Šta je novo?

nVidia Pascal

Upravo tako. Ako je novi GP100 TITAN predviđen za $999 price market, gde će ići GP102? Na $800?

Inače, po najavama etailer-a, prve nereferentne GTX 1080 kartice stižu sredinom meseca za sve koji su bili dovoljno strpljivi (pametni) da preskoče FE.

Pa da, nema smisla da postoje i jedan i drugi chip.
Taj GP102 bi po meni trebalo da bude isto sto i GP100 samo bez DP jedinica. Ovo se do sad nikad nije radilo jer, kao sto rece Dusan, ne ispalti se, preveliki su to troskovi. Sada mozda prvi put ima smisla jer je GP100 prepun sa DP logikom.
Mada ja i dalje mislim da ce GP100 kakav je u Tesli (samo sa visim taktovima i barem jedna varijanta sa full chipom) biti izbacena i u Geforce seriji.

Kad smo kod GP100, izasli su prvi testovi compute aplikacija:

http://wccftech.com/nvidia-gp100-gpu-tesla-p100-benchmarks/

U proseku je brzi od GTX 1080 za nekih 36%, sto ne mora da ima neke velike veze sa gaming-om..

U proseku je brzi od GTX 1080 za nekih 36%, sto ne mora da ima neke velike veze sa gaming-om..

To je i dalje SPFP, i naravno best case jer je ipak HPC benchmark u pitanju. U gejmingu bi razlika verovatno bila nesto manja, dok bi Tesla u DP rezimu bila daleko daleko ispred.

Ja se u globalu slazem sa vama momci ali kada je kod njih bilo neke logike?

DusanK, ti si rekao ranije da nece biti redizajniran cip i da ce koristiti isti kakav je u Tesli. Pa sta je onda GP102 ako nije to? Meni je GP102 potpuno jasan sta predstavlja.
Ono sto mene najvise interesuje jeste povrsina tog cipa i samim tim broj jedinica. Iz toga proizilazi da razlika koja se pominje od 40-50% u odnosu na GP104 i nije nerealna.

Ako bas idemo pravom logikom, jedine geforce kartice koje ce se pojaviti bice bazirane na tom GP102. Ali onda ja vas pitam, gde se u svemu tome uklapa Titan?
Na koji nacin ce da ga izdvoje kao ekskluzivu? Sto se mene tice, tu klasu bih izbacio i vratio se starim pravilima gde je geforce bio potpun cip i kostao je u granicama normale ali to se sigurno nece nikad vise desiti.

Mozda ako ce gtx 1080 Ti biti sa GDDR5X a Titan sa HBM2, pored toga sto ce Titan biti potpun cip a GTX 1080 Ti osakacen a i to je pitanje koje bi bile realne razlike u performansama.

Poslednja izmena:
Mozda je i kljuc svega, u toj memoriji,
1080Ti sa GDDR5X, Titan sa HBM2. HBM memorija kod FuryX karte, nije imala nikakav overklok potencijal, ali je zavrsavala posao, jer Furisa ima 512-bit siroku magistralu. Koliko znam, ta memorija je, ogranicavala i overklok potencijala za gpu ( kod Furyx).
Mozda, 1080Ti sa GDDR5X, 384-bit magistrala, 8+6 pin za referentnu, moze dobro da se overklokuje, malo skresan chip GP102.
Titan sa HBM2, 512-bit magistrala, full chip, vise memorije, moze da sljaka i za gaming i za compute, sveukupno, nesto brzi od 1080Ti....

^
Nije 512-bit nego 4096-bit.
I kakav overklok potencijal kad hbm memorija ne moze biti usko grlo ni da gpu radi na 3ghz-a?

Poslednja izmena:
Da, mnogo sira magistrala...
Za overklok, mislio sam, da FuryX nije mogao da ide mnogo preko 1.100mhz, u tom smislu sam mislio na ogranicavajuci faktor od strane HBM memorije kod overkloka ( ne mora da znaci da je tacno, ali, tako sam negde procitao ..)

Poslednja izmena:
Nisam se mnogo bavio sa fury pa ne znam da li je i koliko mogla da se overklokuje, znam samo da hbm memoriju nema potrebe oc-ti jer ima cini mi se 512mb/s protoka na 1ghz, a na tom je taktu radila na fury, na novoj tesla p100 radi cini mi se na 1.4ghz-a, a to je preko 700gb/s, tako da nema nekog smisla oc.

Nikako da se razumemo, :trust:
mislio sam na 1.100 za GPU klok, zbog specificnosti HBM memorije, ogranicav klok za gpu.....ne zna se mnogo o HBM2 memoriji, ali, mozda na 1080Ti dodje GDDR5X, kao trenutno sigurnije resenje....

Ja sam tebe razumio zato ti i kazem da ne znam kakav je oc potencijal imala fury x, mislio sam na cip.
A gddr5x nije sigurnije nego vjerovatno pristupacnije i jeftinije resenje, ma da ni te 5x memerije nemaju dovoljno cim je nisu stavili na 1070.

Tesla ima 720 GB/s bandwidth sa HBM2.
Znaci GTX 1080 Ti sa GDDR5X bi mogla da bude i 512 bit karta sa protokom od 640 GB/s.
Mikron je svakako najavio da ce po potrebi izbaciti takve cipove.

Sve ovo sto sada pisemo se svodi na sta bi bilo kad bi bilo, na kraju ce nesto od svega toga biti, samo je pitanje sta? :)
Uglavnom, zanimljivo je razmatrati kakve sve mogucnosti postoje :D

U radnjama kod nas će biti 500+ eur, a na KP oko 450e zavisno od modela, to je moja prognoza.

Nema teoretske sanse da tako bude, sem ako nvidia nije debelo lagala na press konferenciji.
380 dolara se prevodi u 380 evra ili aj da damo lufta do 420 evra...
Siguran sam da ce biti modela za 420 evra na kupujem prodajem, mozda ne u prvoj nedelji, ali ubrzo potom... a u srpskim radnjama niko normalan ionako nece kupovati.

Preko 420 evra ne moze biti normalna cena, u Srbiji ce i biti vise, ali kod madjara ce biti za te pare.
Naravno ako nereferetne ispostuju MSRP.

Kolos je pričao o ceni u radnjama a ti si ga pokušao poklopiti da neće biti preko 420€. Biće verovatno blizu 500

Ne pratite topik pažljivo?

Kačio sam ovde cene koje je Nvidia zvanično saopštila za naše tržište preko svoje PR agencije. Da ponovim:

GeForce GTX 1070 karte koje kombinuju neverovatnu kombinaciju perfomansi i povoljne cene će biti dostupne od 10. juna. GTX 1070 Founders Edition možete očekivati po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 61.999 dinara sa porezom. Maloprodajne cene partnerskih kartica se očekuju uskoro.

Kolos je pričao o ceni u radnjama a ti si ga pokušao poklopiti da neće biti preko 420€. Biće verovatno blizu 500

Nece biti preko 420e.
Ne moze od 380 dolara da se naduva na 500 evra, o cemu ti pricas, budi malo realan.
Ako se neko za**** da stavi tolku cenu, nece je nikad nikome prodati...
Saceka se lepo kao sto rekoh nedelju dana i nadjes nekog madjara koji je stavio normalnu cenu, tj 420 evra najvise.

Nece biti preko 420e.
Ne moze od 380 dolara da se naduva na 500 evra, o cemu ti pricas, budi malo realan.
Saceka se lepo kao sto rekoh nedelju dana i nadjes nekog madjara koji je stavio normalnu cenu, tj 420 evra najvise.
To ti je greska sto mislis da ce biti 380$, to je samo preporucena cena. Kako su lako 699$ naduvali na skoro 800 € i to u Nemackoj i Engleskoj?

Stvarno mislite da ce prodavati za 380e? sta da rade sa neprodatim 980/980ti? da ih poklanjaju?
Stite i cenu tih karti kojih jos dosta ima na lageru, uostalom nema nista ni priblizno te snage na trzistu pa im se moze.

Nece biti preko 420e.

Ja da budem realan? Covece, nikad nigde nece biti cene 380€ u pocetku, mozda za godinu dve. Ako si toliko nerealan i ne vidis da ce, po Filipenkovom izvoru, cena za non-fe model verovatno iznositi 480€, ja ti ne mogu pomoci.
Pritom, opet mesas babe i zabe (pa na kraju dobijes babozabe), niko ne prica o madjarima vec o cenama u srpskim prodavnicama.

Ali "budi malo realan", boze gospode ko se sve danas dokopa tastature.....

Kao što će i rx480 biti 200€, te njihove preporučene cene su sprdnja. Kad budu u prodavnicama onda ćemo znati kolika je stvarno cena.

Tacno tako te njihove preporucene cjene macku o rep, tek kad se pojave u radnjama znacemo, ili kad se pojave kod madjara, ovako se samo nagadja bez nekog validnog zakljucka. U naredni 15 dana znace se puno vise bar kad su u pitanju GTX 1070/80 kartice

To ti je greska sto mislis da ce biti 380$, to je samo preporucena cena. Kako su lako 699$ naduvali na skoro 800 € i to u Nemackoj i Engleskoj?

Ja iz principa ne bi placao vise od te preporucene cene, ako su rekli toliko, toliko samo mogu i da dobiju, pa makar cekao da dodje na tih fer 420 evra.

Ja da budem realan? Covece, nikad nigde nece biti cene 380€ u pocetku, mozda za godinu dve. Ako si toliko nerealan i ne vidis da ce, po Filipenkovom izvoru, cena za non-fe model verovatno iznositi 480€, ja ti ne mogu pomoci.
Pritom, opet mesas babe i zabe (pa na kraju dobijes babozabe), niko ne prica o madjarima vec o cenama u srpskim prodavnicama.

Bice za 420 evra kad izadje rx 480.
Nisi me razumeo mozda, ja sve vreme pricam da ocekujem kod madjara da ce biti za 420 evra.
Nase radnje niko normalan vec neko vreme i ne gleda, ja zadnje 2 godine kupujem samo preko madjara.

Preporucene cene su sve bez taksa i poreza, kojih ima koliko i drzava u USA, u svakoj se razlikuju i zato i nema cena sa uracunatim njima unapred. Zato je u Evropi toliko skuplje. 1070 nece ici ispod 450€, za godinu dana mozda bude 400. Mozda.

Ti sigurno znaš.

Nazad
Vrh Dno