Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Telenor je pustio 4G na baznoj stanici kod groblja u Zarkovu. Ratel naravno ne azurira dozvole.
Уцртали су и ту БС (Теленор мапа) и оне две у Раковици (и део Миљаковца је добро покривен). И већи део Видиковца покривен (не знам да ли само она „стара" БС или има још 1-2), али код тебе на Лабудовом и даље ништа или на граници.

Koliko se sećam, po staroj GSM specifikaciji domet je do reda 35km.
Ne zbog jačine signala nego zbog vremena prostiranja, jer isti kanal koristi više uređaja naizmenično.
Postoje i extenderi, to je nešto drugo.

Уцртали су и ту БС (Теленор мапа) и оне две у Раковици (и део Миљаковца је добро покривен). И већи део Видиковца покривен (не знам да ли само она „стара" БС или има још 1-2), али код тебе на Лабудовом и даље ништа или на граници.

Jesu pokrili taj deo, ali ono što zbunjuje je očajan protok.
Unutar stana i spolja signal je pun, a DL ne prelazi 20 mbps...
Na dan kada su pustili, odradio testiranje i samo tada je DL bio 45mbps, nakon toga nije prešao ovu cifru gore koju sam naveo....
Lokacija je Cerak...
Takođe i na Miljakovcu ista priča, testirano u ulici Stevana Opačića takođe pun signal

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:

Sto se tice Labudovog brda, outdoor 4G ima samo u ulici XI krajiske dizivije (potez od ugla sa Gockom do ugla sa Serdar Janka Vukotica), i u Gockoj (od XV beogradske gimnazije do ugla sa XI krajiske dizivije). Vidikovac je odlicno pokriven.

Jesu pokrili taj deo, ali ono što zbunjuje je očajan protok.
Unutar stana i spolja signal je pun, a DL ne prelazi 20 mbps...
Na dan kada su pustili, odradio testiranje i samo tada je DL bio 45mbps, nakon toga nije prešao ovu cifru gore koju sam naveo....
Lokacija je Cerak...
Takođe i na Miljakovcu ista priča, testirano u ulici Stevana Opačića takođe pun signal

Zavrnuta slavina od strane Telenora... Nema sta drugo da bude. Uglavnom dobijam 3G DL brzine na Telenorovoj 4G mrezi, samo sto je upload veci u odnosu na 3G mrezu.

Zasto kasape protok? Nemaju dovoljan kapacitet linka?

Poslednja izmena:
Ja objasnio nekoliko puta a videces verovatno u toku sledecih 12 meseci da sam bio u pravu.

Hoće Telenor da nas ubedi da je LTE 10Mbps normalna stvar? :)

U celoj priči je intersantno i to da je Telenor u Cg pustio isti opseg kao i u Srb, tj. Max DL je 50 mbps.. (ako se ne varam to je CAT-3)

Hoće Telenor da nas ubedi da je LTE 10Mbps normalna stvar? :)
Ne, vec hoce da VAS navikne da posle placate po brzini, i da paketi ispod 20e budu sporiji od 3G-a kao sto vec rade negde van i kao sto T-Mobile i slicno rade odavno :)
Pa Prenesei i Surfuj NAJNIZI od 10e ce imati 4G - 4/1 brzine, dok tek Prenesi i Surfuj DERAC od 30e ce biti 4G sa 50/10 (a imace i preko toga naravno)
Isto ce vazi i za Surf pakete.

Ne, vec hoce da VAS navikne da posle placate po brzini, i da paketi ispod 20e budu sporiji od 3G-a kao sto vec rade negde van i kao sto T-Mobile i slicno rade odavno :)
Pa Prenesei i Surfuj NAJNIZI od 10e ce imati 4G - 4/1 brzine, dok tek Prenesi i Surfuj DERAC od 30e ce biti 4G sa 50/10 (a imace i preko toga naravno)
Isto ce vazi i za Surf pakete.

Alfa, hajmo malo optimizma [emoji1]
Iskren da budem dok ovo pišem razmišljam kakvu ponudu 4G usluge Telenor ima u zemljama u kojima posluje, i treba videti kako je teklo implementiranje iste i kako su sami paketi koncipirani

Edit:
https://www.telenor.hu/en/mytariff

Iz primera Mađarskog može se videti da i nije baš sve tako crno u Telenoru.... Npr ako dobro vidim i na najslabijem paketu je omogućen DL 150/ UL 50

Poslednja izmena:
Što preko LTE discovery kod telenora ne vidim koji je band u pitanju?
Ни код мене неће, рутовао сам и дао
дозволу... а desp рече да треба рестартовати апликацију, и опет неће, или има нешто специфично што треба урадити?
А писао сам како може посредно да се види бенд преко бројки на апликацији Нетмонитор...

Nema nista specificno i ja nisam nista specificno uradio i radi kod mene.
Cini mi se da sam bas sa tobom o tome pisao i postavio sam tad SS zar ne?
Vidi, mozda, ali mozda da se ta BS koju hvatas "ne predstavlja" hocu da kazem da nema ocitavanja iz BS sa informacijom o frekfenciji lte.
Probajte na nekim drugim BS koje su lte.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Мени није ни битно, пошто имам у скривеном менију телефона да бирам које ће фреквенције да хвата (од 800 до 2100), плус то преко Нетмонитора, него чисто онако да видим, вреди ли ми та апликација нешто...
А desp је рекао тај савет некоме за Lte discovery и њему је упалило.

Poslednja izmena:
Znam imam i ja taj skriveni menu, lakse ovako.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Meni je proradilo tek kad sam restartovao aplikaciju..

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Alfa, hajmo malo optimizma [emoji1]
Ja sam realista, prilicno sam precizno cenio sta ce operateri kada uraditi :)

Iskren da budem dok ovo pišem razmišljam kakvu ponudu 4G usluge Telenor ima u zemljama u kojima posluje, i treba videti kako je teklo implementiranje iste i kako su sami paketi koncipirani
Svaka zemlja/operater u njoj su na neki nacin pocinjali i menjali, nije svugde isto.
Ali eto u dosta zemalja vidim ovo sto sam pomenuo, i imam razloga da verujem da ce Telenor isto to uraditi ovde. Ili mozda:

Edit:
https://www.telenor.hu/en/mytariff
Iz primera Mađarskog može se videti da i nije baš sve tako crno u Telenoru.... Npr ako dobro vidim i na najslabijem paketu je omogućen DL 150/ UL 50
Ima, ali 2GB podataka za 60e :D Sta mislis jel' ce ti znaciti nesto 150/20 u takvom paketu?;)
Plus: "Internet-based voice calls cannot be made using the tariff package."

Ма ок, за критике...

Сад погледах детаљније новоажурирану (после 5 или 6 месеци) 4Г мапу Теленора. И нема неких (позитивних) изненађења, бар за мене, једино што су Шабац покрили, а нисам био сигуран. Али нема Смедерева, Пожаревца и Сомбора, ако има неко отуда или у пролазу, нека јави да ли има сигнала?!
А за Лазаревац, прилично сам сигуран да нису уцртали покривеност друге БС коју су поставили (или је она баш тако мала, али је онда на некој мени непознатој позицији), али проверићу. А покривеност ове из центра је баш таква какву су уцртали, (и као што рекох данас) крајње скромна за једну 800 MHz БС, одмах иза првих брдашаца и превоја сигнал постаје безначајан, нити на отвореном има домет већи од километар и по, два.
И нема тих привремених БС што су биле на манифестацијама у Зајечару и Новом Бечеју, можда су ипак уклоњене, иако су некима овде оператери одговорили да остају (или нису уцртане).

https://www.telenor.rs/info/pokrivenost/?res=low&lang=en

И још, Випова мапа показује крајње границе могуће појаве сигнала, али у том „међупростору" у односу на Теленоров приказ, често нема неке вајде од тих -115 и ниже јачине.

Dosta BS koje je neko navodio da je RATEL odobrio dozvolu (za sve operatere) ili nisu pustene u rad ili nije ni postavljena oprema. Dakle, kazem jos jednom - kada ratel izda dozvolu to ne znaci da je tamo pusten 4G. Sto se tice VIP-ove i Telenorove mape - ja sam kod obe uhvatio 4G na par mesta gde nije ni blozu ucrtan signal. Dok kod Telenora skoro nikad nije radilo, VIP je ma tim mestima izvlacio od 10 do 20Mbps. Koliki je signal ne bih ti znao reci posto koristim iPhone.

Dosta BS koje je neko navodio da je RATEL odobrio dozvolu (za sve operatere) ili nisu pustene u rad ili nije ni postavljena oprema. Dakle, kazem jos jednom - kada ratel izda dozvolu to ne znaci da je tamo pusten 4G. Sto se tice VIP-ove i Telenorove mape - ja sam kod obe uhvatio 4G na par mesta gde nije ni blozu ucrtan signal. Dok kod Telenora skoro nikad nije radilo, VIP je ma tim mestima izvlacio od 10 do 20Mbps. Koliki je signal ne bih ti znao reci posto koristim iPhone.

Вип изузетно ажурира мапу (што не значи да негде не закасне који дан и слично). За Теленор и Рател, већ сам писао... Али далеко од тога да то ништа није поуздано, Випове мапе да не говоримо, од Беогада до Краљева, Крушевца, Копаоника, Новог Пазара, Пријепоља, Ваљева, Подриња, дела Шумадије, свуда сам прошао ових месеци и није било никакве грешке.
Вип изузетно ажурира мапу (што не значи да негде не закасне који дан и слично). За Теленор и Рател, већ сам писао... Али далеко од тога да то ништа није поуздано, Випове мапе да не говоримо, од Беогада до Краљева, Крушевца, Копаоника, Новог Пазара, Пријепоља, Ваљева, Подриња, дела Шумадије, свуда сам прошао ових месеци и није било никакве грешке.
А не говорим о квалитету (ту је desp најбољи „тестер" :) ), него о простирању сигнала, негде само има-нема сигнала...

Poslednja izmena:
Telenor 4G u Pirotu od danas. Trenutno nemam 4G sim kod Telenora.

Zanimljivo je da mi nalazi 4G Telenor mrezu kuci (5km od centra grada) - sto je i logicno, jer ako prolazi mts 1800MHz, mora i Telenor 800MHz, ali je zanimljivo da u prizemlju imam samo mts 1800MHz LTE, a tek na spratu i Telenor 800MHz LTE.

Evo par screenshotova:
Centar grada malopre:
Screenshot_20160909-222456.png Screenshot_20160909-222521.png

Kod kuće prizemlje: (užasan 1800MHz signal, ali ipak postoji, za razliku od Telenor 800MHz)
Screenshot_20160909-225435.png Screenshot_20160909-225346.png

Kod kuće sprat:
Screenshot_20160909-225833.png

Možda zavisi od snage predajnika...? Ne razumem se mnogo, znam samo da su direktoru firme gde radim jednom prilikom iz mts rekli da mogu da pojačaju signal ako se odlučimo da prebacimo brojeve kod njih. Jer je u kancelarijama slab.

To su za neke firme na NBG radili malim predajnicima/pojacivacima koje postave u zgradi firme.

А не говорим о квалитету (ту је desp најбољи „тестер" :) ), него о простирању сигнала, негде само има-нема сигнала...

Opet ti ne citas. Nisam govorio za samo Telenor vec za sve i to sto si pisao gde je pusten 4G na osnovu dozvola za upotrebu 4G koje si gledao na ratel sajtu. Dakle dozvola za upotrebu ne znaci da je 4G tamo pusten, video sam to licno u par manjih mesta i na VIP i na Telenor, a ti si pisao da je pusten tu 4G... I napisao sam ti to i tada, ali dzaba [emoji4]

Читам ја добро, само нисам хтео да напишем претходно, али пошто настављаш са неоснованим/нетачним тврдњама и оценама (о дозволама Ратела, мапама оператера, мојим подацима о сигналу са терена из разних градова Србије, као и већ месецима о наводном расулу у Теленор мрежи), онда ћу рећи сада.
Све што си написао у претходна два поста је погрешно! Или потпуно произвољно написано, изузеци узети за правила, итд.

Poslednja izmena:
Telenor jos uvek nije pustio 4G u Skojevskom naselju. Takodje, 4G nije pusten ni na baznoj stanici na RTS-u u Kosutnjaku.

Telenor jos uvek nije pustio 4G u Skojevskom naselju. Takodje, 4G nije pusten ni na baznoj stanici na RTS-u u Kosutnjaku.

Ja mislim da ni sad sa ovim zadnjim azuriranjem mape pokrivenosti od pre dan,dva nisu ucrtana sva mesta gde jos imaju 4g u upotrebi,mislim da Pirot nije upisan,a rekose da je pustek 4g,verovatno ima jos nekih gradova sto je super,znaci da nisu stali ;)

Nisam mogao dobiti detalje, nisam bio deo firme, vec samo je bio problem kada su se premestili a sa njima se dnevno cujem. Za 3-4 dana su postavili, kako kazu, neki pojacivac kod njih u zgradu i super radi od tada.

Nisu nam nudili da stave u zgradi, već da pojačaju signal sa predajnika.

Vrh Dno