Šta je novo?

Vodič kroz PayPal (FAQ u prvom postu)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
2000 je za Pravna Lica, ne fizicka.

P: Nije mi jasno, radio sam nekom svetskom čoveku projekat i on hoće da mi plati putem PayPal-a, da li je to moguće?
O: Nažalost trenutno nije moguće primanje novca od drugih PayPal korisnika, u početku ta usluga je onemogućena.

Ako je tačna informacija koju sam danas pročitao u novinama ovo više ne važi :)

Zamolio bih članove foruma da mi nešto pojasne...čitajući neke postove kao i ovo što piše na naslovnoj strani Najbolja varijanta je da na računu držite EUR i da isključite konverziju na PayPal-u. U ovom slučaju imate samo konverziju od strane VISA Inc. koja je po najboljem mogućem kursu. Prilikom konverzije u RSD, PayPal koristi svoj kurs koji je nepovoljniji za krajnjeg kupca.

Stekao sam utisak da mogu sa deviznim računom (komercijalna banka) da plaćam stvari sa neta da me ne bi drali u toj konverziji dok u samoj banci mi kažu da je moguće plaćanje samo u dinarima. Trenutno mi je paypal vezan sa visa electron internet karticom i nju punim sa dinarima po potrebi...kako onda da plaćam svojim evrima neku robu koju bih hteo da kupim tj. kako vi plaćate robu u evrima?
Možda to samo ne može u komercijalnoj banci...

Poslednja izmena:
^Visa Classic Komercijalne se veze za devizni racun i sve radi ok. Nisam siguran kako radi sa njihovom Visa Internet karticom.

P: Nije mi jasno, radio sam nekom svetskom čoveku projekat i on hoće da mi plati putem PayPal-a, da li je to moguće?
O: Nažalost trenutno nije moguće primanje novca od drugih PayPal korisnika, u početku ta usluga je onemogućena.

Ako je tačna informacija koju sam danas pročitao u novinama ovo više ne važi :)

Kada se sve stabilizuje i konačno bude dobijen zvaničan odgovor od PP, onda može da se sve ispravi, pošto je u oktobru prošle godine isti slučaj bio, par dana radilo posle ugasili... Za sada radi primanje uplata...

PayPal je danas ponovo omogućio naplatu putem ovog servisa, što bi moglo da znači da korisnici iz Srbije od danas mogu da uživaju u njegovom punom kapacitetu. Međutim kako smo se pre par meseci susreli sa sličnom situacijom i nakon 3 dana saznali da PayPal je greškom proradio u Srbiji, bolje sačekati i zvanično obaveštenje.

Poslednja izmena:
^Visa Classic Komercijalne se veze za devizni racun i sve radi ok. Nisam siguran kako radi sa njihovom Visa Internet karticom.

Prosto neverovatno...odem u njihovu poslovnicu u Borči pošto mi je najbliža i pitam ih kako da plaćam onlajn robu sa devizama pošto sam do sada to radio isključivo sa dinarima i žena koja radi mi kaže da samo u dinarima mogu da vršim plaćanje...još pozove da proveri na moje insistiranje da li je sigurna u to što mi kaže, posle par trenutaka da tako je kako mi je i rekla. Pa sam onda zvao od kuće njihov korisnički centar da bih dobio isti odgovor, a onda mi ti kažeš da može...prosto mi je neverovatno da ne znaju da objasne "može ali mora ovako na taj i taj način" pih.. baš su me iznenadili

E da nisam ja zapeo da mora preko internet kartice...trebalo je samo da mi kaže koje imam opcije da bi plaćao robu u evrima.

Poslednja izmena:
^Ako imas njihov e-banking tamo se vidi na koje sve dinarske i devizne racune je vezana koja kartica. Kada ih zoves pitaj nesto u stilu da putujes u inostranstvo i da ti kazu koju karticu da uzmes da bi ti placanja skidalo sa deviznog racuna koji vec imas (naravno, placanja u zemlji skida sa dinarskog). Meni su jednom pokusali da uvale internet karticu ali nisam uzeo posto mi se na prvi pogled nije ucinilo da nudi nesto posebno u odnosu na "normalnu" Visu.

Hvala na odgovoru...znači u suštini ja moram da ih "izmuvam" da bih plaćao poručenu robu sa svojim deviznim računom,...koji cirkus majko mila :d

Nema nikakve potrebe da ih muvaš. Mogu li ja da uplatim evre i da koristim evre? Ne može? Hvala, hoću odmah da zatvorim karticu i račun. Idem u Intezu gde mogu to što hoću, i to besplatno. The End.

Hvala na odgovoru...znači u suštini ja moram da ih "izmuvam" da bih plaćao poručenu robu sa svojim deviznim računom,...koji cirkus majko mila :d
Verovatno je problem sto su sluzbenici slabo obavesteni ili su nauceni da cim neko pomene placanje preko interneta to povezuju sa internet karticom.

Nema nikakve potrebe da ih muvaš. Mogu li ja da uplatim evre i da koristim evre? Ne može? Hvala, hoću odmah da zatvorim karticu i račun. Idem u Intezu gde mogu to što hoću, i to besplatno. The End.

Verovatno će tako i biti na kraju. Ovo sam onako ispisao da bi moj post bio #1000 :D šalim se naravno
Probaću još jednom kod gospode iz komercijalne...ako im moji novci ne valjaju ima kome će valjati.

Poslednja izmena:
Polako druže, naravno da nije problem do sada ja i jesam koristio visa-internet karticu sa valutom u dinarima...pročitavši na forumu da deru u tim konverzijama i da se preporučuje plaćanje u evrima odem u banku i pitam radnicu na šalteru koja mi kaže da je moguće plaćati samo u dinarima i još sam telefonom zvao njihovu podršku i dobijam isti odgovor za onlajn plaćanje robe može samo u dinarima. E sada da sam upućen u tu tematiku oko deviznih kartica ne bi ih ni pitao nego bih rekao dajte mi tu i tu karticu, uostalom za te stvari i postoje radnici da ti objasne ono što ti ne znaš (mislim na sebe) ako oni nisu umeli da objasne može ova kartica na taj i taj način onda ***...
Ako sam dobro pročitao za ovu drugu karticu što si ostavio link visa classic kartica funkcioniše po principu on-line autorizacije, što znači da korisnik raspolaže iznosom sredstava po tekućem računu kada karticu koristi u zemlji, odnosno iznosom sredstava (isključivo u valuti EUR) po namenskom deviznom računu kada karticu koristi u inostranstvu. ja sam to razumeo da samo kada sam ja fizički u inostranstvu mogu da je koristim...ako grešim ispravi me.
Ako je ova tema postala off izvinjavam se i neka se prebaci u temu gde odgovara.

Poslednja izmena:
Placanja preko interneta se tretiraju kao da si u inostranstvu.

Što je i logično, s obzirom da se online plaćanjem defakto plaća stranom entitetu, pri čemu je PayPal tu posrednik koji u ime nas obavlja tu radnju.

@Consi

Uzmi tu VISA internet karticu, to je ono što tebi treba i što je najbolja opcija.
Biće ti vezana za poseban devizni račun, jedino što ćeš morati svaki put u banku da uplatiš parice kad nešto kupuješ (ili ćeš da uplatiš odjednom više, pa da ti stoje na računu - ne preporučujem) ili ako imaš online banking možeš i sam sebi da promeniš u online menjačnici dinare sa tekućeg i da uplatiš na taj novootvoreni devizni račun.
VISA je ta za koju važi withdraw na PayPal-u (povlačenje na devizni račun), tako da si i tu miran.

A to što gospoje ne znaju ono što bi morale da znaju nije ni prvi, ni poslednji put da se dešava. I u "mojoj" banci svetskog renomea pola njih nije znalo da mi objasni neke stvari, pa su zvali call centar i rekli mi da je bolje da ubuduće zovem ja direktno call centar, a ne da njih pitam.

Da koristim njihov e-banking i po potrebi uplaćujem dinare na internet karticu koliko mi u tom trenutku treba.
@tiha @RingeRaja hvala vam na pojašnjenju i pomoći...od ponedeljka ću gledati da to rešim.

Ne!
Internet kartica ti je vezana za poseban devizni račun, a ti ćeš ili da ideš u banku da uplaćuješ keš eure na taj račun ili ćeš preko online menjačnice u okviru e-bankinga menjati dinare sa tekućeg za eure i prebacivati ih na taj devizni račun.
Ovako ja radim preko moje banke.

Cela poenta je da imaš posebnu karticu za online plaćanja koja je vezana za izolovan devizni račun nezavisno od tekućeg računa.

Poslednja izmena:
Izgleda da su pametnjakovici u njegovoj banci mu vezali Internet karticu za dinarski racun sto mi je ******izam totalni...idi tamo i trazi namenski devizni racun i Visa Internet vezanu za njega..

Kolika je provizija kod uplata iz EU i ostatka sveta? Do sad sam radio preko ortakovog naloga u Nemackoj, i uplate u okviru EU su imale malu proviziju, gledam dal da predjem na svoj nalog, ili ostanem na njegovom..

Imam pitanje, cini mi se da je u aprilu bilo price oko toga ali nijesam nasao nista svjezije - da li je moguce da posredstvom PayPal-a uplatim iz CG novac nekome iz Srbije? Da li ima neka provizija za tu transakciju?
Hvala....

Da li se nekome ikad desilo da prilikom prebacivanja para sa računa na PP ne prebaci a uzme pare sa bankovnog računa? Trebam li da se zabrinem i odem u banku ili da sacekam par dana sa vidim da li ce da vrate nazad na racun?
Hvala

Ako se dobro sećam mislim da treba da prodje nekih 10-ak dana dok ne legnu pare sa pp na račun banke. To mi se desilo kad su mi sa eBaya refundirali novac.

Poslednja izmena:
Meni se cini da je doslo do problema prilikom transfera sa bankovnog racuna na PP. Moracu do banke da vidim o čemu se radi.

Transfer sa bankovnog racuna na pp zna da traje do 7 dana.
Meni tako kada neko posalje pare sa bankovnog na paypal pise da je payment pending dok paypal ne procesuira do kraja taj transfer.

Tako da je moguce da je novac u nekom limbu :D

*ne moze sa racuna na PP iz sribje.

Ja imam vizu internet kod OTP banke ranije kad sam trazio izvod dali mi u dinarima,sad mi stigao sms stanje racuna je u evrima,uvek sam uplacivao evre,ko tu sad koga hebe da mi je znati,mozda mi pretvore evro u dinare pa opet dinare u evro i obrnuto

Jel neko od vas slao USD (ili EUR) sa srpskog PayPal naloga na srpski PP nalog? Da li ima i koliki je fee?

Meni se cini da je doslo do problema prilikom transfera sa bankovnog racuna na PP. Moracu do banke da vidim o čemu se radi.
Da odgovorim sam sebi.
Zvao PP support i trazili da im posaljem sliku transfera kao dokaz gde se vidi moje ime, ime banke i taj neuspeli transfer. Poslao im i u roku od 3 dana prebacili novac i dodali mali bonus kao znak izvinjenja za neprijatnosti zbog čekanja.
Ovi u banci su mi rekli da je novac prebacen i da moram da resim sa drugom stranom. Samo ukoliko mi to ne upali onda da im se javim.

Nesto citao uputstvo da se prisetim neceg, i vidim jos stoji da nasa zemlja nema prijem novca jer to ne daju svim novim clanovima, ispravite to...

Da li moze neko da mi uplati novac na paypal i kako, sta da dam od podataka? I kako posle mogu da ga prebacim na visa internet karitcu?

Kupio sam neku futrolu na aliexpress-u koja nije dobra, a prodavac hoce da mi refundira novac na paypal.

Das samo mail adresu na koju se vodi paypal. Za prebacivanje na karticu nisam stručan jer to nikada nisam radio sem obrnuto.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno