Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ti si korisnicima windowsa 10 jedared rekao da idu na kurs za korišćenje računara...
Jesam, ali nisam otisao na win7 temu da to isto preporucim...a nije da nema potrebe.
Ali kao sto rekoh bas me briga sta rade ljudi koji koriste win7, taj OS za mene isto kao da ne postoji.

Ja i dalje ocekujem resenje za Power Manager [emoji41]

Na teskim sam mukama, moram da koristim zastareli W7...[emoji23]

Poslednja izmena:
A gospodin "neutralni i objektivni" admin da poradi na svojoj ostrašćenosti? Vuk barem pomaže ljudima... Jeste da drži nekad stranu i previše ka W10, ali nije kao gospodin admin koji dođe, raspali vatru i ode.

Odlično, onda smo se razumeli.
Poradi na sopstvenoj ostrašćenosti, to je dobar početak.
Nekako opet nismo, da bih bio ostrascen trebao bi i da sam protiv necega...recimo win7.
Nemam ja nista protiv njega, samo me jednostavno ne zanima...ono kao nista.
A ovi "ostrasceni" obozavaju sedmicu...a za win 10 imaju jaka osecanja?

Poslednja izmena:
Jeste da drži nekad stranu i previše ka W10
Da, previše.

Ljudi imaju pravo da pišu o problemima (sa bilo kojom verzijom windowsa) bez bojazni da će biti ismejani i poslani na kurs korišćenja računara.

Ljudi takođe imaju pravo da napišu šta im se ne sviđa ili svidja (opet u vezi bilo koje verzije windowsa) a bez bojazni da će dežurni fanboj dotične verzije windowsa da ih "napadne".

Imam veliki problem sa Windows 10, naime odjednom počinje da se koči ali bukvalno do stadijuma da ne radi ništa, sve se zaledi, kada otvorim internet browser, probao sa Chrome, koji sam do sada koristio, probao i sa edge, jednostavno kada otvorim internet kompjuter se uspori neviđeno. Otvoren je samo jedan tab i aimp za muziku, i neće pa neće, muzika secka a browser se gotovo blokira. Ne znam ni odakle da počnem da rešavam problem? Probao sam da reinstaliram Windows, čak sam ga vratio i na sedmicu, i isto se dešava. Da li je možda novi Chrome 51 u problemu, ili šta je pojma nemam. Koristim na ovom laptopu Windows 10 od letos i sve je radilo kao podmazano do pre neki dan...

Sent via Xperia Z3

Prvo otvori task manager i vidi zauzece procesora, memorije, harda...
Proveri temperature, vidi da procesor ne obara klok.
Koja je graficka karta..drajveri.

Otvarao sam task manager, sve mi deluje ok, ništa nije previše zauzeto, a opet koči. Grafika je integrisana, drajvere je Windows sam instalirao, i za tu intel HD, nema novijih drajvera. Čudno mi je to što sve mesecima radi kako treba a sada odjednom pravi probleme.

Sent via Xperia Z3

Imam veliki problem sa Windows 10, naime odjednom počinje da se koči ali bukvalno do stadijuma da ne radi ništa, sve se zaledi, kada otvorim internet browser, probao sa Chrome, koji sam do sada koristio, probao i sa edge, jednostavno kada otvorim internet kompjuter se uspori neviđeno. Otvoren je samo jedan tab i aimp za muziku, i neće pa neće, muzika secka a browser se gotovo blokira. Ne znam ni odakle da počnem da rešavam problem? Probao sam da reinstaliram Windows, čak sam ga vratio i na sedmicu, i isto se dešava.Da li je možda novi Chrome 51 u problemu, ili šta je pojma nemam. Koristim na ovom laptopu Windows 10 od letos i sve je radilo kao podmazano do pre neki dan...

Sent via Xperia Z3
Usporavanje i freezovanje se dešava isključivo kada otvoriš bilo koji browser?
Isto tako i u reinstaliranoj desetci i u windowsu sedam?

Otvarao sam task manager, sve mi deluje ok, ništa nije previše zauzeto, a opet koči. Grafika je integrisana, drajvere je Windows sam instalirao, i za tu intel HD, nema novijih drajvera. Čudno mi je to što sve mesecima radi kako treba a sada odjednom pravi probleme.

Sent via Xperia Z3
Skini hdd sentinel i pogledaj u kakvom stanju je hard disk.

Nema veze da li je win7 ili win10, ali izbaciti takav OS u 2015/16 je blamaža. Na stranu telemetrija i gadan UI, ali sigurnosni mehanizmi su nikakvi. Potreba za korišćenjem cleanera govori da je OS loš ili korisnik nema pojma šta radi. Jednostavno, potreba da korisnik koristi 3rd party aplikacije kojima održava sistem tako što briše stvari koje je sistem zaboravio (?) da obriše, mi deluje neozbiljno.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

sada kad sam ukljucio komp opet, sve radi bez kocenja... moguce je da se mozda ohladio ili sta vec...

Poslednja izmena:
Ne ulazim za sta ko koristi CCleaner, za mene ima primenu brisanje repova iz registry.
Ljudi koriste vise od jednog pretrazivaca pa je mnogo brze i jednostavnije obrisati sve jednim klikom.
Sta ima sistem da zaboravi? ostavlja opciju brisanja i ponovnog instaliranja, skracuje vreme, pamti...
Na korisniku je da odluci sta ce obrisati, tako da je mnogo lakse i brze sa nekim programom.

Idi Settings i otvori Privacy nadi Background apps vidi ima li sta vezano za baterije ili slicno.

Ma kakvi sve standardne metro app, evo isao sam korak dalje , sve sam background app ugasio i restartovao komp, posle 15min servis kao da se po automatizmu pali I drlja cpu, dal ja nesto radio ili ne to bukvalno drlja cpu of 10 - 30% ....

Capture.PNG

evo sta imam of programa , ne vidim tu sta bi pravilo problem , te app vec godinama koristim a I nisam cak ni sve instalirao koje koristim, ovo je neka basic lista kod mene....

programs.PNG

Imas tu najmanje 2 programa sony experia i windows driver package koji su mi smumljivi.
Nesto tu drlja i pokusava da se konektuje, update ili sta vec...

Taj Xperia program, radi kada ga otvorim, ukinut je start up process, a win driver je google adb driver za android, koga retko kad i kacim na usb... No obrisacu sve programe pa da vidim do cega je..ali siguran sam da tu sistem nesto ne radi kako treba.. Preko process hackera mogu da ubijem taj power manager, e sad ja nisam primetio nesto lose bez njega, samo smara sto moram svaki x to da uradim posle restarta, opet koliko je pametno ubiti sistemski servis, nisam pametan...

### ne znam sta vise da uradim, pomisljam da MS namerno minira te stare cpu-ove kroz tako neke servise, znam da sam imao isti problem i na th2 i kao insajder i regularan... Na w7 primetno radi rasterecenije u igrici se bas oseti.. Ipak je to prva generacija phenoma, i tih 10-30 % se itekako oseti...

Poslednja izmena:
Power manager se nigde ne pominje sem kod laptopova, tableta ili necega sto radi na baterije.
Cak ti programi dolaze od strane proizvodjaca tih uredjaja.
Znaci uvek se pojavljivao cak i posle ciste instalacije bez bilo cega drugog?

...posle 15min servis kao da se po automatizmu pali I drlja cpu....

Ako je stvarno ovako, onda JESTE automatizam. Izlistaj servise, pa ih sortiraj po vremenu pokretanja, ono automatski, odloženo, manuelno. Drugo mesto za automatiku je Task Manager, pa ćeš i sam videti ko i šta. Tipujem opet na "telemetriju", ono brine se MS da ne trošiš puno energije bez veze.

Power manager se nigde ne pominje sem kod laptopova, tableta ili necega sto radi na baterije.
Cak ti programi dolaze od strane proizvodjaca tih uredjaja.
Znaci uvek se pojavljivao cak i posle ciste instalacije bez bilo cega drugog?
Da tu je nakaza bez obzira [emoji15]

Taj servis - Power Manager i jeste podesen kao Automatic, i kada ga mu ja stavim Disabled on posle restarta opet promeni u Automatic - nakaza!!

Poslednja izmena:
Nema veze s ovim ali Java ti je stara i ako baš ne zavisiš od Silverlight za nešto briši ga.

Probacu taj EmsisoftEmergencyKit , ako ne nadje nista da probam jos 10 slicnih programa ? XD rekoh to mi se javilo i kada sam imao clean instalaciju, taj problem vuce bas dosta dugo---

Silverlight je instaliran zbog neke app, bas je trazila instalaciju toga ili je win preko update-a povukao, nisam siguran, a javu cu updateovati :) znam da sam ugasio ono cekiranje za nove verzije :wall:

Probacu taj EmsisoftEmergencyKit , ako ne nadje nista da probam jos 10 slicnih programa ? XD rekoh to mi se javilo i kada sam imao clean instalaciju, taj problem vuce bas dosta dugo---

Silverlight je instaliran zbog neke app, bas je trazila instalaciju toga ili je win preko update-a povukao, nisam siguran, a javu cu updateovati :) znam da sam ugasio ono cekiranje za nove verzije :wall:

Probaj da ogranicis win 10 memoriju na 2-3gb ,ako posle toga padne zauzece procesora,izvuci tu audigy 2 zvucnu kartu i probaj sa kompletnom memorijom.

Ukucaj msconfig u pretragu,a zatim system configuration-boot-advanced options i podesi kao na slici.
Untitled.jpg

Još jedan čudan problem koji nisam nikada imao na W7. Memorijsku karticu (korišćenu već jedno dve godine) formatiram u fotoaparatu, snimim GoPro kamerom nešto i ubacim ponovo u čitač, da prebacim snimke na komp. Komp vidi sve drajvove čitača, ali kad ubacim karticu, on taj drajv ukine. U Disk Management ga prikaže, sa sve kapacitetom, ali bez slova za drajv. Dodeljivanje slova ne radi, prijavi "Cannot find the file specified". Ubacim karticu u kameru, sve normalno. Ubacim u fotoaparat, sve normalno. Ubacim u netbuk na kom je W7, sve normalno. Opet u čitač i komp, neće. Drugi čitač isto. Druga kartica u istim čitačima (jedna je iz fotoaparata), sve normalno. Prebacio podatke na netbuk, probam ponovo da je očitam na kompu (W10), neće. Formatiram je na netbuku, probam da je očitam, neće. Probam format na kompu, preko oba čitača (jedan je USB2, jedan je USB3), neće. Uvek "cannot find the file specified". Na kraju sam uspeo da rešim problem tako što sam karticu formatirao u GoPro kameri. Da li neko zna u čemu je problem i kako da rešim slične probleme u budućnosti? Čini mi se da sam ranije naleteo na neke specifičnosti oko formatiranja kartica za W10 (možda i W8), ali se ne sećam šta to beše.

Inače, kartica je Transcend 32 GB SDHC, savršeno ispravna. Posle formatiranja na kameri, normalno sa njom rade svi uređaji.

Vrh Dno