Šta je novo?

Vreme i cena sklapanja računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne vredi Bachiju objasnjavati,jako je tvrdoglav :)

Lepo sam napisao Marx,ponovicu ali znam da ne vredi al ajde:
Ganz nova i3 konfa sa ganz novom 750Ti,SSD,8GB ram,100Mbps internet i full legalan Win 7: sama instalacija (sa brze fleshke) i drajveri oko 15 min,update Win-a (bez optional): 8 (osam) sati...

@marxista

Nisi nikad pokušao da pomoću DISM alata integrišeš zakrpe u ISO?

Tema ima dvadeset pet strana, forum 30000 clanova i nema ama bas nikoga da postavi skakljivo pitanje?

Tema ima dvadeset pet strana, forum 30000 clanova i nema ama bas nikoga da postavi skakljivo pitanje?

Koje pitanje? Jel ono: "Kako vas nije sramota da zarađujete na instaliranju krekovanog windowsa" ? :p:D

Poslednja izmena:
Pitanje legalnosti (re)instalacije Windowsa, cipovanja konzola, rada na crno...

Nije da imam problem sa tim, nisam drzavni sluzbenik/inspektor. Ali mi je zanimljivo da kada krene argumentovana rasprava zasto Microsoft i Windows ne valjaju, tu se uvek nadje neko ko radi u Microsoft da pobija tvrdnje uz nezaobilazne ad hominem napade. Ovde nema nikoga.

Osim ako serviseri ne citaju OEM kljuceve (koji se nalaze u vecini kompjutera sa preinstaliranim Windowsom) i unose ih pri ponovnoj instalaciji. Posto retko ko reinstalira kako je Microsoft zamislio, svi rade od nule (format C pa ponovna instalacija).

Poslednja izmena:
Nelegalna država je veći problem od nelegalnog windowsa.

Visi mi nad glavom iskucana tuzba, poreska uprava i naplatna sluzba,
a pandur lesinar, budzet bi mi srezo, kao brine se za mene sto se nisam vezo !
Sve i da sam neke pare ja obrno, niko nema pojma bilo je na crno,
slobodno nek traze za sta da me kache, na imenu nemam ni kuche ni mache !

Ja disem na crno !
U mashini , josh jedan shraf se odvrno !
Ne dam vam ni zrno !
Nigde me nema , ja postojim na crno !

Poshtar nosi pismo s mojim imenom unutra, sto se mene tice nek zvoni do sutra,
pravicu se blesav sa druge strane brave, preporucene poshiljke u bulju nek stave !
Pa i ako rese, sve da me privedu, ko zna kad ce biti i koji sam po redu,
ovakvih kao ja milion i dvesta, u pritvoru vise za nas nema mesta !

[youtube]SPU0N6Y0Mws[/youtube]

Poslednja izmena:
Osim ako serviseri ne citaju OEM kljuceve (koji se nalaze u vecini kompjutera sa preinstaliranim Windowsom) i unose ih pri ponovnoj instalaciji. Posto retko ko reinstalira kako je Microsoft zamislio, svi rade od nule (format C pa ponovna instalacija).

Ја управо то радим, што би другачије за фирме...

А за остало... мало (много) је лицемерно драмити око тога у држави Србији, где је просечна плата 20.000 дин.

@poolmaker

Баш тако.

Aha. Znači piraterija je u redu zato što su nam male prosečne plate? :smoke:

Piraterija nije u redu.

Živimo u državi iz koje svake godine beži 30.000 gradjana.
Ne zbog piraterije već u potrazi za bilo kakvom perspektivom.
U takvim okolnostima je neukusno se prenemagati oko piraterije.

Piraterija je i shareovanje muzike i filmova, ako si već tako "gorljivo" posvećen legalnosti preporučujem ti da razmisliš i o tom aspektu piraterije.

Nije OK, al' prosečni Srbenda neće Linux distro i OpenOffice već Windows i Microsoft Office. A da će da plati za to dvoje, neće pa makar to bio i onaj k'o vozi A8.

Aha. Znači piraterija je u redu zato što su nam male prosečne plate? :smoke:
Наравно да јесте.
Не би била у реду када би цена неког Мајкрософт производа била сразмерно умањена и прилагођена нашим просечним примањима... па ако Американац (или неки други) одвоји 5% личног дохотка за ОС, да и ми то можемо тако... е, то би била праведна глобализација...

Ovu temu sam odvojio da ne bi gusili kupujem-prodajem.
Ako zelite raspravu o pirateriji i moralu mozete otvoriti posebnu temu.

Hvala

Pitanje legalnosti (re)instalacije Windowsa, cipovanja konzola, rada na crno...

Nije da imam problem sa tim, nisam drzavni sluzbenik/inspektor. Ali mi je zanimljivo da kada krene argumentovana rasprava zasto Microsoft i Windows ne valjaju, tu se uvek nadje neko ko radi u Microsoft da pobija tvrdnje uz nezaobilazne ad hominem napade. Ovde nema nikoga.

Hm....
A šta se dešava kada nabaviš kupcu potpuno legalne laptopove, sa legalnim W7, W8, etc, i posle 10 dana ti ti laptopovi jave da windowsi ne mogu da se aktiviraju ( iako su aktivirani pre predaje krajnjim korisnicima? )
Zoveš podršku proizvođača tih laptopova, oni ti kažu vratite laptopove i čekajte 30 dana ili zovite M$, zoveš M$ a oni ti kažu ma nema veze, koristite neki aktivator......
Ja ne bih voleo da sam zbunjen ovde......

@Weasel: Ne zanima me rasprava o pirateriji, niti sam zauzeo bilo kakvu poziciju moralnog "hajgraunda" po tom pitanju.

Pomenuo sam pirateriju u kontekstu cele priče o naplaćivanju svog rada. Određen broj članova na ovoj temi se vrlo glasno zalaže za naplatu svog rada na sklapanju i čišćenju računara, podizanju sistema i instaliranju programa, što je sasvim u redu. Ali ako se pozivamo na pravdu i etiku, budimo dosledni, pa se zapitajmo da li ti korisnici (i serviseri generalno) prihoduju isključivo od svoje kvalitetne usluge, ili se zapravo veliki deo njihove usluge sastoji od distribucije nelegalnog softvera.

Ne osuđujem, samo zapažam zanimljivost.

Dodao bih samo još da se izrazito ne slažem sa ovakvom logikom:

Не би била у реду када би цена неког Мајкрософт производа била сразмерно умањена и прилагођена нашим просечним примањима...

Ako tako gledamo, ni cena serviserske usluge od ~20 eura nije prilagođena našim prosečnim primanjima.

Osim toga, postavlja se lažna dilema koja glasi: ili ćeš imati Majkrosoft proizvod, ili nećeš moći da koristiš kompjuter. Postoji niz operativnih sistema koji su besplatni i potpuno funkcionalni, kako za kućne korisnike, tako i za određenu profesionalnu upotrebu. Čak su postali i prilično "user-friendly". (Da ne kažem da se instaliraju automatski i za 15 minuta. :d )

@Weasel:
Ako tako gledamo, ni cena serviserske usluge od ~20 eura nije prilagođena našim prosečnim primanjima.

Знаш колико је инсталација клијентског оперативног у "Информатици" , око 5000+ дин.

Знаш колико траже за инсталацију серверског ОС-а са нешто мало подешавања (ништа активни диреторијум, SQL итд)? 30.000.

Па ти види да ли је то "прилагођено".

U je al ste se raspisali..

Evo moja neka zapaznja,
--
A ti znas sa kompjuteri a, aj dodji da mi pogledas televizor znas i engleski, treba da mi se memorisu programi sta je to za tebe cas pos'o, (posle 10 dana kopernikus ubacuje novi program), zvoni telefon, e aj.dodji da mi memorises program ima novi program, i hocu da mi poredjas, rts na broj 1, itd...
---

E evo pogledaj mi mobilni nesto mi ne radi lepo, ne znam sta mu je ali ne radi mi lepo, i instaliraj mi viber\whatsup\fejsbuk i pogledaj jel radi lepo
---
E.hitno dodji nesto mi ne radi kompjuter, ja dodjem naravno koloma, e pa ne radi mi fejsbuk, ajde sredi.to ti si haker tebi je to cas
---
E treba da mi se instalira vindovs, i programi, ajde.dodji i instaliraj mi, ma ajde sta ga nosis kuci cas ce to, onda mi instaliraj, ofis, neke igrice evo ove mnogo dobre, ocu mozilu i operu, nesto da gledam filmove, i za muziku, jel znas neki dobar sajt za filmove
---
E aj dodji da.mi pogledas klimu nece nesto da greje, ti znas engleski izbacuje nesto ne znam sta
---
Najzesci su mi oni sa DDR1 kompjuterima, treba ceo dan da otvori nesto, a hpce da im se sredi da bude avion,,, bilo je i kupe nov komp u radnji sa nalepnicom, iako sam.rekao da ne uzimaju bas zbog toga, i onda e dodji instaliraj vindovs, jedan je toliko u**** komp da sam morao 3 puta da idem kuci po adaptere da trosim gorivo jer mora kod njega da se uradi, i na kraju otvorim drugu stranu kucista gde.nije nalepnica zavucem ruku izvadim sata kabal pa prikljucim na moj komp i uradim particije.i vindovs, naravno rasturio moj komp u delove da moze da.dohvati plocu, i na kraju od.umora vezovatno zaboravim da je.hard na ivici stola i.gurnem.ga i zavrsi na patosu, podaci cao1TB, sad koristim neki 250gb, izgubio ceo dan imao stetu, i dobijem otprilike za gorivo i.to mi kao dosta, od tad svima š u tri lepe, do sad sam radio sve dzabe ali ne moze da se zivi, posle naplacivao daj koliko das, sad sam odgonio sve osim nekih blizih kojima radim dzabe
--
niko nece nista da uci kazem daj da te naucim da.instaliras windows da me ne gnjavis vise gledaj samo klilces, vecina kaze, a de cu.ja to ne znam tebi.je to cas posla
---
od mene se isto ocekuje da tamo negde.na internetu nadjem povoljne.i jeftine komponente.da.sklapam, jer eto.to.se.verovetno deli dzabe na.tom nekom internetu
---
drugar mi je najzesci, instalacija vindovsa je 10L plina (za auto) pa koja.je.god cena, da napomenem da se ne bavim instalacijama, popravkama televizora, klima uredjaja i ostalih gluposti, kompjuteri me samo interesuju i to je to, kad nisam znao nista kao.ovan bio jedan decko iz komsiluka koji je instalirao vindovs za 10 maraka, dal bese 3.11 ili win95 bese tad, ja zeznem namerno sistem i pozovem ga da mi instalira, iz 3 puta sam ukapirao

Poslednja izmena:
ne kontam te proseke... nije mi jasno da li lazu ili mali procenat ljudi u Srbiji ima astronomske plate...

Sve u svemu,recept je isti kod svih koliko vidim... dok radis free/neku sicu,iscimace te dok ne umres cim krenes da naplacujes,broj opada... naplacujes redovnu cenu,drasticno opada...
Na kraju zavrsis na nekolicini redovnih koji znaju sta radis i ne pitaju posto...
Znaci na kraju radis extremno manje i mirniji si a kinta ista ili veca nego na startu sa "poslom" preko glave...
Zakljucak: od starta kreni da cenis svoj rad i bices miran....

I da uzmemo za ozbiljno da je ne znam sta radjeno sa masinom iz oglasa,GeForce 2 i 9k dinara nikako ne idu...
A mozda smo svi pajseri pa ne znamo kao doticni... mozda je on u stvari pametniji od nas.... :)

Poslednja izmena:
Ogroman broj ljudi u Srbiji radi na crno. I to su naravno poslovi koji su tri-četiri puta slabije plaćeni od iznosa te "prosečne plate". Sa druge strane, oni koji imaju dobra primanja su obavezno regularno prijavljeni i oni podižu prosek. Posebno tu mislim na ljude koji su zaposleni u stranim firmama, njihovim filijalama ili partnerima.

Ti ljudi koji rade na crno nisu usli u ovaj prosek. A ti dobro znas da njih par procenata imaju ogromna primanja (za srpske prilike) a da neki ogroman procenat radi za minimalac. Ako si kojim slucajem u nekoj od tih povlastenih grupa, uzivaj ali nemoj pokusavati da iskrivis sliku govoreci kako serviseri preskupo naplacuju svoj rad.

Preskupo radi samo jednocifren broj procenata ljudi u Srbiji ...a to nikako nisu ni serviseri ni bilo koji drugi obicni sljakeri. Kada sledeci put imadnes inspiraciju da pricas o radu na crno, napravi poseban osvrt na freelance devove ;)

...i da se opet pogresno ne razumemo - ne smeta meni sto programeri dobro naplacuju svoje radno vreme vec mi smeta njihov elitizam i to sto sebi daju za pravo da malom coveku na granici egzistencije k*nj*ju o toboze preskupom naplacivanuu svog radnog vremena ...i pobogu, radu na crno :D

@duke i ja izvlacim takve zakljucke vezano za servisiranje ali pre mogu da progutam ovakvog trgovca nego onog ko iz majning riga izvadi grafu i tapka je po ceni one koja nije rudarila ...tek to je i preskupo i neposteno ...u najmanju ruku jer prodaje samo gvozdje ...i to stvarno izraubovano.

nego onog ko iz majning riga izvadi grafu i tapka je po ceni one koja nije rudarila ...tek to je i preskupo i neposteno ...u najmanju ruku jer prodaje samo gvozdje

Još jedna predrasuda, kao i mnoge ovde.

@duke i ja izvlacim takve zakljucke vezano za servisiranje ali pre mogu da progutam ovakvog trgovca nego onog ko iz majning riga izvadi grafu i tapka je po ceni one koja nije rudarila ...tek to je i preskupo i neposteno ...u najmanju ruku jer prodaje samo gvozdje ...i to stvarno izraubovano.

Dobro si se drzao do ovog dela, koji je najobicnija bu****stina ;) o tome ne znas nista, pa iznosis sablonsko misljenje, neku svoju predstavu slike vidjene iz daleka. Mozes da napises da znas o cemu pricas, jer si imao xyz grafika na majnu,ali cak i ako jesi, ne bih rekao da si iz toga nesto naucio.

U realna prosecna primanja trebalo bi da udju i nezaposleni (0 din) i radnici na crno, a bogati ne. Tako bi se dobila stvarna slika, iako statisticki neispravna.

Juce sam gledao prosek plata u Evropi. Ako bi primenili logiku benchmark servisera na makroekonomiju, moze se izvesti zakljucak da svi kolektivno ne cenimo svoj rad, posto zivimo debelo ispod proseka. Po istoj logici resenje bi bilo da cistacica u preduzecu podhitno trazi povecanje plate na 1500e.

Ako bi primenili logiku benchmark servisera na makroekonomiju, moze se izvesti zakljucak da svi kolektivno ne cenimo svoj rad, posto zivimo debelo ispod proseka. Po istoj logici resenje bi bilo da cistacica u preduzecu podhitno trazi povecanje plate na 1500e.

Чекај а шта кажеш онда на сервисере из "Информатике" или неке сличне фирме? Јел су они сви олош што наплаћују инсталацију 5000+ дин клијент, а клот сервер 30.000 дин? Не нису... то толико кошта. Тако да ове цене што си видео овде у треду су уствари пола од тога.

То што сад ти хоћеш џаба неко нешто да ти ради је друга ствар, то је више српски менталитет, "ма шта је то пи**ин дим, то је теби 5 мин". Ја увек кажем таквима, изволи уради сам.

Најгоре је кад се филозофира без правих информација.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno