Šta je novo?

AMD Polaris

Šta kažu za tep? Ona najava PC vodenog za polaris mi je sumnjiva :p

Kao sto rece Goldi (dal je moguce da se slazem sa njim :D), cena je super ali potrosnja za sad ne izgleda sjajno. 150W je jednako potrosnji GTX 1070. Plus sto ovo verovatno nije ceo chip, koliko ce onda neki RX 480X da trosi? 1 6-pin nece biti dovoljan...
Cekamo 29. jun da vidimo performanse.

Nije kao da cemo kupovati referentne karte pa treba 1 6-pin da nas brine...

150 vati je sasvim prihvatljiva potrošnja, ako je pod punim opterećenjem. Sa nekim i3 ili i5 procesorom, bez overklokovanja, pristupačna napajanja od 500 600 vati su puna kapa za tu kartu. Ne znam, što nekima odjednom smeta ta potrošnja, kao da nešto menja, do 50 vati gore, dole. Bitno je naći manu i tamo gde je nema

Veoma je bitno, ko ima vise komada gleda na potrosnju

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Kao sto rece Goldi (dal je moguce da se slazem sa njim :D), cena je super ali potrosnja za sad ne izgleda sjajno. 150W je jednako potrosnji GTX 1070. Plus sto ovo verovatno nije ceo chip, koliko ce onda neki RX 480X da trosi? 1 6-pin nece biti dovoljan...

Dzaba i ova super tehnologija haha xD ko zna sta im je ovo kad izadju karte ko zna kakva ce stvarna potrosnja biti. Cim su oni od starta usmjerili marketing na efikasnot odma je to meni smrdilo, ono sto AMD hvali znaj da je tu neki problem.
Posto se cjena zna sad me samo interesuju testovi performance/w i ova cudesna AMD Tehnolodzi :D
AMD-Radeon-RX-480-Polaris-10_Efficiency.jpg

Pa, ako ima više, nek se otvori za neko napajanje od 1000 wati, tom nekom to ne bi trebao da bude problem, ili pređe u suprotni tabor i bude odran, što drugima isto nije problem :)

Za obične korisnike, sa skromnim kućištima i napajanjima, trebalo bi biti super karta. Stvarno, su oduševili sa cenom

Poslednja izmena:
Nije poenta to sto karta trosi 150w nego je poenta kako ce napraviti veci/jaci cip ako im ovaj mali prcoljak trosi 150w u tome se krije caka potrosnje. Zamisli koliko ce trositi neki cip od 600mm2 ne bi da prognoziram :)

Sigurno koga interesuje samo ovaj segment ovo ce biti super karta trosila 120 ili 150w nebitno je ljudi koji kupuju karte iz ovog segmenta njma je bitna samo cjena sto jeftinije to bolje i ovo je za takve korisnike odlican proizvod, ali oni koji cekaju high end ili enthusiast chip nemaju pretjerano cemu da se nadaju.

Prosto i jednostavno, dobija se 390 po ceni 380 i po potrosnji 370 modela :) Ja stvarno ne vidim ovde nista lose...

P.S. Usavrsavanjem procesa i peglanjem GCN4 arhitekture, lako ce uspeti da nakrcaju potrosnju na neku razumnu meru kod Vega cipova :) A i HBM2 ce trositi manje od GDDR5X memorije ;)

Poslednja izmena:
Sigurno koga interesuje samo ovaj segment ovo ce biti super karta trosila 120 ili 150w nebitno je ljudi koji kupuju karte iz ovog segmenta njma je bitna samo cjena sto jeftinije to bolje i ovo je za takve korisnike odlican proizvod, ali oni koji cekaju high end ili enthusiast chip nemaju pretjerano cemu da se nadaju.

Ali, tu je faktor memorije. Te karte će imati HBM 2 i/ili novu micron memoriju, koju koristi gtx 1080

Verovatno, AMD, sada i ne misli, toliko o tome. Njima treba , hit proizvod hitno, da pokrpe svoje finasije i dugove, koje vuku jako dugo. Baza kupaca, za karte sa polaris 10 je ogromna i to im je sada najvažnije

Pa ako su performanse u rangu 390x koja je trosila preko 300W, ne znam da se moglo ocekivati nize od 150...

Znam HBM2 ce smanjiti u konacnici potrosnju, ali opet ce to biti vise nego kod konkurencije. TAcno je i to sto kazes njima treba sto prije dobar proizvod, ovo ce bez sumnje za 199$ biti odlican proizvod da bi bio impresivan potrebno je bilo skresat ovu potrosnju, uostalom mozda je potrosnja i manja od 150w to jos niko ne zna dok ne vidimo testove. Sacekacemo zvanicne testove pa cemo donjeti konacan sud ;)

Pratim sve komentare tj celu temu, i impozantna mi je ekipa koja uvek drobi o potrosnji kako nvidia ima manju itd...ako ti se ne svidja zaobidjes ili još bolje knjigu u ruke pa napravi novu sa 45w potrosnje, taktom 5k MHz i 16gb hbm2 vrama i nazovi je "La Piroćanac" mislim stvarno pustite da izadje, svaki dan se citaju prepucavanja dal oni imaju nesto il nemaju il sto košta ovoliko a sto ovoliko, amd je kao sto je neko vec rekao snabdevac trzista kao sto je srbija, naravno ima pojedinaca koji uzimaju visu klasu, ali budimo realni, pravi izmeritelj trzista je u prvom periodu prodaje, batalite se ovdasnjih nvidia fanbojeva sto čekaju da padnu cene....to je isto kad kupis bmw 2000 i 2016, znaci nema poredjenja nikakvog...ko ima da kupi 1080 alal mu vera i nek kupi, al generalno gledano dolazeca serija polarisa za 1080p Gaming na kome većina (daj boze) igra je sasvim zadovoljavajuca, ovi sto jure sad 4k super al izadje ih skuplja dara nego mera...mislim glupo je preplacivati nesto ako ne možete da iskoristite 100%

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nvidia se kupovala i kada su amd karte trosile dosta manje, ne znam zasto sada ne bi bilo obrnuto. Nije to nikakva strasna potrosnja, pretpostavljam da ciljaju u 1440p tu sa gtx980/390x a 1080p blize 970/390, i za 199$ je strasna karta.
Obzirom da sa tom snagom vrtis skoro sve igre na max u navedenim rezolucijama, bukvalno je idealna karta ako neko vec mora sada da kupuje - kao prelazni rok do jos nizih cijena krajem godine kada dolazi Vega i gp102.

Nvidia se kupovala i kada su amd karte trosile dosta manje, ne znam zasto sada ne bi bilo obrnuto. Nije to nikakva strasna potrosnja, pretpostavljam da ciljaju u 1440p tu sa gtx980/390x a 1080p blize 970/390, i za 199$ je strasna karta.
Obzirom da sa tom snagom vrtis skoro sve igre na max u navedenim rezolucijama, bukvalno je idealna karta ako neko vec mora sada da kupuje - kao prelazni rok do jos nizih cijena krajem godine kada dolazi Vega i gp102.

Upravo tako. Mislim da je ovde stvar u tome da su bulet-pointi zamenili suštinu. Suština su performanse. Treba ponuditi odlične performanse i to je osnova svega. Danas se priča o nekoj potrošnji, performance-per-watt što je valjda spika preneta sa tržišta mobilnih uređaja (ovde je samo bitno da li se nešto previše greje, drugim rečima sasvim je nebitno da li karta ima potrošnju 120 ili 135 W), o čemu se uopšte ne bi pričalo da AMD ima adekvatan proizvod. Pride, donose se performanse koje već postoje, a koje su iterativno refabrikovanje čipova koji već postoje godinama unazad uz male pomake. Sve u svemu, u toj hitnosti da se dođe do što boljeg odgovora na bulet-point konkurencije se seče sopstvena ponuda. Iskreno, moje mišljenje je da će jedina "žrtva" novih Polarisa biti postojeće AMD karte.

Odlicna je ova strategija AMD-a.Prodaju 2 karte po ceni jedne u odnosu na konkurenciju skuplje,i to da su po performansama brze. Sto se potrosnje tice,ostaje da se vidi,ali ne sumnjam da je 150W maksimalno opterecenje.

Pa kolko me sećanje služi sa samog pci express slota može 75W da se povuče i jedan 6 pinac isto toliko može da DA to je max od 150W i da hoće da povuče nema odakle.

Sada onaj tekst sa hardocp i ne izgleda tako nerealno.

Upravo to, koliko ce tek onda trositi jace kartice, veci cipovi? Vega?
Na osnovu ovog sad, Polaris generalno nije ni blizu efikasan kao Paskal.
Ostaje da se vide performanse, mozda tu bar malo iznenadi.

Ne mora znaciti da karta trosi 150w, treba sacekat testove pa onda vidjeti kakva je efikasnost.
Najveca zrtva Polarisa bice GTX 970/980, Nvidia ce morati ubrzo izbaciti nesto da konkurise Polarisu u segmentu 200-250$.
Karte tipa GTx 970/ 980, R9 390, R9 390X idu u penziju sa pojavom polarisa.

Pa po suvoj matematici ja očekujem duplo W i duple perforamanse. Sad meni nije jasno dal Vega čipovi menjaju 390 i 390X ili menjaju Fury čipove to mi nije naj jasnije.
Malo realnih nagadjanja. :p za Vegu.

Realnost je 300W i 2304 GCN X2 i HBM ili GDDR5/X mem u 490 i 490X. Što je meni skroz ok. Mada kapriam da će spustiti klokove da dobiju kao sad max TDP od 265W kao što je 390 sada.
A biće verovatno modela koje troše i 350W ali imaju veći GPU klok. Takva grafa će biti bukvalno kao CF480 koji smo već videli ili sličnih performansi. Sad dal će HBM memorija dati neki frejm više videćemo.
Kapiram isto da će smešno biti brže od Fury modela.

E sad možda sve ovo je totalni bull shit sve što sam napisao. Jel meni i dalje nije jasno kako su uradili FURY NANO koji ima 4xxx shejdera i troši 100W ako iskoriste tu tehnologiju mogu da naprave potrošnju totalno smešnu i da grafa bude brža od Fury modela...

Poslednja izmena:
kazu da je ovi 150w TDP, a novinari koji su bili u Kini kazu da polaris manje trosi, bezveze je ovako nagadjati dok ne izadju testovi tesko je donositi zakljucak koliko ce trositi Vega ili neku buduci chip.
Vega bi po hijerarhiji trebala da mjenja R9 390/X.
Vega = RX 490-performance GP 104

jedno ste promasili tj zanemarujete, a to je da ova predstavljena grafika trosi izmedju 75W i 150W, jer jelte PCIe 75W i 75W na 6 pin konektoru ... mozda trosi 100W a 6pinac je tu jer je jelte nejmanje opcija :)

i dok ne vidimo uzivo rezultate sve su nagadjanja ... mene samo nervira sto i dalje furaju ovaj glupi kuler dizajn, ta turbina ce ako bude morala da se okrece malo brze zvucati ko mlaznjak :) koliko je tesko dizajnirati novi stock kuler .... wtf

ako trosi 150W onda se nisu nesto proslavili ...

Poslednja izmena:
Ne mora znaciti da karta trosi 150w, treba sacekat testove pa onda vidjeti kakva je efikasnost.
Najveca zrtva Polarisa bice GTX 970/980, Nvidia ce morati ubrzo izbaciti nesto da konkurise Polarisu u segmentu 200-250$.
Karte tipa GTx 970/ 980, R9 390, R9 390X idu u penziju sa pojavom polarisa.
Proizvodnja GTX970/980 prekinuta je još pre dva meseca, tako da ne mogu biti žrtve bilo čega, gotovo dve godine su provele na tržištu.

Poslednja izmena:
jedno ste promasili tj zanemarujete, a to je da ova predstavljena grafika trosi izmedju 75W i 150W, jer jelte PCIe 75W i 75W na 6 pin konektoru ... mozda trosi 100W a 6pinac je tu jer je jelte nejmanje opcija :)

konačno neko da ubode poentu, 150w se pominje u kontekstu da karta ne može potroši više od toga, a ne sećam se gde ali negde sam naleteo na podatak da će trošiti 120~130w, a i nema smisla da karta ima portošnju onoliko koliko teoretski može da povuče iz konektora i pcie slota, mora tu bar malo lufta da se ostavi ;)

Ne kapiram sto ste se svi uhvatili za potrosnju toliko u peaku. PEAK potrosnja 150w, videcemo koliko inace trosi u igrama ili cemu vec.

pa svi drve o potrosnji jer je to jedini adut ove generacije :) performanse na nivou prethodne ... jedino potrosnja znaci nesto, sto je ponovo smesno pominjati u srbiji jer nam je struja skoro pa dzabe ...

Nije zbog cene za struju, vec zbog (cena) napajanja.

Znaci LC600H-12 ftw!

ah i ta prica :) ko brate nema dobro napajanje (realno ima ih i za 50e) nema ni komp da potera tu grafiku :) tak oda je supalj argument :)

a taj LC moze i jace da potera ;)

Poslednja izmena:
Proizvodnja GTX970/980 prekinuta je još pre dva meseca, tako da ne mogu biti žrtve bilo čega, gotovo dve godine su provele na tržištu.

Ako je tako onda je Polaris potpuno bez konkurencije.

Morate ljudi shvatiti da se kroz potrosnju gleda efikasnost arhitekture, istina je da se koristi obicna Gddr5 i to dodatno dize potrosnju u odnosu na GDDR5x ili HBM, ali u igrama ne bi trebalo da povlaci 150w iskreno se nadam 120-130w to bi onda bio zaokruzen proizvod.
Bez obzira na potrosnju trenutno Polaris nema konkurenciju, a kad se uzme cjena od 199$ i ako bude dobar za mining nece moci nastampat kartica koliko ce se prodat.

Poslednja izmena:
Vrh Dno