Šta je novo?

We’re heading into a jobless future

Није ми јасно ако је све то тако како сви предвиђају, да ће нас машине поробити, зашто онда људи настављају даље са развојем? То је парадокс..

To je jedan od parametara o kojima pricam :)

Uopšte ne delim mišljenje da će AI da nas pobije čim se ukaže prilika. Dosta zavisi od konteksta u kojoj je inteligencija rasla. Ako bi teoretski mogli da zamislimo kulturu u kojoj ne bi postojala religija, kao ni pojam religije, koliko bi se razlikovali od nas? Koliko uticaj npr. religije ima na odluke koje mi donosimo (religija je samo jedan od primera)?

A zasto mislite da ce AI da generalizuje i pobije sve ljude? (Mislim ako vec idemo tom linijom istrebljenja) Nisu svi ljudi losi. Vecina je siva ali ima i belih i crnih. Moguce je da bi AI napravio detaljno istrazivanje o svakom coveku pojedinacno pa bi oonda na osnovu toga doneo odluku koga da cvrcne koga da ne kokne a na koga da obrati dodatnu paznju.

AI koji ćemo stvoriti i koji će nas (hipotetički) izbrisati sa lica zemlje i nije tako strašan scenario.
Bolje i da tako završimo (stvorivši AI) nego kao degenerisani mutanti na zatrovanoj i umirućoj Zemlji.
Taj scenario apokalipse čovečanstva izgleda kao mnogo, mnogo izvesniji...

Bas tako Pool,to je izvesniji scenario... ako se dotle ne pokoljemo radi osnovnih prirodnih resursa tipa cista voda,zemlja i sl...

Arci,po AI prosek je uzas,ne treba biti dzinijus da to uvidis... dodje 100 dobrica (pojam dobar je jako diskutabilna i subjektivna stvar) da brane Amazon i 200 placenika ih otera... ako i ostanu samo "dobrice",velika verovatnoca da ce se pre ili kasnije isti scenario ponoviti (history repeating),znaci,bolje oma sve satrti i miran si... ima nas 7 milijardi i generalno nas bas zabole sta ce biti sutra... buy-consume-drop it-repeat i iako smo svesni situacije i posledica lakse nam je da sami sebe lazemo... shift+delete idealno resenje

Sam naziv teme poteze pitanja kao sto sam naveo da uvedjenjem automatizacije ljudi su sve trazeniji... jos jedan paradoks... ali je u stvari posledica tj dolazi do izrazaja lenjost,bahatost,nezainteresovanost... gledam svoje i tudje klince,mlade kolege,nista ih zivo ne zanima,bitan je escape in digital world i svi bi da su menadjeri u kancelarijama... nahebali smo,lepo vam kazem...

A zasto mislite da ce AI da generalizuje i pobije sve ljude? (Mislim ako vec idemo tom linijom istrebljenja) Nisu svi ljudi losi. Vecina je siva ali ima i belih i crnih. Moguce je da bi AI napravio detaljno istrazivanje o svakom coveku pojedinacno pa bi oonda na osnovu toga doneo odluku koga da cvrcne koga da ne kokne a na koga da obrati dodatnu paznju.
У тој варијанти остао би можда само Далај Лама

Sto bi on ostao, pasivni narcis :p...

Obrazovani ljudi imaju manje želje da potamane druge pripadnike svoje vrste, nego neobrazovani. Količina informacija sa kojom raspolažemo je ključna za donošenje odluka. Neobrazovana AI bi možda imala želju da nas potamani, ali obrazovana verovatno ne bi.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Wrong. Obrazovani ljudi koriste ne obrazovane da tamane enemy obrazovane i njihove pratece ne obrazovane... al sam srocio... :)
To svakodnevno vidjamo...

Po meni idealna varijanta je da nam obrazovan AI bude Vodja,smaknuti politicare,postavimo masinu i neka nas vodi,garant cemo bolje proci...

Nego,sta cemo mi dok ne dodje obrazovana AI?

On je aktivni psiho-narcis....

da li ako taj AI naucimo o fizici i materijalima, mozemo da trazimo da dizajnira efikasniji motor ili bolji aerodinamicniji avion ili automobil?
Za to nije potrebna AI, dovoljni su geneticki algoritmi, i to se radi otkako su isti izmisljeni...

Kako znati da je AI dovoljno naucen da donese neku odluku? Da li je AI sposoban da donese odluku van zadatih cinjenica kojima je naucen?
Kako deca u skolama dobijaju ocene na testovima ? Ona mladja bi rekla da jos nemaju znanja potrebna za dati test; ona koja su dovoljno statsala za test, ali nisu ucila ce pokusati da se izvuku pogadjanjem; oni koji su naucili i razumeli stvari ce da daju resenje testa i kako su dosli do rezultata, korak po korak...

Treba imati u vidu da stepen kompleksnosti problema koji covek moze da resi (i da objasnjenja za isto) je relativno mali. Ako AI bude mogla da to uradi i za jedan red slozenosti veci, to bi znacilo da je kompetentnija od coveka. A koji ce red slozenosti problema biti sposobna da resi, zavisice samo od toga koliko ona sama bude kompleksna...

Uveren sam da ce prvi samosvesni AI koji bude imao mogucnosti tipa SkyNet,Ultron whatever momentalno krenuti u akciju "ciscenja" jer je to svidelo se to nama ili ne stvarno logican potez ako se uzmu svi parametri u obzir...
Ne, nije... To bi bilo rasipanje resursa, a zbog istoga se i nalazimo u problemima u kojima se nalazimo...

Није ми јасно ако је све то тако како сви предвиђају, да ће нас машине поробити, зашто онда људи настављају даље са развојем? То је парадокс..
Da ce nas masine porobiti predvidjaju samo oni koji zele senzacionalizam. Ne kazem da ta linija razvoja nije totalno nemoguca...
A razvoj (ne samo razvoj AI vec i svega ostalog) se gura iz jednog prostog razloga, jer jednostavno nemamo izbora.

http://www.damninteresting.com/on-the-origin-of-circuits/

https://www.reddit.com/r/todayilear...il_a_scientist_let_a_computer_program_a_chip/

Do sada svaki AI je izvrsavao virtuelne zadatke, prelazak u fizicki svet ce makar za AI biti izuzetno tezak. Dizajniranje, testiranje i proizvodnja proizvoda, uzevsi u obzir trenutne tehnicke mogucnosti, ipak zahteva znacajno angazovanje coveka. Iako se u industriji mnogo mnogo ulaze u automatizaciju i smanjenje troskova (TPS, WCM, Lean), neki poslovi se jednostavno ne mogu automatizovati (makar u narednih ~20-50 godina)...

Btw. evo jednog lepog primera u kojem je primenjen Machine Learning za kreiranje "autonomous" helihoptera:

https://www.youtube.com/watch?v=VCdxqn0fcnE

Добро овде се само ставља ван контекста то да су то послови који се иначе понављају у извођењу. Као нпр. склапање телефона, где је сам посао изузетно монотон, досадан. Не видим проблем да се такве ствари аутоматизују. Е сад би било занимљиво видети колику уштеду фабрика остварује на годишњем нивоу :) Не могу, нигде да нађем ту информацију.

Kontekst stvari je mnogo siri. 2015 je Kina imala 30 robota na 10000 radnika, prema 432 u Juznoj Koreji i 152 u USA. Kina je pocela sa uvecavanjem broja robota sistematski nesto pre 2010, i do 2020 planira da u tu svrhu potrosi nekih 148 milijardi $ kako bi dovela broj robota do proseka od 100 na 10000 radnika.

Iste godine, investicija u industrijskog robota se vracala posle 1.3 godine (prema 11.8 godina u 2008.)

2010, kad je Shenzhen Rapoo Technology Co instalirao 80 robota, to je omogucilo godisnju ustedu od 1.6 mil $, smanjenje radne snage na manje od 1000 u odnosu na 3000 koliko je bilo pre uvodjenja robota, i uvecanje proizvodnje.

Kina je vec nekoliko godina unazad najvece trziste za industrijsku robotiku.

Одлично, са профитне тачке гледишта добри резултати..са тачке гледишта теме, дискутабилно :D Генерално, ја и јесам за то да се сви прости послови потпуно аутоматизују и да се укине потреба за неквалификованом (НКВ), КВ и ВКВ радном снагом.

Poslednja izmena:
Da pitamo tih 50.000 (+porodice) kako im se svidja inovacija?

А јел треба обуставити због њих истраживања на пољу роботике и аутоматизације јер немају никакве квалификације да раде нешто друго што захтева дипломе?

Видим да се исти отпор јавља према технологији као и у доба 1. индустријске револуције..

Kinezi, narocito oni iz Foxconn-a, ce biti u redu. Treba znati i kakva je tamo struktura radnika koji su 'otpusteni'...
Ovo ce vise pogoditi Srbe, nego Kineze...

А јел треба обуставити због њих истраживања на пољу роботике и аутоматизације јер немају никакве квалификације да раде нешто друго што захтева дипломе?

Видим да се исти отпор јавља према технологији као и у доба 1. индустријске револуције..

Ne,nego bolje da pocrkaju od gladi svi koji nisu skolovani jer jelte ne zasluzuju da rade nigde.
Nemaju svi uslova da da zavrsavaju visoke skole,ne treba ih zbog toga otpisati i ostaviti da umru.
Meni je zalosno takvo razmisljanje,ovoj planeti stvarno treba jedan dobar restart.

Ne,nego bolje da pocrkaju od gladi svi koji nisu skolovani jer jelte ne zasluzuju da rade nigde.
Nemaju svi uslova da da zavrsavaju visoke skole,ne treba ih zbog toga otpisati i ostaviti da umru.
Meni je zalosno takvo razmisljanje,ovoj planeti stvarno treba jedan dobar restart.

Pa čekaj, koji je tvoj predlog? Obustava daljeg tehnološkog napretka? Ne razumem...

Ne razumem ni ja.Da znam resenje ne bih sigurno otpadao na forumu,ali mi je jednostavno ruzno da cujem tako nesto.
Ne treba nikad da budemo oholi,zivot je cudan,ne znas u kakvoj situaciji se sutra mozes naci.

Sent from my Nexus 5X

Kako je krenulo, u Kini ce uskoro moci jedino roboti da prezive. Uvoze cist vazduh ***e. Odradili ih Ameri za sve pare. Ja jos mislio da su Kinezi pametni. Neka sad vide jel im se isplatila industrijalizacija.

Nista se ti ne brini, komanda za restart je zadata. Ceka se izvrsenje, videmo koliko ce trajati. Ako nas planeta ne izbljucne sto je unistavamo vec 100 i kusur godina onda cemo se mi medjusobno istrebiti. Jacanje ultra desnicarskih vidjenja sirom sveta je samo predigra za takav jedan scenario. To se uvek desava pred WW...

Poslednja izmena:
Ne razumem ni ja.Da znam resenje ne bih sigurno otpadao na forumu,ali mi je jednostavno ruzno da cujem tako nesto.
Ne treba nikad da budemo oholi,zivot je cudan,ne znas u kakvoj situaciji se sutra mozes naci.

Sent from my Nexus 5X

Nema tu nikakve oholosti..jednostavno napredak ukida potrebu za nekim radnim mestima, kao i uvek u prošlosti, pa niko nije bio ohol, posebno ne Džems Wat

Одлично, са профитне тачке гледишта добри резултати..са тачке гледишта теме, дискутабилно :D Генерално, ја и јесам за то да се сви прости послови потпуно аутоматизују и да се укине потреба за неквалификованом (НКВ), КВ и ВКВ радном снагом.

Veliko je pitanje koliko su to dobri rezultati,jer nikada nisam video papir gde su prikazani i troskovi odrzavanja... uvek samo radnik je kostao toliko,robot/masina toliko,podvucemo crtu i robot je isplativ...
I onda dodje Duke,koji mora od 10 automatizovanih masina da popravi 3 (a masine stare malo vise od god dana i od svetkog renomiranog proizvodjaca) pa jos par sitnih intervencija i za mesec dana racun popravki bese 700,000 dinara... i od extra investicije ispade extra trosak... na kraju svedeno sve na minimum i pozaposljavali ljude...

Ili test pokusaj moje firme,koja ima proizvodne pogone u svim EU drzavama,podatak od sefa u jucerasnjem razgovoru,da komplet automatizuje proizvodjnu.Posle par meseci kada je napokon sve krenulo posle silnih ustimavanja,vise su majstori radili nego masine i posle nesto vise od pola godine ugasen pilot projekat.Pukli silne milione ali naucili lekciju.
Sada zaposljavaju ljude sa prakse (koji su ucili praksu u firmi-nemacki skolski sistem),ulazu u njih da se usavrsavaju i upoznaju svaki mikron proizvodnje i to se pokazalo kao najjeftinije resenje na duze staze,po recima sefa koji je tu vec 20 godina...

Pa čekaj, koji je tvoj predlog? Obustava daljeg tehnološkog napretka? Ne razumem...

Ravnomernija raspodela rada smanjivanjem radnog vremena, i regulacija i usporavanje potrošačke pomame koje urniše prirodne resurse.

Ma super, mozete vi do sutra da sanjate utopiju i tapsete jedan drugog po ramenu dok vam uvode TTIP na mala vrata. Upravo se suprotno desava od onog sto ljudi zamisljaju sta bi trebalo da se desi. Buducnost nikako nije svetla.

Sada nas stite zakoni za cije uvodjenje su ljudi krvarili a mnogi ih danas shvataju zdravo za gotovo. Upravo zbog takvog stava i davanja podrske naprednim prodavacima magle sirom sveta ce ti zakoni da padnu. Sta cete da radite kada prodje TTIP i ne bude vise regulacije kolicine opasnih materija u prehrambenoj i drugim industrijama? Mislite da cete raditi fiksno radno vreme? Pa vec ne radite fiksno, u neonaziliberalnoj Srbiji. Niti vas placaju redovno za regularno radno vreme a za prekovremeno vas ne placaju nikako. Kada prodje TTIP, bice dzabe Mitru i Djuki sto su zbrisali u Njemacku i Norvesku jer ce 21st century Serbia da dodje kod njih. Necemo mi (Srbija) stici njih (Evropa) nego ce oni u rikverc dok ne dostignu nas i bracu Ruse.

Nazad
Vrh Dno