Šta je novo?

Samsung Galaxy Note 5

Evo i ja na bezbroj samsunga i cak na smattwatchu koji ima amoled nemam burn a upaljen je non stop.

S2 koristio godinu i po dana, ćerka ga nasledila i koristi oko dve godine, i nikakav burn in ili bilo šta slično...

Takodje S3, S4 i S5 svaki po godinu dana i nikad nista slicno mi se nije desilo niti cuo da je neko drugi imao takav problem

Ljudi to se usustini ne primeti dok ne stavite neku jednolicnu pozadinu. Primera radi idite na google i ukucajte white i otvorite neku cisto belu sliku. Onda je stavite preko celog ekrana i vidite da li vam je slika stvarno bela ili se vide urezani tragovi. Meni je recimo na tom s4 mini telefonu ostalo vidno urezano status bar i tastatura. Posto mi je cesto bio ukljucen viber ostalo je jos svasta nesto od vibera. Usustini na sarenoj pozadini sa ikonicama se to ne primecuje ali ako ukljucite belu pozadinu i te kako se primecuje.

Ako je zaista to problem do tehnologije ekrana onda moze da se desi da vecina vas ima bar mali burn in kod status bara.

Dobra strana novog androida je sto vise status bar nije toliko statican vec menja boju i prilagodjava se boji aplikacije tako da vise nije cisto crn ili tamno siv.

Sve sve da se ureze, ali tastatura...?

Pa ja ne znam. Dve godine imam S3, od tastature ni traga. 24/7 koristim whatsapp, viber, messenger... 2 godine sam imao i S2, takodje nista... Kasnije kad je otisao kod druga, dobio je burn in od crnog status bara, ali on ga nije skidao sa max osvetljenja.

Poslednja izmena:
Ljudi to se usustini ne primeti dok ne stavite neku jednolicnu pozadinu. Primera radi idite na google i ukucajte white i otvorite neku cisto belu sliku. Onda je stavite preko celog ekrana i vidite da li vam je slika stvarno bela ili se vide urezani tragovi. Meni je recimo na tom s4 mini telefonu ostalo vidno urezano status bar i tastatura. Posto mi je cesto bio ukljucen viber ostalo je jos svasta nesto od vibera. Usustini na sarenoj pozadini sa ikonicama se to ne primecuje ali ako ukljucite belu pozadinu i te kako se primecuje.

Ako je zaista to problem do tehnologije ekrana onda moze da se desi da vecina vas ima bar mali burn in kod status bara.

Dobra strana novog androida je sto vise status bar nije toliko statican vec menja boju i prilagodjava se boji aplikacije tako da vise nije cisto crn ili tamno siv.
Upravo sam probao sa belom i sivom i na S5 nema apsolutno nikakvih tragova, telefon je star godinu i dva meseca i svaki dan ima u proseku 3 sata screen on, auto rotate je uvek iskljucen.

Dobro ja lazem za burn in, imao sam na svakom Samsung telefonu.

Sad ozbiljno. Jedini problem koji sam imao je bio sa S3, one fleke u totalnom mraku na crnoj pozadini, i o tome sam pisao i ja i mnogi, zato sto su skoro svi to imali.
Takodje od S5 mislim je krenuo smearing, nisam siguran da li ga je S4 imao, moj S5 jeste ali sam ga imao jako kratko, S6 takodje ali ne toliko izrazeno, mislim cak i Note 3. I o tome sam pisao. To je sve, burn in ne primecujem ni na prvom Wave telefonu starom sigurno oko 5 godina, ne znam tacno. A ja licno nisam nikad imao burn in.

Smearing je krenuo od S4 i nastavio preko Note 3 do danas. Dok su S1, S2 i S3 bez tog problema.

Sigurno ima neke veze sa povecanjem rezolucije/drugacijom tehnologijom.

Ne, ima veze sa tim što je od S4 crna stvarno ugašena. I na S3 je malo svetlela. Ovako kada su skroz ugašeni pixeli treba im vremena da se ponovo upale pa se dobije taj efekat razmuljavanja koji bataku mnogo smeta :D

Smearing se takodje primecuje i kod jarko crvene boje (ikonice) na bilo kojoj pozadini prilikom brzog scrolling-a tako da mislim da nema veze sa gasenjem pixela. Mislim da su pixeli na crnoj pozadini ugaseni i na S1/S2.

Moracu da slikam telefon da vidite nasta lici ekran i kako izgleda burn in efekat. Posle toga sam izbegavao samsung telefone i zaista na LG mi se to nikada nije dogodilo.

Na lg to moze da ti se dogodi samo na g flex 2 :)

Pa moze da ti se desi samo kod Flex 1/2 telefona. LG za ostale koristi IPS.

Smearing se takodje primecuje i kod jarko crvene boje (ikonice) na bilo kojoj pozadini prilikom brzog scrolling-a tako da mislim da nema veze sa gasenjem pixela. Mislim da su pixeli na crnoj pozadini ugaseni i na S1/S2.

nisu, ako imaš neki pri ruci uđi u neki mrkli mrak tipa kupatilo bez prozora i videćeš da ekran sija. tek s4 je skroz ugašen.
ja sam to viđao samo kad skrolujem na crnoj podlozi... npr tapatalk 2 sa crnom temom koji koristim kad imam amoled, tu muti slova.

Ne, ima veze sa tim što je od S4 crna stvarno ugašena. I na S3 je malo svetlela. Ovako kada su skroz ugašeni pixeli treba im vremena da se ponovo upale pa se dobije taj efekat razmuljavanja koji bataku mnogo smeta :D
Ne da smeta, nego mi dodje da polomim telefon. Zato i ne koristim Samsung trenutno. :D

nisu, ako imaš neki pri ruci uđi u neki mrkli mrak tipa kupatilo bez prozora i videćeš da ekran sija. tek s4 je skroz ugašen.
ja sam to viđao samo kad skrolujem na crnoj podlozi... npr tapatalk 2 sa crnom temom koji koristim kad imam amoled, tu muti slova.

Upravo tako. Od S4 je crna totalno crna, ali veci je problem smearing nego minimalno osvetljenje koje se dalo primetiti na ranijem Amoledu. Kamo srece da je ostalo tako.
Inace, na Tapatalku je jos i dobro. Kada listas slike u mraku (jos ako su nocne neke) onda se bas vidi. I u video snimcima gde ima dosta crne boje. A dark mode u Textri necu ni da pominjem, od onoga bukvalno bole oci.

Poslednja izmena:
Vojkan je u pravu, na starijim amoledima nisu skroz ugaseni pikseli ali to uopste nije tako lako primetiti. Uz to je i takav prikaz crne primetno ispred velike vecine IPS (posebno u mraku/iz ugla).

Sto se burn in-a tice nema vecih pravila, secam se sa Wave globalnog foruma da su neki prijavljivali vec posle 3 meseca ali vecina korisnika je to primetila posle nekih 12-ak meseci. Posle par godina problem je primetan i ocigledan, na svim starijim amoledima koje sam video (na N4 nisam zagledao, za S6 ne znam).

Ko menja telefon pa 6-12 meseci ne treba ni da razmislja o burn in-u osim ako kupuje polovan (ili ako pri prodaji kupac bude zagledao displej).

A to oko prodaje/profita.. batalite poredjenja sa jabukom, to je posebna klasa i toliko specificna situacija da ne treba trositi reci. Na stranu to sto imaju ozbiljnu armiju fanova i odlicne proizvode, jednostavno mislim da bi prodali isti broj telefona i ostvarili isti profit cak i da su umesto 6s izbacili bukvalno iste sestice samo sa malo drugacijim kucistima, bojama i uz par marketinskih fora :)

Nijedan Android proizvodjac (van Kine) vec godinama ne pravi nikakav poseban profit a mnogi posluju na nuli ili u minusu, uz najezdu odlicnih telefona iz Kine slicna sudbina vrlo lako moze da zadesi i Samsung, u prevodu prodavace oni i dalje najvise telefona ali ce im profit verovatno opadati svake godine.

Sta to znaci? Pa to je mozda i bolje za nas jer ce pod pritiskom sve jace konkurencije sa svih strana proizvoditi sve bolje telefone (mozda konacno i TW srede kako treba) a i pored toga nece beleziti rezultate kao u periodu 2010-2014 a meni taj njihov profit apsolutno nista ne znaci u zivotu, bitnije mi je da ponude 100% krsten S7 :) Naravno voleo bih da spoje sve to - da ponude vrhunski proizvod a da beleze porast profita samo pod ovolikim naletom kineza i jabuke pitanje je da li je to moguce..

Analysts expect Samsung's Q3 profits to remain weak, blame company's mobile division

Poslednja izmena:
Ma nek ponude oni ekran bez smearinga i neka srede multitasking i odmah cu da ga pazarim.

Ma nek ponude oni ekran bez smearinga i neka srede multitasking i odmah cu da ga pazarim.
Flesujes vanila rom i se si resio :D kod mene preko 20 aplikacija idu u ram bez problema dok na TW poceo da puca posle 6 :)
b1d0123e6790ce6392a7a78ea64b12ff.jpg

Evo jedna slika sada tu i malo tapatalk pravi kompresija

Poslednja izmena:
Nema slike.
Uploaduj negde drugo i daj link, na Tapatalku ne moze nista da se vidi zbog kompresije.

Voleo bih da vidim u punoj velicini ali ovo deluje ocajno (fokus uzasan).

Kompresija tapatalk slika je ispala naopako :D

Prilozi

• uploadfromtaptalk1443198456524.jpg
    uploadfromtaptalk1443198456524.jpg
    811.5 KB · Pregleda: 226
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno