Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vazda je bilo "koliko para, toliko i muzike (mflopsa i mipsa)".

Tako da sumnjam da će i ovog puta value for money da se drastično popravI. Mada, živi bili pa videli.

niko nije rekao da ce pravi kvad da bude 150e,ozbiljne plojke mogu da se racunaju da ce biti toliko.

A cek ovi veliki igraci na polju ploca imaju vec chipset dizajn za nove procesore? zasto nema nekih leakova :D

sto posto ce amd 14nm da fura do 2020 :) slicno kao i sa 32nm

Poslednja izmena:
Pa za Zen neće ni postojati klasičan čipset na ploči - zar nije sve integrisano u sam procesor (memorijski kontroler, pcie kontroler, periferije...)?

Pa nisam bas siguran da je sve u samom procesoru, a ako bude tako onda nema razloga da vidimo "skupe" ploce ...mada uvek oni mogu da nakite istu i tako "opravdaju" cenu, iako su ploce sve vise i vise jednostavnije... primer 970 chpseta, odsustvo IGP-a (onaj ko kaze da je to bio pametan potez taj nema mozga) , prost primer - rikne ti GPU, tu je IGP da te spasi muka dok ne uzmes drugi GPU ili servisiras isti, ili jednostavno furas office masinu na kojoj IGP je sasvim dovoljan.

Ako se ide na to da svaki procesor bude APU , to je vec druga prica :)

Poslednja izmena:
Nema od svega ovoga "ništa", ili ti u prevodu "tresla se gora-rodio se miiiiš".
Sve će biti kao i do sada šo se AMD CPUa tiče ali, ipak, konkurencija treba da postojai ma kakva ona bila.

niko nije rekao da ce pravi kvad da bude 150e,ozbiljne plojke mogu da se racunaju da ce biti toliko.

Pa AMD upravo i mora da ponudi i5 perfomanse za ~150e ako misle da urade nešto, ako će nuditi i5 po ceni i5 onda piši propalo u startu.

nece nuditi,poenta je 8c/16t sa ipc-om u rangu bar hasvela,uz projektovano bar 4,5ghz klokove na 125dp-u.za konkurenciju i5 ja licno ocekujem fx apu-e.da se razumemo,nista ja ne bih imao protiv 150 e entuzijast cpu-a i 100e entuzijast plojke sa opisanim,ali suludo je ocekivati da se ne pozicioniraju kao entuzijast alternativu za x99 uz nize cene i 2c/4t vise.samo moja baba jos ne renderuje b roll-ove za yt,prodace na kilotone toga ako im entuzijast platforma bude konkurentna u bar 4-5 aktuelna dx11/dx12 naslova i ponudi iste ili bolje performanse za render od najjeftinijih x99 solucija.

a ponude 4c/8t ovih jezgara plus koliko god mogu SP u taj die i prodaju kao fx APU i stave ga uz i5 pa cak i za istu cenu mislim da niko vise normalan ne bi ni gledao i5.

sustina je koliko ce moci ipc-a da izmuzu iz arhitekture.sve ispod haswell nivoa i citav amd entuzijast koncept moze da se prekrizi u startu.

plus iGPU performanse/3d podrska o kojima intel moze samo da sanja,mislim da su stvari jasne.kao sto rekoh,jedini odgovor koji intel moze u tom slucaju da pruzi je ogoljen 4c chip po niskoj ceni i eventualno otkljucano klokovanje i3 (mada je ovo manje vise vec slucaj) mada nista nesto narocito od toga.

Njima se sigurno isplati da prodaju quad core i za 100 evra, ali se to verovatno nece desiti u skorijoj buducnosti sa ili bez konkurencije. Koliko ce cene ici dole zavisi od toga kako ce AMD pristupiti trzistu da bi prodao svoje procesore. Sto se igara tice, AoS pokazuje dobitak performansi i na 8 jezgara tako da vec sada moze da se zakljuci da ce 4 jezgra uskoro postati bottleneck u igrama (RTS pre svega) osim ako ne dobiju znacajan IPC.

Sto se tice cekanja, to zavisi od vise stvari. Ako neko smatra da mu trenutni CPU ima dovoljne performansi i ne smeta mu da dobije vise performansi odmah, moze da se ceka (iako ne mora). Ako nisi zadovoljan, pazaris odmah. Uostalon, generalno, jedino sto cekanjem moze da se dobije je vise jezgara za isti novac. Moje licno je misljenje je da sada kupovina i5/quad i7 isto kao da kupujes buldozera, ali to je moje licno misljenje.

Čemu tolika glad za 8 jezgara i samim tim skupim procesorima?
Ko će to da kupuje i zašto?

Max 5% PC korisnika ima tu glad, gejmeri prevashodno/napredni korisnici, bilo da je posao ili cisto zadovoljstvo u pitanju... Ostalima je i quad, dual core sasvim ok.

A sta je sa K12 arhitekturom? Arm based? Ce to biti neki hybrid??

Zamislite, lap sa 8 jezgra (4 core arm ultra low power i 4 core amd jaka - brza) i naravno mocna integrusa, npr u rangu 7770 [emoji6] mocno [emoji146]

To su ako se dobro secam batalili usled nedostatka R&D sredstava.

↑↑ AMD room , cool izgleda kao neko skladiste :D

E tako :)

13417532_1744953902440409_1434181233387467526_n.jpg

Poslednja izmena:
ima li nekih novijih nagađanja? :D

Zasad nema, a neće ih ni biti najmanje do sajma tehnike u Berlinu(IFA),koji će biti početkom septembra meseca. Možda će AMD tamo izneti neke nove detalje, videćemo...

Poslednja vest je bila koliko se secam problem sa cpu arhitekturom, pa tako je cena izrade ploca poskupela, e sad to ke verovatno neka glupost, ali da verujem da se stancaju ploce uveliko :)

Ne moze biti Zen fail, ali Zen + ce verovatno kao i svaki Amd proizvod biti bolji, ne treba zuriti, odma kupovati..
Evo 2016 god oni izbacise dva Athlona 835 i 845 u 28nm :) Carrizo -> koliko sam video, single thread performanse su bolje nego na FX quad core i phenom 2..
Opet oni posle Phenom 2 nisu napravili valjan cip, tj kao da su stali u mestu, sa nekim tweakovima samo dosli do + 5 max 10% i to je to. To stoji da je best buy, ali treba malo flagship snagator da pokaze zube.

Ne znam ali sve mi se cini da su Intel i AMD u dealu, podelili su posao i cepaj, nema tu nekog rata, korisnici izmedju sebe prave neki rat, a korporacije se... [emoji1]

Poslednja izmena:
Fail moze da bude zbog navodnih problema s nemogucnoscu izvlacenja pristojnih frekvencija. IPC je izgleda potvrdjeno podignut znacajno ali dzaba krecenje ako sad takt ode proporcionalno dole.
Sve ovo je jos na nivou rekla kazala ali ako se onaj Obrovsky glasne sa slicnim infom to je to.

Za ono Zen+ se slazem, kod AMD a je uvek tako, druga revizija je tata.

Definitivno ili ajd tačnije vrlo verovatno će da ih sje*e proizvodni proces, u nekoj drugoj temi sam spominjao da sam još pre mesec-dva čitao (glasine, ali gde ima dima ima i vatre) da ne mogu da postignu željenu frekvenciju baš a da to bude do 95W. Videćemo uskoro, ali očekujem neki oblik fail-a :D pošto AMD je to.

http://forums.anandtech.com/showpost.php?p=38363321&postcount=2219

Hi all, I've got some info about Zen ES stage. I thought you would like to see it after the many off-topic Polaris posts.

Zen ES is at the moment in revision A0 - it might not be a suprise.

L2/L3 variations: 2/8 MB, 4/16 MB, 8/32 MB, 12/64 MB, 16/64 MB
(512kb L2/core, 8MB/4 cores)

Core counts are: 4c/8t, 8c/16t, 16c/32t, 32c/64t. As it seems now there won't be a 6c/12t at the launch, there will be only complete core complexes. Later AMD might release a 6/12 version, will see.

AMD's working on 2 kind of packages: AM4 and SP3. Later there might be a SP4 package of course.

4 variants of ES Zen are available at the moment:
AM4 8 cores with 95W TDP
AM4 4 cores with 65W TDP
SP3 24 cores with 150W TDP
SP3 32 cores with 180W TDP

The most exciting part is core clock. The 8c/95W variant's base clock is 2.8GHz, all core boost is 3.05GHz and maximum boost is 3.2GHz.
The 4c/65W part's clock is the same. (I would expect 3.5GHz base clock for a retail 4c/95W variant.)
Idle clock is exciting as well. AM4 versions can lower the clock to 550 MHz in idle which is a very nice level from an AMD CPU. Idle wattage is 5W for 8c version and 2.5W for 4c version.
The SP3 versions have even lower idle clock: it's only 400MHz. Regarding the boost clocks the 32c/180W version has a 2.9GHz boost clock and the 24c/150W version has a 2.75GHz boost clock.

AFAIK Intel has no answer for the 32c/64t Zen variant, so it could be a great win for AMD on the server market.

What AMD is doing different in case of Zen is the purpose of the CPU. AMD doesn't build it for the future but for the present. Maybe it won't be strong in AVX and FMA but an average user won't realize it because the average user won't use the AVX and FMA capabilities. Average Joe will see that Zen is as fast as Haswell on Intel's side (if AMD won't screw it up) and it's enough for everything what Average Joe does on his PC.

On server side Haswell IPC and high core count with a reasonable price will convince the customers to give AMD a try. And I hope AMD can grab the chance after all the years of failures.

Ovih 2.8 i nije toliko daleko od 3.2 na 6900K

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno