stvari imas i brojke u nekim izvestajima Telekoma da je ta cifra toliko mala (iznos u dinarima) da je prosto zalosno.

Ajde, molim te, ako nesto tvrdis, pokazi. (ne, nemam ja sta da pokazem ovde, jer si ti tvrdio nesto - ti pokazi prvi, tako to ide u normalnom svetu)
Posto si i sam shvatio da nisi u pravu za "placanje 3G-a", sada bez izvinjenja vrtis pricu :)

A sto mora da ti se izvini? Nisi ni ti meni sto sam ja tebi dokazao da MTS krade samo tako? ;)
Sto bi se ja za to izvinio? Prvo, trebas pokazati da je to kradja, a ne greska u sistemu :) Inace, klevetis :D
Drugo, ja ne radim u MTSu, niti sam tvrdio da nema sanse da je greska :)

Septimus treba da se izvini VIPu :)

Poslednja izmena:
Imam >25 brojeva (5 na mene, >20 na firmu). Nijedan nikada nije placao 3G, a svi imaju 3G (i sada svi postpaid brojevi imaju 4G, bez vestackog ogranicenja brzine)

Nemam ja sta da racunam - ti tvrdis da se placa za 3G, jer si tako cuo. A nema veze sa time.
Ne uzima vecina telefon kod operatera, u stvari imas i brojke u nekim izvestajima Telekoma da je ta cifra toliko mala (iznos u dinarima) da je prosto zalosno.

Ajde, molim te, ako nesto tvrdis, pokazi. (ne, nemam ja sta da pokazem ovde, jer si ti tvrdio nesto - ti pokazi prvi, tako to ide u normalnom svetu)
Posto si i sam shvatio da nisi u pravu za "placanje 3G-a", sada bez izvinjenja vrtis pricu :)

Sto bi se ja za to izvinio? Prvo, trebas pokazati da je to kradja, a ne greska u sistemu :) Inace, klevetis :D
Drugo, ja ne radim u MTSu, niti sam tvrdio da nema sanse da je greska :)

Septimus treba da se izvini VIPu :)

Onda njih trojica lazu da se placa 3g,a ti si jedini "u pravu",ali ja ipak vise njima verujem i mojim burazerima koji su u MTS i koji to isto placaju ;)
Vidim jako malo kupuje preko operatera,a telefoni se razgrabe za bar dana kad stignu i cekaju se nove zalihe i nikad vise modela nije bilo u ponudi,tako da izvines ne lupaj,vecina uzima preko njih.
Dokazati da je drzavna firma lopovska je nemoguce,tacnije da je ovo normalna drzava moglo bi se dokazati,posto nije unapred se zna bilo kakav spor protiv drzave i njenih firmi je u velikoj vecini osudjena na propast (ako oces da ti navedem primer reci,pisacu ti na PP nije za ovu temu).
Majku mu daj vise da dozivim i tu "greksu u sistemu" kod Telenora,smorio sam samo optuzujicu MTS da krade,red bi bio da dozivim i od telenora da i njih malo napicim,ali to se ne desava vec deceniju i po. ;)

Imao sam godinu dana postpejd kod MTS-a. 3G pretplata se ne placa ako ne uzimas telefon kod njih.

Onda njih trojica lazu da se placa 3g,a ti si jedini "u pravu",ali ja ipak vise njima verujem i mojim burazerima koji su u MTS i koji to isto placaju ;)
Zelis prekinuti da pricas nesto sto ti drugi kazu, a sto ne razumes kao "istinu" ili da klikcem na report svaki put?
Ne placa se za postpaid, ne placa se nikada za prepaid i KT. Jedino ako uzimas 3G telefon, i tarifu koja nije 4G od >=2000RSD mesecno, onda placas 3G. Broj tih korisnika je mizeran.
Jeste harac, i bezobrazno - ali ti si preterao! Jer po tebi svi placaju - a nije ni primetan deo toga ;)

Vidim jako malo kupuje preko operatera,a telefoni se razgrabe za bar dana kad stignu i cekaju se nove zalihe i nikad vise modela nije bilo u ponudi,tako da izvines ne lupaj,vecina uzima preko njih.
Dokazi.

Dokazati da je drzavna firma lopovska je nemoguce,tacnije da je ovo normalna drzava moglo bi se dokazati,posto nije unapred se zna bilo kakav spor protiv drzave i njenih firmi je u velikoj vecini osudjena na propast (ako oces da ti navedem primer reci,pisacu ti na PP nije za ovu temu).
Previse je ovo sitno sto se tebi desilo za kraduckanje. Cak ni ozbiljnija greska u sistemu nije, ali da je neki bug, da. To nije isto.
Hoces da se to sredi? Ucinio si prvi korak, za razliku od vecine - zalio si se i za sitnu sumu! (tako i treba)

Vrh Dno