Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Tesko da je to moguce pisali smo. Mora da je neka bliza BS nego ta u Prvomajskoj koju mislis da hvatas.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Sta Telenor ima od LTE opreme? CAT 3 (do 100Mbps DL), CAT 4 (do 150Mbps DL), CAT 6 (do 300Mbps DL), CAT 9 (do 450Mbps DL)?

И ја сам тако убеђивао себе пре месец и по дана ;) како Теленор на 800 мора имати знатно бољу покривеност од друга два оператера на 1800, на прилазима Краљеву, Крушевцу и Врњачкој. Али не вреди, увек исто, или ништа или неки сигнал који час има час нема, на око -115-120 dBm и немаш рачуна да јуриш...
Али верујем да понегде има битне разлике, да боље пробија кроз зграде и сл.
Али то није оно што смо очекивали, а то је да буде бољи од 3Г, јер ће за који годину 2Г да избацују, а и овако због нета...
Ја на већини места која су ми битна имам проблема и са 3Г, односно Теленор сад на 900 није лоше, а друга два на 1800 најчешће ништа, и нема шансе да бих могао променити мрежу док је таква ситуација...

Tesko da je to moguce pisali smo. Mora da je neka bliza BS nego ta u Prvomajskoj koju mislis da hvatas.

Gde? U svakom slučaju je negde u gradu, Dorćol eventualno, ali to je opet par km. Pitao sam prijatelja koji baš na tome radi u Telenoru, u ovom delu grada je samo 800.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Gde? U svakom slučaju je negde u gradu, Dorćol eventualno, ali to je opet par km. Pitao sam prijatelja koji baš na tome radi u Telenoru, u ovom delu grada je samo 800.

Nisam siguran odakle hvatas. Cak je i Dorcol daleko a da je upotrebljiv 1800 lte.
Znam da ti nemas 800 na telefonu ali hvatas lte dakle def 1800 hvatas.
Sta kaze netmonitor gde je BS sa koje hvatas lte?

Onaj Open Signal app kaže upravo Prvomajska...

Па пробај и Нетмонитор, нисам никад приметио да прави грешке веће од два км (јуче сам баш пробао Опен сигнал и ништа вредно нисам видео, а није хтело да ми учита мапу, само показује БС на белом).

Poslednja izmena:
Колико је само БС на 800 поставио Теленор по скроз равном Новом Саду, па опет није свугде добро...

Nije nimalo dobro. Kada ti se desi situacija da sa full 4G signalom izvlacis 8Mbps pa trebas u opcijama da prebacis na 3G koji brze radi (mada tek on zna nekad na Telenoru da zabode).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja ne znam zasto ulazite u diskusiju s njim kad prica napamet..

Pa da ali uzasno los signal. Kazes dobro ti radi?
Bice da je iz Ugrinovacke BS znam tacno gde je ta BS, bas mi je cudno da toliko cak dopire signal na 1800.

Kada je 110-115 radi ok, ne ostvaruje ne znam kakve brzine ali surf na telefonu je tecan i bez zadrske. Medjutim ako ode na 120 i vise, naravno, neupotrebljivo totalno. No to manje vise, ionako kada je na auto vrati se na HSPA, prosto me zanimalo da li je moguce da 1800 toliko dobacuje a ovde se vidim spominju neke cifre tipa 2-3km maksimalno.

Ja ne znam zasto ulazite u diskusiju s njim kad prica napamet..

Ако мислиш на мене, ја баш ништа не причам на памет! Али ти ниси разумео шта је нитро рекао, мада ни он није добро објаснио, пошто воли мало више да критикује Теленор ;)
Сигнал у НС је У ПРОСЕКУ и АУТДОР јако добар. Али квалитет везе по тврђењу више Новосађана није добар...
Ишао сам још пре три месеца од аутопута до центра и Лимана, неких 6 километара, сигнал свугде јако добар. Код Футошке мало лошији 2-3 цртице, понављам аутдор. Петроварадин покривен, па све до Буковца и Карловаца има понегде слабијег сигнала...

Da zato je i meni cudno, mozda zato sto je "prazan prostor" do Borce, ravnica nema gusto nacickanih zgrada i signal duze putuje.

Ja sam baš u delu gde su sve same zgrade :) Ali da, van toga je sve prazno do Zemuna. Moguće da je to razlog onda.

Definitivno Zemun po ovome...

Pogledajte prilog 209151Pogledajte prilog 209152

Па претпоставио сам да јесте баш та из Земуна, јер ипак ти програми раде на сличним принципима (а имају различите начине приказивања), односно они прате пре свега оно што хвата и показује сам телефон. А и прошао сам туда на нови мост и из desp-овог писања, знам на пример да Вип доста добацује из града на борчанску страну.
А то не би требао бити лош сигнал, бар за сурф, сем ако није јако променљив и нестаје...
(Рекох да сам хватао сигнал са Таре на 30 км ваздушно, наравно није био употребљив)

Poslednja izmena:
1800 Мтс, исто високо на брдима (на малом простору, коси...), вероватно оптичка видљивост, негде -123 и слабије.
(Пре једно 12 година сам хватао 2Г са Златибора на бар 50 км и без оптичке видљивисти, и још тел на тренутке показивао и 4-5 цртица, али то је било потпуно нерално и сигнал сасвим неупотребљив; али са Таре ради и сада 2Г на 30 км, понегде и без оптичке видљивости, ако на тренутак негде закажу ближе БС)

Poslednja izmena:
Ако мислиш на мене, ја баш ништа не причам на памет! Али ти ниси разумео шта је нитро рекао, мада ни он није добро објаснио, пошто воли мало више да критикује Теленор ;)
Danas sam par brzih testova radio - generalno oko Zeleznicke, Centra, Futoske i svuda je bilo ok veza, ali za 4G malo smesna sa full signalom 25-35 Mbps... Na up sam prekidao merenja da ne trosim bezveze...

I gresis - ja kritikujem realno i ne biram. Kada budem na VIP-u bio necu kritikovati Telenor osim ako ne budem uzeo jos 3. broj na Telenoru pa ako ne bude nesto ok, ali VIP nek se spremi ako nesto ne bude ok. Mislim da to i jeste svrha foruma - da se iskreno i bez cenzure pise o problemima sa operaterima koji god operater bio u pitanju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ма ок, за критике...

Сад погледах детаљније новоажурирану (после 5 или 6 месеци) 4Г мапу Теленора. И нема неких (позитивних) изненађења, бар за мене, једино што су Шабац покрили, а нисам био сигуран. Али нема Смедерева, Пожаревца и Сомбора, ако има неко отуда или у пролазу, нека јави да ли има сигнала?!
А за Лазаревац, прилично сам сигуран да нису уцртали покривеност друге БС коју су поставили (или је она баш тако мала, али је онда на некој мени непознатој позицији), али проверићу. А покривеност ове из центра је баш таква какву су уцртали, (и као што рекох данас) крајње скромна за једну 800 MHz БС, одмах иза првих брдашаца и превоја сигнал постаје безначајан, нити на отвореном има домет већи од километар и по, два.
И нема тих привремених БС што су биле на манифестацијама у Зајечару и Новом Бечеју, можда су ипак уклоњене, иако су некима овде оператери одговорили да остају (или нису уцртане).

https://www.telenor.rs/info/pokrivenost/?res=low&lang=en

И још, Випова мапа показује крајње границе могуће појаве сигнала, али у том „међупростору" у односу на Теленоров приказ, често нема неке вајде од тих -115 и ниже јачине.

Poslednja izmena:
Imam mts mobilni internet 20gb, 4g mreža, problem je što je internet baš baš brz, koliko god to zvučalo čudno jer vuče mnogo podataka, i uz neko prosečno korišćenje je skinulo svih 20 gb za 15 dana. Kako da ograničim brzinu na ruteru, da bi recimo brzina bila max 2mb, a ne 10 i više, u Bul. Despota Stefana je čak 80 bilo, zato je i otišla sva količina podataka tako brzo. Ruter je huawei e5573.

1800 Мтс, исто високо на брдима (на малом простору, коси...), вероватно оптичка видљивост, негде -123 и слабије.
(Пре једно 12 година сам хватао 2Г са Златибора на бар 50 км и без оптичке видљивисти, и још тел на тренутке показивао и 4-5 цртица, али то је било потпуно нерално и сигнал сасвим неупотребљив; али са Таре ради и сада 2Г на 30 км, понегде и без оптичке видљивости, ако на тренутак негде закажу ближе БС)
Nije problem za 2G na 900Mhz, to je ok i realno da ti telefon "video" taj signal, ali 1800 nema toliku probojnost i domet, pa covece zato se i stavlja lte 800 po autoputevima zbog vece pokrivenosti tim signalom.
Koja je poenta staviti 800 za koji kazes da je krs signal i los a ne staviti 1800 koji dobacuje kazes 30km?
A pritom su brzine vece na 1800.
Nema logike i mos da pises sta hoces.

Нисам рекао да је крш, него (за сада бар) није ништа посебно, види се по дометима на Теленоровај мапи да то није ни близу онога што смо очекивали. Кад не може у Лазаревцу да пребаци једно минимално брдашце, превој, шта ће бити по нашим „екстремним" брдима; исто и Випови по селима око Барајева (не рачунајући мало сигнала што се понегде ухвати „на кашичицу" и где телефон неће сам ни пребацити на 4Г или при лошијем времену неће бити ни тога).
(Нити сам рекао да је то нешто битно што сам ухватио мало сигналчића на 1800 тако далеко; као што је и телефон код Обреновца неки дан ухватио на секунд сигнал из Хрватске са 100 км, не знам која фреквенција.)
Па ја бих највише волео да има три пута већи домет, као што сам се у почетку надао (а за становнике ужих делова градова је то најмање битно, само док поставе више БС).
И не бих више о томе, бар док на пример на будем имао прилику да упоредим са 3Г 900 са конкретне БС.

Poslednja izmena:
И још разочаравајуће са Теленорове мапе је да они нимало нису мрднули из великих (и тек неколико средњих) градова, надао сам се да су бар кренули око аутопута кроз Бачку...
Мада није ни Мтс, сем баш ту око аутопута и понеки мањи град, Књажевац, Пожега...
Али Вип гази солидно, наводно ће покрити 77% становништва до краја године.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno