Šta je novo?

AMD Polaris

Aman covece, ne postoji zakon trzista koji kaze ako je razlika u ceni jednog proizvoda u dve zemlje tolika da ce razlika u cenu drugog proizvoda u iste te dve zemlje biti isto tolika... odacu ti jednu tajnu, tu srpsku cenu odredjuju bas ljudi poput tebe. Zato svi kada je vidimo potezemo Dzeki Cena koji se hvata za glavu.

Da ja odredjujem cene, svi bi ovde na forum, pevali na sav glas....:D
Daj malo, covece, kazem, imas toliko postova i iskustva na forumu, a ne znas da citas sustinu posta , i kada neko postavlja smajl znakove i kada je neki sarkazam i malo sale i *******... u pitanju.
Sustina mog posta je, u Srbiji su uvek bile vise cene grafika, bice jeftinija 480 u Evropi i na KP, jel to toliko tesko shvatiti....:trust:

Ako bude preko 220 evra kod madjara, ne uzimam, jer se ne isplati.
Ovoj karti je jedini adut - cena, ako ne bude priblizno tim parama koje su najavili, nece se ni prodavati.

Da je srece da nam umanje porez na kompjuterske komponente i da vrate na ranije stanje. Kad su to d3generici. Em to, em nasi pilicari lupaju marze odokativnom metodom.

Treba ovo srpsko trziste kompletno da prsne i da monopolisti uvoznici ostanu svorc. Makar cemo komponente nabavljati preko i imacemo sta da kupimo. Bar znas da si na to primoran.
Ovako nas i uz duz i popreko..

Najgore po raju u Srbiji moze da bude, ako ovi odozgore odluce da prekinu lanac nabavke iz Madjarske,( znaju oni vrlo dobro sta se desava i kako stoje stvari ), pa onda ne bude nikakvog izbora u kupovini komponenata,..... iako sam finansijki dobrostojeci, nikad ne bi kupio kod nas precenjenu robu....

Poslednja izmena:
ima jos kanala po okruzenju,ljudi ce se uvek dovijati.ko se seca devedesetih odlicno zna o cemu pricam.

a ne drzite me za rec,mislim da sam negde procitao da od prvog jula ukidaju propise za carine na dosta stvari ukljucujuci zastitu nepostojece domace IT industrije (ako izuzmemo ovaj dark messiah-in it svet).

OFFTOPIC
Sve zavisi kojim putem srbistan krene ka stone age ili EU, ovde odavno vladaju snage koje su izrazito protiv EU ne zbog svojih ubedjenja vec zbog svog djepa, kome to nija jasno ja ga zalim..... od jeftine radne snage do komandovanjem pravnim sistemom kako mi se cefne, te iste snage nas vec mozda i ceo vek guraju tu gde smo sada
Za njih je idealna pozicija ni na nebu ni na zemlji, njihova deca putuju, skoluju se u mrsku EU a nas doje mrznjom kako bi bili srecni sa svojih 200e, tu caruju uvoznici bliski sistemu drzave, trgovinski pa sad i proizvodni lobi jer smo dosli u poziciju da sustignemo kinu sa jeftinom radnom snagom, naravno sutra ce opet pokrenut neki rat pa reci uticaj spolja, bla bla :(
Nema gorih neprijatelja od zivotinja iznutra!

Poslednja izmena:
Kad sam bio klinac kompjutera je jedva bilo, mi se igrali napolju uglavnom. Pa je doslo "opismenjavanje" sto je predvodila Jugodata sa
"pentijum" tehnoloskim otpadom sto su uvozili za sicu a prodavali kao novu robu. Dok je to trajalo ti nisi leti mogao da vidis dete da se igra loptom. Ili smrdljiva igraonica ili kuci, iza roletni, se pikao kanter/wow... danas sva deca napolju. Vratili nas ovi na pravi put zdravlja i rekreacije, nema sta :)

Izvedite sami zakljucak koliko se danas u Srbiji proda kompjutera i pratece opreme u odnosu na period od pre deset godina.

Kada sam ja bio klinac, ni televizije nije bilo. Kada je počela TV, i tada su kukali kako im se deca "Zalepila za televizor pa ne izlaze napolje".

Probudi me telefon, zovu iz kancelarije AMD-a kaze cura nemoj nista da se brines ti ces dobiti najjaci polaris na poklon, samo kaze nakon izlaska karte ostavi podatke da ti mozemo dostaviti.:banana:
Udjem sad na forum vidim da sam ustedio 40 hiljada, tj necu morati dati ovi @Pcebeast-ovi 40 hiljada :d e sad mozda je neka sala na moj racun ko ce ga znati.
Mozda sam ustedio 40k, mozda je info sala neka ko zna ;)

Sad da se vratim na @G@W vidim cova cjelu noc mene po forumu pominje u 2-3posta , kaze glavobolju dobio, znam nije lako kad mozdane vijuge zabole, volio bi kad me vec po noci pominje, mozda i sanja ko ce znati, da malo pojasni sta je pod ovim mislio citiram:
.. zadnji put me tako zabolela glava kada je goldi pokusao nesto da izracuna, ono na nivou treceg razreda. Naravno da je bilo potpuno pogresno.

E sad moraju doci i procenti na red @reviewsrb dedera prifati se posla evo sta kazu za oveklok RX 480
AMD RX 480 Can Hit 1.5Ghz+, New Overclocking Tool With Voltage Control
So to put it all into perspective, an overclocked RX 480 will actually perform within striking distance of AMD’s current R9 Fury X flagship.

Read more: http://wccftech.com/amd-rx-480-1500mhz-overclocking-tool-voltage-control/#ixzz4BoePFLhV

Hoce li moci ovo Titana da tukne :p?

Niste svesni koliko se smejem kada pricate ovde da niko nece da kupi kod nas vec svi hoce kod madjara, kao da svi plivate u parama i ne znate sta da radite sa njima :d Radim u win winu kao agent banke ulaze mi svakakvi profili, hoce covek da obraduje dete sa novim kompom, naravno gotovom konfom, nema kesa hoce na rate, a takvih je mnogo, 90% skuplje robe nam ide na rate bilo krediti bilo cekovi, pa cak i mali iznosi do 5, 6 hiljada nam ide na rate, jednostavno je tako i dok sto vi kazete monopolisti prodaju nece oni nista promeniti, mislim secam se da sam uradio kredu za i3 4170 i msi onu h81 cuvenu maticnu, naravno izaslo je 30, 40eur skuplje nego kod madjara jer je proc bio oko 16k, ali kad neko nema kes onda ga nema... u onim preporukama kad neko sklapa komp uvek potencirate madjare sto je ok, ali bolje je prvo da pitate kako taj covek placa, jer ako nema kesa dzabe mu madjari... sto se tice cene karti sasvim su ok, izgleda mnogo u dinarima, ali u evrima nije strasno, budimo realni mi smo previse malo trziste da bi imali cene kao u nemackoj ili cak madjarskoj, jer smo i siromasni, a ljudi kod nas kupuju najvise karte za do 15-tak hiljada, opet ne racunam ovde nas forumase koji vise ulazemo u hw, ali prosecan srbin razmislja otprilike kako sam i rekao gore, sto jeftinije i na sto vise rata... mozda ce me neko sada napljuvati ali ovo vam govorim iz prve ruke :)

Sent from my ASUS_Z00UD using Tapatalk

@Goldi
Ako je tacno ovo sto kazuju,:D , ce bidne zanimljivo.:eyebrows:
Mozda se promeni situacija, NV sa Maxvell kartama, strasan overklok potencijal, Pascal zasad razocarao. AMD sa Furisu, katastrofa od klokova. Stvarno, ako bude mogla da ide na te klokove od 1.500mhz i vise, bice strasna kartica.
Nego, sto pominju cenu od 300$, kakav je to sad "The “Beast Mode” RX 480 $299 cards"........jadno Titance, ce ga svi sad preteknu...:sceptic:

Poslednja izmena:
Ne znam nisam vidio gdje se pominje 299$, znam da je zvancina cjena 199$.

Niste svesni koliko se smejem kada pricate ovde da niko nece da kupi kod nas vec svi hoce kod madjara, kao da svi plivate u parama i ne znate sta da radite sa njima :d Radim u win winu kao agent banke ulaze mi svakakvi profili, hoce covek da obraduje dete sa novim kompom, naravno gotovom konfom, nema kesa hoce na rate, a takvih je mnogo, 90% skuplje robe nam ide na rate bilo krediti bilo cekovi, pa cak i mali iznosi do 5, 6 hiljada nam ide na rate, jednostavno je tako i dok sto vi kazete monopolisti prodaju nece oni nista promeniti, mislim secam se da sam uradio kredu za i3 4170 i msi onu h81 cuvenu maticnu, naravno izaslo je 30, 40eur skuplje nego kod madjara jer je proc bio oko 16k, ali kad neko nema kes onda ga nema... u onim preporukama kad neko sklapa komp uvek potencirate madjare sto je ok, ali bolje je prvo da pitate kako taj covek placa, jer ako nema kesa dzabe mu madjari... sto se tice cene karti sasvim su ok, izgleda mnogo u dinarima, ali u evrima nije strasno, budimo realni mi smo previse malo trziste da bi imali cene kao u nemackoj ili cak madjarskoj, jer smo i siromasni, a ljudi kod nas kupuju najvise karte za do 15-tak hiljada, opet ne racunam ovde nas forumase koji vise ulazemo u hw, ali prosecan srbin razmislja otprilike kako sam i rekao gore, sto jeftinije i na sto vise rata... mozda ce me neko sada napljuvati ali ovo vam govorim iz prve ruke :)

Jaste, ima istine, tesko ce neko da iskesira na ruke, za vrhunski proc i maticnu i grafiku 1.000E. Nemas kes, uzmes kredit, pa vracaj veliku kamatu, fino su oni to smislili, nema sta, ( izadje te jos i skuplje, zbog kamate )...:mad:

Poslednja izmena:
Ne znam nisam vidio gdje se pominje 299$, znam da je zvancina cjena 199$.

Eno, pise taj neki "The “Beast Mode” RX 480 $299 cards", ali, link vodi ka http://wccftech.com/amd-rx-480-faster-than-nano-980/, i sad citam, tamo pise stvarno, neka
" Including some serious “beast mode” 8GB cards that will sell for up to $299 and overclock to the moon".

Sta sve ovo sad znaci, ce vidimo, da li ce samo ta kartica moci preko 1.500mhz ili sve ( karte ).....

Ko ce ga znati pise se svasta ko zna sta je od svega istinito, mada je sve vise informacija koje obecavaju.
Ta verzija sto se spominje od 299$ mozda ide na 2Ghz :d

Pa, dobro, ako ta neka 'obicna' 480 moze da se protegne :whip: do nekih 1.400 - 1,500mhz, bice vrlo blizu klokovanih 980 karti, sto su super perfomanse za takvu cenu....

Poslednja izmena:
Jaste, ima istine, tesko ce neko da iskesira na ruke, za vrhunski proc i maticnu i grafiku 1.000E. Nemas kes, uzmes kredit, pa vracaj veliku kamatu, fino su oni to smislili, nema sta, ( izadje te jos i skuplje, zbog kamate )...:mad:
Postoje varijante bez kamate (zato postoje dve cene kod gigatrona, win wina...) od 3-12 rata bez odrzavanja racuna, i striktno na 24 rate bez kamate uz odrzavanje racuna od 230din :) tako da 100k mozes da platis relativno bezbolno ako imas platu od recimo 30k, a hoces komp od 100k din ;) ili naravno da nista ne jedes 3 meseca i platis u kesu, haha :d

Postoje varijante bez kamate (zato postoje dve cene kod gigatrona, win wina...) od 3-12 rata bez odrzavanja racuna, i striktno na 24 rate bez kamate uz odrzavanje racuna od 230din :) tako da 100k mozes da platis relativno bezbolno ako imas platu od recimo 30k, a hoces komp od 100k din ;) ili naravno da nista ne jedes 3 meseca i platis u kesu, haha :d

Ali, kolko znam ( nisam pratio dugo), kada uzimas bez kamate, onda su komponente skuplje, sa kamatom jeftinije, to mu dodje na isto, zar ne.....:trust:

@reviewsrb zato postoje dve cene, gornja za beskamatne kredite i donja za kes odnosno kamatnu varijantu, ali npr kod mene u ww je premala razlika izmedju gornje i donje cene, npr kod ramova je razlika 500din, kod procesora 1000-2000din, ali iskreno niko ne moze da se buni, naravno ko placa u kesu on ce naci dlaku u jajetu, ali onaj ko uzima na rate on ni ne gleda previse veruj mi, pogotovo na tu razliku u ceni mislim kada cuju da je bez kamate kao da si im ulepsao dan (naravno tu kamatu placa firma kao solidarni duznik) ;) evo idi na sajt ww i za 100k uklopi neki proc maticnu ram i grafu i sigurno ces dobiti pristojnu konfu za taj novac, naravno ako procenimo da vec imas napajanje i ostale stvarcice... naravno ne poredi sa madjarima, pretpostavi da nisi toliko platezno sposoban koliko ustvari jesi, haha :D

230 Din x 24 meseca pa ti vidi, inace kod nadjara se uzima za kesh i vise komada, tako da ispadne ili kod nas za 250 evra ili kod madjara za 190 evra, 60 evra razlike, pa i nije mnogo jel, a kad se uzmu 5+ komada pa i jeste mnogo, a to da imaju 2 cenne imaju pa kad odes a oni te otsrafe po skupljoj pa se pusis 3 daana posle

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Jeste jeftinije, pogotovo kao sto kazes uzimas kao @goldi 5 komada za rudarenje, ali za gejming ti ipak treba samo jedna... a sto se dve cene tice gornjom te deru samo za beskamatne kredite ili cekove, mislim mora se platiti kamata banci zar, ne? :) Salim se malo, ali sta da se radi, generalno narod se ne buni, zato sve ovo i prolazi, a sto se tice odrzavanja morao se naci neki kompromis jer je period otplate dug, a sto duzi period to veca kamata :) i da ako komsija zeli komp, nema kesa za madjare, ali moze da izdvoji mesecno par hiljada za rate, sta ces da mu kazes? Nemoj da jedes naredna 2, 3 meseca pa kupi komp kod madjara, jos ako je porodican covek ihhh :d

Ako uzimas vsie komada znaci imas kesa, logicno da uzimas za kes i obavezno pitas za popust :d ako uzimas na rate znaci nemas love/na kraju te skuplje izadje i gotovo nema tu polemike, svi se prilagodjavamo svome dzepu.

I kad izadje polaris neko ce kupovat na rate neko za kes, neko jedan komad neko 5 zavisi od potreba ;)

Ako uzimas vsie komada znaci imas kesa, logicno da uzimas za kes i obavezno pitas za popust :d ako uzimas na rate znaci nemas love/na kraju te skuplje izadje i gotovo nema tu polemike, svi se prilagodjavamo svome dzepu.

I kad izadje polaris neko ce kupovat na rate neko za kes, neko jedan komad neko 5 zavisi od potreba ;)
Slazem se sa tobom, evo ti jedan + :) Inace sto se samog polarisa tice ja sam u bas zeznutoj situaciji... gpu iz potpisa je poluispravan jer mi s vremena na vreme mi baca crnu sliku i mora da padne restart, pogotovo kada se malo zagreje tj predje 55, 56stepeni, znaci ne mogu da igram division duze od 15min samo pukne i smorim se... a sad ne znam sta da kupim, polaris ima odlicne cene i performanse, ali dok on dodje u srbiju ili kod madjara osedecu, a integrisana mi je preslaba :/

Pa sta da ti kazem znas i sam 29 juna trebali bi testovi valjda do sredine jula dodju u prodavnice, od Nvidije nemas nista sto ce biti slicni performansi za tu lovu generalno uzimat starije kartice kad su pred vratima novije nema smisla... strpi se jos malo nema ti druge ;)

Kakve rate, kakvi bakrači. Ovde svi kupuju najskuplje kartice za keš i čim izađu, nema mesta jeftnijim proizvodima.

Za komentare tipa $/€:

1. odnos €/$ je danas 1.1 a ne 1.3 kao što je bio pre dve godine i kao što mnogi računaju i danas
2. proizvodi u SAD su oglašeni bez PDV-a (Sales TAX, VAT) koji se kreće do 15.5% i koji se obračunava uglavnom krajem fiskalne godine. Postoje razlike od države do države ali je jasno da porez mora da se uvek plati ;)
3. roba koja stiže u Srbiju plaća se dolarima, uvozi "u evrima" po uvoznom kursu koji je veći od realnog i na kraju prodaje dinarima čiji je kurs opet veći od realnog. Recimo danas se obračunava od 128.5 do 130 dinara za "bod", evro. Posotji mehanizam da se exchange rate smanji na normalnu vrednost ali je komplikovana gimnastika. Uključite još carinu, prevoz, namete državi, nestabilno tržište, trenutni lager i monopolski sistem koji je na snazi.
4. pomirite se sa sudbinom da u Srbiji neće biti bolje još neko vreme jer je sve manje kapitala za obrt. Porediti Srbiju sa drugom članicom Evrope je jako glupo u ovom trenutku.

Kalkulacija:
Cena npr. GTX0180 kartice u USA je $699. Cena iste u Nemačkoj bi jednostavnom konverzijom valute bila oko 625€. PDV u Nemačkoj je, mislim, 19% znači najmanja moguća vrednost kartice na tom tržištu bi bila oko 745€

Cena najjeftinije najavljene referentne verzije RX480 4GB od $199 bi time dovela do najmanje moguće cifre u Nemačkoj od oko 215 evra dok bi verzija sa 8 GB trebalo da bude veća od 250 evra. Prosta matematika.
Naravno govorim o Evropi, ne o Srbiji. Ovde se računanje radi daleko kompleksnije jer ima više faktora koji nikada nisu isti :)

Kada se tržište zasiti proizvodima cene se spuštaju zbog zakona ponude i potražnje (opet - u svetu ne u Srbiji). Na primer, cena za GTX1080 FE je počela da pada na $629 u SAD jer ih konačno ima u dovoljnim količinama kao i činjenice da se polako pojavljuju nereferentni modeli.

Znaci moja procena od 220E za 480 kartu, pije vodu...;)...prosta matematika...:rtfm:

Negde sam procitao da su porezi u SAD, razlikuju od drzave do drzave, ( ko sto kazes ), pa negde mogu da budu 4%, negde 7%, a negde, cak i 0% porez.( ne znam kolko je tacno )....

Poslednja izmena:
Pa sta da ti kazem znas i sam 29 juna trebali bi testovi valjda do sredine jula dodju u prodavnice, od Nvidije nemas nista sto ce biti slicni performansi za tu lovu generalno uzimat starije kartice kad su pred vratima novije nema smisla... strpi se jos malo nema ti druge ;)
Ako dodju do sredine jula na ove nase prostore kupujem rx 460 eventualno 470 ako bude imao ok cenu, bez da se razmisljam, ali ako kazu avgust mesec e onda ***, mislim da mi je grafa ispravna ne bi bilo problema ovako je stani pani, ali morace da se izdrziii :D

Nazad
Vrh Dno