Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas mi prosao telefon carinu pristigao 26.11. Jel donose oni vikendom? Narucio sam dosta stvari do sada, ali se ne secam da mi je nesto subotom doneo postar...

a sto posta uopste uzima tih 150rsd zar nije sve placeno vec unapred,postoje postanski medjunarodni ugovori,ovo su izmislili da pljackaju narod,ranijih godina kad sam primao pakete posta nikad nista nije uzimala,ja sam platio harac za neku sitnicu 100dinara drzavi (carina) a posta uzmina jos 150

Danas otvorim sanoduce i vidim cedulju iz poste. Pokusana dostava 27.11. Odem do poste da preuzmem paket. Kaze mi zena sto radi na salteru da je paket vracen jer nije preuzet u roku od 5 dana. Pitam zar nisu mogli da me obaveste putem sms ili mailom. Posto sve od navedenih podataka imaju na paketu. Zena mi odgovara, nismo mi duzni da zivkamo i da se bahcemo oko tih stvari. Okrenuo sam se i otisao. Eto ovo je jos jedna stvar sa kojom se mozete suociti ukoliko porucujete robu sa neta.
Znam razumem te ali oni stvarno nisu duzni da te zovu i salju mailove, ali ono sto su duzni jeste da ti ostave obavestenje ako te ne nadju na adresi, sto su koliko vidim i uradili.
Prema tome nemoj da se ljutis ali nema njihove krivice ovde, a sto nisi pratio paket preko trackin number-a?

Znam razumem te ali oni stvarno nisu duzni da te zovu i salju mailove, ali ono sto su duzni jeste da ti ostave obavestenje ako te ne nadju na adresi, sto su koliko vidim i uradili.
Prema tome nemoj da se ljutis ali nema njihove krivice ovde, a sto nisi pratio paket preko trackin number-a?
Ja sam bio na putu i nisam fizicki bio u mogucnosti da preuzmem paket. Uostalom zbog cega se ispisuje broj mibilnog i mail na svakom paketu? Pa valjda zato da bi te kontaktirali ako dodje do ovakve situacije. Radi se o principima i o nacinu poslovanja te us*** poste. Sta da sam narucio neku skupu stvar. Ne vidim sta je tesko da se posalje obavestenje putem sms ili mail. Onda mogu da kazu, probali smo na sve nacine da vas dobijemo i obavestimo, nismo uspeli i vas paket je vracen. Zali boze sto postojimo....

Danas otvorim sanoduce i vidim cedulju iz poste. Pokusana dostava 27.11. Odem do poste da preuzmem paket. Kaze mi zena sto radi na salteru da je paket vracen jer nije preuzet u roku od 5 dana. Pitam zar nisu mogli da me obaveste putem sms ili mailom. Posto sve od navedenih podataka imaju na paketu. Zena mi odgovara, nismo mi duzni da zivkamo i da se bahcemo oko tih stvari. Okrenuo sam se i otisao. Eto ovo je jos jedna stvar sa kojom se mozete suociti ukoliko porucujete robu sa neta.
Поштар није дужан да те зове јер пошта плаћа службени телефон само за пост-експрес услуге где је дужан да те обавести телефоном. Сам си крив јер ниси подигао пакет на време, њих се не тиче због чега.

Поштар није дужан да те зове јер пошта плаћа службени телефон само за пост-експрес услуге где је дужан да те обавести телефоном. Сам си крив јер ниси подигао пакет на време, њих се не тиче због чега.
Ja placam njihove usluge i duzni su na sve nacine da me obaveste. Ok, onda mi reci zbog cega se ispisuje broj telefona i mail na posiljci? Da bi se ispunilo mesto na papiru ili ima neku svrhu? Mozes li da mi objasnis?

Trazio sam od kineza da napise pravu cenu, $27, jer ce biti providno da stavi 10$, a i to vise ne prolazi. Ali koliko vidim, nije im se svidela ta cena, procenili su na $35.

Pozdrav,nova sam na forumu i imam par pitanja za vas. Porucila sam neke perle,lance i kopce sa Aliexpressa,za izradu nakita koji ja pravim,znaci nije za dalju prodaju. Bila su dva paketa,jedan veci i jedan manji,manji je prosao bez problema dok su veci zadrzali na carini i poslali mi pismo da trebam da donesem dokaz za pravo na uvoz jer je carinik M.Mancic(pominje se u nekim postovima ranije) zakljucila da to nije za domacinstvo i privatnu upotrebu. Pritom Kinezi nisu stavili fakturu u onaj manji paket pa pretpostavljam da se isto desilo i sa tim vecim i da je to verovatno jedan od razloga sto nisu hteli da mi ga ocarine i posalju. E sad,ja sam trazila od Kineza fakturu i oni su poslali na mail,odstampala i bila do carine,medjutim su me vratili sa pricom da M.M ne radi danas i da dodjem sutra. Verujem da ako je neka opasna nece odobriti paket i najgore sto moze da se desi jeste da se paket vrati nazad. Ima li neko iskustva sa ovakvom pricom? Doduse ovo mi je prvi put da porucujem odande,pa neka mi ovo bude za nauk.

47a07ccd41be7b94146018813d1a5a82.jpg

Tarantula dron od 50 usd bez kamere dometa 300m

Ja sam bio na putu i nisam fizicki bio u mogucnosti da preuzmem paket. Uostalom zbog cega se ispisuje broj mibilnog i mail na svakom paketu? Pa valjda zato da bi te kontaktirali ako dodje do ovakve situacije. Radi se o principima i o nacinu poslovanja te us*** poste. Sta da sam narucio neku skupu stvar. Ne vidim sta je tesko da se posalje obavestenje putem sms ili mail. Onda mogu da kazu, probali smo na sve nacine da vas dobijemo i obavestimo, nismo uspeli i vas paket je vracen. Zali boze sto postojimo....
Bato, ne bih se raspravljao ali ti lepo kazem da su oni duzni samo ako te ne nadju da ti ostave papiric koji si dobio.
Oni nikog ne zovu, salju sms, mailove njihova je duznost/posao samo da ti dostave robu a nikako da te na sve nacine nadju.
Jednostavno prihvati to kao pravila igre i igraj po pravilima ili izadji iz igre.
Da si narucio nesto vrednije opet nista vratilo bi se posiljaocu ti bi dobio pare nazad umanjeno za transport i to je to.
Ja ti samo kazem kako idu stvari a ti nemoj na mene da se ljutis tvoja je greska.

Bato, ne bih se raspravljao ali ti lepo kazem da su oni duzni samo ako te ne nadju da ti ostave papiric koji si dobio.
Oni nikog ne zovu, salju sms, mailove njihova je duznost/posao samo da ti dostave robu a nikako da te na sve nacine nadju.
Jednostavno prihvati to kao pravila igre i igraj po pravilima ili izadji iz igre.
Da si narucio nesto vrednije opet nista vratilo bi se posiljaocu ti bi dobio pare nazad umanjeno za transport i to je to.
Ja ti samo kazem kako idu stvari a ti nemoj na mene da se ljutis tvoja je greska.
Ne ljutim se ja na tebe. Samo pokusavam da ljudima otvorim oci i ukazem u kakvoj supackoj drzavi mi zivimo. Evo primera.
Sta recimo da je moje sanduce u zgradi razvaljeno, da je neko uzeo cedulju i bacio u kantu. Sta bi onda bilo? Ja ne bih ni znao da je paket stigao a posiljka je vracena. Iz takvih razloga ljudi u civilizovanim i razvijenim drzavama pored imena i prezimena stavljaju i obavezan broj telefona kao i E-mail adresu. To se radi ne da bi se popunjavala praznina na papiru, nego da ukoliko dodje do ovakih sitiacija kao sto je ova moja. Ljudi iz poste mogli da kontaktiraju primaoca. Ali posto mi zivimo u Srbiji gde se nista nije promenilo jos od 1970 nije ni cudo sto se tako nesto dogodilo. I dogadjace se i u narednih dvadeset godina, jer se zaposljavaju ljudi koji broje svaki minut kada ce da im se zavrsi radno vreme i odu kuci. Eto to sam hteo da ti kazem. Ne ljutim se na tebe, samo ne mogu da verujem u kako losem sistemu zivimo. A pritom niko nista ne zeli sa promeni.

Našao si i kome ćeš da se žališ... :D

Ne ljutim se ja na tebe. Samo pokusavam da ljudima otvorim oci i ukazem u kakvoj supackoj drzavi mi zivimo. Evo primera.
Sta recimo da je moje sanduce u zgradi razvaljeno, da je neko uzeo cedulju i bacio u kantu. Sta bi onda bilo? Ja ne bih ni znao da je paket stigao a posiljka je vracena. Iz takvih razloga ljudi u civilizovanim i razvijenim drzavama pored imena i prezimena stavljaju i obavezan broj telefona kao i E-mail adresu. To se radi ne da bi se popunjavala praznina na papiru, nego da ukoliko dodje do ovakih sitiacija kao sto je ova moja. Ljudi iz poste mogli da kontaktiraju primaoca. Ali posto mi zivimo u Srbiji gde se nista nije promenilo jos od 1970 nije ni cudo sto se tako nesto dogodilo. I dogadjace se i u narednih dvadeset godina, jer se zaposljavaju ljudi koji broje svaki minut kada ce da im se zavrsi radno vreme i odu kuci. Eto to sam hteo da ti kazem. Ne ljutim se na tebe, samo ne mogu da verujem u kako losem sistemu zivimo. A pritom niko nista ne zeli sa promeni.

Tvoje sanduce je tvoja briga, a ne postina. Ako ti je razvaljeno, imaju pravo da ti ne uruce postu.

Nigde te niko ne zove za obicnu postu. U Americi ako te ne nadje, ostavi paket/paketic na sanducicima ili na pragu (za zgradu govorim), pa se ti slikaj ako ti je komsija dugoprstic. Nemacka je tek katastrofa. Ostavili ajfon u posti u prizemlju (bilo im tesko da se popnu), a kurir sam potpisao primitak. Dok su nasli kurira, dok se on setio sta je uradio i gde je ostavio. U medjuvremenu ljudi iz firme (sa sprata), silazili dole, raspitivali se u dve smene. Niko nema pojma o cemu pricaju. Na kraju, posle 7 dana dolazi kurir licno i iz nekog coska vadi paketic. Kao, pa on tu stalno ostavlja (a niko ne zna). Nasli su jos nekih posiljaka koje su ljudi potrazivali.

Ja sam u septembru ocekivao paket, ali zbog guzve vise uopste nije bilo jasno kada ce stici. Isao sam na odmor 10 dana, i uplasio sam se da ce biti vracen. Zvao sam call centar poste i objasnili su mi da mogu da platim uslugu zadrzavanja paketa do 30 dana. Otisao sam u svoju postu, trazio tu uslugu i platio za to neke smesne pare (50-100 rsd). Paket je sa carine ipak dosao par dana posle mene (sa odmora), tako da ova usluga nije testirana do kraja.

Ja placam njihove usluge i duzni su na sve nacine da me obaveste. Ok, onda mi reci zbog cega se ispisuje broj telefona i mail na posiljci? Da bi se ispunilo mesto na papiru ili ima neku svrhu? Mozes li da mi objasnis?
Ne. Nisu duzni na sve nacine da te obaveste.
Duzni su ono sto je zakonom i pravilnikom propisano.
Posta nije duzna da te zove telefonom, a kamoli na sve nacine da te obavesti.

Duzni su da ti ostave obavestenje da mozes da podignes posilju u odredjenom broju dana.
Kod:
PRAVILNIK
O OPŠTIM USLOVIMA ZA OBAVLJANJE
POŠTANSKIH USLUGA
("Sl. glasnik RS", br. 24/2010, 58/2010, 2/2011, 13/2011, 65/2011 i 93/2013)
Ako se poštanska pošiljka iz bilo kog razloga ne moţe uruĉiti, primaocu se ostavlja izveštaj o
prispeću pošiljke, s naznakom gde, kada i u kom roku pošiljku moţe preuzeti u prostorijama
poštanskog operatora.
Sta recimo da je moje sanduce u zgradi razvaljeno, da je neko uzeo cedulju i bacio u kantu. Sta bi onda bilo?
Ne bi bilo nista. Kao sto su ti vec napisali , tvoje sanduče je tvoja odgovornost.

Zamisli kad ljudi ne prime resenje suda sa rokom za zalbu ili prigovor, pa izgube milione, kucu , firmu.... Jel imaju oni pravo da kukaju kako nemaju sanduce ?
Imaju, ali to je jedino sto mogu da rade, da kukaju.

Ovo je tema o carinama na posiljke. Veruj mi 99% ljudi ovde je svesno da kad ih postar ne nadje na adresi ostavi obavestenje, a ne zove telefonom, tako da nema potrebe da otvaras ljudima oci. Postoji pravilinik i tako je vec niz godina , nista novo.
Diskusija u kakvoj drzavi zivimo nije za ovaj forum, jednostavno nismo takav forum da bi to diskutovali.

Poslednja izmena:
Evo ja da prijavim:
Paket stigao 23.11 na carinu
Izasao sa carine 2.12
Stigao kuci 3.12

Ja sam u septembru ocekivao paket, ali zbog guzve vise uopste nije bilo jasno kada ce stici. Isao sam na odmor 10 dana, i uplasio sam se da ce biti vracen. Zvao sam call centar poste i objasnili su mi da mogu da platim uslugu zadrzavanja paketa do 30 dana. Otisao sam u svoju postu, trazio tu uslugu i platio za to neke smesne pare (50-100 rsd). Paket je sa carine ipak dosao par dana posle mene (sa odmora), tako da ova usluga nije testirana do kraja.

Mozes i da ovlastis nekog da podigne za tebe paket. Isto neke smesne pare samo treba obratiti paznju u kojoj posti to radis (opstinska ili lokalna, krajnja) zato sto vazi samo za tu postu.

2015-12-04 09:00 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema

ovo mi je poslednji info, jel moze neko da mi kaze kada postara na vratima da ocekujem ?

Ja cuh da vikendom postari ne razvoze...a stabse desava posto sam stavio adresu i broj ulice ali na tom broju je kuca sa vise clanova gde ne pisu prezimena...samo broj stana?

Мислим да би било скроз логично да поштар спава на твом прагу и сачека тебе, једну тотално небитну странку, не би ли ти лично уручио извештај јер ти ниси поправио сандуче. Буди одговоран и нећеш имати проблема.
Ja cuh da vikendom postari ne razvoze...a stabse desava posto sam stavio adresu i broj ulice ali na tom broju je kuca sa vise clanova gde ne pisu prezimena...samo broj stana?
Ако си навео све податке (име, презиме, улицу, кућни број и број стана) пакет ће наћи пут до тебе, а ако ниси искрено се надам да ће ти поштар вратити пакет као "Непознат" па ћеш научити како да адресујеш пакет следећи пут.

Мислим да би било скроз логично да поштар спава на твом прагу и сачека тебе, једну тотално небитну странку, не би ли ти лично уручио извештај јер ти ниси поправио сандуче. Буди одговоран и нећеш имати проблема.

Ако си навео све податке (име, презиме, улицу, кућни број и број стана) пакет ће наћи пут до тебе, а ако ниси искрено се надам да ће ти поштар вратити пакет као "Непознат" па ћеш научити како да адресујеш пакет следећи пут.
Je l mozes da mi kazes zbog cega se pise broj mobilnog i email na paketu? Ako si vec tako odgovoran i pametan. Predpostavljam da znas zbog cega se to radi

Je l mozes da mi kazes zbog cega se pise broj mobilnog i email na paketu? Ako si vec tako odgovoran i pametan. Predpostavljam da znas zbog cega se to radi

sto je najgore koliko god se pravio car i pametovao kapiram da je u pravu nazalost.Zasto bi oni mene kontaktirali dan ranije i rekli vreme dolaska?Srbija je ovo brate....jedino da mi neko odgovori da li isporucuju vikendom,ako ne, tako mogu da se izvucem jer postoji sanduce ispred broja 7 da tu stavim prezime i na stanu da stavim i ime i prezime....a ako isporucuju i vikendom, naebao sam, jer dolazim tek sutra uvece....

Poslednja izmena:
Koliko ja znam ne isporucuju vikendom, a i da rade to ostavice ti papir da podignes u posti, u svakom slucaju, uvek mozes da nazoves postu i pitas gde ti je paket.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno