Šta je novo?

nVidia Pascal

Po tom tomb raider grafikonu, ja vidim nekih 27-28% ubrzanja (naravno kad se racuna u odnosu na staru karticu), a to sto ti pominjes obecanih 1.6-1.7x je 60-70%.

@umart, pa to je logicno, kako bi drugacije rekli ostalima zasto su ponosni na svoj brend. To sto amd jos uvek ne zna da podesi power limit efikasno kao nv, to je vec nesto drugo.

Po tom tomb raider grafikonu, ja vidim nekih 27-28% ubrzanja (naravno kad se racuna u odnosu na staru karticu), a to sto ti pominjes obecanih 1.6-1.7x je 60-70%.

@umart, pa to je logicno, kako bi drugacije rekli ostalima zasto su ponosni na svoj brend. To sto amd jos uvek ne zna da podesi power limit efikasno kao nv, to je vec nesto drugo.

Ako si upoređivao sa 980 sa onog grafikona za TR onda nisi dobro izračunao.
77,6-45,5 = 32,1
32,1 / 45,5 ~ 0,705
45,5*1,705 ~ 77,57

EDIT: Ili kraće 77,6/45,5 ~ 1,705

Poslednja izmena:
Prvo, cenovno 1080 nije u rangu sa 980, drugo, dobitak performansi se gleda u odnosu na dosadasnju najjacu karticu. Cak i kad se poredi sa 980Ti u cijem je cenovnom rangu po izlasku, razlika nije nista veca (oko 40%). Ako oni planiraju da 1080Ti prodaju za 1k evra a TitanXYZ za 1500, to je vec nesto trece (pohlepa koja raste i kod nv i kod amd).

I naravno, to je u slucaju jedne igre, za sve igre koje uglavnom testiraju, nisam bas nesto gledao

Poslednja izmena:
Ako 1080 nije cenovno u rangu sa 980, onda nije cenovno u rangu ni sa 980 ti.

980 je startovala sa cenom od $550, 980 ti sa cenom od $650, a 1080 sa cenom od $600. Isto cenovno odstojanje od jedne i druge karte.

Sa druge strane gtx 980 je na samom startu doneo nekih 5-10% ubrzanja u odnosu na 780 ti, više je doneo i 1070 u odnosu na 980 ti, o 1080 ni da ne pričamo.

Btw gtx 780 je krenuo sa cenom od 650$...

Poslednja izmena:
Sa zvanicne prezentacije :
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=204055&d=1467833560
Replicirao bi ti i na ostalo ali vidim da si strastven u svom pisanju i postaje besmisleno da ti bilo sta odgovaram.
Je l' vidiš da piše UP TO i neke fusnote? I da može da se namesti takav scenario.

Pa samo na slajdu je i dostavio.
Evo ti zvaničnog testa nezavisnog portala. Zamisli da je AMD ovo prikazao, a nije da nisu mogli. Ništa ne bi slagali :)
http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/RX-480-ABC/RX-480-ABC-91.jpg
Ovde se vidi da ovaj sistem troši ~20W manje od 1070 sistema. Ako znamo da 1070 troši 150W i da je ostatak konfiguracije isti, to znači da RX 480 troši 130W, zar ne?

http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/RX-480-ABC/RX-480-ABC-93.jpg
Ovde se vidi da je RX 480 za 10% brži od 980 (i u 1080p i u 1440).Zamisli da je AMD ovo stavio na zvaničnoj prezentaciji. Ništa ne bi slagali, zar ne?

http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/RX-480-ABC/RX-480-ABC-73.jpg
http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/RX-480-ABC/RX-480-ABC-68.jpg
http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/RX-480-ABC/RX-480-ABC-75.jpg
http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/RX-480-ABC/RX-480-ABC-83.jpg
AMD je prikazao kako Hitman radi na 1440p u 60FPS, pri čemu nigde nisu navedene postavke. Vidimo da sa najvišim kvalitetom izvlači 52 FPS, što znači da bez problema može da se igra Hitman u 1440p sa 60FPS ako se ne insistira na najboljem mogućem kvalitetu. Ali nigde nisu ni rekli da je moguće sa max. postavkama, već su samo prikazali igru. Što se tiče ostatka 1440p igara, evo vidimo 3 popularne nove igre koje RX 480 gura preko 60FPS sa max. podešavanjima. I zašto se onda RX 480 ne može reklamirati kao 1440p karta? Na stranu što u ostalim AAA igrama izvlači 40-55 FPS, a nigde ne piše da je obavezno ići na 60 FPS i/ili max. kvalitet.

Je l' normalno reklamirati GTX 950 kao 60 FPS kartu? I to koja je brža od konzola (možda i jeste od XB-a, ali ne verujem da je od PS4, posebno kod kršnih portova ala Betman).
http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/08/NVIDIA-GeForce-GTX-950_3-635x423.jpg

Što se tiče IT Kurir sajtova, sasvim je u redu što ih čitamo i komentarišemo glasine, jer nemamo pametnija posla. Ali valjda svi znamo da nisu reprezentativni. I logično je da će nekad ubosti nešto (pri tom ponekad i napišu dobru vest ili recenziju). Što se tiče marketinga, ja ne znam u čemu je problem. Zato i jeste marketing. Zamisli sad da krenem da pljujem Carlsberg, jer se reklamira kao „verovatno najbolje pivo na svetu“? A kad sam ga kupio vidim da nije ni u prvih 20 :)

Što se mene tiče, hardver odlično napreduje, i nemam razloga da se ljutim na bilo koga. Pre bih pljuvao proizvođače softvera, što ni nakon 10 godina CUDA (tj. GPU akceleracija) nije podrazumevana u svim mogućim slučajevima (tj. gde god se mnogo računa :D )

Poslednja izmena:
Ili na primer ovaj slajd o efikasnosti:

GTX1080.jpg

Oku laika ili nedovoljno skoncentrisanom kupcu bi se učinilo da GTX 1080 bar duplo brži od TITAN X kartice.
Meni je fascinantno to što nVidia i pored toga što ima fenomenalnu novu karticu, koja je zaista veliki napredak u odnosu na prethodnu generaciju pravi grafike poput ovih. Zaista jadno.

Jedno glupo pitanje, sa praktičnog igračkog stanovišta.

Ukoliko DX11 i DX12 izgledaju isto (a izgledaju), zašto bi iko igrao u DX12 modu ako u DX11 ima bolje performanse?

Raniji DX-evi su donosili grafička unapređenja uz žrtvovanje fpsa. Ovaj put su stvari obrnute, nema novih efekata i eyecandy fora, već se developerima omogućava low level pristup hardveru zarad boljih performansi. Ako oni to nisu u stanju da iskoriste, zašto bih ja aktivirao DX12 i igrao u npr. 43 umesto 50 frejmova u sekundi ako vizuelne razlike nema?

E sad, zaista nisam igrao Uspon pljačkogropca niti Pepeo Singulariteta da mogu da eksplicitno ustvrdim da je situacija takva, takva i takva, ali me zanima iskustvo sa tim, pošto će uskoro doći i neke dobre igre sa DX12, poput Deu Sexa. Koliko vidim, DX12 i Nvidiji i AMDu samo obara fps-ove, ne nudeći u zamenu ništa, a AMD fanovi se diče time što njihova karta gubi manje frejmova u tim situacijama da bi prikazala...istu sliku? Zašto ljudi jednostavno ne koriste mod u kome im igra brže radi a isto izgleda?

980 je startovala sa cenom od $550, 980 ti sa cenom od $650, a 1080 sa cenom od $600. Isto cenovno odstojanje od jedne i druge karte.

Sa druge strane gtx 980 je na samom startu doneo nekih 5-10% ubrzanja u odnosu na 780 ti, više je doneo i 1070 u odnosu na 980 ti, o 1080 ni da ne pričamo.

Btw gtx 780 je krenuo sa cenom od 650$...
1080, bogami, 699$ za FE.

Ukoliko DX11 i DX12 izgledaju isto (a izgledaju), zašto bi iko igrao u DX12 modu ako u DX11 ima bolje performanse?

Raniji DX-evi su donosili grafička unapređenja uz žrtvovanje fpsa. Ovaj put su stvari obrnute, nema novih efekata i eyecandy fora, već se developerima omogućava low level pristup hardveru zarad boljih performansi. Ako oni to nisu u stanju da iskoriste, zašto bih ja aktivirao DX12 i igrao u npr. 43 umesto 50 frejmova u sekundi ako vizuelne razlike nema?

E sad, zaista nisam igrao Uspon pljačkogropca niti Pepeo Singulariteta da mogu da eksplicitno ustvrdim da je situacija takva, takva i takva, ali me zanima iskustvo sa tim, pošto će uskoro doći i neke dobre igre sa DX12, poput Deu Sexa. Koliko vidim, DX12 i Nvidiji i AMDu samo obara fps-ove, ne nudeći u zamenu ništa, a AMD fanovi se diče time što njihova karta gubi manje frejmova u tim situacijama da bi prikazala...istu sliku? Zašto ljudi jednostavno ne koriste mod u kome im igra brže radi a isto izgleda?

DX12 je za sad veliko ***** i sve se slazem sa tobom...

Odavno smo to prezvakali i sve sto si naveo stoji.
Nazalost neki i dalje vide presudni element i buducnost i ako se ne nazire dolazak novog standarda.

Sto se tice novih igara, sve se svodi kako ce DX12 biti implementiran. Neke igre su promovisane sa novim vizuelnim poboljsanjima, nekim efektima kao igra koju pominjes.
Battlefield 1 ce isto imati DX12 podrsku. Ostaje da se saceka i vidi. Ovako na pamet ne znamo nista.

Ukoliko GTX1060 i PS4 kostaju isto, zasto bi kupovao GTX1060 da igras Dotu (gsynced) ako vec mozes da igras Uncharted 4? Eh da, zaboravio sam. Dota je u 144 fpsa i ozbiljna je igra a ne interaktivni film u bednih 30 fps koji sakuje jer nam nije dostupan na nasoj super vocnoj platformi. Mislim da kada bi Borat video kako izgleda U4 da bi prodao PC i ne bi se vise osvrtao nikad :D

Ukoliko GTX1060 i PS4 kostaju isto, zasto bi kupovao GTX1060 da igras Dotu (gsynced) ako vec mozes da igras Uncharted 4? Eh da, zaboravio sam. Dota je u 144 fpsa i ozbiljna je igra a ne interaktivni film u bednih 30 fps koji sakuje jer nam nije dostupan na nasoj super vocnoj platformi. Mislim da kada bi Borat video kako izgleda U4 da bi prodao PC i ne bi se vise osvrtao nikad :D

pa iskreno U4 i takve igre se meni dopadaju al ivise volim pc, jer imam vise mogucnosti, a sad da uzimam konzolu i ovako nemam mesta od kokpita u kuci :D

Gde to ima 1080 za 600 dolara da se kupi? Cena za AiB partnere definitivno ne moze da se racuna kao launch cena jer su AiB modeli uvek bili skuplji od referentnih modela zbog boljeg hladjenja.
To sto je nV stavila za referentnu kartu 650 dolara sto se poklapa sa 980Ti govori jasno koliko para oni traze za karticu. Ako im ovo dobro prodje, siguran sam da ce i amd da krene istim putem.

Ali onda bi mogao da se hvalis kako si igrao nesto u dx12 na 43 fps, a ne u dx11 sa 50 :D
Ja sam primetio jos kod onih demoa da je u dx12 manji fps nego u dx11, krivili su lose portove (neki su cak tvrdili da je to nV port pa losije radi na AMD kartama) i slicno ali izgleda da je na kraju problem ipak u dx12. A i kacio sam negde ovde na forumu sliku kako dx 12 nesrazmerno vise terorise ceo sistem ukljucujuci i HDD.

Poslednja izmena:
Razumem ja tebe Borata u potpunosti nego je problem sto nas vozaju ko budale. Zacenili graficke kao da su od suvog zlata. Steam na letnjoj rasprodaji sto se skoro zavrsila imao rast od 70-80% prodaje u odnosu na proslu godinu iako je ponuda bezveze a popusti nikakvi. A realnost: nema nijedne igre vredne para niti tih grafickih. Nece to dugo potrajati.

Razumem ja tebe Borata u potpunosti nego je problem sto nas vozaju ko budale. Zacenili graficke kao da su od suvog zlata. Steam na letnjoj rasprodaji sto se skoro zavrsila imao rast od 70-80% prodaje u odnosu na proslu godinu iako je ponuda bezveze a popusti nikakvi. A realnost: nema nijedne igre vredne para niti tih grafickih. Nece to dugo potrajati.

bome da znas, sta je mnogo, mnogo je samo dizu cene ali to je krivo trziste, nema konkurencije u tom polju i to je ok sto se tice cena ali je totalno ruzno kad nema konkurencije, monopol je bolest...

Poslednja izmena:
Ali onda bi mogao da se hvalis kako si igrao nesto u dx12 na 43 fps, a ne u dx11 sa 50 :D
Ja sam primetio jos kod onih demoa da je u dx12 manji fps nego u dx11, krivili su lose portove (neki su cak tvrdili da je to nV port pa losije radi na AMD kartama) i slicno ali izgleda da je na kraju problem ipak u dx12. A i kacio sam negde ovde na forumu sliku kako dx 12 nesrazmerno vise terorise ceo sistem ukljucujuci i HDD.

Jep, kao fazon loši su portovi, nisu igre od nule pisane za DX12, biće bolje itd. itd. Međutim, ajde, kažem da ostavljam da to bude do implementacije...

Da sve bude još gore, pre neki dan se Microsoft oglasio i saopštio da će ubaciti neke dodatke za DX12, koji će kao "istinski omogućiti pristup svemu". Mislim, vuku nas za nos...

Slabo se pamti da je DX11 takođe bio krš na izlasku, u odnosu na DX10 (tj. DX9). Pri tom, API je sam po sebi bolji, tj. nudi mnogo više mogućnosti (bilo veći FPS sa istim kvalitetom ili isti FPS sa boljim kvalitetom, ili bolje iskorišćenje CPU/GPU resursa), a implementacija u igrama je na razvojnim timovima. Na stranu što vidimo da karte određenog proizvođača u (skoro) svim DX12 igarama imaju bolji rezultat nego u DX11 modu :d

Jep, kao fazon loši su portovi, nisu igre od nule pisane za DX12, biće bolje itd. itd. Međutim, ajde, kažem da ostavljam da to bude do implementacije...

Da sve bude još gore, pre neki dan se Microsoft oglasio i saopštio da će ubaciti neke dodatke za DX12, koji će kao "istinski omogućiti pristup svemu". Mislim, vuku nas za nos...

Ti bi kao moderator trebao da budes malo informisaniji, ili bar da zobidjes komentarisanje stvari koje nisi procitao kako treba ;)

neke dodatke za DX12, koji će kao "istinski omogućiti pristup svemu"
- lepo su rekli sta ce olaksati ... idi nadji vest i procitaj.

Gde to ima 1080 za 600 dolara da se kupi? Cena za AiB partnere definitivno ne moze da se racuna kao launch cena jer su AiB modeli uvek bili skuplji od referentnih modela zbog boljeg hladjenja.
To sto je nV stavila za referentnu kartu 650 dolara sto se poklapa sa 980Ti govori jasno koliko para oni traze za karticu. Ako im ovo dobro prodje, siguran sam da ce i amd da krene istim putem.

Sve te msrp launch cene u dolarima( za 780,980,980ti,1080..) koje sam naveo su cene BEZ poreza..

Msrp za 1080 je $600 usd, na to dodaj 20% poreza. A eno već u mađarskoj imaš 1080 za ravno 660e, od čega kad odbiješ njihov porez dobiješ i nižu cenu od msrp.

Cena za FE je takva iz jednostavnog razloga, da bi se zaštitili partneri. A i taj msrp za FE od 650$ je indentičan launch msrpu za gtx 780.

Poslednja izmena:
E cus cijena za FE je da bi se zastitili AIB. Ponekad stvarno da ne vjerujes sta ovdje mozes procitat'.

Nije ta cena za FE da bi zastitili partnere, vec pohlepa. Ako madjari imaju cene od 660 evra, odlicno za njih. Ja koliko sam vidjao prosek je 720+.

Posto americko gledanje na msrp nema nikakvog smisla jer u maloprodaju porez mora da se naplati tako da ni njihove iskazane msrp cene isto tako nemaju smisla (iako je po americkom standardu moguce iskazati msrp bez poreza).
Cak sta vise, tvrdnja da to rade kako bi zastitili partnere uopste nema smisla, samo ih jos vise ocrnjuje jer su njihove kartice opet u dosta slucajeva skuplje od FE. Iskreno, nije bas da me interesuje trenutno kupovina grafike pa da me interesuje kako se tacno krecu cene, ali sam video dovoljno.

Ili nV i amd imaju problem da kontrolisu cene, ili im je msrp samo marketing za price/perf.

I ja sam razmisljao o cemu je rec i zasto su cene vise tih FE referentnih kartica.

Ono, padalo mi je svasta na pamet. Pomislih, neka sprdnja, gledajuci AMD referentne karte one za ove Envidijine dodju kao kanta, evo ovaj poslednji primer RX 480 pa ta
obicna referentna na kraju ispadne premium proizvod. Mozda se vode tom logikom, kad vec nudimo kvalitetnije i bolje naplaticemo skuplje, nesto kao zastitni znak :D

Salu na stranu. Ovde je generalno po strani nekakav dogovor sa partnerima i Envidija iz nekog razloga kupce zeli da okrene njima a dokaz tome je limitirana kolicina FE kartica.

Mislim da se ovde ne radi o klasicnoj pohlepi i ako su oni vec poznati po tome samim tim sto svake godine podizu cene po malo.
Ipak smatram da se ovde radi o internom dogovoru sa partnerima sa kojima je postignut odredjen sporazum o prodaji i sl.

Nista drugo nema logike. Nit ce oni prodati ko zna koje kolicine FE kartica a ni ne mogu fizicki jer je broj limitiran, nit ce se korisnici preretano interesovati za referentne karte, pogotovu sto su skuplje.
Vecina ce da se opredeli za nereferentne. Jasno je da na ovaj nacin udaljavaju kupce i okrecu ih partnerima.

Poslednja izmena:
Prva cjena je marketniska da se po njoj racuna perf/$ naravno cjena za budale dok je druga realna cjena s tim sto karte od pojedini partnera kostaju i vise (naravno ono bolji modeli od FE krsa).

daleko je FE od krsa,samo stvarno bezobrazno traze za blower sa malo aluminijuma.

I ja sam razmisljao o cemu je rec i zasto su cene vise tih FE referentnih kartica.

Ono, padalo mi je svasta na pamet. Pomislih, neka sprdnja, gledajuci AMD referentne karte one za ove Envidijine dodju kao kanta, evo ovaj poslednji primer RX 480 pa ta
obicna referentna na kraju ispadne premium proizvod. Mozda se vode tom logikom, kad vec nudimo kvalitetnije i bolje naplaticemo skuplje, nesto kao zastitni znak :D

Salu na stranu. Ovde je generalno po strani nekakav dogovor sa partnerima i Envidija iz nekog razloga kupce zeli da okrene njima a dokaz tome je limitirana kolicina FE kartica.

Mislim da se ovde ne radi o klasicnoj pohlepi i ako su oni vec poznati po tome samim tim sto svake godine podizu cene po malo.
Ipak smatram da se ovde radi o internom dogovoru sa partnerima sa kojima je postignut odredjen sporazum o prodaji i sl.

Nista drugo nema logike. Nit ce oni prodati ko zna koje kolicine FE kartica a ni ne mogu fizicki jer je broj limitiran, nit ce se korisnici preretano interesovati za referentne karte, pogotovu sto su skuplje.
Vecina ce da se opredeli za nereferentne. Jasno je da na ovaj nacin udaljavaju kupce i okrecu ih partnerima.

Mislim da si se previse udubljivao u tematiku. Prvo izasle FE, ugrabili dok mogu. Kad izadju AIB karte, ove im ionako niko ne uzima. Izracunala neka mudra glava u nV i rekla da osisa, a ovaca je vazda bilo i bice.

Za pristojno hladjenje, oni bi trebalo da utrose mozda 0.1% svog radnog vremena izmedju izbacivanja karti. Ionako nista ne rade ni jedni ni drugi. Uzu staru kartu, urade tweak-dva, ubace neki novi feature i urade die-shirnk ako je dostupan.
E da su ulozili tih 0.1% vremena u hladjenje, onda nikom ne bi smetala veca cena referentnih karti. Hladjenje je i nv i amdu toliko dobro da im kartice trotluju...

Ja se izvinjavam sto upadam k'o padobranac ali zar na samoj prezentaciji nV kada su prvi put pricali o samoj Pascal arhitekturi nissu imali neki grafikon koji je pokazivao da ce Pascal biti i do 10x brzi od Maxvella?

Ja se izvinjavam sto upadam k'o padobranac ali zar na samoj prezentaciji nV kada su prvi put pricali o samoj Pascal arhitekturi nissu imali neki grafikon koji je pokazivao da ce Pascal biti i do 10x brzi od Maxvella?

To se najvjerovatnije odnosilo na compute performanse, ali za Quadro i Tesla karte.

Vrh Dno