Šta je novo?

Vreme i cena sklapanja računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ne moze da poredi cenu servisera koji ti popravi nesto tvoje sto si ti njemu doneo
i cenu preprodavca koji prodaje djubre koje je moguce da crkne svakog casa i na kome je pitanje da li je instalirao sve sto treba i da li je to u radio dobro

inace, vidjao sam po zemljama eu, koliko se uzima za sitne intervencije na racunarima i prosto da covek pozeli da batali sve i ode da bude serviser
u ovoj eri gde je racunar maltene kao treca ruka, tako nesto ne bi smelo da bude toliko skupo

u srbiji ni je sme, jer niko nije u stanju da daje cetvrtinu plate na tako nesto

Pa sada, plate u Srbiji su takve, jer se rad toliko ceni. Jesi li video koliko se u EU uzima za lepljenje pločica, odgušivanje kanalizacije, poliranje kola, pranje tepiha, moleraj, popravku bilo čega...?!? Zašto misliš da bi IT serviser, makar bio i šrafcigeraš, trebao da naplaćuje manje od minimalca po satu za određenu zemlju.

S' druge strane, prodaja elektronskog otpada kao nečeg "upotrebljivog" jeste ******ština koja prolazi samo na KP/Limundo/Kupindo i sličnim tržištima siromašnih zemalja. Postoji i napolju, ali u promilima.

Uzgred, oprema predata na reciklažu u neki centar za el.otpad negde na zapadu, se sme se pojaviti u prodaji kao nešto za ponovnu upotrebu. Bilo je problema sa time, i sada je to tamo strogo zabranjeno. Ali i dalje procuri dosta toga do našeg KP-a, ali samo zahvaljujući neregulisanosti našeg tržišta, a delom i zaposlenima u tim reciklažnim centrima (koji su gle čuda, većinom iz Istočne i Jugoistočne Evrope :D :D )

Poslednja izmena:
Ovo su oglasi, svako može da odradi cenu kakvu želi, i tako je svugde. Nije APP u Srbiji izmišljen.

Evo dva primera iz lokalnih oglasa u uređenoj državi:
Jeftin kompjuter za 160 EUR http://www.finn.no/finn/torget/annonse?folderId=4013622&finnkode=63520106
i skup i "dobar" za 600 EUR http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=64327260&searchclickthrough=true

Dokle god se rad bude cenio tako kako ga ti ceniš biće četvrtina plate par satnica nekog zapadnog servisera.

ne cenim ja rad toliko

logicno je da drzave koje raspolazu sa manje novca i koje su u dugovima do guse imaju manje plate, a drzave koje su bogate, nemaju dugove i imaju visak novca imaju cak i besmisleno velike plate

Pa da, ali je ovo naše je lančana reakcija koja vodi ka daljem obezvređivanju rada, daljem smanjenu platežne moći, daljem smanjenju cena usluga, daljem smanjenju cena rada... i tako do nivoa severne Afrike.

Ono njihovo je koliko toliko samoodrživ sistem, dokle god se ne dozvoli spuštanje cene rada ispod nekog minimuma.

u srbiji ni je sme, jer niko nije u stanju da daje cetvrtinu plate na tako nesto

Haha, zasto to onda ljudi sami ne rade kad je tako jednostavno i automatika? Odavno sam prestao da 'drugarski' instaliram Windows. Nije vredno uzdaha nervoze onom kome instaliras, "sta se desilo, kako sad to, pa radilo je pre nego sto si ti dosao". Drugo je kad sebi instaliram pa se sam nerviram, a drugo je u tudjoj kuci, nema potrebe, nek sami nauce onda kad se ne ceni mojih sat, dva, tri uopste..

Ja sam imao situaciju pre mozda dve-tri nedelje, javi se "strucnjak" i krene da mi komentarise oglas, tipa:
ja vec imam i7 ali ocu da ti kazem da je tvoj i5 4460 preskup za 130e i da imas nove za 160e.
Reko: fala lepo na savetu ali to nije prvi koji prodajem i da znam sta radim, da kod procesora ne vazi pravilo kao kod ostalog hw jer se retko kvari, da dajem garanciju, da ocekujem da ode za 110-115e.
Tu se "strucnjak" uvredi pocne da mi trabunja o njegovom poznavalju hw, da on ima neke fakultete itd. jos me debelo izvredja.
Mislio sam mu odgovoriti ali sam skapirao da ne mogu da se spustam na njegov nivo i samo mu lupio ignore i prijavu.
Inace cpu sam prodao posle 3 dana za 125e.

Interesantna je cinjenica, kad stavim u oglasu laptop kome je cena 1500-2000e na trzistu za 500e niko se ne seti da mi napise: "E druze, nemoj, preniska ti je cena":D

Edit: Gledaj sad kad mi se javi neko odavde da je taj "strucnjak":d

Da nije nas cuveni Kostolomac? :D

Za svaku vrstu robe imas takve primere....
Vec sam naveo i primer golfa 2 koji je u svakom pogledu outdated.

Moja omiljena tema, Golf Dvica :D Bio teska prevara i kao nov, a i kao polovan jos vise. Ali neka, ovce su uvek bile za sisanje.

Haha, zasto to onda ljudi sami ne rade kad je tako jednostavno i automatika? Odavno sam prestao da 'drugarski' instaliram Windows. Nije vredno uzdaha nervoze onom kome instaliras, "sta se desilo, kako sad to, pa radilo je pre nego sto si ti dosao". Drugo je kad sebi instaliram pa se sam nerviram, a drugo je u tudjoj kuci, nema potrebe, nek sami nauce onda kad se ne ceni mojih sat, dva, tri uopste..
upravo, posto je sve automatika i few clicks away za 15min, nek rade ljudi sami

Cenu radnog sata treba posmatrati iskljucivo sa trzisnog a ne sa strucnog stanovista.
Kad tako gledate stvar, floskula "ne ceni svoj rad" je obican mit.
Svoj rad mozes da cenis kolko god hoces, mnogo je bitnije kolko drugi cene tvoj rad i kolko su spremni da plate za njega.
I tu vazi pravilo ponude i potraznje.
U principu, kod nas mnogo malo ljudi voli da radi za slavu ali velika vecina je prinudjena da radi za kikiriki.
E sad, u inostranstvu je ponuda poslova mnogo veca pa niko nece da radi za kikiriki kad iza ugla moze da nadje posao, zato su i cene usluga vece.
Prosta logika, ponuda i potraznja, nisu oni tamo pametniji a nisu ni seli i dogovorili se oko cene radnog sata.
Jedino sto trziste ne uredjuje tamo je minimalna cena radnog sata.

ljudi u glavnom i rade sami
ti sto nece da rade sami i ne zele da nauce su takav profil ljudi koji danas odgovara onom liku sa dnevne doze prosecnog srbende i komsije zokija

ne mogu da nabrojim ljude kojima sam to sve uradio za dzabe i kojima sam napravio usb i dao sve pratece stvari da mogu to i sami da urade ako im opet zatreba
niko od tih ljudi nije imao potrebu da mu dodjem vise od 2 puta, jer sam naucio njihovu decu kako se to radi i nije bilo potrebe da vise dolazim

isto tako mi se nikada nije desilo da mi se bilo ko zali da nesto ne radi posle mene, jer lepo ljudima kazem sta da ocekuju
ko se slozi, nema pravo da se buni, ko se ne slozi ima slobodu da uradi ili sam ili da zove nekog drugog

Poslednja izmena:
Mislim da su principi trzisne ekonomije stvarno prosti i svode se na ponudu i potraznju. Neka stvar vredi, bilo roba ili usluga, po najnizoj ceni za koju mozes da je kupis. Ako mozes da je dobijes besplatno, toliko ce ti u novcu i vredeti - ni malo.

Cenu rada odredjuju oni koji pristaju na bedne uslove rada. Vasu cenu rada diktira ne poslodavac, ne vi licno, ili drzava srbija, vec 100.000 gladnih u srbiji koji bi radili bilo sta, pod bilo kojim uslovima, za bilo koje pare, jer je sve bolje nego nista. Ako ja imam neko znanje koje tih 100.000 nema - onda sam mozda u malo boljem polozaju ili prekvalifikovan.

Recite vi nekoj samohranoj majci koja iznajmljuje garsonjeru da vise ceni svoj rad i ne prihvati rad na crno za 15.000.

Imati posao je ogroman luksuz ovde, bilo kakav posao, za bilo kakav novac. Vreme kao takvo je obezvredjeno, neces trositi svoje skupo vreme dok cekas nego ces blejati i trositi svoje beskorisno vreme do smrti jer nemas vise koga da usluzis i kome da prodas svoje usluge, pa si srecan sto si bar nekoga navatao.

Svo teoretisanje u uslovima abnormalne nezaposlenosti i siromastva, zaista su prazne price. Uber ce unistiti klasican taksi, to je neminovno, kompjuteri su siroko dostupni i intalacije vise nisu neka ezoterija a komsijski mali koji "zna sve" radi ih besplatno jos od 2005 jer se sirotan nada da ce uz to iskustvo, ako ima povoljnu natalnu kartu naravno, da ga prime jednog dana u Win Win da uvaljuje krseve i da se na njemu istresa armija nezadovoljnih korisnika.

U norveskoj nece da cuvaju decu za cenu ispod kostanja slanja deteta u vrtic. Tacno je to minimalna cena, u krunu. Cak i ako su dosli iz Srbije, Avganistana. Ako hoces dadilju a nemas da dovuces i maltretiras stare roditelje za dz, ti to moras da platis. Jer nigde neces naci nikoga pod kapom nebeskom ko ce da radi za manje novca. Ljudima se onda vise isplati da ne rade nista i primaju socijalnu pomoc. Cudo nevidjeno ali i uz emigrante koji dolaze u kamionima tesko je naci ljude koji zele da rade. I to nije zato sto ljudi odjednom cene svoj rad i doziveli su kapitalisticko prosvetljenje, nego im to uslovi na bogatom a deficitarnom trzistu omogucavaju.

Da nije nas cuveni Kostolomac? :D

Nemam pojma, blokirao sam ga pa sad ne mogu da pogledam ni prepisku, kad blokiras nestane kompletno.

@probotzor
Znaci ti si taj sto urusava trziste i cenu radnog sata.
Dajte kuke i motike!!!

@padawan
Isto to sam napisao ali u malo kracem obliku i bez konkretnog primera.

Poslednja izmena:
Primer sa vrtićem je loš, veoma loš. Vrtići u Norveškoj su prilično jeftini (mislim da su cene u rangu beogradskih), daleko jeftiniji od bilo čije zarade. Prosto država, tačnije opštine se staraju o tome. Kao što su u Srbiji npr. jeftine pljuge i alkohol. Svako ima svoje prioritete.

Primer sa vrtićem je loš, veoma loš. Vrtići u Norveškoj su prilično jeftini (mislim da su cene u rangu beogradskih), daleko jeftiniji od bilo čije zarade. Prosto država, tačnije opštine se staraju o tome. Kao što su u Srbiji npr. jeftine pljuge i alkohol. Svako ima svoje prioritete.

Pljuge vise nisu...
Prosle godine sam se odrekao i tog poslednjeg zadovoljstva, *** moram da placam vrtic klincima :d

Ah izvinjavam se onda, mora da sam pogresno razumeo iz neke price.

Doduse, ispade po nas veci bedak da kostaju isto. Ali bogata drzava placa razliku.

+1

ne cenim ja rad toliko

logicno je da drzave koje raspolazu sa manje novca i koje su u dugovima do guse imaju manje plate, a drzave koje su bogate, nemaju dugove i imaju visak novca imaju cak i besmisleno velike plate

Америка има 18 трилиона (10 на 12) долара дуга. Теорија ти не штима...

Instalacija Windowsa od 1200 - 1500 dinara, zavisi kolika je kršina u pitanju. Sklapanje računara 800 dinara, a ako ide uz instalaciju Windowsa onda sve ukupno oko 1800 - 2200, opet zavisi kolika je kršina.

Vidim neki likovi instaliraju Windows i za 500 dinara. Dao bog da se krčkaju u paklu što seru po sopstvenoj profesiji i ubijaju svima cenu.

E i da... Ne bakćem se nikakvih skriptama, jer kako nove verzije programa izlaze maltene svaki drugi dan, uzaludno je. :D Driverpack je tu da pripomogne, a sve završim za 45 - 90 minuta, opet zavisi od kršine... Mada onaj Office 2013 ubija kako se jezivo sporo instalira, pa na krš mašinama ionako stavljam 2007..

Što se oglasa iz teme tiče, sasvim je regularan, na prodavcu je da ulepša svoj oglas, a kako su navedene komponente taksativno, mesta za prevaru nema.

Ranije sam razvijao XP koristeći Acronis, jeste kao brže, ali nekako "nije to to", "ne legne mi to lepo". :D

Treba uzeti u obzir da je to neko dovukao od spolja, treba sve prvo rastaviti, ocistiti napajanje, sve kulere i ostalo od prasine, zameniti termalne paste, proveriti kakvo je stanje hard diska i ostalih komponenti pa ako je sve ok i kompletno onda krenuti u pustolovinu zvana instalacija.

Amin!

Poslednja izmena:
Pozdrav za sve znalce sto misle da je instaliranje Windows-a u 2015 nauka.

Vidim neki likovi instaliraju Windows i za 500 dinara. Dao bog da se krčkaju u paklu što seru po sopstvenoj profesiji i ubijaju svima cenu.

Što se oglasa iz teme tiče, sasvim je regularan, na prodavcu je da ulepša svoj oglas, a kako su navedene komponente taksativno, mesta za prevaru nema.

Šta reći osim da nas baš ima raznih.

Не знам да ли пишете у своје име или онако, данас 90% оних који инсталирају windows (нарочито они који то раде за 500 кинте) немају појма и штетнији су од ових који то наплате али стану иза свог рада. Не знам о коме се ради, можда је и он незналица и лови у мутном али су овде превише паушалне оцене. Ако неко има пара и хоће да даје оне паре за хардвер о коме нема појма нити пита неког ко се у то разуме ... ето му прилике да научи и прође једну школу. Мада ... 90% оних који купе и то па и неки бесан комп немају појма и њима је комп велики мобилни на коме лакше погледају огласе, рецепте и фејс.
Ко је гори, онај ко купи овакав крш за 90 или онај ко купи бесан комп за 1к€ а онда га користи за фејс и сличне будалаштине?

Ни сврха ове приче ми није јасна, као када бих сада ја почео да критикујем оне који слушају крш музику (95% данашње популарне) и да продавце тога називам преварантима?

Nije nauka, ali je ipak potrebno neko iskustvo jer nekada zna da zapne iz ko zna kog razloga. I svakako je potrebno vreme, dosta vremena.
Svim mušterijama pokažem kako da koriste ccleanear, malwarbytes, avast. Ponovim 5, ako treba i 10 puta, dok ne kažu da im je jasno.
Nakon x meseci se pojave, koči im računar iskače nešto..
Nikada nisu kliknuli na ove programe. Objasnim im da su mogli i trebali to da urade, kažu jesu ili ... i plate, 1500 din minimum, (nekada naplatim i 1000 din :( ) i mislim i dalje da je to jeftino, jer i kada se nešto zakomplikuje ne naplatim mnogo više. (uvek proverim update wina i ostalog softwara) Instalacije je oko 2500-3000 din.
Znam da ima jeftinije, ali šta ja tu mogu. Nemam reklamu, samo preporuka, radim ovo 20 godina, i imam dosta mušterija koje dolaze skoro 20 godina.
I sa svime time i dalje je to smešno malo para, jer očigledno nemam dovoljno posla, verovatno zato što se više i ne trudim da ga nabavim.

Nisi me razumeo.

Mislio sam na sve one strucnjake sto se navodno razumeju u racunare i misle da je ta instalacija neka nauka ili neka bogom dana vestina.

А кад ти "15 мин/ скрипта" зналци упадну у неку фирму, и кад добију захтев да подесе полисе, да аутоматизују нешто? Сечем главу ако је неко ок "15 минуташа" уопште чуо за групне полисе, домен итд. Нема џабе Микрософт цео испит за клијентске системе. Зато често видим уради Пера за 15 мин, па после доносе људи ко мене да исправљам грешке, и после им не падне на памет да поново оду код Пере за 15 мин.

Pise instaliranje Windowsa, ne setovanje. Ako je tebi to isto onda pozdrav i tebi :D

Takodje ne moze sve da se trpa u isti kos. Ljudi koji rade IT administraciju i ljudi koji instaliraju Windows i drajvere su totalno dve razlicite kategorije ljudi.

Kad mi nekako kaze kako zna da instalira Windows i da se razume u racunare ja ga pitam jel znas mozda i da napumpas gumu na biciklu, ako znas ti se onda razumes i u bicikle...

Instaliranje Windows-a je bila "vestina" do XP-a zbog silnih bagova, blue screen-ova i ostalih *****avancija koje su se desavale redovno, sve posle toga je sviranje q... Da ne pricam o W8/W10 za koji nisam ni znao da ima automatizaciju jer sam slucajno posle klot instalacije otisao da pojedem nesto i napravim nes i kad sam se vratio video ceo desktop u full-u...

jd3t2-qh36r-x7w2w-7r3xt-dvrpq cu pamtiti ceo zivot

Poslednja izmena:
Е зато Пера скрипта "инсталира" за 15 мин, па то ОС траје 2 месеца, а ја "сетујем" па то ради по две године без одржавања.

Поздрав и теби.
haha [emoji1]
Sve si nam rekao, nemo' više molim te.

Ne citas ili si previse tvrdoglav.

Ja nisam rekao da je pravilno podesavanje Windowsa lagano kao i samo odrzavanje istog ili resavanje problema bez reinstalacije ili reghost-ovanja. Za to je potrebno poprilicni znanje. Kazem samo da je prokleto instaliranje prokletog Windowsa kita od posla. A ako je nekome to zahtevno onda nismo na slicnom nivovu inteligencije i to je vec nesto drugo.

Veliki problem je što se kod nas buvljak-ekonomija i "samo pošteno pa ko koga prevari" i dalje smatraju nekakvim legitimnim, pa čak i poželjnim modelom. Može čovek da traži koliko hoće i može neko to i da plati, ali je to dovođenje kupca u zabludu i nije ni fer ni pošteno ni legalno. To što je neko neuk ili glup ne znači da svako đubre ima pravo da mu izvlači novac ili ga vara na drugi način. Da je čovek nabrojao komponente i stavio cenu, još i nekako, ali je natrabunjao svašta, praktično slagao da je to računar sasvim u rangu nekih osnovnih savremenih konfiguracija. Uzgred, najjeftiniji novi računar sa instaliranim WIN se može kupiti za 15-16000.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno