Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

@alfaunits svi dobro znamo sta je to drugo, ali MTS je zakonski tu cist kao suza...

nisam video nigde 4g na mts u rumi, nema ga sigurno jos uvek

Poslato sa Note 3

Сигурно да нема, посебно ако претражујеш мреже, телефон ухвати (на тренутак) и најслабији (удаљени) сигнал, и на Румској раскрсници би било, па до Ирига, можда и твог места... :)

Poslednja izmena:
hmmmm, kod mene u selu bi mozda radilo na 4g only modu (telenor). ne znam samo na kojoj lokaciji su (u rumi) postavili 4g bs. ima uglavnom po celom gradu, mada sam vozio pa nisam bas testirao. problem je brzina neta, 10/10 mbps (up/down) i nece preko toga, bolje radi 3g po rumi.

Poslato sa Note 3

Potvrđujem da je u Lazarevcu Telenor pustio 4G,hvatam signal u mom mestu(doduše slab) vazdušne linije 10-ak kilomrtara udaljeno tako da je reč najverovatnije o 800MHz.

Послато са ZP952

Поставили су две БС, једну на хотелу „Вис", а другу (вероватно) изнад/између Треће месне и Петке.
Али покривеност је крајње разочаравајућа, БС на 800, а ни мало боље него Мтс на 1800...

Poslednja izmena:
nije mi jasno samo sta telenor glumi sa ovim LTE brzinama koje su cesto slabije nego na 3g..

Poslato sa Note 3

Telenor je posebnom metodom koja je uzimala u obzir statističke proračune, društvene trendove i najnovija medicinska saznanja izračunao da su brzine koje trenutno nudi optimalne i bezbedne za korisnike. Naime, veće brzine bi loše uticale na društveni život i zdravlje korisnika.

U prevodu bio bi sok i srcke posle kada pocnu da naplacuju po brzini a ne protoku :)

@n1tr0 Sa ovom promocijom kod Vip-a imaš odličnu, jedinstvenu priliku da mesec dana isprobaš Vip, a onda i da odeš od Telenora.

A kako ce onda pljuvati po Telenoru?

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

@n1tr0 Sa ovom promocijom kod Vip-a imaš odličnu, jedinstvenu priliku da mesec dana isprobaš Vip, a onda i da odeš od Telenora.

Cekam druze danas 7 sati da vidim da li vredi cekati iPhone 7, kao i da li ce narednih dana biti neke promene cena iPhone telefona, a onda prebacujem oba broja. Da li ce to biti mts ili VIP (verovatnije) jos ne znam, ali sam isprobao kako mi VIP radi po gradu, kuci, van grada i svuda je sibao Telenor.

Edit: jedino sto me brine je da zbog svih tih promocija ne predje prevelik broj ljudi koji nisu ocekivali na VIP pa da postane raspad od mreze kao Telenor.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Iz prethodnog, a ne trenutnog iskustva :)
@Dule:)

Nitro, vec su presli za one vece promocije. Ovih mesec dana i ne vredi probati, ako bude lose, znas da je gomila njih uzela frei mesec i archi 100% :D

Poslednja izmena:
Tebi Cubis nesto dodje u familiji?

VIP je baš junački krenuo sa pokrivanjem 4G mreže. Po mapi vidim da su pokrili i jugozapad Srbije tj. Priboj, Prijepolje i Novu Varoš. Telekom je tu jedino Priboj pokrio 4G signalom, Telenor ni na vidiku. Nisam uspeo da testiram, nemam vip postpaid karticu ali ću se valjda snaći narednih dana.

Али и Теленор ће престићи Мтс, ако ови наставе да спавају, као што су бар 7 од 8 месеци ове године преспавали...

Poslednja izmena:
Da se nadovežem malo na moju prethodnu poruku o VIP-ovom pokrivanju Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. U Priboju su 4G pustili sa već postojeće bazne stanice u centru novog dela grada sa hotela Lim. Pustili su tri sektora, antene su ostale stare koje su koristili za 2g/3g ali su iza svake od tri sektorske antene postavili neku kutiju pre par dana i od tada radi i 4g mreža. Stavljam sliku jednog sektora u prilog .

vip4g.jpg

Па за сваку мрежу 2/3/4Г (обично) по једна „кутија" :)
Односно по једна за сваки сектор, а све које сам видео на 4Г имају по три сектора. И на 2Г и 3Г су 90% по три, понегде две или четири; да имају све по 4-5 (или чак 6), многи би добили по још једну цртицу сигнала...

Poslednja izmena:
Ortak mi neki reče da telesmor ugrađuje bolju opremu za 4g (i od vip i od mts) i da zato ide sporije ,ne znam da li ima u tome istine iako njegov burazer radi u telesmoru

Са сајта Випа: „spektar u opsegu od 800 MHz ima oko 2.5 puta veće pokrivanje od bazne stanice koja koristi spektar u opsegu od 1800 Mhz".

То у теорији, а у пракси је (бар за сада) крајње симболично. Ко не верује нека крене Ибарском од Бг, посебно кроз барајевску и обреновачку општину, где је Вип поставио 4Г 800 на већини БС у околини, а само осредњи сигнал има чим се мало одмакне од БС. Па онда даље кроз лазаревачку општину, где чак телефон мало чешће ухвати (минималан) Мтс сигнал са 1800, него Теленоров на 800 (а БС су им на истом месту).

Ortak mi neki reče da telesmor ugrađuje bolju opremu za 4g (i od vip i od mts) i da zato ide sporije ,ne znam da li ima u tome istine iako njegov burazer radi u telesmoru

Obzirom da pojedinci koje rade u Telenoru tvrde da VIP koristi njihovu infrastrukturu (tu cak nekad kazu i mrezu) ne bih bas uzimao taj podatak kao relevantan. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Вип покрио и део Вршца. То је други пут у задњих седам дана да ажурирају мапу или можда сваки пут кад пусте нове БС...
А код друга два оператера „туга" са ажурирањем мапа, Теленор има уцртаних „целих" 20% покривених градова, а Мтс-ова мапа не зна се на шта личи...

Poslednja izmena:
U Subotu sam bio u Vrscu nije nigde bio 4G signal, jedino ako su za ovih 4 dana pustili u "pogon" BS u Vrscu.
A ja morao da se smaram sa H za vikend dok sam bio u Vrcu, baksuzi jedni.

Meni nije jasno zašto Telenor pokriva gradove samo sa 800mhz, 4g u gradovima bez 1800mhz i nema neku poentu. Pokrivali su u početku sa 1800 i tu su izgleda stali

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Ima poentu kad vidis koliko duze ide signal sa 800 u odnosu na 1800.
Inace na klik se menja frekfencija sto znaci kad budu hteli prebacice na 1800 kad ubace vise BS.
To im je strategija koliko vidim, a i 1800 ne znaci nista kad su ogranicili lte na 50/15 a to se izvlaci lagsno sa 800.

Ima poentu kad vidis koliko duze ide signal sa 800 u odnosu na 1800.

Као што рекох, упркос великим похвалама по нету „далекосежној" фреквенцији 800, у пракси уопште није тако (на жалост нас који не живимо у центрима). Проверено у више места, градова, предграђа, села. Питам се да ли је добра барем колико 3Г 900 (видећу кад Теленор почне да поставља по мањим местима).
Колико је само БС на 800 поставио Теленор по скроз равном Новом Саду, па опет није свугде добро...

Poslednja izmena:
U BG 800 radi savrseno zato ti kazem iz iskustva.

Па добро, ви верујте ако хоћете више оном што кажу у медијима, него што сами видите/видимо уживо... :)
Прво је писано да покрива боље од 2Г, а очигледно је да је доста лошије.
У Бг проверено такође, летимично... По Миријеву, Карабурми и околини је постављено преко 10 БС на 800 Теленор, и да имају такав домет као што је писано, покривали би и делове Борче, али ни случајно нема. На Рушњу, Ибарска, где је доста уздигнуто и много сигнала допире из града, али озбиљног - ништа!
(А писах већ за Лазаревац, баш никакве разлике нема, у просеку, у dBm...)
Ако не постоје неке јаче БС, ово није добро...

Nema sta da verujem ili ne verujem, koristim LTE na 800 24h dnevno ne koristim ni kuci wifi jer imam 30GB tako da znam sta pricam iz iskustva.
Mozda tamo gde si ti je losije jer realno Mirijevo je brdo i tu signal teze probija tamo gde sam ja, lte 800 radi savrseno.
A verujem da je tamo gde si napisao lose ali ja nikad ne zalazim u Lazarevac, Mirijevo, Karaburmu...

A sa druge strane u Borči hvatam 1800 iz Zemuna, oko 10km vazdušne linije...

Sent from my A0001 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno