Šta je novo?

Vodič kroz PayPal (FAQ u prvom postu)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je l' je placao neko preko PayPala sa srpskom American Express karticom? Da li mi pravi zaduzenje u dinarima, ili u valuti u kojoj placam? Kada se placa American Express karticom u inostranstvu, banka mi obracunava zaduzenje u toj valuti i u toj valuti i placam mesecni racun u banci, kako je sa PayPalom?

Isto. Ali procitaj prvi post!!!
Ako valuta nije evro Amex kosta 2% za konverziju.

Je l' je placao neko preko PayPala sa srpskom American Express karticom? Da li mi pravi zaduzenje u dinarima, ili u valuti u kojoj placam? Kada se placa American Express karticom u inostranstvu, banka mi obracunava zaduzenje u toj valuti i u toj valuti i placam mesecni racun u banci, kako je sa PayPalom?

Ja sam plaćao sa American Express Blue, pošto je to bila jedna od retkih kartica koja je 100% prolazila na nalog drugih država, pre nego što je Srbija dobila PayPal.
Zaduženje mi je uvek bilo iskazano u eurima, bez obzira u kojoj sam valuti plaćao (a plaćao sam obično u $) i išla je provizija na konverziju.
Kada je došao PayPal kod nas otvorio sam nalog na Srbiju i vezao je za VISA electron koju takođe izdaje Banca Intesa, pošto je daleko jeftinije i sigurnije (nije kreditna kartica, pa ne može niko da te oleši ako je hakuje).

jel i dalje radi podizanje novca preko bosanskog i slovenackog paypal

sa nekim sam vec pricao o tome ovde,ali ostalo mi je nesto nerazjasnjeno

znaci ja izaberem bosnu kao zemlju,jel onda u ono province pisem srbija,a u adres usrpsku adresu i posle linkujem svoju karticu iz srbije?
imam visa elektron karticu

Ja sam plaćao sa American Express Blue, pošto je to bila jedna od retkih kartica koja je 100% prolazila na nalog drugih država, pre nego što je Srbija dobila PayPal.
Zaduženje mi je uvek bilo iskazano u eurima, bez obzira u kojoj sam valuti plaćao (a plaćao sam obično u $) i išla je provizija na konverziju.
Kada je došao PayPal kod nas otvorio sam nalog na Srbiju i vezao je za VISA electron koju takođe izdaje Banca Intesa, pošto je daleko jeftinije i sigurnije (nije kreditna kartica, pa ne može niko da te oleši ako je hakuje).

A je l' znaš gde ima da se vidi kursna lista po kojoj konvertuju? Ja sam guglao sinoć bar sat vremena i nisam našao. Imam i ja VISA karticu koju odavno koristim, ali sada sam povezao Amex i čekam sledeći izveštaj iz banke da unesem kod i da je verifikujem. Amex mi je dobra zbog odloženog plaćanja i koristio bih je samo ponekad.
Inače, kad si već spomenuo, koja je verovatnoća da se ukradu podaci sa American Express kartice ukoliko se koristi samo na PayPalu?

Poslednja izmena:
A je l' znaš gde ima da se vidi kursna lista po kojoj konvertuju? Ja sam guglao sinoć bar sat vremena i nisam našao. Imam i ja VISA karticu koju odavno koristim, ali sada sam povezao Amex i čekam sledeći izveštaj iz banke da unesem kod i da je verifikujem. Amex mi je dobra zbog odloženog plaćanja i koristio bih je samo ponekad.
Inače, kad si već spomenuo, koja je verovatnoća da se ukradu podaci sa American Express kartice ukoliko se koristi samo na PayPalu?

Nemam pojma, ni ja nisam našao, ali sam svojevremeno, pre 4-5 godina kada sam počeo da koristim PayPal, računao i izlazilo je par %, ne sećam se više koliko tačno. Pošto nisam imao drugog izbora, ta provizija mi i nije bila nešto mnogo važna.
Verovatnoća da se ukradu podaci jeste jako mala, pošto banka podataka PayPal-a za ovih 15-ak godina koliko postoji nikad nije bila ugrožena, ali postoji, s obzirom da em ne postoji neprobojan sistem zaštite, em je PayPal jako interesantna meta za krađu, zbog velikog broj korisnika.
Poenta je da ako se to desi i imaš kreditnu karticu mogu da te ojade do limita (koji je obično x nekoliko mesečnih plata), a ukoliko je debitna, kao što je npr. VISA electron, ostaćeš samo bez novca koji je trenutno na računu vezanom za tu karticu. Jeste komfornije imati odloženo plaćanje mesec dana bez kamate, ali je rizik ipak veći.

Hvala, druže. Nisam te razumeo šta se mislio kada si rekao "Amex se isto plaća sem sa depozitom"? Moja je baš ta, sa depozitom, a ako si mislio da se ne plaća članarina, palća se i na nju.

To sam mislio i prva godina se ne placa samo trenutno.

Nemam pojma, ni ja nisam našao, ali sam svojevremeno, pre 4-5 godina kada sam počeo da koristim PayPal, računao i izlazilo je par %, ne sećam se više koliko tačno. Pošto nisam imao drugog izbora, ta provizija mi i nije bila nešto mnogo važna.
Verovatnoća da se ukradu podaci jeste jako mala, pošto banka podataka PayPal-a za ovih 15-ak godina koliko postoji nikad nije bila ugrožena, ali postoji, s obzirom da em ne postoji neprobojan sistem zaštite, em je PayPal jako interesantna meta za krađu, zbog velikog broj korisnika.
Poenta je da ako se to desi i imaš kreditnu karticu mogu da te ojade do limita (koji je obično x nekoliko mesečnih plata), a ukoliko je debitna, kao što je npr. VISA electron, ostaćeš samo bez novca koji je trenutno na računu vezanom za tu karticu. Jeste komfornije imati odloženo plaćanje mesec dana bez kamate, ali je rizik ipak veći.

Prema našem Zakonu ako je došlo do zloupotrebe kartice korisnik je dužan da nadoknadi štetu do 150 Evra sve ostalo pada na teret Banke.

To je zakon, praksa je drugo.
Najvecu problem je dok se ne resi to. Banka ti nece to odmah otpisati vec to traje a do tada su ti zarobljene pare u najboljem slucaju plus verovatno se upisuje u KB dok se ne resi.

Veca je sansa da cete se sami zeznuti virusom koji krade kreditne informacije nego da zbog PayPala imate probleme:)

Prema našem Zakonu ako je došlo do zloupotrebe kartice korisnik je dužan da nadoknadi štetu do 150 Evra sve ostalo pada na teret Banke.

Da, ali treba dokazati da je došlo do zloupotrebe kartice. Veruj mi, u praksi to može da bude mnogo drugačije nego što verovatno ti predpostavljaš - tipa, olešili me za 3K evra, boli me uvo, platiću 150, ostalo će banka. Aha, kako da ne. Misliš da će tek tako da pljusnu pare? Ja sam krv propišao dok nisam na kraju dokazao da mi je kartica bila zloupotrebljena, pošto banka u prvom momentu to nije priznavala, po sistemu, "to ste vi potrošili", dokažite da niste. Zato i kažem ljudima da je bolje sprečiti, nego lečiti.

A mogu ovde i da okačim ključni dokaz na osnovu koga je banka to tvrdila, a koji vređa IQ kučeta.

Poslednja izmena:
Okaci. Ako nista drugo da se informisu ljudi.

Evo, pa ako neko može odavde da pročita moje ime, prezime i broj kreditne kartice vodim ga na večeru.
Ovo je inače uvaženo kao legitiman dokaz na koji sam se žalio NBS, ali sam dobio šipak.

Prilozi

• dokument iz reklamacionog postupka.pdf
    267.7 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Ja tri slova sam jedva procitao iz celog dokumenta :D
Moze "kratak prevod" za nas sa slabim vidom?:)

Da, ali treba dokazati da je došlo do zloupotrebe kartice. Veruj mi, u praksi to može da bude mnogo drugačije nego što verovatno ti predpostavljaš - tipa, olešili me za 3K evra, boli me uvo, platiću 150, ostalo će banka. Aha, kako da ne. Misliš da će tek tako da pljusnu pare? Ja sam krv propišao dok nisam na kraju dokazao da mi je kartica bila zloupotrebljena, pošto banka u prvom momentu to nije priznavala, po sistemu, "to ste vi potrošili", dokažite da niste. Zato i kažem ljudima da je bolje sprečiti, nego lečiti.

A mogu ovde i da okačim ključni dokaz na osnovu koga je banka to tvrdila, a koji vređa IQ kučeta.

Mene su olešili za mnogo više od tih 3K Evra (iako je kartica imala mnogo mnogo manji limit i uprkos tome što ja toliko para niakda nisam imao na računu) i to u vremenu kada nije postojao taj zakon o 150 evra te prema tome mislim da znam šta pričam.
Tvoj je da u propisanom roku podneseš žalbu banci. I mene su vozali 3 meseca ali na kraju su priznali grešku, čak su mi i slali oppomenu pred utuženje..... To je samo njihov bezobrazluk i ništa više, pri čemu su se unormalili kada sam ih pitao da li da sledeći put dođem sa advokatom...naravno da se nikome ne daju pare. Nije tvoje da dokazuješ već samo da predaš žalbu, onda je oni razmotre, pa ako nisi zadovoljan rešenjem teraš dalje, pa i još dalje ima NBS pa sud...ali koliko ja znam sve se uglavnom reši u korist klijenta sem ako nije očigledan pokušaj "muljanja" od strane klijenta.

Poslednja izmena:
Ukratko...
U pitanju je ruska online prodavnica avio karata: davs.ru
Inače, legana i legitimna prodavnica, ništa sumnjivo.
Kupljene 2 karte Moskva-Kairo-Dubai, skinuto sa moje kartice oko 600 evra, a ovo je krunski dokaz da sam to ja platio. Pošto sam ja tada bio u Grčkoj na odmoru tražio sam od banke da zahteva IP adresu odakle je izvršeno plaćanje, ali su mi rekli da to nije neophodno pošto, jelte, to nisam morao da budem ja, već je mogao i neko drugi da ima moje podatke i da odradi plaćanje. Tako da, ne vredi vam ništa ako se izvrši transakcija, možete samo da kukate u prazno, nedokazivo je.

Zaboravih...Vrhunac je bio kada sam pročitao u obrazloženju banke zašto ovo nikako nije moglo da bude kompromitovano korišćenje kartice...Naime, oni su od ove ruske kompanije dobili informaciju da je sigurnosni sistem koji se koristi pri plaćanju 100% siguran. Mislim...šta reći...

@niki999

Pogledaj gore krunski dokaz, pa mi reci ko koga ovde... Inače, jedino ovu transakciju mi nisu priznali, pošto ih je bilo ukupno 5. Na kraju sam od službenice banke saznao zašto su mi one 4 priznali, a ovu nisu. Samo ova je bila realizovana, a ostale 4 su bile na čekanju, pa su na vreme blokirane i banka nije imala ama baš nikakav trošak. Išao sam i do NBS, tek oni su posebna priča.

Poslednja izmena:
Znaci jednih 600 ti nisu vratili?

Pa da. Ostalo jesu (oko 1,5K je bilo), ali to ionako nije bilo realizovano, pa tu banka nije imala nikakav trošak.
Zaboravih još nešto... Od 4 transakcije koje nisu bile realizovane 2 su bile neke smešne, 2x po 8$, jedna je bila oko 50$, a četvrta je bila skoro 1,5K evra, ali u indonežanskim rupijama (neki silni milioni su bili, ne sećam se više). E sad, glavna fora. Pošto je plaćanje bilo u rupijama, odrađena je konverzija iz eura u rupije. Transakcija stornirana, ali kada su iz rupija vratili u eure nedostajalo je nekih 15-ak evra. Kada sam ih pitao o čemu se radi prvo su se pravili da nemaju pojma, a onda su mi rekli da je verovatno u pitanju razlika u konverziji koja je rađena 2x. Šta misliš, da li su mi to nadoknadili?

"Sigurno jesu" :D

Priznajem da mi nije pojmivo da ne vracaju za online transakcije, jer bi osoba koja je kupila kartu imala problem da si stvarno hteo da joj kupis kartu recimo.
Znam da bi to trajalo, ali ocekivao sam da bi vratili na kraju... (problem za vecinu je dok se ne vrati!)

Poslednja izmena:
Ne, priznali su samo ono što je Master Card faktički "vratio" kada je ponovo iz rupija konvertovao u eure. U suštini, ja sam platio Master Cardu 15e za 2 konverzije, jednom iz eura u rupije po ne znam kom kursu, a drugi put iz rupija u eure, po opet ne znam kom kursu, a Banca Intesa je priznala cifru u eurima koja se pojavila kada su sredstva iz rezervisanih vraćena na karticu. Pare sam prežalio, ali to što su me onako napravili majmunom nisam i ne mogu.

Za taj deo oko kursa ne znam sta kaze zakon, ali to se desava kada god sam dobijao refund - bio sam jednom u plusu zbog toga ;)

Ali za onih 600EUR za kartu??? Nisu vratili, nikom nista?? (kada je ovo bilo)

Cek da pogasim ove silne kreditne :D

Čuo sam da su u Rusiji bile rasprostranjene te prevare sa karticama, u koje su bili umešani sami prodavci, tj. kasiri. Radili su tako što kada neko plaća karticom, oni okrenu jednu pa drugu stranu dok neka kamera slika, i tako su prikupljali podatke. Koliko je to istina, ne znam, ovo sam negde na netu pročitao. Skoro sam isto pročitao da su nekom Srbinu nelegalno koristili karticu, ali čini mi se da je sa mnogo manje peripetija povratio novac.

Za taj deo oko kursa ne znam sta kaze zakon, ali to se desava kada god sam dobijao refund - bio sam jednom u plusu zbog toga ;)

Ali za onih 600EUR za kartu??? Nisu vratili, nikom nista?? (kada je ovo bilo)

Cek da pogasim ove silne kreditne :D

Nisu, još uvek se ganjam sa njima, verovatno ću da ih tužim. Sve se desilo početkom jula prošle godine.
Njihov stav je da sam to ja koristio i da nije bilo krađe identiteta, što ja, na žalost, ne vidim kako mogu da dokažem.
Ali se neće izvući tek tako, pogotovo zbog onakvog tretiranja klijenta, kao da sam *****.

Poslednja izmena:
Nisu, još uvek se ganjam sa njima, verovatno ću da ih tužim. Sve se desilo početkom jula prošle godine.
Njihov stav je da sam to ja koristio i da nije bilo krađe identiteta, što ja, na žalost, ne vidim kako mogu da dokažem.
Ali se neće izvući tek tako, pogotovo zbog onakvog tretiranja klijenta, kao da sam *****.

Ja sa se sa bankom ganjao oko 4 meseca od dana podnošenja žalbe.

Kod mene kao što vidiš to traje kanda malkice duže, nadam se da neće da izađe celu godinu, iako, kako je krenulo...

A da otvorim novu temu "Internet Prevare" pa tu iskustva da podelimo, nije na odmet.

PS: Ipak je ovo PP tema :)

Pokusao sam da otvorim nalog na peypal-u ali nece da prihvati visa internet karticu kombanke?Ukucam broj kartice datum trajanja ali onaj broj csc sa poledjine nece da prihvati..jel zna neko o cemu se radi?

Kada je izvađena kartica i ima li novca na njoj?

Uh neznam tacno kad je izvadjena ali vazi do aprila 2015-te god. a nisam nista uplacivao na nju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno