Šta je novo?

Vreme i cena sklapanja računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нисмо причали о инсталацији са "програмима и апдејтима" ( ваљда си научио како се пишу стране речи, кад већ учиш друге ), то је сад твој бафер сад то довео у приближно логично стање, јер наравно универзум се врти око тебе а не око сунца. На страну што чак ни инсталација са "програмима и апдејтима" за 15 није тачно за 70% машина у Србији.

pricalo smo upravo o tome, iskljucivo os+update+programi, ali ti kreiras lazne dogadjaje u svojoj glavi
to sto su neki prosirili pricu, mene apsolutno ne zanima, ja pricam o onome sto sam rekao na pocetku

drugo, kako osoba koja u prvom licu jednine pise bi umesti bih daje sebi za pravo da ispravlja bilo ciji pravopis?

dosta vise sa mojim baferima, idi gledaj sebe i prestani da me vredjas
ko si ti da pricas bilo sta o tome sta se desava sa moje strane? zar si toliko nevaspitan?
da si u stvarnosti toliko pametan i sposoban ne bi ovde gubio vreme, vec bi svoje filozofske vestine koristio u korisne svrhe

ne vredi da se preko interneta pravis pametan i nadmen, kada ti ne ide

zamolio bih te da se upristojis i prestanes da me vredjas, idi tako maltretiraj nekog iz svoje porodice

Poslednja izmena:
tudje vaspitanje nije moj problem
ali pored takvih stvari, moja izjava koja nije toliko daleko od istine ne moze da ima vecu tezinu

kao sto kaze naslov, zna li neko cene sklapanja racunara i instaliranja OS-a klot i sa pratecim programima

A sta ti kao ne pratis temu od pocetka i sad kao posebno za tebe treba da ponavojamo cene?

Ajde...

- Probotzor i pcmesija sve to rade za manje od sat vremena u osnovi za dzabe a ako si bas voljan da im platis onda su zadovoljni sa "daj sta das"
- bachi naplacuje od 1.000,00 - 2.400,00
- a ja sam sporac i naplacujem po satu ...za musterije kojima radim duze od 15 godina cena je 2€, za one od 10-15 godina cena je 3€ i za one od 5-10 godina cena je 4€ ...najcesce trosim izmedju 8 i 16 sati ...za nove musterije nemam vremena a stare inace imaju mogucnost da uslugu dobiju upola cene ako i sami odvoje svoje vreme i prave mi drustvo ali popust im vazi iskljucivo ako sa mnom budu od pocetka do kraja. ;)

...tako da trenutno mozes da biras samo izmedju pcmesija/probotzor i bachija ...i mene interesuje koga radije biras ...a takodje me interesuje da li bih ja bio u uzem izboru da kojim slucajem nisam prebukiran?

marxista, kako ne mogu da poverujem u priču da ovaj Kalimero to odradi za 15 minuta, tako ne mogu da poverujem u priču da tebi treba 16 sati!

Mislim, u redu, juče sam doneo laptop kući na kome je riknuo hard disk, pa sada izvlačim podatke sa njega već jedno 16 sati, polako se krčka, 200Kb/s protok, :) pa ću onda kupiti novi hard disk i instalirati Windows i to ajde da kažem da sam "radio" 20+ sati, ali za običnu instalaciju Windowsa na desktopu recime je situacija kod mene sledeća:

Kad je polovan komp:
- dijagnostika ~2 - 5 min :)
- izduvavanje prašinčine - ~10 min.
- memtest - ~15 - 30 minuta, single pass, nisam lud da celu noć testitam memoriju
- hd tune - ~1 minut smart da iščitam + ~10 minuta da pustim surface test, jer za 10 minuta će naći loš sektor, jer ako ih ima, 99,999999% je na početku hard diska što je i logično, jer se taj deo najviše haba
- ako je hard ispravan, premeštanje podataka sa C na D particiju (u suštini Desktop i My Documents ako je na C). Ovo traje od 15 - 30 minuta
- pookretanje instalacije Windowsa, ~30 - ~45 minuta, zavisi od krša
- setovanje Windowsa, drajvera i ostalih programa - ~45 minuta.

Dakle, sve ovo traje max 2 - 3h, često i kraće.

E sad, kada je nov komp za firme opet radi memtest i hd tune, ali za kućne korisnike je samo:
- Instalacija Windowsa - 15 - 30 minuta
- setovanje Windowsa, drajveri programi 20 - 30 minuta.

Šta ti radiš 16h po defaultu stvarno ne razumem, mislim, mogu i ja da pustim 3 passa na memory test, da drndan hd tune do kraja i slično i da nabijam satnicu, ali realno u većini slučaja nema potrebe za tim, makar mom dosadašnjem iskustvu.

Za 2-5 min nikakvu ozbiljnu dijagnostiku ne možeš odraditi osim onog osnovnog radi-ne radi.
Meni je moj lični kompjuter dušu vadio prethodnih meseci. Posle gašenja od minimum par sati blokira pri prvom paljenju, podigne Windows i jednostavno zablokira. Kad ga restartuješ radi normalno i bez ikakvih problema koliko hoćeš dugo. Naravno, ne blokira svaki dan, već povremeno. U Event Vieweru ništa pametno nije moglo da se vidi tj. ništa nije ukazivalo na uzrok problema. I kako u ovom slučaju za 2-3 minuta odraditi dijagnostiku?

2 - 5 min mislim u smislu da li se uključuje uopšte, pišti li za memoriju, da li baca sliku na ekran i slično.

Na osnovu toga ideš dalje naravno, ali u većini slučajeva je samo jednostavno prso Windows.

Ili memorija ili grafička. :D

Poslednja izmena:
Sklapanje racunara na kp: problem mi je 2500k i ploca za njega, imali su u oglasu plocu koju nemaju itd...

Ja : "...Sve se razumemo, samo sto moj cpu 2500k bih mogao da prodam za 120~130e, a takav 90% isith performansi iz novije generacije 4xxx, kosta ~200e, i tu je problem sto prakticno bacam 80e."

They : "Nazalost niste u pravu, vi kada bi prodali taj procesor za 120 ili 130 evra i uz jako malu doplatu za AMD FX 8350 Box, koji je 8 core procesor i radi na 4.2 ako bas zelite, je duplo bolji procesor od 2500k, Vas ima 6mb kesa a ovaj ima 16mb. Razmislite malo.
4 jezgra prema 8, 6mb prema 16, prodajte vas i doplatite 20-30 evra i imate masinu iz snova."

" Nasa ponuda Vam je:

MSI 970 Gaming - 95 eura
AMD FX 8350 - 150 eura.

Ako prodate Vas procesor, doplatite samo 115 eura i imate savrsenu masinu, to je samo 30 eura vise za savrsenu masinu, ali ako zelite da Vam preporucim procesor koji je u rangu sa vasim, onda je to FX-6300 i on kosta oko 90 eura zajedno sa kulerom, ali cak i taj procesor je jaci od Vaseg jer ima 6 jezgara i 8mb kesa.

Prva kombinacija Vas izadje 245 eura, a druga 185 eura, ako racunamo da cete prodati procesor za 120 eura,
za prvu kombinaciju iz dzepa vadite 125 eura,
a za drugu iz dzepa vadite sa 65 eura.

Mislim da od ovoga bolje ne moze da bude, umesto sto ste hteli da investirate 83 eura, investiracete 65 i imacete savrsenu masinu koju mozete i kasnije da ojacavate."

FX-6300 jaci od i5-2500k...
Ma sta mi naprica...:D

marxista, kako ne mogu da poverujem u priču da ovaj Kalimero to odradi za 15 minuta, tako ne mogu da poverujem u priču da tebi treba 16 sati!

Mislim, u redu, juče sam doneo laptop kući na kome je riknuo hard disk, pa sada izvlačim podatke sa njega već jedno 16 sati, polako se krčka, 200Kb/s protok, :) pa ću onda kupiti novi hard disk i instalirati Windows i to ajde da kažem da sam "radio" 20+ sati, ali za običnu instalaciju Windowsa na desktopu recime je situacija kod mene sledeća:

Kad je polovan komp:
- dijagnostika ~2 - 5 min :)
- izduvavanje prašinčine - ~10 min.
- memtest - ~15 - 30 minuta, single pass, nisam lud da celu noć testitam memoriju
- hd tune - ~1 minut smart da iščitam + ~10 minuta da pustim surface test, jer za 10 minuta će naći loš sektor, jer ako ih ima, 99,999999% je na početku hard diska što je i logično, jer se taj deo najviše haba
- ako je hard ispravan, premeštanje podataka sa C na D particiju (u suštini Desktop i My Documents ako je na C). Ovo traje od 15 - 30 minuta
- pookretanje instalacije Windowsa, ~30 - ~45 minuta, zavisi od krša
- setovanje Windowsa, drajvera i ostalih programa - ~45 minuta.

Dakle, sve ovo traje max 2 - 3h, često i kraće.

E sad, kada je nov komp za firme opet radi memtest i hd tune, ali za kućne korisnike je samo:
- Instalacija Windowsa - 15 - 30 minuta
- setovanje Windowsa, drajveri programi 20 - 30 minuta.

Šta ti radiš 16h po defaultu stvarno ne razumem, mislim, mogu i ja da pustim 3 passa na memory test, da drndan hd tune do kraja i slično i da nabijam satnicu, ali realno u većini slučaja nema potrebe za tim, makar mom dosadašnjem iskustvu.

Zaboravljaš da je on taksista (bez uvrede da neko ne pomisli nešto), i da naplaćuje "čekanje". On kad pusti da se radi nešto neki test ili nešto recimo 2 sata, i ode na pivo, ili da taksira, ili da make sweet sweet love on to računa u onaj svoj sat, iako računar tamo nešto sam skida. Mada iskreno ne znam šta toliko al ajde.

I samo jedna stvar, ja nemam nikakav problem da bilo ko naplaćuje svoj sat koliko god želi jer ceni svoje vreme (evo sad razmišljam, da dođem danas oko 19h kući i neko mi kaže da mu instaliram windows i par programa i malo sredim komp, i sad računam da ću da odvojim 2 sata od porodice od dobre knjige ili druženja sa prijateljima - NEMA TEORIJE da ja to uradim a da ne naplatim 5-6 hiljda dinara, toliko meni znače druge stvari u životu i to je to), ali imam problem kad od tvrdi da OBAVEZNO to radi kvalitetnije od onog ko to naplati 50% njegove cene bez da zna šta i kako ovaj radi.

Овде се помало мешају бабе и жабе. Можда неко може са припремљеном скриптом, јаким и брзим компом и ако не буде било икаквих проблема све да заврши релативно брзо. Тешко да је то 15 минута или сат-два, мада ... ако се направи фул апдејтован Windows и комплет програма, може да буде брзо. Ајде питање, за комп од кога је све почело а који је углавном крш, колико би то трајало? Прво, није немогуће да уопште не може да бутује са флешке. Друго, можда је све споро и сумњиво, тако нешто мора да се добро прегледа на почетку.

Увек може да се одради на брзину и наплати 0-500 под условом да се више не води рачуна о том компу. Ако мора и то, онда настају проблеми.

Одавно сам престао да радим фрај ономе коме нећу. Наравно, комшијама које знам и ОК су ћу да помогнем (мада таквих једва да има), родбини такође као и добрим другарима који ме некад нису заврнули. Ипак, смањујем јер су људи чудо. Када некоме инсталираш фрај или му решиш питање легалности антивируса или оперативног система, тиме си навукао обавезу да на даље и убудуће мораш да будеш тај који решава све проблеме. Ако кључ оде на црну листу, мораш да нађеш други. Ако Windows пријави да си жртва илегалца, мораш да решаваш проблем, чак умеју да се наљуте ако то не одрадиш брзо и наравно фрај. Зато ми је свануло када сам својевремено почео да плаћам KAV лиценцу, кад ме неко пита за антивирус, одмах предложим исти начин, јефтино, сигурно, лако ... 99% њих ме више не пита за то. А када сам прешао на линух ... сунце синуло. :) Сад лакше бирам коме ћу да одрадим и по којој цени.

Сетио сам се једног давног случаја, колегиница ме питала да реинсталирам њеном комшији (лекар за кога се зна да има лову и да троши само тако) windows, неке програме и средим шта се сређује. Дала ми је тачан списак, тип плоче, процесор, ОС који је инсталиран и програме који су у питању. Цео дан сам спремао све, пребацио програме са дискета на хард (тада и није било оптике или је било у траговима али је све углавном ишло преко дискета), спремио све и свашта. Одем тамо, пошто је са харда страшно брже него са дискета, све буде готово за мање од сат времена. Ако се добро сећам, сви су тада то радили за ~20ДМ па сам и ја тако наплатио ... после ми је колегиница причала да је овај гунђао, ја као лекар морам да радим пола дана а он за сат узео те паре. Од тада школа, ако је потребно, боље са 30 дискета и три сата рада него да кући потрошим дан, два и после завршим за пола сата.

Многи овде не цене своје знање, то што знамо и можемо да инсталирам нешто за пола сата не значи да је то пола сата рада ... па и хирург оперише пола сата и нико неће да му каже ... ајде, пола сата рада а толико кошта.

Како год, мени су клинци који све раде за сат времена и 500 кинте старт, после њих обавезно долазе код мене по препорукама и после не мењају навике. ;)

***Сетио сам се једног давног случаја, колегиница ме питала да реинсталирам њеном комшији***
Šta di kažem, imam klijenta kome nije problem da ide dva puta na more, dva puta na zimovanje, ali zato kada crkne hard disk, insistira isključivo na polovnom, jer mu je sve skupo i kada mu naplatiš, gleda te ispod oka. I aj' što je to tako, nego što posle očekuje od takvog kompa da leti i da sve bude sjajno i bajno. More, šu p m. :D

Kalimero nek mi da broj telefona, rado ću da prosledim tog klijenta njemu, dobro će se slagati. :D

I da, to sa pripremnim radovima kod kuće, to si dobru školu imao. Ili sve na licino :) mesto od nule, ili komp kod kuće, pa javim kad završim.

Ako neko nije primjetio, u oglasu zbog koga je ova tema nastala je uslikano kućište na koje je postavljena naljepnica Core 2 Duo inside. :d
Plus što mu je stavio Windows 7 na GeForce 2. :S:

Ne znam za vas, ali mene više ne zovu ni oni kojima sam čistio i sređivao kompove za dž iako sam bio savršen "klinac" iz komšiluka koji je radio za čokoladu, a ne za pare. Čak ni drugarica iz srednje kojoj sam redovno popravljao računar, me nije pozvala da joj očistim komp iako mi je na FB rekla da je navatala virusa. Da se sam ponudim da joj to odradim za dž to bi bilo pogrešno shvaćeno. :d
Doduše, komšije kojima sam za dž sređivao kompove (uglavnom nešto sitno) su mi namjestili par poslića koje sam regularno naplatio, ali oni se odseliše pa me niko više u zgradi koja ima 63 stana ne zove da im sređujem računar.

Sad da mi neko ko mi nije u užem krugu prijatelja i poznanika ili neka koja nije fino i slobodno žensko čeljade zatraži da mu čistim komp od malwarea, adwarea i ostalog tražio bih mu 50KM (~25€) ili više ako utvrdim da zarađuje puno i da troši pare na gluposti. Ako mu je to puno, uputio bih ga na jedan domaći forum gdje će morati malo duže čekati ili pak u neki servis. Sad kad istovremeno radim i studiram ne bih tu uslugu radio za manje pa nek se žali kome 'oće da on te pare zaradi za 8h ili više.

Za one koji misle da je 15-20€ skupo za instaliranje Windowsa i 25€ za čišćenje od gamadi, preporučujem da se raspitaju koliko automehaničari naplaćuju za najobičniju zamjenu autodijelova.

Po RSD/h kategorizaciji Perica koji instalira Windows bolje zaradjuje nego kardiohirurg na VMA. A posto moze da radi vise racunara paralelno, ako bi mu donosili na traci teoretski bi mogao i da zaradi vise od celog odeljenja sa sve sestrama i pomocnim bolnickim osobljem. Ali su Pericini "gigs" toliko retki i povremeni, da tesko mogu biti primarni izvor prihoda. Zato izmedju ostalog i moraju da kostaju vise od 200 din/h koliko firme placaju klince preko omladinske za kancelarijske poslove. Gledajuci raspon cena na forumu, te uzimajuci razne ekonomske faktore u razmatranje... mislim da je 1.000 rsd po racunaru otprilike neka nasa realnost...

Da odgovorim Marksisti na pitanje zasto se ne poravnam na njegovu stranu skupih usluga: biznis model koji se zasniva na premium uslugama i ceni nema nikakvu perspektivu u svetlu opste ekonomske krize i vrlo teskog stanja na lokalnom trzistu. Mislim da bi bilo racionalnije ponuditi nacin kupcima da dobiju ono sto zele po nizoj ceni, sto ne znaci obavezno i nizu zaradu za mene. Treba se samo prilagoditi stanju na trzistu koje ima manje novca za luksuz a dostupnu tehnologiju. To je ono sto radi Uber.

Ultimativno ne mozemo da izbegnemo sudbinu drustva u kome zivimo. Donekle, spas moze biti u tome da se pruzaju usluge strancima (outsource) ali oni to rade svesno da bi dobili ovde nizu cenu. Naravno, iskljucujem nepostene i nezakonske nacine poslovanja.

Poslednja izmena:
Мени се то "помагање" у једном тренутку пре неколико година претворило у фул тајм посао. Одједном сви којима сам нешто џабе или испод цене урадио, зову 3х дневно са сијсетом питања. Од како да крекујем игрице до јел можеш ти то да одрадиш, "шта је то теби 5 мин" до како ја да инсталирам Виндоус, што ми не ради ово, зашто како оно. Од јутра до мрака звони телефон као на техничкој подршци. На крају је било, добар дан -1000 дин, али то је 10 мин - још 1000 дин, е дођи само 5 мин - 1000 дин. И тако се отарасих тих што им је све то једноставно али немају појма сами да ураде нешто, а уз то и неће. Само инсталацију без дијагностике и чишћења итд. не радим испод 20е, често више.

Po RSD/h kategorizaciji Perica koji instalira Windows bolje zaradjuje nego kardiohirurg na VMA. A posto moze da radi vise racunara paralelno, ako bi mu donosili na traci teoretski bi mogao i da zaradi vise od celog odeljenja sa sve sestrama i pomocnim bolnickim osobljem. Ali su Pericini "gigs" toliko retki i povremeni, da tesko mogu biti primarni izvor prihoda. Zato izmedju ostalog i moraju da kostaju vise od 200 din/h koliko firme placaju klince preko omladinske za kancelarijske poslove. Gledajuci raspon cena na forumu, te uzimajuci razne ekonomske faktore u razmatranje... mislim da je 1.000 rsd po racunaru otprilike neka nasa realnost...

Da odgovorim Marksisti na pitanje zasto se ne poravnam na njegovu stranu skupih usluga: biznis model koji se zasniva na premium uslugama i ceni nema nikakvu perspektivu u svetlu opste ekonomske krize i vrlo teskog stanja na lokalnom trzistu. Mislim da bi bilo racionalnije ponuditi nacin kupcima da dobiju ono sto zele po nizoj ceni, sto ne znaci obavezno i nizu zaradu za mene. Treba se samo prilagoditi stanju na trzistu koje ima manje novca za luksuz a dostupnu tehnologiju. To je ono sto radi Uber.

Ultimativno ne mozemo da izbegnemo sudbinu drustva u kome zivimo. Donekle, spas moze biti u tome da se pruzaju usluge strancima (outsource) ali oni to rade svesno da bi dobili ovde nizu cenu. Naravno, iskljucujem nepostene i nezakonske nacine poslovanja.

Мени је увек Перица био најбоља реклама, небројено пута сам налетео на причу "Е Пера ми је то урадио али све се нешто успорило и стало после 3 месеца". Наравно Пера ништа није одрадио како треба ни на хардверу ни на софтверу, ставио неки "ултра мега гига 3 месеца-едишн " и узео паре. После им не пада на памет да зову било кога другог, јер Перица скупље кошта као и неко скупљи када Перицу плаћаш свака 3 месеца.

Исто ти је и сам производима, јефтин производ низак квалитет, скупљи производ - већи квалитет.

A tu je uvek i klinac koji je "nesto instalirao, kad ga nisam tada ubio..."

Ja iskreno nemam pojma kako ljudi rade te stvari, jer sam sebi odrzavam racunare. Onako pro bono za drugare - instaliras windows, drajvere, skajp za tetku iz amerike, za koji nikada ne ubodu iz prve kredencijale i tu ode dobar deo skupocenog vremena, a tu si bespomocan. :D.

No ima tu pomalo i onoga, svakom majstoru ni jedan drugi majstor ne valja. ;)

No ima tu pomalo i onoga, svakom majstoru ni jedan drugi majstor ne valja. ;)

Знаш како, да имам проблем са другима који знају свој посао онда би то био случај, али пошто сам ја само причао случају "Перица ми наместио, па ми сад после 3 месеца оперативни подиже 30 минута". У фирмама исто, свашта сам видео.

Себе немој да узимаш као репер никако. Ја редовно виђам власнике једне онако појаке компаније како кући гледају фарму и парове као главну забаву у животу. Хоћу да кажем има свега просечан члан бенча образован информатички је далееееко од српске стварности.

Poslednja izmena:
Nekad je bio.

Meni je presmesno to sto kad neko izvali da se razumes u racunare (iliti po naski da si strucnjak za kompjutere) odjednom se razumes i u telefone, televizore tj sve sto ima engleske reci i neki vid elektronike.

Meni je cale bio vrhunac, koji inace za sebe misli da se razume u sve, kad mi je rekao posle 2-3 meseca nakon sto mi je uzeo PC (tadasnji P4 Intel 2.4ghz Northwood); e sine aj mi napises program za knjigvodstvo, treba mi za sledecu nedelju. I ja ga pitam: cekaj, jel si ozbiljan? Na sta on odgovara: pa imas racunar ispred tebe, sta je problem sad?

....

Poslednja izmena:
pa da, sta je problem :D

@bachi ja nisam tvoja prava konkurencija, pisem sve ovo kako bih tebi i drugima koji drzite do sebe pruzio kakvu takvu podrsku. Ja od racunara ne zivim od 2004. ...od tada pokusavam da se potpuno izvucem ali eto njih par mi to ne dozvoljavaju ...pokusao sam i dupliranjem cena ali avaj, cutali su i placali a ja se postideo pa vratio cene na ovaj nivo ...uveo te popuste kako bi pored mene mozda i sami naucili nesto ili kako bi barem shvatili koliko je bitno moje vreme - ako ga gubim ja neka ga gube i oni a zauzvrat delimo dnevnicu ...tako da mi ne mogu reci da nije posten dil a samo su se dvojica okoristila tim popustom i to samo po jedanput. :D ...oni kojima jos uvek odrzavam kompove su u stvari par malih firmica koje jedva prezivljavaju, imaju mrezicu od 2 - 4 racunara sa jedva nekako legalizovanim ili OEM XP-ima zbog cega gaje i star hardver.

Onome ko zna kakva je muka nastala u odrzavanju racunara na XP-u od ukidanja podrske za isti ne treba nista objasnjavati a onaj kome treba objasnjavati neka objasnjenje trazi od nekog drugog a ne od mene.

Inace u pravu je MareBGD da ja naplacujem vreme odnosno cekanje ...cak mi je svojevremeno obracunska jedinica stvarno bila puna cena sata cekanja na taksiju. I smatram se postenim covekom, svi znaju cenu sata unapred, za kontrolisanje da li zabusavam ili ne su cak stimulisani popustom od 50% ...i ako smatraju da neko moze brze, bolje, sa vise poverljivosti... siroko im polje. Ja bih im bio zahvalan ako bi me oslobodili obaveze jer na drugom mestu zaradjujem ili vise ili sa manje nervoze. Da, znanje koje sam sposoban da prosledim je besplatno i vrlo sam usluzan davajuci odgovore i uputstva ...eto, neki dan se desilo sledece... zeni, samohranoj majci cije je radno mesto na ledu se desili BS na hdd a nije postovala PISANA uputstva o backup-u ...cak je od relativno svezeg .gho imidza izbrisala prvi fajl ...posto je sve usmereno na d: particiju ugrozen je bio samo adressbook ...za baksuz nisam mogao da ga povratim a one redovne bekape koje je trebala da radi (rucno zbog crnog i belog stanja), ona je radila brisuci stare ali ne vodeci racuna o datumu ...tako da je zadnji rucni bekap adressbooka bio iz 2009. Naravno da sam je pokrio i gresku primio na sebe objasnjavajuci SVOJU gresku poslodavcu bez da sam sa njom jedne jedine reci progovorio.

Od mene se ocekuje da sam tu kad je frka, da njihov posao ne sme da stoji i ja im to pruzam ali tako sto naplatim barem deo gubitka koji sam imao zato sto je moj posao trpeo.

@MareBGD tako je, naplacujem svaku svoju minutu pored tudjeg kompa ...kao sto sam u ranijim postovima i napisao - naplacujem i cackanje nosa ...(a to izgleda radim bolje od IT profesionalaca) ;) ...ne, stvarno si pogresio zakljucujuci da sam mislio ili rekao da sam bolji od nekog drugog ...naprotiv ja znam da je npr. bachi bolji od mene i jedini moj motiv da pisem na ovoj temi jeste to da ljudima ukazem na potrebu naplate svog, na tudje probleme potrosenog vremena. Izuzetno, besplatno se moze raditi za drage ljude ili one koji zasluzuju besplatnu pomoc ...ali svi oni koji imaju koliko toliko novca, svoje luksuziranje pozivanjem majstora, moraju platiti.

...imam i par musterija koji imaju mehanicarske radnje ili prodavnice autodelova ...i koliko god ni njima ne ide bas sve po loju, za instalaciju jednog jedinog programa im naplatim od 500,00 do 1.500,00 ...etka je 1.500,00 a zasto? Zato sto sam zbog njih (a bez imalo licnog interesa za saznanjima te vrste) procitao stotine forumskih strana (na ruskom srednjoskolskog nivoa) i zato sto njen update traje takodje satima a neretko nesto krene po zlu pa moras iznova. Zato, kada izvuces iskustvo, naplatis i eventualnosti koje se ne moraju bas svaki put desiti.

Opet @bachi - vec sam pisao, windows update + .netframework sa svim apdejtima ni na mladjem racunaru ne traju manje od 8 sati ...offline ili online skoro pa svejedno ...a ja gotovo bez izuzetka ljudima radim barake :( ...dodaj na to ostalo vreme koje i ti trosis i bicemo tu negde.
I da se ne razumemo pogresno, na mladjem kompu ili na svom kompu i ja cu instalirati win10 sa sve apdejtima i paranoja intervencijama za pola sata - sat ...ali predmet ovog oglasa je medjutim baraka koju je trebalo sklopiti iz neproverenih komponenti, koja se mozda ne buta ni sa DVD-a a kamoli sa flesica ...za koju ces samo na sklapanje i inicijalno testiranje potrositi npr. vise od 4 sata.

...kada je pocela diskusija o ovom oglasu svi su se bili ostrvili na prodavca ...te varalica, te homoseksualac, te ovo, te ono ...obzirom da ima 400 pozitivnih ocena i obzirom da je transparentno opisao konfiguraciju ja sam izvukao zakljucak da se radi samo o ceveku koji je POSTEN ali visoko vrednuje SVOJ RAD i stao mu u zastitu ...naravno da sam, kako bih utisao ove koji su ga proglasili prevarantom, koristio svoje najjace argumente i naravno da sam govorio o najgorem mogucem scenariju po kome mu je mozda bilo potrebno i 16h radnih ...bar delimicno sam uspeo jer su ljudi poceli da shvataju da on nije oglasio samo malo gvozdja vec i nekoliko svojih radnih sati. Cak i po mojim kriterijumima je on mozda malo skup ...ali to sam ja i moji kriterijumi i ne zelim da ih mesam coveku u POSTENO odradjen posao. ...kazem posteno jer pretpostavljam da je sve uradio u fullu ...a mislim da je uradio sve u fullu jer nemam ni jedan jedini razlog ili dokaz zbog koga bih u to trebao da sumnjam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno