Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U čemu da se nosi? Šta planiraš da radiš? U igrama (i sa kojom grafičkom)? Foto/video obradi? Proračunima/simulacijama? Šta ćeš da radiš ako je npr. Zen procesor od 200€ (bez obzira da li je na 3.5 ili 4.5 GHz) u prvom slučaju izjednačen sa i5, u drugom brži, a u trećem sporiji?

Pa s obzirom da ce biti slicni procesori, pretpostavljam da nece biti bitnijih razlika u razlicitim poslovima sa istim brojem jezgara. Naravno, to je ako je pretpostavka tacna. Samo je pitanje kako ce cenovno da postave procesore

^ po meni, video nije pokazao nista posebno. Porede ga sa i7-6500u koji je dual sa HT, i protiv njega ima ~20% vise fps. Mada, opet sve zavisi od cijene...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Incredible Visual Experience with the 7th Generation AMD A-Series APU

Znaci u pitanju su performanse GPU performanse, ko ce ga znati mozda je i taj amd - dual core sa tako dobrom grafom :) inace poredjenja radi intelova je Iris Graphics 540 , verovatno je i AMD jeftiniji zato i porede a to nije nista novo, od kad se AMD pokazao kao lider na tom polju :)

Poslednja izmena:
Pa upravo zato sam i napisao da nije nista impresivno u pitanju...
I7-6500 trosi samo 15W....

Sent from my iPhone using Tapatalk

I taj AMD FX9800P trosi 15W ;) Ovo je za AMD ogroman uspeh, da su uspeli da naprave proc sa dva modula da moze da parira Intelu makar koliko toliko :)
Problem je sto su proizvodjaci laptopova retardirana banda, pa jeftine procesore valja za velike pare i onda prodaja ne ide AMDu na ruku a ni proizvodjacima lapova...

Uspeh da, najviše što je još uvek na 28nm. E sad što prodaja neće ići sjajno-bajno to je već druga stvar..

Jeste ovo uspeh, očekujem dosta od Zen APU-a u 14nm ali oni će tek za godinu dana :(

Mene bas briga za APU, ali "veliki" Zen za nekih 150-180 evra do kraja godine bi bio pun pogodak. Cini mi se da bi cesce vidjali nove njihove procesore da se nisu upetljali u APU pricu koja nikako da se primi na retail trzistu.

planirao sam da uzmem, INTEL Core i7-6700K 4.00GHz 1151 BOX (3 god) - 41,990 Din. kod mađara... ali ako će zen biti garantovano bolji od ovog intela, da li njega da čekam? šta biste vi radili?

ja svakako cekam Zen,da ovolike pare dajem intelu na kvadkor u 2016toj mi ne pada na pamet,a o 2011 soketu da ne pricam.do tad,i5 2xxx posluzice kako treba.

pa veliko je pitanje dal će zen biti ispod 300eura... +pitanje je koliko će koštati ploče za zen...

naravno,to jos niko ne zna,ali moze sa poprilicnom sigurnoscu da se tvrdi da od duvanja cena nema nista.jos su sa agresivnom cenom sa rx 480 poprilicno jasno nagovestili da ce cenama da uzimaju deo kolaca,na srecu svih nas.tako da do 200e za ozbiljniji cpu i oko 150tak za ozbiljne plojke na pocetku moze sasvim realno da se ocekuje.preko nemaju kud,mora to da bude ispod skajlejka a da dobjes vise jezgara.

jedino sto mene brine jesu oni slajderi gde tvrde da je x2 performansi 8350.a svi znamo da su ti slajderi em laz em u najboljem slucaju best case scenarij,ako bi podbacili ovaj put sa IPC-om,ne pise se dobro...

150 evra za ploce? mnogo brateeee.

Misli na high end ploče koliko sam shvatio "ozbiljnije" što nije mnogo. Biće naravno i jeftinijih, nije mislio na početnu cene.

da,uslovno receno "muscle" plojka sa ozbiljnom naponskom,full slotovima,jedan ili dva m.2 slota,ozbiljnim zvukom i mreznom bi trebalo da stoji toliko.preko nemaju gde jer ulaze u 2011 teritoriju.

planirao sam da uzmem, INTEL Core i7-6700K 4.00GHz 1151 BOX (3 god) - 41,990 Din. kod mađara... ali ako će zen biti garantovano bolji od ovog intela, da li njega da čekam? šta biste vi radili?

Tesko da ce biti bolji od 6700K, ali svakako cekaj. Sta god da naprave, realno je ocekivati da bude primetno jeftinije od 6700K.
A lako bi se moglo desiti da im procesori budu kao Intelovi Ivy Bridge, pa i malo bolji.

Poslednja izmena:
Iskreno, nekada sam bio pristalica čekanja, razmatranja, seciranja odnosa uloženo-dobijeno u sitna crevca, danas sam potpuno protiv toga. Ako imaš pare i želiš da uzmeš 6700K, uzmi ga slobodno. Niti će Intel, niti će AMD izbaciti išta što će ga dramatično nadmašiti - zapravo, još uvek čekamo na nešto što će dramatično nadmašiti, recimo, Ivy Bridge. U najboljem slučaju, možda taj AMD bude tu negde oko 6700K, par procenata brži ili sporiji. I moooožda ćeš uštekati 50-100 evra. Naspram toga, već danas možeš da kupiš proizvod koji ćeš da koristiš, umesto da čekaš kraj godine na najavu, početak sledeće na dostupnosti prvih primeraka, pa onda još koji mesec da se cene "unormale" jer će garant opet biti period kada će se reći "ma nije to dobra cena, bolje je sačekati malo."

Mislim, sam razmisli, tvoje su pare, ali ono što nema cenu jeste to što već danas možeš da uživaš u vrhunskim performansama. Od tih glavolomki sa čekanjima i X nepoznanica nema ništa...možda se jednom ili dva puta ispostave opravdanim, narednih 50 puta su čisto gubljenje vremena.

I ja uvek mislim kao filipenko.
Pa evo sada cekam grafiku :) Zhelim AMD a ne zelim 4 godine matoru grafiku :)

Tesko da ce biti bolji od 6700K, ali svakako cekaj. Sta god da naprave, realno je ocekivati da bude primetno jeftinije od 6700K.
A lako bi se moglo desiti da im procesori budu kao Intelovi Ivy Bridge, pa i malo bolji.

INTEL Core i7-6700K da li intel spominje novu generaciju posle 6serije ili ce sad biti duza pauza...

Godina, godina i po nije duza pauza - Kaby Lake, Cannonlake,...

Poslednja izmena:
Iskreno, nekada sam bio pristalica čekanja, razmatranja, seciranja odnosa uloženo-dobijeno u sitna crevca, danas sam potpuno protiv toga. Ako imaš pare i želiš da uzmeš 6700K, uzmi ga slobodno. Niti će Intel, niti će AMD izbaciti išta što će ga dramatično nadmašiti - zapravo, još uvek čekamo na nešto što će dramatično nadmašiti, recimo, Ivy Bridge. U najboljem slučaju, možda taj AMD bude tu negde oko 6700K, par procenata brži ili sporiji. I moooožda ćeš uštekati 50-100 evra. Naspram toga, već danas možeš da kupiš proizvod koji ćeš da koristiš, umesto da čekaš kraj godine na najavu, početak sledeće na dostupnosti prvih primeraka, pa onda još koji mesec da se cene "unormale" jer će garant opet biti period kada će se reći "ma nije to dobra cena, bolje je sačekati malo."

Mislim, sam razmisli, tvoje su pare, ali ono što nema cenu jeste to što već danas možeš da uživaš u vrhunskim performansama. Od tih glavolomki sa čekanjima i X nepoznanica nema ništa...možda se jednom ili dva puta ispostave opravdanim, narednih 50 puta su čisto gubljenje vremena.
Upravo tako. Da nisam uzeo gtx 970 za 39k u septembru 2014, verovatno bi još uvek čekao ili čak prošao po goroj ceni, a ovako sam se naigrao u tom periodu bez potreba za nekim kompromisima u 1080p.

Isto važi i za 2500k za 195e pre pet godina, da sam slušao bajke o tome kako treba sačekati odgovor konkurencije, ne bi ga ni sačekao.

Naravno sada je vreme da se menja i jedno i drugo, ali su svoje opravdali i više od očekivanog, pogotovo 2500k...

AMD Zen nema smisla cekati, odlozen sto puta ko zna kad ce biti zvanicno predstavljen. Performanse su takodje velika nepoznanica. Jedino sto ima smisla sacekati je RX480, ko daje za GPU oko 200 evra a ima poprilicno slabiji GPU u ovom momentu. To se ionako ceka par meseci i vec je predstavljeno.

Cekati samo proizvod koji stize uskoro na trziste (par meseci) i koji nudi drasticno bolje performanse za iste pare. Sve ostalo je gubljenje vremena.

I ja sam pristalica uzimanja "sada i odmah" ali postoje ljudi koji imaju na umu odredjenu svotu i nema sad tu preko. Njih ima i najvise, rekao bih. E, njika bi bilo pametno da sacekaju! Na trzistu nema niceg jeftinog i pametnog, jos je Intelov dualcore i3 i najbolji, aliiiii.... Nije preterano ni brzi od 4 godina matorog FX-6300. Oni sa 400-500€ sacekati Zen, skoro sigurno stize nesto bolje.

Ovi sto gledaju i7-6700K, oni i treba da ga kupe.

Stvar je u tom sto ATI ima istoriju spustanja cena kada nisu prinudjeni na takav potez dok AMD bas i nema. Jedini put kada su zaista dominirali je bio Athlon X2 prvi pravi dual core a to cudo su cenili vise od 300 evra za najslabiji model. Cisto sumnjam da ce nuditi i7 performanse uz duplo vise jezgara za 150 evra kao sto se ovde neki nadaju.

To je tačno, s druge strane treba im agresivna politika cena da nadoknade. Nisam siguran da će im pomoći da budu skupi kao Intel, koji je preskup. Do sada bi low end bio quad. A oni nam quad prodaju kao ne znam šta i izbacuju generacije s 3% napredka, pa keširaj i za novo ležište koje smo nepotrebno promenili.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno