Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
uvek ce biti fizicka i logicka :) erik je u pravu ali i ja sam samo sto sam naveo primer za quadcore.

upravo zbog toga smo imali primer da se intelov dual core procesor mogao takmiciti sa amdovim quad core :) 2 thred-a po jezgu cudo koje intel dugo fura :)

evo brze wikipedija pretrage :)

Each Zen core will have four integer units, two address generation units and four floating point units, and the decoder can decode four instructions per clock cycle. L1 cache size is 32 KiB and L2 cache size 512 KiB per core. Two of the floating point units are adders, two are multipliers.[23][unreliable source]

Da se pohvalim, narucio sam preko ebay amd zen x3 procesor.

Salio sam se, mislio sam da cw me pola foruma napasti i da cu popiti tri dozivotna bana, al nista.... Nego ima li neke vesti o ceni ??? Ps : kratka moja anaaliza , recite staislite. Mislim da ce zen xpu biti vise od 40 posto bolji( dosta vise) iz par razloga, 1. Naravno zbog najavljenog 40% veci ipc. 2. Pored toga cpu ce imati nesto nalik Intelovom hyper threading tehnologijom, sto bi trebalo drasticno da poveca performanse 3.nova arhitektura 4. Drasticno smanjenje potrosnje ... minusi( predvidjam) manje jezgara ce imati standardni cpu, i vrv manji clock. Molim vas nemojte mnogo da me napadate zbog analize, zahvaljujem se na konstruktivnim kritikama.

Ne sali se sa time, jos fali da vrate uboge x3 procesore sa disableovanim jezgrom :-D

Sto? 3 core , 6 threads bi bilo izmedju i3 i i5 ??? Ne fali nista...
Nego ja to x3 izmislio dok sam igrao cs 1.6 i na cetu kazem da sam danas kupio taj cpu,(amd zen x3) i svi me pitaju kakav je....ccccc
Jos kazem da nije skup.

Cena zavisi od performansi, i koliko bude bio konkurentan intelu, toliko će ga naplatiti

Ono što je sad aktuelno oko Zen priče je proizvodni proces. Zna se da GF ima u potpunosti spreman i funkcionalan 14LPP, koji po svemu sudeći nije namenjen za visoke taktove,tj. vuče previše struje i zagreva se na visokim frekvencijama (preko 3 GHz). Taj proces se koristi za Polaris čipove i za to savršeno odgovara. S druge strane 14HP koji bi bio znatno bolji za CPU izgleda da još nije spreman za masovnu proizvodnju (tek dogodine), pa je sad to najveće pitanje :) Tako da je moguće da prvi 8-jezgarni Zen procesori budu na oko 3GHz, sa turbo taktom na oko 3,5 GHz. Ali to su sve pretpostavke, niko nema pojma kako zaista stoje stvari

A gde je tu logika, npr 20k kosta i3 6100 posto je skoro izasao,a onda dodje AMD i isto toliko trazi za svoj ?! Intele ima vecu ponudu, ja se nadam da ce MAD imati razumne cene kao i do sada :) 10 , 20 % mozemo tolerisati :)

Strasno neki jos veruju u bajke AMD, koliko vec 10+ godina , pa nismo vise deca :-devil-:

PS: mozda i moguce ako su ukrali dizajn haswell-a i napravili 98% kopiju istog, drugo mogucnost ne vidim da se vasi mokri snovi ostvare

Poslednja izmena:
LOL sto bi nesto "krali" kada na njemu rade od 2012... kako se usudjujes da kazes da je AMD ukrao nesto kada iza tog projekta stoji covek koji je dizajnirao i pomagao na AMD k7, k8, HT ... Jim Keller

@zeljko sram te bilo.

Strasno neki jos veruju u bajke AMD, koliko vec 10+ godina , pa nismo vise deca :-devil-:

PS: mozda i moguce ako su ukrali dizajn haswell-a i napravili 98% kopiju istog, drugo mogucnost ne vidim da se vasi mokri snovi ostvare

Pre bi se reklo da Intel "krade". To malo trolaš ili ti nije dobro

Ne kazem ja da AMD krade, ali ja ne vidim drugi nacin da tek tako povecaju IPC za ~50%, intel je ulozio 6-7 godina i zilion $$$ a AMD nema ni jedno ni drugo!

Samo Keller-a.
Ali da te usrećim, otišao je nedavno.

Poslednja izmena:
To je sasvim normalna stvar, tako ce jednog dana da ode iz Tesle, pa? Ih...

Bojim se da nisi razumeo.

Piše se kako AMD nema ništa, samo napominjem da imaju Keller-a. Samim tim, znanje je resurs koji je na prvom mestu.

Ali nekome, ko je pržio 2500K u LinX-u 24h, to nije dovoljno.

Davno su prosla vremena da jedan covek moze ista da promeni, procesori su toliko kompleksni da bez R&D enormnog ulaganja nema nista, sto ne znaci da ljudi nisu vazni ali kao tim a ne pojedinci

Pogotovo ako je u stanju da s*ebe sve :smash: :-devil-:

Jedina odlicna stvar je sto ce AMD naterat Intel da ponudi 6-8 jezgra u desktopu...
Ostaje pitanje realnosti povecanja IPC-a kojeg su najavili da je 40% veci od prosle generacije, jer ako IPC nije debelo povecan ni 16 jezgra mu ne bi pomoglo

Bi, ali ne bitno. I onako je Buldozer došao do samog kraja.

103zw3o.png

Jel moguc Zen 8 core (3GHZ) sa TDP-om 60W ??

Ja pretpostavljam da jeste, ali neće ni biti baš brz :). A možda je to sa turbom ili u idle :d

Ja nikada u životu nisam imao Intel. Prvo sam imao Cyrix a onda samo AMD procesore. Na žalost mislim da će Zen biti brži od prethodne generacije AMD procesora ali ovo što vidim neće biti dovoljno da se takmiči sa Intelom...čak i sa sadašnjom generacijom...šteta.

Ocekujem 12 000 poena za prve jace procesore u passmarku i single thread rating bar 2000 [emoji12]

Ja na zen ovako gledam. Stock clock me ne interesuje, ako moze da se nosi sa haswell/sky po MHz i ide OC 4-4.5GHz bez problema, dovoljno. Ako to ne moze, izgleda da moj stari P2 na 450 MHz koji trenutno uspesno skuplja prasinu nece biti zadnji intel kojeg sam kupio :D

U čemu da se nosi? Šta planiraš da radiš? U igrama (i sa kojom grafičkom)? Foto/video obradi? Proračunima/simulacijama? Šta ćeš da radiš ako je npr. Zen procesor od 200€ (bez obzira da li je na 3.5 ili 4.5 GHz) u prvom slučaju izjednačen sa i5, u drugom brži, a u trećem sporiji?

U čemu da se nosi? Šta planiraš da radiš? U igrama (i sa kojom grafičkom)? Foto/video obradi? Proračunima/simulacijama? Šta ćeš da radiš ako je npr. Zen procesor od 200€ (bez obzira da li je na 3.5 ili 4.5 GHz) u prvom slučaju izjednačen sa i5, u drugom brži, a u trećem sporiji?

Da naravno slažem se i cena je bitan segment pošto su Intel procesori prilično skupi, ja u glavi još imam sliku kada je AMD šio Intel ili bar bio na istom nivou (što se performansi tiče, cenovno je uvek bio jefitiniji) :)...au al sam mator.

Poslednja izmena:
Da ali Amd spava vec jednu deceniju :-D ja nisam neki zahtevan korisnik, meni bi zen sa performansama novih i3 bio super, a ako pobesnim pre toga bi sklopio AM3 masinu fx8300 i 8Gb rama I i neku sb970 plocicu.
A zen tamo kada procveta kod nas 2017, 2018 ;-)

Ja nikada u životu nisam imao Intel. Prvo sam imao Cyrix a onda samo AMD procesore. Na žalost mislim da će Zen biti brži od prethodne generacije AMD procesora ali ovo što vidim neće biti dovoljno da se takmiči sa Intelom...čak i sa sadašnjom generacijom...šteta.

Zavisi kako ce cjenovno da se postave. Ja racunam da ce biti izmedju Haswell-a i Skylake-a. Sa osam jezgara bi bila odlicna ponuda, ako cijena bude dobra. A, s obzirom da se vracaju posle nekoliko godina, mislim da nisu u poziciji da zacijene.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno