Šta je novo?

AMD Polaris

ako trosi oko 120W i kosta 199$ i ima performanse ala R9 390 bice pun pogodak :) ali nesto mi je to sve onako ... AMD je ipak to, jedino sta su usavrsili u zadnjih 7 godina su pompezne najave :)

ah i ta prica :) ko brate nema dobro napajanje (realno ima ih i za 50e) nema ni komp da potera tu grafiku :) tak oda je supalj argument :)

a taj LC moze i jace da potera ;)

Nije supalj, mislio sam kada ljudi sklapaju/kupuju nov komp.

U svakom slucaju, domace cene za vecinu napajanja (CM B2 500W, GPS-600A8, Smart SE-530,...
RMxl9DR.gif
) su proslog leta otisle neopravdano na gore za po 10-30 evra. Sreca pa je LC600H-12 "opstalo".

Kome nije bitna potrosnja ima 5970 pa neka fura do mile volje, ako vec idu na kartu potrosnje onda potrosnja ima da bude mala, a ne tresla se gora rodio se mis

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Svi vi koji ste ocekivali revoluciju sa Polaris karticama zaboravljaju jednu prostu cinjenicu iz nedavne proslosti. Kada je AMD izbacivao 4xxx seriju, prvo je izbacio 4770 koji je bio na nivou 38xx kartica, a onda je kasnije izbacio 48xx seriju. Isto je bilo spustanje slicne generacije arhitekture na nizi proizvodni proces i svi su na sav glas hvalili te karte. Ne znam stvarno cemu drama sa svime ovime jer je situacija identicna!

Nije supalj, mislio sam kada ljudi sklapaju/kupuju nov komp.

U svakom slucaju, domace cene za vecinu napajanja (CM B2 500W, GPS-600A8, Smart SE-530,...
RMxl9DR.gif
) su proslog leta otisle neopravdano na gore za po 10-30 evra. Sreca pa je LC600H-12 "opstalo".

Zahvali se novom sefu FSS Slavisi Kokezi, koji je zahvaljujuci nasem velikom vodji uspostavio monopol na uvoz IT opreme ;)

Ovo cudo trosi 150W, isto kao i 1070. U pravu je bio onaj Kyle Bennett, nisu oni ni blizu nVidiji. Sto rece Radza na stejdzu, RX480 je napravljena kao sto se prave mnogo skuplje kartice. Mozda zato sto je trebala biti mnogo skuplja, do pre jedno mesec dana.

nVidia izbacila fenomenalne kartice, jedini problem je cena. AMD izbacio bezveze karticu, jedina prednost je cena. Na kraju dana cena je odlucujuci faktor za nas kupce tako da...

Gospoda "kopaci izgubljenog blaga" ce sigurno biti odusevljeni jer ce moci da zamene svoje 390X grejalice sa RX480 uz ocuvanje compute performansi.

Eh da ovaj GPU ce u konzole, verovatno malo nizih taktova da se potrosnja uklopi u 200W ili koliko vec trose ove nove konzole sveukupno.

Svi vi koji ste ocekivali revoluciju sa Polaris karticama zaboravljaju jednu prostu cinjenicu iz nedavne proslosti. Kada je AMD izbacivao 4xxx seriju, prvo je izbacio 4770 koji je bio na nivou 38xx kartica, a onda je kasnije izbacio 48xx seriju. Isto je bilo spustanje slicne generacije arhitekture na nizi proizvodni proces i svi su na sav glas hvalili te karte. Ne znam stvarno cemu drama sa svime ovime jer je situacija identicna!
To nije tacno. Prvo su izasle furune 4850/4870 a zatim, cini mi se, 40nm 4770 koji je kostao oko 100€ i bio tu negde sa 4850/4830. 4830 je zapravo takodje RV770 ali dodatno oslabljen i izbacili su ga jer nije bilo dovoljno 4770.

Mislim da ce performanse te karte biti negde u rangu GTX 970 mozda nesto malo vise.

GTX 1060 - GP106 sa nekom potrosnjom od 110-115w ce sigurno imati bolje performanse, blize GTX 980 dok GTX 1060 Ti - GP104 sa potrosnjom od 130w ce biti brzi od GTX 980.

I u prvoj i u drugoj soluciji Endvidija ce imati skuplje karte. Sad koliko skuplje i da li opravdano videcemo. Ako GTX 1060 - GP106 bude 250$ to i nece biti tako lose ako se ispostavi da je brza kartica a ja cenim da ce biti.

Ima li jos koji model od Polarisa ili se ceka? Nije valjda da je za kraj juna planiran samo jedan model? Zasto nije predstavljen i neki jaci?

Pominjali su samo polarise 10 i 11. Ovo je sa polarisom 10, a 11 nisu ni spomenuli, na prezentaciji. Verovatno im je važan prodajni bum te specifične karte, pa o drugima nema ni reči. A možda, će biti neko iznenađenje kasnije, pre Vega čipa, krajem godine

Poslednja izmena:
To nije tacno. Prvo su izasle furune 4850/4870 a zatim, cini mi se, 40nm 4770 koji je kostao oko 100€ i bio tu negde sa 4850/4830. 4830 je zapravo takodje RV770 ali dodatno oslabljen i izbacili su ga jer nije bilo dovoljno 4770.

U pravu si, moja greska...sad sam video da je maltene godinu dana razlike u izlasku izmedju 4850 i 4770, ali su obe kartice bile u 55nm ;)

@G@W: 150W je maksimalna teorijska potrosnja, a ne prava.... saberi se ;)

Ako se dobro secam, za GP106 sam negde video 100W potrosnju... sto se Polarisa tice toliko se najavljivao taj perf/w odnos da sam u jednom momentu pomislio da ce trositi 90W, nesto preko onoga sto isporucuje PCI-E. U stvari bilo je takvih glasina u pocetku, pre nego sto su digli takt. Mislim da je 1300 MHz isforsirano u poslednjem momentu i da ova karta nije trebala da uopste upadne u ovaj rang performansi. Cena je naravno fenomenalna ali rekao bih da su to odlucili bukvalno u poslednjem momentu. Oni zaista nemaju luksuz da napucavaju cene, oni ce isti ovaj cip da licenciraju za neku sicu pa mogu PC igracima da ga ponude povoljno. Zarada ce verovatno biti mizerna i ni blizu derikozama iz nV, tako da ko je mislio da ce Polaris spasiti AMD taj se... ostvarice obim prodaje ali ce profitne margine biti nikakve.

Videcemo da li ce alava nV da reaguje na ovu cenu. Red bi bio, mada su oni postali mnogo oholi i gordi. Mozda iskuliraju AMD ili pokusaju da spinuju kako je Polaris fejl na koji ne treba bacati pare.

Sta bi sa onim malim Polarisom 11, jel to otkazano? Ionako nema poentu ta kartica ali su je najavljivali mesecima pa me zanima sta se desava sa njom.

U pravu si, moja greska...sad sam video da je maltene godinu dana razlike u izlasku izmedju 4850 i 4770, ali su obe kartice bile u 55nm ;)

@G@W: 150W je maksimalna teorijska potrosnja, a ne prava.... saberi se ;)

Znas sta ja mislim? Rekao bih da je ovaj referentni model kojim je Radza mahao na sceni toliko grozan da ce onaj ko ga kupi momentalno zazaliti kada krene da se pregreva i huci kao usisivac. Verovatno ce i zavojnice da cvile. AMD od kako su u losoj finansijskoj situaciji, ref. kartice su im postale toliko lose da je to smesno. Doduse popravili su se sa Fury ali ovo je izgleda ista prica kao pre Fury. Mislim da ce ovo biti najgora ref. kartica od AMDa u poslednjih pet godina.

Nereferentne ocekujem vecu cenu (249$ za 8 GB model) kao i osmopinac minimum. Da bi barem moglo malo da se klokuje ako uopste moze posto je bila igranka sa taktovima u poslednjih par meseci. Pitanje je da li GCN uopste moze preko 1300 Mhz.

Mislim da ce performanse te karte biti negde u rangu GTX 970 mozda nesto malo vise.

GTX 1060 - GP106 sa nekom potrosnjom od 110-115w ce sigurno imati bolje performanse, blize GTX 980 dok GTX 1060 Ti - GP104 sa potrosnjom od 130w ce biti brzi od GTX 980.

I u prvoj i u drugoj soluciji Endvidija ce imati skuplje karte. Sad koliko skuplje i da li opravdano videcemo. Ako GTX 1060 - GP106 bude 250$ to i nece biti tako lose ako se ispostavi da je brza kartica a ja cenim da ce biti.

Ima li jos koji model od Polarisa ili se ceka? Nije valjda da je za kraj juna planiran samo jedan model? Zasto nije predstavljen i neki jaci?
Iskreno sumnjam u 1060-Ti. To je vise bilo potrebno u 9xx seriji i ljudi su je cekali, pa onda ipak uzeli 970. Na to nVidia i ovog puta racuna. Treba sacekati, moguce da ce 1070 pasti i na $350, sto bi bila mnogo dobra kupovina onda.

Iskreno sumnjam u 1060-Ti. To je vise bilo potrebno u 9xx seriji i ljudi su je cekali, pa onda ipak uzeli 970. Na to nVidia i ovog puta racuna. Treba sacekati, moguce da ce 1070 pasti i na $350, sto bi bila mnogo dobra kupovina onda.

Mnogo sumnjas kolega. Tako si sumnjao i u performanse GTX 1070 ;)

Vec postoje tri iteracije GP104, za sada smo videli samo dve. Treca fali a treca je GP104-150-A1 sto moze biti samo GTX 1060 Ti jer je GP106 rezervisan za GTX 1060.
Meni je sadasnja situacija veoma slicna kao sa Keplerom ;)

AMD verovatno ceka 1060 i 1060ti da izbaci full Polaris (nesto mi govori da ovo nije pun chip). nVidia ce verovatno sacekati sa prestavljanjem 1060ti. Mislim da tu karticu mozda necemo ni videti a i ako je izbace to ce biti dosta kasno, tamo negde u februaru sledece godine.

Edit: Sve zavisi koliko ce biti skarta i koliko mogu da osakate te chipove da ne ugrozavaju 1070. Jer taj GP104-150-A1 je nista drugo nego veci skart od 1070 koji je takodje skart GP104. Dosli smo do toga da nam prodaju skart za 450 evra, ali tako je ***a...

Poslednja izmena:
Zadnji put kad sam citao o GP 106 bilo je price da ce tek na jesen tako da ce Polaris biti bez konkurencije, sad je samo pitanje da li su ovo performanse
AMD-Radeon-R9-480-3DMark11-Performance.png

3dmark je neko mjerilo, sinteticki test koji dosta toga govori po njemu bi Polaris treba biti cak iznad GTX 980 sto bi za 199$ bio apsolutni hit.
Na testu se vide taktovi 1266 za gpu i 2000Mhz za memoriju to je ono sto upravo ima Polaris 10 tako da je velika vjerovanoca da Polaris ima ove performanse.

http://www.3dmark.com/3dm11/11263084

lepi jel ti vidis da tu stoje 2 karte ... a ova 480 je realno ova 67DF:C4 s obzirom da je tu kao R9 390 tj malo jaca.

Sto onda govori da je jaca karta (koju jos nisu predstavili) ova 67DF:C7 malko jaca od 980 tj ispod Fury modela ... sto je tezak fail, bar kako ja to gledam.

Ali ni to nije lose ... puste Nvidiu da se drzi gornji segment a oni uzmu sredji ... samo je problem sto ce onda Nvidia da izbaci 1060 i niko vise nece kupovati AMD :)

Kako stvari sad stoje ja bih pre kupio 1070 nego cekao neku macku u dzaku od AMDa

Sto se tice drugog skarta GP104, ne znam da li se ovde secate 560-Ti Core 448, koja se pojavila pred kraj Fermi generacije, vise ne mogu ni da se setim protiv koga se borila i da li se uopste borila ili je samo nVidia imala pa joj je bilo zao da se baci. To je prakticno bio isti cip kao i 580/570 samo dodato osakacen. Da li ce ovog puta to biti 1060-Ti, zavisi od pritiska AMD-a. Ako nVidia namerava da drzi visoke cene (a moze joj se, pitanje je kada ce AMD imati high-end ponudu) ne moze da izbaci tek tako konkurentni 1060/1060-Ti.

Gledam ove grafikone, meni bi i ovaj najslabiji Polaris i vise nego odgovarao za $199.

lepi jel ti vidis da tu stoje 2 karte ... a ova 480 je realno ova 67DF:C4 s obzirom da je tu kao R9 390 tj malo jaca.

Sto onda govori da je jaca karta (koju jos nisu predstavili) ova 67DF:C7 malko jaca od 980 tj ispod Fury modela ... sto je tezak fail, bar kako ja to gledam.

Ali ni to nije lose ... puste Nvidiu da se drzi gornji segment a oni uzmu sredji ... samo je problem sto ce onda Nvidia da izbaci 1060 i niko vise nece kupovati AMD :)

Kako stvari sad stoje ja bih pre kupio 1070 nego cekao neku macku u dzaku od AMDa

Nazalost upravo ta koja je predstavljena je najjaca.

AMD Radeon RX 480 confirmed as Polaris 67DF:C7

Razmileli se vidovnjaci na sve strane :) Crne magije i smakovi sveta postovi :p

Neko pomenu Polaris 11 i njegovu ulogu. Po meni, verovatno će biti najprodavanija kartica kod nas.

Ako je Polaris 10 sa ovim specifikacijama $199, Polaris 11 kartica koji je na onom prezentovanom demou početkom godine imala performanse GTX950 (R9 270) odnosno gotovo upola performansi Polarisa 10, dosta umanjenu potrošnju i koji će definitivno biti bez dodatnog konektora za napajanje ne može da košta više od 100 - 130 dolara. Raj za budžet igranje! Igre sa višim detaljima u 720P ili na srednjim detaljima u FHD uz GDDR5 memoriju od 2 ili 4GB.

Kartice čiji je ovo naslednik, HD5770 (HD77x0, R7 250X - 123 mm2 / 75W) konačno mogu da odu u penziju :)

Što se Polarisa 10 tiče, ja kažem da sačekamo rezultate pre nego što počnemo da proričemo sudbine i bacamo vradžbine.
Kartica naslednik čuvene Pitcarn generacije (212 mm2 / 160W) koja, po prvoj proceni i glasinama, će dati oko 70% bolje performanse zahteva ako ništa drugo ono bar priznanje - rekognišn što bi neki rekli ;)

Na onom slajdu pise 67DF:C7
A sto je tezak fail isporuciti kartu brzu od gtx980 za recimo 250$?

Pa to je onda super. Nista, kupuje se RX480 (neref.).

Ne citas temu ;) postavio sam ja ranije sliku gdje se vidi da je RX 480 = 67DF:C7 i ako karta ima zaista ove performanse za 199$ onda kapa dole.

Razmileli se vidovnjaci na sve strane :) Crne magije i smakovi sveta postovi :p

Neko pomenu Polaris 11 i njegovu ulogu. Po meni, verovatno će biti najprodavanija kartica kod nas.

Ako je Polaris 10 sa ovim specifikacijama $199, Polaris 11 kartica koji je na onom prezentovanom demou početkom godine imala performanse GTX950 (R9 270) odnosno gotovo upola performansi Polarisa 10, dosta umanjenu potrošnju i koji će definitivno biti bez dodatnog konektora za napajanje ne može da košta više od 100 - 130 dolara. Raj za budžet igranje! Igre sa višim detaljima u 720P ili na srednjim detaljima u FHD uz GDDR5 memoriju od 2 ili 4GB.

Kartice čiji je ovo naslednik, HD5770 (HD77x0, R7 250X - 123 mm2 / 75W) konačno mogu da odu u penziju :)

Što se Polarisa 10 tiče, ja kažem da sačekamo rezultate pre nego što počnemo da proričemo sudbine i bacamo vradžbine.
Kartica naslednik čuvene Pitcarn generacije (212 mm2 / 160W) koja, po prvoj proceni i glasinama, će dati oko 70% bolje performanse zahteva ako ništa drugo ono bar priznanje - rekognišn što bi neki rekli ;)

evo bilo je ovde objasnjeno sta je sta

http://wccftech.com/amd-polaris-11-gpu-specifications-leaked-compubench/

ne znam koliko su pouzdane informacije...

I da je ova c4 199$ ja mislim da je ok, po ovim rezultatima je 5% sporija

Nazalost to je izgleda vrh ponude za Polaris a bilo bi dobro da bar ima jos jedan iznad, mozda i bude ko zna ;)
Sto se tice cena ipak sacekajte kako ce ih predstaviti za evropsko trziste jer ta karta moze lagano da izadje na 300 eur, takodje
da se utvrde performanse.

Uopste mi se ne svidja celokupno pc trziste, generalno se krsni kraj ne zna. Cene su otisle u nebesa i vise ne znas na koju stranu da se okrenes jer je ponuda takodje cudna.

Vrh Dno